G4Media.ro

DOCUMENT Textul integral al acordului semnat de Patriarhul Daniel și ministrul Vela…

DOCUMENT Textul integral al acordului semnat de Patriarhul Daniel și ministrul Vela care permite credincioșilor ortodocși sub 65 de ani să iasă din casă vineri și sâmbătă ca să ia Paștile

Patriarhul Bisericii Ortodoxe, Daniel, și ministrul de Interne, Marcel Vela, au semnat marți un acord prin care credincioșilor ortodocși li se acordă drepturi speciale pentru sărbătorile de Paști. Textul integral al acordului a fost făcut public de Patriarhie printr-un comunicat.

Principalele puncte ale acordului:

 • Credincioșii ortodocși sub 65 de ani vor putea să ia Paștile (pâinea binecuvântată, în formă de mici prescuri, stropită cu agheasmă şi vin) vineri şi sâmbătă, între orele, în locuri special amenajate în afara lăcaşurilor de cult. Ditribuția va fi făcută de personalul angajat al bisericii şi de voluntari, cu respectarea măsurilor de protecţie (mască sanitară, distanţă socială de 2 metri, marcată în faţa locului special amenajat), similar magazinelor alimentare.
 • Credincioşii bolnavi şi cei peste 65 de ani, vor primi Paştile la domiciliu, livrate de voluntari, vineri şi sâmbătă sau în prima zi de Paşti (19 aprilie), începând cu ora 06.00 dimineaţa, cu respectarea măsurilor de protecţie, mască sanitară şi mănuşi
 • Distribuirea Luminii sfinte aduse de la Ierusalim se va face sâmbătă seară, de la ora 20.00, de către voluntarii parohiilor şi de către echipajele de ordine publică (Poliţie, Poliţie de Frontieră, Jandarmerie, Pompieri, Poliţia locală, Ministerului Apărării Naţionale). Credincioşii ortodocși vor putea ieşi în proximitatea casei, în afara curţii sau a imobilului în care locuiesc, respectând regulile de distanţare socială, astfel încât să fie evitată aglomeraţia şi formarea grupurilor mai mari de trei persoane. În acest sens, doi sau trei locatari dintr-o scară de bloc pot oferi Sfânta Lumină, primită de la voluntari, tuturor vecinilor.

De remarcat că Ministerul de Interne sau guvernul nu au luat măsuri similare în cazul credincioșilor de alte confesiuni.

Acordul integral semnat de Patriarh și ministrul de Interne:

În perspectiva apropierii celei mai mari sărbători a creştinătăţii, Învierea Domnului nostru Iisus Hristos,

Ţinând cont de Ordonanţele militare emise în perioada stării de urgenţă,

Luându-se în considerare dorinţa comună de diminuare a riscului răspândirii infecţiei cu noul coronavirus şi protejarea sănătăţii mirenilor şi clericilor,

Având în vedere dorinţa de a se oferi credincioşilor ortodocşi o anumită consolare, prin distribuirea Paştilor şi a Sfintei Lumini venite de la Ierusalim,
Între Patriarhia Română şi Ministerul Afacerilor Interne s-au stabilit următoarele:

1. Pâinea binecuvântată, în formă de mici prescuri, stropită cu agheasmă şi vin, numită Paşti, sfinţită anul acesta în Joia Mare, 16 aprilie, după Sfânta Liturghie, va fi distribuită credincioşilor în zilele de vineri, 17 aprilie, şi sâmbătă, 18 aprilie, în intervalul orar 07.00 – 17.00, în toate parohiile din Patriarhia Română, în locuri special amenajate, în afara lăcaşurilor de cult, de către personalul angajat al bisericii şi de către voluntari, cu respectarea măsurilor de protecţie (mască sanitară, distanţă socială de 2 metri, marcată în faţa locului special amenajat), similar magazinelor alimentare.

2. În Declaraţia pe propria răspundere, la Locul deplasării, credinciosul va face precizarea Pentru ridicarea Sfintelor Paşti de la Biserică (numele lăcaşului de cult) din zona de rezidenţă a persoanei respective.

3. Reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne (Poliţie, Poliţie de Frontieră, Jandarmerie, Pompieri şi Poliţie Locală) vor asigura ordinea publică pe toată perioada distribuirii Paştilor.

4. Angajaţii parohiei, membrii Consiliilor parohiale şi voluntarii, în calitate de organizatori, vor asigura respectarea distanţei sociale şi a reglementărilor prevăzute în Ordonanţele militare pe perioada distribuirii Paştilor, având ca semn distinctiv o banderolă albă pe braţ.

5. Pentru credincioşii bolnavi şi cei peste 65 de ani, Paştile vor fi distribuite la domiciliu de către voluntari, vineri şi sâmbătă (17 şi 18 aprilie) sau în prima zi de Paşti (19 aprilie), începând cu ora 06.00 dimineaţa, cu respectarea măsurilor de protecţie, mască sanitară şi mănuşi.

6. Distribuirea Sfintei Lumini adusă de la Ierusalim în seara zilei de sâmbătă, 18 aprilie 2020, în jurul orelor 19.00, se va face de către voluntarii parohiilor şi de către echipajele de ordine publică şi patrulele existente sub coordonarea Ministerului Afacerilor Interne aflate în misiune (Poliţie, Poliţie de Frontieră, Jandarmerie, Pompieri, Poliţia locală, cât şi cadrele Ministerului Apărării Naţionale), începând cu orele 20.00.

7. Credincioşii vor putea ieşi în proximitatea casei, în afara curţii sau a imobilului în care locuiesc, respectând regulile de distanţare socială, astfel încât să fie evitată aglomeraţia şi formarea grupurilor mai mari de trei persoane. În acest sens, doi sau trei locatari dintr-o scară de bloc pot oferi Sfânta Lumină, primită de la voluntari, tuturor vecinilor.

8. În zonele carantinate, Sfânta Lumină va fi dusă cu ajutorul personalului Ministerului Afacerilor Interne de la Centrele episcopale la parohiile din zonele carantinate.

9. În noaptea de Înviere este permisă circulaţia tuturor preoţilor care distribuie Sfânta Lumină la casele credincioşilor, cât şi a voluntarilor, care vor avea asupra lor Cartea de identitate, ecusonul nominal din partea parohiei, mască şi mănuşi de protecţie.

10. Echipajele care acţionează în posturile fixe şi cele aflate la punctele de frontieră, aflate în misiuni coordonate de către Ministerul Afacerilor Interne, vor oferi Sfânta Lumină persoanelor aflate în trafic (în baza excepţiilor de circulaţie prevăzute în Ordonanţele militare anterioare) sau care tranzitează frontiera.

11. Cadrele existente sub coordonarea Ministerului Afacerilor Interne, aflate în misiune în noaptea de Înviere, vor distribui Sfânta Lumină spitalelor, centrelor sociale şi centrelor de carantină.

Foto: Patriarhul Daniel (Basilica.ro)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

30 comentarii

 1. Trebuie anulata aceasta intelege

  • Foarte frumos! Măcar atât să facă pentru noi, credincioșii care mergeam duminică de duminică la biserică. E destul că ne-au interzis să asistăm fizic la slujbe. Cine nu e de acord cu aceasta înțelegere, e clar că urăște biserica, pe preoți și pe tot ce ține de credință.
   În schimb, un om rațional, nu ar avea nimic de obiectat.
   Restul e Can Can!!!

  • Putana retardata îți trebuie popi, da alți bărbați nu îți plac, Ioane?

  • @Ion
   usor cu „un om rational” :)))

  • Ioane, dăcă iei Covid-ul, să te duci la patriarhie-n deal să faci o rugăciune la Daniel, să fie cu vindecare rapidă. Că la spital ar trebui să mergeți cu foaia cu care ieși la plimbare la biserică. Și să vă redirecționeze de la triaj spre patriarhie…

  • Primii care se vor imbolnavi si nu stiu daca Bunul Dumnezeu se va indura de ei, vor fi cei care acum hulesc si care nu mai au nimic sfant in ei! Vom trai si vom vedea! Insa toti acestia veti fi cu mana intinsa si asa veti ramane si nimeni nu va va veni in ajutor!

  • Uitați – vă la comentariile celor care nu sunt de acord cu ce am spus mai sus. Tocmai ce spuneam, nu știu să spună mai nimic, decât să aducă injurii și să vorbească bălării.
   Când văd asemenea dobitoci, chiar trebuie uneori să lași educația și diplomația la o parte și să le vorbești pe limba lor, adică murdar și obscen, că doar așa te poți înțelege cu ei!
   Dacă Ștefan cel Mare era o mămăligă, azi moldovenii și poate și restul țării, am fi fost musulmani. Era mai bine?!! El însă nu s-a sfiit să scoată sabia și să rupă capul la dușman dacă îi era atacată țara și credința!
   Deci, hai sictir!

  • Ioane tu nu esti doar prost, ești și tâmpit după cum se vede, dute linistit la biserică să iei lumină că ai mare nevoie

  • Nu-ți trebuie multă minte să-ți dai seama că e o tâmpenie toată treaba asta.

   Ce treabă are Ștefan cel Mare cu subiectul de acuma?

   Să știi că tâmpiți sunt și la musulmani. Vezi ce le-au recomandat ayatollahii în Iran.

   Prostia n-are nicio treabă cu tipul religiei. E aceeași peste tot. Dar credincioșii aprigi, în ignoranța lor, nu țin cont de ce spune știința sau doctorii. Credința lor e mai importantă decât dovezile. Și asta e valabil la oricare religie.

 2. Genocid, criminalii unui neam, autoritățile și biserica.

 3. Guvern criminal!

 4. Este trist cand cetatenii mor din cauza indolentei/prostiei celeilalte parti din contractul social.
  Boris cu herd immunity este exemplul concret al esecului abordarilor reactive fundamentate prost de oameni care nu stiu, nu vor, nu pot. Dar ce sa ne miram de altii cand ii avem pe ai nostri, ca brazii! Stau si ma gandesc ca un popor in care inteligenta este o trasatura majoritar intilnita are o sansa mai mare de a avea popi inteligenti iar un popor in care prostii sunt majoritatea, inclusiv in randul politicienilor, are popi pe masura. Pe masura lipsei de inteligenta (asta este pentru Vela prea-doritorul de staret de manastire). Doar in aceste coordonate pot sa imi explic protocolul idiot cu painea sfintita si politisti, jandarmi care alearga bezmetic in intuneric sa care luminari aprinse la habotnici. Baieti sa aveti brichete la voi ca sigur vi se vor stinge felinarele luminarille sau orice alte obiecte incendiare mai carati cu voi in masinile de serviciu!!!
  Da, avem popi si politicieni pe masura noastra, pe masura esecului nostru constant intru atingerea inteligentei. Din pacate, oamenii inteligenti in mod cert nu sunt inca masa critica in bantustanul asta de romanica. Daca ar fi fost nu am fi avut protocoale de carat lumina, nu am fi avut cozi cu batrini la biserici, nu am fi avut riscuri idioate in plus si am fi iesit mai repede din starea asta de blocaj. Ceva ma face sa cred ca Dumnezeu acum ne priveste un pic cam ingrijorat, din nou am picat un test caci nu reusim sa intelegem ca El este mai degraba in inima si in sufletul nostru, nu in pesmetii popimii. Iar cand stiu ca pesmetul acela este stropit de un popa ce umbla in Mercedes cu valoare de catalog de 100k Euro, la scara vilei, disperat ca nu ii mai cotizeaza lunar oamenii in biserica (ca sa dea si el parandaratul pentru Catedrala irosita a neamului), stau si ma intreb daca asta chiar este ce Isus vroia de la noi!
  Vela stai linistit, in mod cert nu faci parte din categoria oamenilor inteligenti. Si da, ai picat testul cu brio! Binele nu se face cu pesmeti sau cu lumanari, bai starete. Binele se face, pur si simplu. Acum ai facut rau!

 5. ” În Declaraţia pe propria răspundere, la Locul deplasării, credinciosul va face precizarea Pentru ridicarea Sfintelor Paşti de la Biserică” – această variantă nu există printre cele tipărite pe declarație…
  Dacă, a sfințiile lor nu au putut încasa niciun ban pe toată acestă perioadă, se vor bucura mult la fiecare leu aruncat de către preacuvioși pentru cele primite de la rânduitorii angajați pe bază de pile în sistemul de cult.
  Cu acestă înțelegere între capii proști ai instituțiilor implicate sunt batjocorite atât legislația cât și Constituția, dar poate fi folosită și în anularea amenzilor primite de către cetățenii care nu au respectat prevederile ordonanței militare.
  dovada faptului că aici este vorba doar despre bani, o puteți observa și dacă veți citi că Grecia – țară ”mult mai” ortodoxă decât a noastră, vrea să interzică orice deplasare către biserici. În acestă perioadă.
  Pe de altă parte, credința ”mea” nu are nevoie de mijlocirea angajaților BOR, cu atât mai mult că știu modul pecuniar în care se ocupă posturile. Cu ce este mai bun creștin un popă care a primit postul contra multor șpăgi, după ce a urmat o școală de profil?!
  Lăsați-o moale, pentru că veți pierii doar pentru că minciunile sunt din ce în ce mai subțiri…

 6. Mai lasati bai paranoia,nu a murit nimeni luand lumina sfanta .
  Bisericile sa fie deschise pentru a putea lua lumina sfanta.

  • La naiba! Credeam ca am scapat de troli prea estici. Se pare ca are si virusul mandria lui, nu se atinge de oricine. Apropo si voi, cei cu salariu in copeici, sunteti in telemunca?

 7. Cred ca este o intelegere ilegala! Fiecare cu treaba lui! Ce treaba are Politia cu ce au cazut ei de acord! Vechi apucaturi de general de securitate! Politia trebuie sa faca ce in mod clar spune legea!

 8. In satele din jud. Iasi deja preotii au transmis credinciosilor ideea ca in zilele de vineri si sambata, sub pretextul ca merg sa primeasca Pastile, vor putea intra in biserica sa fie spovedeti, impartasiti si sa treaca pe sub aer……deci acest acord a devenit portita pentru multe abuzuri si interpretari largi ale permisiunii date de Guvern. Cand credinciosul trece pe sub aer saruta mai intai icoana si crucea puse pe masa din biserica. Consecinta va fi o transmitere intracomunitara a virusului cum nici in cel mai negru cosmar nu am putut vedea.

  • This is fucking life….
   Asta e. Lumină vor, lumină vor avea veșnic !😈

  • @oano: Da’ ce te f…te grija pe tine, ce fac altii??? Stai acasa, ai inteles, stai acasa si sa nu mai iesi in veci! Dumnezeu nu da cu paru’…asa ca ai grija tu, mai bine, ce scoti pe gura! Vezi pe altii ca-I intereseaza daca fac I tu se…x sau nu, cu cine, unde, cum???? Nu crezi ca esti cam le…pra, sa dai tu indicatii ce pot sau nu face unii si altii??? Vezi-ti gunoiul din ochii tai mai intai si dupa aia sa dai cu piatra…ipo…crito!

  • @oano: Si…ca tot vorbeai de pupat icoane…daca tot te pricepi sa dai sfaturi, ia’ si primeste unul de la mine: tu sa nu pupi icoane sau cruci sau lucruri din astea care-ti fac rau la stomac, tu pupa mai bine toaaaaaaata ziua ceea ce-ti face placere…stii tu la ce ma refer!!!

 9. Manuela ,esti speriata?
  Milenala si atee ca e la moda.
  Cat va mai suporta pamantul pe astia ca voi nu stiu.

 10. Daniele BOR PSD
  Numai un Patriarh nebun poate cere asa ceva credinciosilor.
  Papa respecta izolarea in Italia iar in Romania fostul securist turnator Daniel plimbareţu NU.
  Dupa ce pleaca mafia PSD de la putere poate ne explica Daniel cum se plimba linistit in toata Europa in plina dictatura comunista

  • Domnule ” entelectualu”, când vei înțelege ce ai vrut să spui, să ne anunți și pe noi, ăilalți care nu suntem așa ageri la minte și dăștepți ca tine.
   Cu stimă :))

 11. Ce s-au reactivat cei 3-4 postaci psdisti care mai sunt inca pe situl G4! Acordul asta e o tampenie, mai ales punctul 7 mi se pare catastrofal. Spune ca 2-3 locatari din bloc pot iesi sa ia lumina sfanta, si-apoi s-o dea celorlalti locatari, insa nu se tine cont deloc de persoanele autoizolate la domiciliu, asa ca se va inregistra absolut sigur o crestere alarmanta a imbolnavirilor dupa o asemenea decizie anapoda. Cat despre distribuirea prescurii vineri si sambata, de la primul punct al acordului, niciodata la biserica mea nu s-a facut treaba asta vineri si sambata, alta precizare scrantita. Daca tot se venea cu lumina, putea atunci sa se dea si prescura, ce mai e atata plimbare anormala vineri si sambata.

  • Deci după logica ta, cei care nu sunt împotriva bisericii, care încă mai gândesc rațional și nu pot fi manipulați așa cum dorește sistemul, sunt psd – iști! Acuma, dacă aș spune că sunt usr – ist probabil nu m-ai crede. În fond, nici nu contează ce crezi tu, din moment ce am văzut cum etichetezi oamenii fără nici o logică. Singura logică e după simțurile tale. Nu se știe cert, care din cele 5 simțuri a fost câștigător.
   Dacă nu am voie să mai intru pe site-ul ăsta, aș aprecia să fiu anunțat. Nu să fiu blocat pe ascuns că aș suferi…

 12. Il capo dei capi, asta este preafericitul nostru,restul sunt o turma de oi bezmetice care vor sa ia lumină la pachet cu coronavirusul

  • Stai liniștit bro, nu te mai agita, caprele cică sunt imune la virus, doar „oile” pot fi vulnerabile. Acestea fiind spuse, de ce te panichezi fără motiv? Sau ți – e frică totuși că lumina se poate transforma în corona și îți intra pe ușă? Depinde de tine… deci, ai grijă cui îi deschizi usa, lupul mănâncă și capre, nu doar oi 🙂

 13. “Deci”, eu inteleg ca prin protocolul asta s-a interzis sa mai mergem la super-market, sa ne vanturam asa vreo, doua ore printre rafturi si sa cumparam saorrma “de pa internet” adusa de sfintii “glovo”, “food panda” si “uber”… fuck, sunt ingrozit…

  Apoi, inteleg ca s-a interzis si sa deschizi usa “la politie, la vecini si la dujmani”…. mai inteleg si ca corona (sic!) se transmite prin foc, de la fitil la fitil… ne-a luat gaia – iti dai seama?! – am pus-o, virusul asta e ca pasarea phoenix!!!

  Stai, ca ma suna telefonul… “Cuuummm?! Baejnebun??? Au interzis si sa respiri fara sa semnezi o declaratie ca o faci pe proprie raspundere??? Cand? Mai ales in noaptea de Pasti? A…. asa… deci doar daca esti crestin otodox!!!! Pai zii bai nene asa, de la incepuutt!!! Da-i in ma-sa… ce ma priveste pe mine!!! Hai pa!…”

  Hai steaua! Behehe….

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.