G4Media.ro

UPDATE În timp ce sute de persoane stau deja la coadă pentru…

sursa foto: Inquam Photos/ Liviu Chirica

UPDATE În timp ce sute de persoane stau deja la coadă pentru a se închina la moaștele Sfintei Parascheva, autoritățile au anunțat cinci focare noi de COVID-19 în Iași/ Mitropolia: Sfințenia nu e contagioasă

Ora 21:25 Raed Arafat și Nelu Tătaru au anunțat, luni seară, că pelerinii nu pot participa la evenimente religioase oficiate în alte județe:

  • ”Organizarea de sărbători religioase este permisă doar cu participarea persoanelor care au domiciliu sau reședință în locul unde se desfășoară evenimentul. E extrem de necesar. Riscul major nu e doar participarea, e pe durata transportului spre localitate sau înapoi acasă. Dacă se stă în autobuz ore întregi, e suficientă o persoană infectată ca să îi infecteze pe toți. Sărbătorile religioase se fac, dar participanți sunt doar cei care au reședința sau domiciliului în localitatea respectivă. Controalele vor fi intensificate. Vor fi făcute verificări de respectare a regulilor”, a declarat Arafat în timpul declarațiilor de presă susținute alături de ministrul Sănătății, la sediul Guvernului. Citește toate declarațiile, aici.

știrea inițială: 

Sute de persoane au format, luni, cozi de zeci de metri pentru a ajunge să se închine la moaștele Sfintei Parascheva, în aceeași zi în care județul Iași a înregistrat 116 noi infectări, fiind a doua cea mai afectată zonă din țară, după București.

Tot luni, Direcția de Sănătate Publică Iași a anunțat formarea a cinci noi focare de coronavirus în județul Iași: la Centrul de Servicii Sociale Budăi, Institutul de Psihiatrie ”Socola”, Muzeul Literaturii Române și locul unde erau cazați angajații unei firme de construcții.

În tot acest timp, referitor la aglomerația care se va forma la cozile de așteptare spre moaștele Sfintei Parascheva, Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, au făcut doar declarații generale despre necesitatea de a respecta regulile de protecție.

Nici cei doi oficiali, nici ministrul de Interne, Marcel Vela, sau secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, nu au recomandat însă o eventuală suspendare în contextul creșterii accelerate a numărului de bolnavi din secțiile de Terapie Intensivă, mai ales având în vedere că foarte multe persoane dintre cele care participă la pelerinajul din Iași fac parte din categorii vulnerabile.

  • O hartă realizată de G4Media arată că secțiile ATI ajung la capacitate maximă de la o zi la alta. Printre acestea se numără și județele Iași și Neamț.

Mihai Chirica, primarul Iașiului, a anunțat că a anulat toate evenimentele care urmau să fie organizate cu ocazia Sărbătorilor Iașiului și i-a cerut ministrului Marcel Vela ca prin intermediul prefecturilor să preîntâmpine organizarea de convoaie auto care să aducă pelerini de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva. Primarul Iașiului a declarat că nu încurajează pe nimeni să vină la Sfânta Parscheva, dar că autoritățile trebuie să fie pregătite pentru că oamenii încep să vină în număr tot mai mare:

  • „Nu încurajăm pe nimeni să vină, dar nu dorim să fim descoperiţi dacă pelerinii ajung aici. De aceea ne vom pregăti doar în acest context, să nu ne prindă pe picior greşit. De cel puţin două zile ajung tot mai multe grupuri de pelerini. Trebuie să ne aşteptăm la acest lucru. În România nu este interzisă libertatea de mişcare şi avem obligaţia de a-i primi aşa cum se cuvine pentru a nu-i pune în pericol şi să nu ne punem în pericol nici pe noi. Celelalte evenimente (organizate de Sărbătorile Iaşiului – n.red.) nu se vor mai ţine”, a declarat Mihai Chirica.

În contextul creșterii alarmante a numărului de infectări din Iași, cu secția ATI ocupată în totalitate, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, Constantin Sturzu, a transmis că ”sfinţenia nu este contagioasă”:

  • „Sfinţenia nu este contagioasă. Pelerini sau nu, de aici înţelegem două lucruri. Primul: ceea ce este sfânt nu se află sub puterea stricăciunii, a răutăţii, a bolilor. Dimpotrivă. Cele sfinte sunt pentru creştini izvor de vindecare, de mângâiere, de întărire. Nu de azi, de ieri, ci de două milenii. Al doilea: de sfinţenie nu te poţi „molipsi”. Atingerea mecanică, atitudinea superstiţioasă nu ajută. E nevoie şi de o credinţă care, mai devreme sau mai târziu, să se vădească în fapte bune, bineplăcute lui Dumnezeu şi în folosul oamenilor. Aşadar, e nevoie de discernământ şi de evlavie înţeleaptă. Mai ales în aceste vremuri grele”, a declarat preotul Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, citat de News.ro.

Context. Alte derogări pentru Biserică

Ministerul de Interne condus de Marcel Vela a acordat derogare pentru serviciile religioase în timpul stării de urgență, în marțea dinaintea Învierii, atunci când li s-a permis credincioșilor să meargă la biserică, timp de două zile, să ia prescuri (Sfintele Paști). Tot atunci, Vela anunța formarea de echipe mixte MAI-BOR care să ducă Lumina la casele credincioșilor în noaptea de Înviere.

Însă una dintre cele mai controversate derogări a avut loc în 21 mai, atunci când autoritățile au permis ca sute de persoane să treacă pe la sicriul Înalt Prea Sfințitului Pimen, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, care a murit în urma infectării cu coronavirus. Deși înmormântarea persoanelor infectate cu COVID-19 impune reguli foarte stricte (număr limitat de persoane care participă la funeralii, sicriu sigilat, restricția de a atinge sau a intra în contact cu sicriul etc), autoritățile au permis BOR să organizeze funeralii ample pentru înmormântarea ÎPS Pimen și a permis credincioșilor să participe atât la priveghi, cât și la înmormântare.

Medicii au catalogat drept inacceptabilă această derogare care a fost dată chiar de cei care dirijează și acum lupta cu epidemia de coronavirus. Pe de altă parte, Raed Arafat declara după înmormântarea lui ÎPS Pimen, că a fost o solicitare din partea Mitropolitului Moldovei și Bucovinei și că ”e foarte greu să refuzi când e vorba de așa ceva…”. Arafat a mai declarat că ”fiind o personalitate bisericească, n-ai cum să nu accepți”. Citește mai multe, aici.

sursa foto: Inquam Photos/ Liviu Chirica

 

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

40 comentarii

  1. Sfintenia nu e contagioasa, prostia si covidul sunt.

    • Toti astia care sunteti cunoscatori si nu credeti in covid, ar trebui sa mergeti sa il luati si sa va tratati cu ceai de sunatoare…

    • Dorutule, si tu cu ce ai impresia ca te trateaza in spitalele noastre? Cu vreun medicament minune? Esti naiv sau prost, eu merg pe a 2-a varianta. Pe aeroport in drum spre operatiunea SPARANGHEL, nu s-a mai pus problema de COVID cand s-au inghesuit 4000 de persoane pe 100 de metri patrati, cand romanii veniti din strainatate au stat prin vama 7 ore, unul langa altul, nu a fost nicio problema, cand s-au format cozi la votare si nu s-a respectat nici mama distntarii, iarasi nu a fost nicio problema. Problemele sunt in biserici si pe terenurile de sport, unde copiii sunt bagati in dupa, dusi la sectie si amendati. Ati ajuns niste zdrente ordinare, nu ca ati fi fost altceva pana acum.

  2. Nu inteleg de ce multi sunt împotriva deschiderii scolilor si urla ca sunt focare de infecție, dar nu zic nimic de riscurile uriașe generate de aceste evenimente religioase.
    Sansa sa te infectezi la scoala e infinit mai mica decat la Biserica.
    Educația este critica pentru copii si adolescenți, nu se poate realiza acasă sau online la fel de bine ca la scoala. Daca esti cu adevarat credincios, stii ca rugaciunea facuta acasa in aceste vremuri grele este la fel de bine primita de Cel de Sus ca si cea din Biserica.

    • Ai dreptate, ne-a scapat… Aici vinovat e tot statul care se tine de mana cu popii, dar si cu interlopii.

    • nici cunoastere nu e contagioasa ….la romani!

  3. Nici la moastele Sf. Dominic in Timișoara duminica trecută nu am văzut măști și distanțare. Și cică nu mai sunt locuri la ATI.

  4. De ce e Biserica deasupra legii?

  5. Pelerinajul trebuia sa ramana acasa. Puteau sa pupe diverse obiecte promotionale ale sfintei, de la iconite, la matanii etc. Sa aprinda candele, sa etc. BOR-ul ramane Stat de sine statator, in Statul Roman. Saracia si politichia e girata cu ajutorul burtile grase ale slujitorilor Evului Mediu in 2020. Suntem in pandemie! Prin tara, avem pelerinaje cu oameni simpli, cu educatie deficitara, deci gras manipulabila.

  6. Normal, Biserica aduce voturi, Guvernul nu-si permite sa deranjeze „lucrurile sfinte”.

  7. In ziua in care acest popor va renunța sa se închine la niste oase, atunci va face un salt evolutiv important. As putea foarte bine să iau niste oase de la câinele Bobita, sa le pun intr-o racla acoperită cu catifea rosie, sa le duc la biserica si sa le numesc „moastele Sf. Bobita.” Ar aduna ceva lume.

    • Avand mintea lui Bobita, totul e simplu…

    • Cred ca acest Jay nu e acel jay care e sluga lui Putin.

      Da, ar fi bine sa scapam de toti feudalii care inca mai cred in Harry Potter, ca sa nu mai fie aceasta vulnerabilitate exploatabila de Rusia.

  8. Interesant… pe aceeasi pagina de g4 scrie: https://www.g4media.ro/amenzi-de-aproape-50-000-lei-dupa-o-inmormantare-din-urziceni-la-care-au-participat-aproape-130-de-persoane.html

    Daca au fost 50000 la 130 de persoane atunci Vela poate sa-si faca planul la amenzi pe tot anul cu pelerinii de la parascheva nu?

  9. Din fericire România e o țară înapoiată la nivel de instituții. Deși este mult spus instituții unor adunături de neamuri care maimuțăresc ce se întâmplă în state cu sute de ani de tradiție democratică. Chiar dacă vor muri și 1 milion de oameni în urma dezmățului de la moaște, BOR nu va fi întrebată de absolut nimic de absolut nimeni. Satana cu sutană este peste lege. Legea e pentru fraierii care nu sunt securiști sau interlopi și plătesc taxe. Răspunsul lui Arahat spune totul: de la lege se fac excepții pentru mafioții BOR. Nu toți suntem la fel de egali în fața legii, unii sunt mai egali decât prostimea. Mai ales băieții deștepți și foarte deștepți. Pentru că, să fim serioși, dacă cei din energie se numesc băieți deștepți și totuși muncesc ceva și vând ceva, cei din BOR nu muncesc nimic și vând iluzii pe bani foarte mulți. Deci BOR sunt cei mai deștepți dintre băieții destepți. De aceea legea face excepții pentru securiștii în sutană.

  10. Să crape toți alegerile parlamentare tot se tin ca are PNL erectie in sondaje iar orban și Iohanis vor călca pe cadavre sa isi atingă scopul. Cand deciziile împotriva pandemiei se iau politic numărul total de infecții se vor tripla.

    • Poate tie iti place sub cizma PSD, dar mie nu imi place. Pandemia va trece in 1-2 ani, dar ciuma PSD ne omoara tot viitorul.

    • Pai cum, bre Luis? Nu ti-a zis nea Ciolanu ca virusul nu exista? Nu erau toti pesedistii mari viteji in plenul Camerelor si nu-si puneau masti, ca ei nu pot respira sub masti etc etc etc? Nu erati voi aia cu „Nu cred in covrig, ci doar in Dumnezeu”?

      Ce s-a schimbat, Bobita? O dat Covrigu-n voi? Va cheama Pimen sa-i tineti companie?
      Sau pur si simplu ciolanu (ala de ros, nu barbosul) e atat de bun ca nu-i dati drumul? Bine, si zgomotul de la bratarile alea ale lui Dragnia va cam sperie, sa nu le purtati si voi, asa-i?

  11. ARAFAT SI NELU TATARU sa nu comenteze cand pelerinii se duc sa inchine si sa se roage la SFANTA CUVIOASA PARASCHEVA pentru sanatate si ajutor in familie! Deci ii zic ca au fost cazuri de imbolnavire duminica cand lumea merge la vot!

  12. Sexomarxiștii urăsc tot ce e sfânt, normal că urăsc și Biserica

    • Băi Prostul Satului…Nu îți urăște nimeni biserica! Bisericile sunt clădiri de multe ori făcute din banii fraierilor păcăliți cu focul Gheenei. E pandemie neamule!!! Dacă „sfinții ” nu pot să se roage acasă la ei sau în bisericile din localitățile lor înseamnă că nu e credința bună, de aia de țară, neaoșă. Dar pe tine te sfătuim să mergi la toate moaștele, pe unde e mai aglomerat pe acolo mergi și tu…fără mască…ce ,tu ești sexomarxist? Hai…baftă!

  13. Sigur nu se va tripla numarul prostilor care se uita la rtv;
    Dupa ce au tavalit toate masurile de preventie,au pus pe post pe catarama si tutele alea ,facandu le vedete acum plang de mila infectatilor.
    Aici cna ul este parte din manipulare.

  14. Asa se-ntampla cand statul e pistol cu apa in fata bisericii!!
    Mereti de va rugati si va sfintiti…ca poate va curatati, si doamne’feri sa nu fiti miruiti de sf. Oase!
    Sa nu uitati sa pupati mana popii, in timp ce o strangeti evlavios intr-o hartie de-o suta!
    Asa sa va ajute domenzo dragutu!

  15. Biserica își sacrifica mirenii pentru propriile venituri. Daniele, ii ai pe conștiința ta de turnător?!

  16. Dacă sfințenia nu e contagioasă de ce mai merg pelerinii să sărute moaște ? Oricum, nu se leagă nimic de ei.

  17. Ce plm..tot o băgați pe asta cu religia?? Are cineva idee cati bani negri face dany de sărbătorile Iașului ??

  18. Sa le dea compensatii si BOR nu o sa mai zica nimic. Sa ne spuna dumnealor cat castigau nefiscalizat si problema e rezolvata.

  19. Doamne, ai mila de ei ca habar n-au ce scot pe gura aia! Dar adu-le aminte Doamne, atunci cand vor trece prin napasta care-i asteapta si necazurile alea mari pe care le vor avea: cu copii, in familie, cu parinti sau ce-i mai scump pe lumea asta pentru ei, adu-le aminte ce au postat aici si ce-au gandit ca sa se tarasca in genunchi la Tine Doamne!
    Doamne iarta-i!

    • Inca unul care confunda biserica cu Dumnezeu !

    • Nope!
      Dumnezeu nu va iarta pe cei prosti si pe cei ce vreti sa va imbolnaviti semenii
      fiind atotputernic El a inventat virusul, l-a raspandit si il va trimite celor ce nu cred in pandemie si in masurile de prevenire a infectarii

  20. „Sfintenia nu e contagioasa”, „Sfintenia” doar indobitoceste. RIP Mintii. Agnus Dei (Versiunea lui Bach).

  21. Problemele apar din faptul ca multi nu fac deosebire intre ritualuri si invataturile religioase. Ritualurile sunt accesibile , la vedere si usor de indeplinit, pe cand invataturile sunt mai greu de insusit si respectat .

    • Si invataturile pleaca de la premise gresite cu mize gresite.

    • @Sys32
      La inceputuri, dupa unele teorii, ritualurile si invataturile au contribuit probabil la apropierile dintre credinciosi si la evitarea conflictelor intre membrii comunitatii(conflictele dintre indivizi duc la o comunitate slaba, care nu se putea apara prea bine de adversari).

    • Intre timp, sute de milioane de oameni au murit din cauza lor si inca tin mii de grupuri separate datorita discrepantelor imaginare fundamentale dintre ele …

  22. Regret afirmatia Mitropolitului, ptr. ca sper ca este informat ca Bunul Dumnezeu lucreaza prin faptele noastre, calauzindu-ne drumul. Ca atare , crediciosiii adevarati sa respecte regulile de protectie, oriunde s-ar ala pentru sanatatea lor ss a semenilor acestora.

  23. la Clug oamenii se inchina la moastele lui Tiesto, si ar pupa cu foc moastele lui Horty