G4Media.ro

„În Ucraina există acum tendințe autocratice”: democrația este în joc. Pe măsură…

Foto: Twitter Oleksii Reznikov

„În Ucraina există acum tendințe autocratice”: democrația este în joc. Pe măsură ce contraofensiva Ucrainei avansează, cu un cost uman teribil, la Kiev, cariera ministrului Apărării atârnă de un fir de ață (reportaj Sunday Times)

Se bănuiește că Oleksii Reznikov va demisiona încă de săptămâna viitoare din cauza unei serii de scandaluri legate de achiziții publice care implică ouă, uniforme de vară și un jucător profesionist de handbal, arată un reportaj Sunday Times.

Nemulțumirea față de presupusa corupție a crescut și a devenit probabil cel mai mare eveniment politic intern de când Rusia și-a lansat invazia la scară largă – pe care, după 18 luni, ucrainenii o numesc „marele război”.

Dar, pe măsură ce politica internă revine în actualitate, în ce stare se află democrația pentru a cărei apărare țara plătește un preț atât de mare?

Din luna februarie a anului trecut, ucrainenii trăiesc într-o stare de lege marțială: au renunțat la anumite libertăți pentru a continua lupta pentru supraviețuire.

Multe orașe au impus stare de asediu. Dreptul la întruniri publice este restricționat. Deputații au votat pentru a împiedica accesul presei în parlamentul lor unicameral, Rada Supremă, astfel încât Moscova să nu știe când se întrunește parlamentul sau cine se află în sală.

De asemenea, a fost dezactivat registrul digitalizat pentru ca funcționarii publici și parlamentarii să-și dezvăluie averile – în cazul în care militarii ruși ar folosi datele pentru a-i vâna pe aceștia și pe cei dragi lor.

Canalele de știri ale televiziunii ucrainene au fost comasate într-un „maraton” numit United News, finanțat de stat și verificat în mare parte de biroul președintelui Volodimir Zelenski .

În primele zile ale războiului, datele de contact direct ale miniștrilor au fost împărtășite între parlamentari, astfel încât aceștia să poată interoga oficialii guvernamentali în privat și să mențină un front public unit în fața poporului ucrainean și a aliaților săi occidentali. „Trebuie să alegi între democrație și securitate”, a declarat Alyona Șkrum, deputată al partidului Batkivșcina al fostei prim-ministre Iulia Timoșenko. „Fiecare țară a trebuit să aleagă asta înainte în cazul coronavirusului și trebuie să alegi acum, din păcate – și nu este o alegere bună pentru ucraineni, pentru că nu ne plac regulile.”

Bărbații în vârstă de luptă cu mai puțin de trei copii nu au voie să călătorească în străinătate fără permisiune oficială, la fel ca și membrii parlamentelor locale sau naționale. Lesia Vasîlenko, deputată din partea partidului liberal proeuropean Holos, a fost departe de familia sa timp de 18 luni. Soțul ei locuiește cu cei trei copii ai lor în Clapham, în sud-vestul Londrei. Înainte de 20 februarie 2022, parlamentarii „erau mult mai deschiși, mai direcți, mai tranșanți și cu siguranță mai încărcați emoțional și mai dramatici”, a spus Vasîlenko. „Astăzi, am învățat să ne controlăm”.

Alții văd această schimbare mai sumbră. Oleksii Goncearenko, un reprezentant al Partidului Solidarității Europene al fostului președinte Petro Poroșenko, a declarat:

„Există o problemă. Din păcate, în Ucraina există acum tendințe autocratice. Este o realitate. Când va veni victoria, primul lucru pe care va trebui să îl reconstruim este democrația”.

Dezbaterea publică a rămas vie, dar s-a mutat online.

Parlamentarii se simt mai supravegheați ca niciodată, având grijă să nu iasă pe stradă purtând haine scumpe pe care le-ar fi cumpărat înainte de război sau să posteze fotografii pe rețelele de socializare atunci când se află în misiuni diplomatice, temându-se de o reacție negativă din partea alegătorilor în funcție care îi urmăresc din tranșee.

În această atmosferă, un denunțător s-a adresat jurnaliștilor în ianuarie cu îngrijorări privind achiziția de kituri neletale de către Ministerul Apărării.

Articolul care a rezultat, scris de Yuri Nikolov în Oglinda Săptămânii, a arătat că ouăle pentru hrănirea forțelor armate erau cumpărate cu 17 hrivne fiecare (£0,37) dublul prețului din Marea Britanie de (18,5 p) și mai mult decât dublu față de prețul din supermarketul din Kiev de 7 hrivne. Cartofii și pulpele de pui au fost, de asemenea, comandate la prețuri umflate.

Soldații mureau zilnic în Bahmut; gândul că profitorii exploatau războiul a stârnit o revoltă viscerală și a dus la demisia ministrului adjunct al Apărării.

Pe 10 august, Nikolov a publicat un al doilea articol. Vara trecută, în graba de a procura îmbrăcăminte de iarnă pentru armată, ministerul a comandat uniforme „de iarnă” în valoare de 20 de milioane de dolari de la o companie turcească, care s-au dovedit a fi la jumătate din greutatea necesară.

Documente vamale divulgate au arătat cum, într-o singură comandă, 4.900 de uniforme de „camuflaj” în valoare de 142.000 de dolari ieșite din Turcia s-au transformat în 4.900 de uniforme de „iarnă rezistente la vânt” în valoare de 421.000 de dolari la intrarea în Ucraina. Cineva, se pare, a încercat să treacă uniformele de vară drept uniforme de iarnă pentru a face profit în timp ce compatrioții lor tremurau în tranșee.

Două săptămâni mai târziu, reporterul de investigație Mihailo Tkaci, de la Ukrainska Pravda, și cercetătorii de la Centrul de acțiune anticorupție, un organism de supraveghere cu sediul la Kiev, au dezvăluit că unul dintre proprietarii companiei turcești, până în luna februarie a acestui an, a fost un jucător de handbal în vârstă de 26 de ani, al cărui unchi, Hennadii Kasai, este deputat din partea partidului Servitorul poporului al președintelui Zelenski. Ministrul Apărării Reznikov a negat orice corupție în furnizarea de uniforme de iarnă și a cerut să se pună capăt „atacurilor din partea prietenilor”.

„Președintele știe că nu eu am cerut această funcție”, a declarat el luni, într-o conferință de presă. „El știe exact ce și cât de mult am făcut și știe că, dacă îmi va încredința un alt proiect, îl voi accepta cu plăcere, pentru că această poziție (ministrul apărării) este o Golgotă”.

Iaroslav Jelezniak, deputat al opoziției și vicepreședinte al Comisiei pentru taxe și vamă din parlamentul ucrainean, a afirmat săptămâna trecută că Reznikov ar urma să demisioneze și să devină ambasador în Marea Britanie. Sâmbătă dimineață au apărut informații potrivit cărora Iulia Fediv, șefa Fondului ucrainean de cultură, ar urma să fie numită ministru al culturii în cadrul aceleiași remanieri – supervizând controversatul maraton de știri.

„În mod evident, există corupție în sectorul Apărării în alte națiuni”, a declarat Daria Kaleniuk, director executiv al Centrului de Acțiune Anticorupție. „Problema cu Ucraina este că acum plătim în vieți omenești”.

Cheltuielile militare ale Ucrainei au crescut de la 5,9 miliarde de dolari în 2021 la 43,9 miliarde de dolari în 2022, potrivit Trading Economics, un serviciu internațional de date de piață. În timp ce ajutorul occidental cuprinde în principal armament și provizii gata făcute, o parte este oferită sub formă de granturi și împrumuturi pentru ca țara să își procure propriul echipament.

Ucraina are o istorie traumatizantă de corupție. În timpul Revoluției Maidan din 2013 – 2014 eliminarea corupției a fost una dintre principalele motivații ale protestatarilor care l-au contestat pe președintele pro-rus Viktor Ianukovici.

După ce acesta a fugit în februarie 2014, au fost deschise organizații de caritate și instituții media independente și a fost creată o infrastructură anticorupție sofisticată, inclusiv Biroul Național Anticorupție al Ucrainei (NABU), o Înaltă Curte Anticorupție și o comisie parlamentară anticorupție reformată.

În opinia lui Kaleniuk, nu trebuie decât să ne uităm la nord, în Belarus, pentru a vedea ce ar fi putut fi dacă Ucraina ar fi rămas pe calea sa de dinainte de Maidan – Putin chiar a menționat aceste reforme într-un discurs infam cu câteva zile înainte de a invada țara.

„În ciuda războiului . . democrația funcționează în Ucraina și lupta împotriva corupției continuă și nu cunosc nicio altă țară care ar face acest lucru în timpul unei invazii pe scară largă”, a declarat Kaleniuk.

Săptămâna trecută, Zelenski a anunțat că cazurile de corupție la nivel înalt vor fi considerate trădare și vor intra sub jurisdicția SBU, serviciul intern de informații.

Dovedirea vitalității democrației ucrainene a devenit din ce în ce mai importantă pentru a menține angajarea susținătorilor occidentali. Influentul senator Republican american Lindsey Graham a îndemnat luna trecută Ucraina să organizeze „alegeri libere și corecte” pentru parlament și președinție anul viitor, așa cum era programat, „chiar și atunci când [Ucraina] este atacată”.

Zelenski a lăsat să se înțeleagă că este deschis la organizarea de scrutine, cu condiția ca partenerii occidentali să ajute cu finanțare și observatori, inclusiv în prima linie.

Dar parlamentarii și militanții se tem că orice alegeri în timp de război ar fi nedrepte. Aproximativ 8 milioane de ucraineni, mulți dintre ei cu vârstă de vot, au părăsit țara de la începutul războiului. O cincime din teritoriul Ucrainei este ocupat de Rusia; refuzul dreptului de a vota celor care locuiesc acolo ar face doar jocul lui Putin. Mai mult de jumătate de milion de militari cu drept de vot sunt în misiune departe de casele lor.

Vineri, Casa Albă a lăudat progresele militare „notabile” ale Ucrainei în sudul țării, dar a avertizat cu privire la „numărul mare de victime” care urmează. Majoritatea ucrainenilor spun că ar prefera să organizeze alegeri după victoria lor.

Criticii spun, de asemenea, că organizarea alegerilor în timp ce maratonul de știri televizate este încă în vigoare ar crea un mediu informațional favorabil actualului președinte.

„Este o problemă, nu este corect ca toate știrile televizate din țară să fie în totalitate în mâinile guvernului, sub controlul acestuia”, a declarat Honcearenko, politician de opoziție. „Înțeleg că este o perioadă militară și că există restricții, dar nu ar trebui să fie folosită pentru a transmite o poziție politică. Suntem uniți cu privire la faptul că Rusia ar trebui să își oprească invazia, dar acum este folosit pentru a arăta acest război ca fiind al unei singure persoane [Zelenski]. Nu este războiul unei singure persoane, este războiul întregii noastre națiuni.”

Iaroslava Kravcenko, prezentatoarea unui popular canal satiric de pe Youtube, Toronto TV, a declarat că se ferește de politicienii care își etalează sprijinul pentru armată pentru a atrage atenția asupra lor. Înainte de război, emisiunea lor se concentra adesea pe satira politică, ironizându-i pe politicieni. Acum, accentul s-a mutat pe reportaje de război și emisiuni de istorie despre trecutul de represiune colonială al Ucrainei, precum și pe un podcast militar. Kravcenko a insistat asupra faptului că, în ciuda acestor noi emisiuni, canalul nu se teme să se întoarcă din când în când la politica ucraineană, în principal ca segmente ale unor emisiuni mai lungi. În ceea ce privește satira, a spus ea: „Limbajul [de critică] s-a schimbat, dar spiritul democrației a rămas același.”

Joi seară, în clubul Caribbean din Kiev, invitații s-au adunat pentru o noapte de „Underground Stand Up”, la 48 de ore după cel mai grav atac cu rachete asupra capitalei din ultimele săptămâni.

Stand up-ul a crescut în popularitate în Ucraina de la începutul invaziei de anul trecut, iar Hanna Kocehura, în vârstă de 32 de ani, este una dintre cele mai mari vedete. În cadrul setului său, ea a glumit despre orice, de la expresiile faciale acide ale polițiștilor de frontieră polonezi până la modul în care te poți obișnui cu raidurile aeriene, dar nu te poți obișnui cu faptul că tot trebuie să mergi la serviciu dimineața.

„Trebuie să fim cu ochii pe politica noastră ucraineană, pentru că în secunda în care vă distrageți vor încerca să treacă o super-legislație. Așa că trebuie să îi verificăm în fiecare zi și să îi întrebăm „ce faceți, băieți?””, a spus ea.

Cu toate acestea, ea a fost plăcut surprinsă de modul în care Zelenski, un coleg comediant, a făcut un pas înainte.

„Îmi amintesc că l-am văzut dansând în pantaloni de piele când a câștigat Dancing with the Stars, când aveam 14 ani, și iată-ne acum”, a spus ea.

„A fost clar încă din primele momente ale războiului că el este cu noi, iar asta a avut un efect foarte important… dar, desigur, nu ne împiedică să glumim pe seama lui”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...