G4Media.ro

Cum justifică Raed Arafat derogările date la funeraliile lui Pimen: Fiind o…

Cum justifică Raed Arafat derogările date la funeraliile lui Pimen: Fiind o personalitate bisericească, n-ai cum să nu accepți / A fost vorba de o slujbă care trebuie să se facă altfel decât la un om simplu

Funeraliile Înaltpreasfințitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, s-au întins pe două zile, timp în care unii credincioși au ignorat toate avertismentele și au sărutat sicriul în care se afla trupul ierarhului. Medicii cataloghează drept inacceptabilă această derogare dată chiar de cei care dirijează lupta cu epidemia de coronavirus, relatează Recorder.ro

Secretarul de stat Raed Arafat a confirmat pentru Recorder că i-a fost prezentat un plan din partea ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care propunea măsuri de siguranță – distanțare socială între credincioși, purtarea obligatorie a măștilor de protecție etc. – și, ținând cont de importanța persoanei decedate, s-a făcut o excepție.

„Este solicitarea personală a Mitropolitului Moldovei și Bucovinei. E foarte greu să refuzi când e vorba de așa ceva… Dar s-a acceptat ceva minimal, care să respecte toate regulile. Noi am acceptat în ideea că, fiind o personalitate bisericească, n-ai cum să nu accepți. Însă acceptul nostru a fost fără vreo excepție la partea de sănătate publică. Ce am dat a fost cu respectarea distanțării sociale, cu purtarea măștii. Dacă s-au încălcat regulile la fața locului, asta nu mai ține de noi. S-a dat un document pe baza unei analize făcute de INSP. Noi nu dăm de capul nostru”, a declarat Raed Arafat.

Institutul Național de Sănătate Publică nu-și asumă nicio derogare

Simona Pârvu, directorul INSP, a sugerat însă că rolul instituției pe care o conduce a fost mai degrabă unul formal. „Noi am primit o adresă prin care ni se prezenta modalitatea în care vor avea loc funeraliile, adresă la care răspunsul nostru a fost că ceremoniile pot avea loc cu respectarea prevederilor din ordinul 1070/2020 (n.r. – ordinul se referă la cum trebuie să se desfășoare slujbele religioase, nu înhumările persoanelor diagnosticate cu COVID-19). Desigur, orice derogare de la acest ordin se poate face fie de către CNCCI, prin hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă sau printr-un alt act normativ. Derogarea de la un ordin nu intră în atribuţiile INSP”, a pasat aceasta responsabilitatea înapoi la instituția condusă de Raed Arafat.

Nu toți reprezentanții INSP au fost încântați de ideea unei ceremonii extinse la Suceava. Adriana Pistol, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică spune: „Noi muncim de proști, ca alții să facă ce cred! Dar și dacă nu se obținea derogarea aceasta, credeți că i-ar fi păsat cuiva? Care ar fi fost organul de control care ar fi oprit această înmormântare? De ce s-a obținut acum derogare? Că n-a mai murit niciul din ăsta mare, așa!”.

Derogarea nu se va da pentru „oamenii obișnuiți“

Până în prezent, CNCCI a mai dat derogări pe timp de pandemie, însă toate doar pentru rude aflate în izolare sau carantină care doreau să iasă și să participe la ceremonii restrânse. Nimic la nivelul slujbelor de la Suceava.

Raed Arafat ne-a asigurat că pentru restul lumii, legea rămâne la fel. „La un om obișnuit, înmormântarea are modul ei în care se desfășoară. Acolo a fost o excepție având în vedere situația. Dar a fost o excepție limitată, dacă vreți, că nu s-a făcut excepție de la problema sănătății publice. A fost vorba de o slujbă care trebuie să se facă altfel decât la un om simplu. E ceva ce ține de religie, e altfel de slujbă care se face!”, ne-a mai spus secretarul de stat.

Reacția medicilor: „N-ar trebui admisă nicio derogare“

Medicii care de aproape trei luni se află în prima linie a luptei cu virusul consideră că în astfel de situații nu e loc de derogări.

„E aberant dacă s-a dat derogare”, crede Andreea Moldovan, medic epidemiolog la Spitalul de Boli Infecțioase din Brașov. „Noi avem o procedură clară legată de managementul persoanelor decedate de COVID. Există un risc epidemiologic în ceea ce îi privește și pe pacienții decedați: trebuie puși în doi saci mortuari închiși, după care nu se mai merge pe nicăieri, ci direct la cimitir, cu sicriu închis. Sunt niște reguli stricte și sunt uimită că nu se respectă”.

Anatol Burlacioc, medic la Spitalul Județean Suceava, încearcă să înțeleagă și perspectiva celor care au văzut în Arhiepiscopul Pimen un simbol al Bucovinei: „Dacă mă-ntrebaţi ca medic, vă spun că nu e bine. Dacă mă-ntrebaţi ca om, vă spun altceva. Dar, din punct de vedere medical, epidemiologic, atâta timp cât cerem populaţiei, indiferent de persoană, să respecte o serie de reguli, cred că n-ar trebui admisă nicio derogare. Indiferent de importanţa unui moment sau a altuia. Sigur, nu putem să le restrângem oamenilor dreptul de a-şi manifesta credinţa, dar astfel de ceremonii cu 1.000 de persoane pot reprezenta un risc din punct de vedere epidemiologic“

Citește integral pe Recorder.ro și vezi reportajul de la înmormânarea lui Pimen

Sursa foto: Inquam Photos / Casian Mitu

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

53 comentarii

 1. arafat va scuipa in fatza: „Noi am acceptat în ideea că, fiind o personalitate bisericească, n-ai cum să nu accepți”

  voi aveti parte de tratament preferential? nu! voi sunteti fraierii care finantati toate acestea! mergeti si votati psd si pnl, ca niste sclavi buni ce sunteti!

  • Gindire de, „oameni simpli”, „personalitati”.
   Poti face deosebiri de genul asta, dar nu atunci cind e vorba de un virus care nu stie ce-i aia om simplu sau personalitate.

  • „Fiind un securist, n-ai cum să nu accepți” – cord la corb nu-și scoate ochii, nu-i așa Raedule?

  • Cand în tara aceasta legea vă fi una pentru toți?Arafat tu cine ești să permiți încălcarea legii?Ești intr-o functie trecătoare.Scuze,am uitat că voi de la PSD și Pro Romănia vreti să fiti monarhii Romăniei.

  • Mai pe ocolite, Arahat a spus ca legea-i pt. prosti !

 2. Nesimtitule

  • Oare de ce e nesimțit ”casually”că spune un adevăr și omul mort, care a murit pentru că a călcat Legea stării de urgență, este tot sfânt: a umblat cu niște lumânări și moaște printre oameni…cine știe pe câți i-a infectat? Asta e rațiune? Asta e iubire de aproapele? Asta e credință în Dumnezeu, sau călcarea poruncilor lui Dumnezeu: să nu ucizi, să nu chemi duhurile morților, să nu te înalți mai presus de Dumnezeu, etc., etc.??? Ce sfințenie, ce protecție este în lingurița comună, de ce mint acești sfinți că scuipatul din linguriță nu ucide? Atunci, de ce a murit acest ”amărât” de om? De ce nu l-a ocolit ciuma când își aplica ritualurile, călcând Legea și pe cea a statului, și pe cea Biblică. Nimic din ce a făcut ”cel ce a murit” nu are de a face cu Dumnezeu, cu Biblia, cu Adevărata credință. Acum, la înviere, va sta în fața Judecății Divine și va primi ceea ce este drept, după faptele sale. Faptele sale au dus la multe critici la adresa Credinței în Dumnezeul Cel Adevărat, cel Biblic. Nu, dragii mei, ceea ce a făcut acest om neascultător, NU are nimic de-a face nici cu ce scrie în Biblie, nici cu Dumnezeu, care face bine la toți oamenii și ne învață să ne facem și noi bine unii la alții.

 3. Egalitate vrem, dar nu pentru catei…

  • Egalitate in drepturi vrei sa spui. Egalitate „totala” ar insemna sa avem iar un tatuc deasupra noastra.

 4. Hop, țop, mai aruncăm o șopârlă. Ușor, ușor, se sădește ura împotriva bisericii, unul din 4 articole trebuie să aibe ca subiect religia, că, deh, o publicație de stânga care se respectă trebuie să atace non stop credința.

  • As spune ca este mai degraba vorba de faptul ca unii sunt mai „egali” decat altii, lucru prevazut si in Constitutie, nu? Parca trebuia sa fim cu totii egali, nu?

 5. Oare membrii BOR nu ar trebui din proprie inițiativă să ajute la limitarea răspândirii bolii? Adică să aplice principiul creștinesc al iubirii aproapelui, să poarte măști, să sprijine distanțarea fizică, să nu se adune mulți într-un loc, cei decedați de covid să fie duși direct la cimitir, nu stat cu sicriul două zile, chiar și dacă n-ar fi fost reglementate prin lege. Darămite dacă e dată lege. Pe scurt, să aibă grijă de ei, de enoriași, și indirect de comunitatea din care fac parte. Mare păcat că nu-i interesează.

  • +1
   Foarte corect punctat!
   Lucrurile acestea nu ai de la cine le cere, de la BOR care e incremenit in timp(100+ de ani!)

 6. Ca persoana care a trebuit sa tina funeralii pt un membru al familiei in aceasta perioada nu pot spune decat ca imi este sila de persoanele care ne conduc si de tara in care traiesc …. 😐

 7. Încă o dată se confirmă că Arafat e mai toxic decât virusul in sine. Altfel spus, turnătorul de popă e mai presus decât orice om de rând doar pt că e un ninjalău de 5 stele al BOR… Cum eea de așteptat, biserica nu se dezice și rămâne aceeași mizerie…

 8. Deci daca la cineva i-a murit cineva drag (parinte,bunica, frate) nu are voie sa-l vada si sa-si ia ramas bun dar in schimb daca esti o personalitate cunoscuta este permis sa se adune cu sutele ca sa-si ia ramas bun. In primul caz se poate raspandi boala dar in al 2 lea caz cu sute de persoane sansele raspandirii sunt zero ca doar e personalitate bisericeasca. Am inteles cum sta treaba.

 9. sa va voteze popii mai baieti!

 10. Arafat o mizerie.
  Biserica o alta mizerie.
  Sau poate aceeasi.

 11. Si iaca Arafat hotaraste cine-i om simplu si cine nu…

 12. de aia o sa emigreze toti romanii simpli.
  Mai bine la cules sparanghel decat sa fii tratat asa in tara ta.

 13. Si lege, si tocmeala.

 14. Unde-i avocatu’ poporului?
  Păi nu suntem discriminați?!
  Să fie dezgropat imediat Pimen-turnătoru’!
  Și îngropat după lege, cu maxim 16 – mi ți-l îngroapă Teoctist a doua oară de nu se vede!
  P.S. Arafat: l-a salvat cîndva poporul de furia lui Băse iar acum el se pișă peste noi…

 15. Și dacă Kim Jonghannis s-ar îmbolnăvi de deces ,l-ar înmormânta doar doamna Carmen,că părinți în România ioc, copii ioc, prieteni ioc .Ar veni finul cu casă în Florida și alți 2; 3 rătăciți până la 8 sau ar primi derogare să vină toți PSD-iștii sa-l urmeze drum bun .

 16. Ce prostie de explicatie…

 17. Și cu declarația asta, Arahat s-a deconspirat. Democrația se oprește înainte de a se ajunge la vipuri, la nomenklatura.
  Sunt curios cât mai indura „oamenii obișnuiți „, adică cei cu 2 mâini și 2 picioare și când va exploda mămăliga din nou! Simt ca nu mai durează mult…

 18. Pai asta e explicatia lui arafat, care e mana-n mana cu baietii cu care colabora acest popa! Ei sunt statul roman, pt ei exista statul roman, ei l-au devalizat, ei l-au furat, ei il conduc si ei ne imprumuta si ne fac sclavi pe zeci de ani !
  Traim pentru ei si pt neamul lor! ATAT! Traiasca specialii care distrug prin imprumuturi pentru pensii si salarii, tara asta!

 19. Hai sa zicem ca e vornba de un eveniment exceptional, care trebuia tratat diferit.
  Dai drumul sa se adune lumea, dar ii legitimezi pe toti si ii trimiti direct in carantina 2 saptamani. Ca doar n-ar fi ca si cum in Italia nu s-a stabilit ca toata nenoricirea a pornit de la un meci de fotbal.

  In realitate vorbim de functionari care iar nu si-au facut treaba si Arafat care, ca de obicei, ii acopera.

 20. Derogare pentru rahatii mari, pulimea nu o sa primeasca niciodata asa ceva. Zicea cineva aici ca e un atac la adresa bisericii. Nu e ma, saracule, nu as fi fost de acord cu derogarea nici daca era iliescu, patriarhul ciubotaru sau vadim tudor. Toti, la fel de mari rahati.

 21. si acu romani la vot !!!! si votati la fel ca in ultimii 30 de ani si asteptati sa se schimbe ceva…..

 22. Arahat dixit: „….. Este solicitarea personală a Mitropolitului Moldovei și Bucovinei. E foarte greu să refuzi când e vorba de așa ceva….”

  Apuseni, Sutghiol, Colectiv, Deltamed, Pimen „Coleopter”, Pimen „Al cu moaste”,…… Ce naiba, cu asta a inceput SMURD-ul????

  Un nenorocit.

 23. Citind asa…printre randuri si anumite postari si aici pe g4m si pe alte site-uri romanesti si externe (majoritatea dand dovada de agramatism pur si analfabetism genetic), un lucru se confirma din ce in ce mai clar: A inceput o batalie crunta asupra credintei crestine, asupra bisericilor crestine si de aici dar si din lume! Vor fi scosi vinovati cei care practica acesta religie-crestinismul, de tot ce se va intampla de acum inainte! Crestinii au inceput sa fie numiti medievali, innapoiati, inculti si alte invective de acest fel! Li se interzic slujbele religioase pe motiv ca sunt sursa infectarii cu acest covid! Urmariti in timp, toate acestea, cu atentie si trageti concluziile! Stiti ce va urma…!

  • Omule, oblu aici e problema, pentru oamenii de rand obiceiurile crestine nu s-au putut face:inmormantare normala cu slujba , priveghi dar pentru un VIP da. Gandeste inainte sa scri.

  • Cpr, ca sa se stie: te referi cand vorbesti de site-uri externe la cele rusesti pt ca numai acolo un agramat pur ca tine trage la un analfabet genetic de limba rusa!

  • @s: Bei pussy, ti-a cerut cineva parerea sau te mananca buricele dej’telor, mai tzaca??? Iar stirile rusesti stiam ca tu esti obisnuit sa le citezi, doar esti din neamul lor tata, ar trebui sa te pricepi la a citi, n’asa? Parameci cu limba! Cat despre agramatismul meu functional despre care amintisi, esti invidios, ce mai! Du-te la scoala, fa-o, ia-ti si miz….eria aia de bac daca esti in stare, si dupa…mai discutam, daca doresc eu!

  • La manastire, la manastire cu tine! Sau poate la sihastrie???
   Nu te mai da cocos ca esti o biata gaina!

  • A te ruga la oase moarte, a pupa icoane, a linge lingurița cu covid…nu e cre(ș)tinism : necromanție, fanatism, idioțenie, nimic, nimic rațional, nimic nu are de-a face cu omul normal, nimic nu are de-a face cu credința în Dumnezeul Adevărat. Cre(ș)tinismul e o religie cu mii de fețe, care de care mai bizare. Un ”cap pătrat” protestant, cerea înainte de paște la d-l președinte să le dea voie la enoriașii lui să se adune, și BOR-ul cerea același lucru…Uite, dovada: omul Pimen, ce a pățit? Dacă BOR sau alte culte creștine dovedesc că își respectă și iubesc enoriașii lor, oamenii se vor alipi sufletește de ei, dar dacă le pun viața enoriașilor lor în pericol în numele și detrimentul practicilor lor necreștine, ne Biblice, să se aștepte la ”deșteptarea în masă a celor ce văd ce li se întâmplă”.

  • N-are nicio legătură respectarea legii în general cu creștinismul.

  • crp, Asta cu „daca doresc eu” te racaie de cand te-a expediat ala in liga a VII a si ti-a zis ca nu mai are timp de tine !

   PS. Nici macar original nu esti amaratule!

  • CRP
   Cine ȋţi dă textele pentru postare ? Este clar că tu nu eşti ȋn stare să redactezi un text care se referă la ştirea ȋn cauză. Această postare a apărut identic cuvânt cu cuvânt şi la ştirea cu incidentul de la mănăstirea din Hunedoara !

 24. Doar atit despre Arahat: mentalitatile orientale sint baza gindiri acestui individ.

 25. Ast rahat mai trebuia sa-si adauge la palmares inca o „victorie” !

  PS. Dupa Muntii Apuseni, lacul Siutghiol si Clubul Colectiv era necesara si Inmormantarea de la Suceava (pt ca sigur va aduce imbolnaviri cu duiumul si poate chiar si decese) pt ca Arahat sa isi dea intreaga masura a potentialului sau !

  PPS. Daca nici acum nu si-a egalat nivelul de incompetenta morala, apai nu si-l mai egaleaza niciodata !

 26. Constitutia Romaniei spune:
  „Art. 16 – Egalitatea în drepturi
  (1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.
  (2) Nimeni nu este mai presus de lege.
  (3) Funcţiile şi demnităţile publice, civile sau militare, pot fi ocupate, în condiţiile legii, de persoanele care au cetăţenia română şi domiciliul în ţară. Statul român garantează egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi pentru ocuparea acestor funcţii şi demnităţi.
  (4) În condiţiile aderării României la Uniunea Europeană, cetăţenii Uniunii care îndeplinesc cerinţele legii organice au dreptul de a alege şi de a fi aleşi în autorităţile administraţiei publice locale.”

  Sa ne spuna Arafat unde prevede legea suprema ca unele personalitati(turnatori la Secu, hoti de paduri) sunt mai presus de legea data chiar de el pentru prevenirea raspandirii virusului?!

  Se pare ca uita un lucru, este in slujba TUTUROR cetatenilor, nu doar a personalitatilor pentru care poate face derogari!

  DEMISIA Jigodie!

 27. Voi nu stiti ca „personalitatile” sunt mentionate in constitutie?
  toti sunt egali in fata legii, mai putin personalitatile.
  Apoi vin „specialii” cei cu pensii speciale si apoi politicienii, pe rand toti: PCR, PSD, PD, PNL
  Si mai apoi vin infractorii care toti sunt mai egali decat platitorii normali de taxe

 28. Rusine, Arafatule, NU am vzaut ca in Constitutia Romaniei sa existe vreo mentiune separata pentru inaltele fete bisericesti la Art. 16 care spune:
  „Art. 16 – Egalitatea în drepturi.
  (1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.
  (2) Nimeni nu este mai presus de lege.”
  Rusine, inca o data demonstrati ca Legea NU e pentru caini, e doar pentru catei!
  Cum asteptati voi, Autoritatile din Romnaia ca Romanii de rand sa RESPECTE Legile si Recomandarile, adica REGULILE!?
  O sa ramanem Tara de mana a 3-a, niciodata cu astfel de specimene ROmania nu va fi altfel…

 29. Hmm parca pedeapsa pentru raspandirea intentionata a bolilor era pana la 5 ani?

  Arafat nu se califica?

 30. Slavă turnatorilor! Trădați, turnați, furați și veți fi înmormântați ca sfinții! Munciți cinstit și spuneți merci că nu sunteți îngropați în gropi comune.

 31. BRAVO ARAFAT! Ai pus punctul pe i. Sa fim prosti si sa ascultam in continuare.

 32. Penibil si pt Arafat si pt BOR. Aplicarea unei masuri instituita pe motive epidemiologice putea fi exceptata doar pe baza unei fundamentari care sa justifice lipsa discului. Altfel e doar abuz in serviciu si trafic de influenta. Si spectacolul ieftin pe care il cauta parca tot mai inversunat unii din Bor. Care vor sa arate ca ei sunt mai presus de legi. Dumnezeiesti sau omenesti. Pacatul trufiei devine sigla organizatiei goana dupa slavire fetisul unor obiecte si ritualuri inlovuiesc poruncile divine. Pacat. Si pacatul Vostru

 33. . Adriana Pistol, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică spune: „Noi muncim de proști, ca alții să facă ce cred! Dar și dacă nu se obținea derogarea aceasta, credeți că i-ar fi păsat cuiva? Care ar fi fost organul de control care ar fi oprit această înmormântare? De ce s-a obținut acum derogare? Că n-a mai murit niciul din ăsta mare, așa!”.

 34. Este evidentă nonșalața cu care găștile de politruci își permit să ne râdă în nas. Neconstituțional: Nimeni nu este mai presus de lege!
  Selecția invocată de către cățelul de partid, uns șef continuu, prost vorbitor de limba română, nu face decât să de-a curaj limitaților creduli – pe de o parte, precum și să asigure continuitatea controlului populației prin auriții cu relații sus-puse.
  Pe scurt, niște șmecherași își râd în continuare de noi, iar reacția noastră este insesizabilă.

 35. Dumnezeu sa-l ierte, dar asa cum am primit cu onoruri un DEZERTOR{Carol al II-le}, tot asa cinstim si un…TURNATOR. Cum sa stai in scaunul de mitropolit, cand ai fost un turnator ordinar.De ce Patriarhia nu a luat nicio masura cu: Calinic, Teodosie si alti turnatori? Nu cumva…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.