G4Media.ro

În haosul din Orientul Mijlociu, singurul învingător este Vladimir Putin

sursa foto: Captură video

În haosul din Orientul Mijlociu, singurul învingător este Vladimir Putin

Numiți-l Bismarck sau, având în vedere teatrul de acțiune, Putin al Arabiei. Dar este evident că în noua mare incertitudine cauzată de retragerea americană și de ofensiva turcă din Siria, un lucru este clar: în momentul de față, adevăratul câștigător al marelui haos din Orientul Mijlociu este președintele rus, se arată într-o analiză publicată de portalul italian Il Sole 24 Ore, preluată de Rador.

Turcii știu cum au început această nouă aventură cu ambiții otomane; acum însă, încep să se îndoiască dacă știu şi cum îi vor pune capăt.

Americanii ies dintr-un conflict care nu-i mai interesează. În mod legitim, ei au dreptul să stabilească ce regiuni ale lumii contribuie la definirea interesului lor național. Însă modul în care Donald Trump a ordonat retragerea va face din Statele Unite o putere nesigură chiar și în acele regiunile ale lumii care rămân fundamentale: va fi greu pentru coreenii din sud și pentru japonezi să se simtă liniștiți atunci când Trump va relua negocierile nucleare cu Coreea de Nord.

Noua putere a Rusiei lui Putin

Rusia este cea care-i permite sirianului Bashar Assad să-și lanseze trupele pentru recucerirea nordului Siriei şi în același timp tot Rusia are puterea de a trata cu Recep Erdoğan, sfătuindu-l să fie moderat și oferindu-i în schimb lucruri concrete. Moscova este un furnizor militar net al Turciei: vinde într-o țară NATO (armata turcă este a doua cea mai mare armată a Alianței Atlantice după cea americană), un sistem de rachete creat pentru a doborî aeronavele NATO. Acum, trupele rusești patrulează granița dintre Turcia și Siria, confirmând influența Moscovei după retragerea Statelor Unite.

Nu este greu să ai un succes atât de mare atâta timp cât la Casa Albă se află un președinte aşa de inadecvat: poate chiar convenabil dacă e să ne gândim la suspiciunile din dosarul Russiagate. Dar, cu mult înainte ca Donald Trump să ajungă pe scenă cu ideile sale confuze şi cabotine despre lume, diplomaţia rusă era net superioară celei americane. Între Teheran și Riad, Washingtonul nu poate vorbi decât cu cel de-al doilea. Moscova, cu ambii. Ministrul de externe Lavrov tratează cu Israel, Hamas și Hezbollah: în timp ce, dacă secretarul de stat american, fie el democrat sau republican, ar încerca să contacteze cele două organizații, și-ar pierde locul de muncă.

Putin era protectorul regimului sirian, iar acum este și noul salvator al kurzilor. Nu e doar o chestiune de onoare, de dorinţă de revanşă a unei țări care nu poate concura cu America şi nici cu China la capitolul economie. Spre deosebire de Statele Unite, din punct de vedere geografic, Rusia este foarte aproape de Orientul Mijlociu. Levantul mediteranean, semiluna fertilă, Marea Neagră, Dardanelele, Tigrul, Eufratul și Golful sunt esențiale pentru securitatea rusă.

Numai că pentru Putin, pentru ministrul său de externe Lavrov și pentru generalii săi, va fi din ce în ce mai greu să țină pasul marșului triumfal. În anii șaptezeci și americanii au fost tratați de arabi ca nişte eliberatori: hărțuit deja de Watergate, Richard Nixon, aflat în vizită la Cairo, a fost transportat în triumf de egipteni. Acum, depinde de Rusia să nu dezamăgească prea multe așteptările și să ştie să ‘navigheze’ deasupra problemelor complexe ale regiunii.

Pentru a evita un război care i-ar compromite imaginea, Putin trebuie să-l convingă pe Erdoğan să-și oprească ofensiva; să devină un mediator între saudiți și iranieni şi să încerce să-și mențină prietenia cu Bibi Netanyahu și cu israelienii de origine rusă, cultivând în acelaşi timp alianța strategică cu Iranul și regimul sirian.

Istoria ne învață că în Orientul Mijlociu succesul celui care vine din afară pentru a ocupa un loc lăsat de alții este întotdeauna efemer. Când se deschide un gol, mai devreme sau mai târziu, acel spaţiu este ocupat: este o lege a naturii și a geopoliticii. Numai că umplerea golului nu este niciodată o operaţiune ușoară.

Articol de Ugo Tramballi / Traducerea: Cătălina Păunel

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. Americanii se retrag din regiune si credibilitatea Americii la nivel global scade vertiginos . A pleca este usor ,dar a pleca fara sa oferi o sansa celor cu care ai luptat si ale caror sperante le-ai sustinut la un moment dat , nu este la nivel de imagine -politic corect .Rusia chiar daca are armament performant si poate tine lumea occidentala la distanta(depinde de cine sunt facute si unde sunt produse parti din aceste componente militare, cu aportul carei tehnologii performante ) , nu are resursele financiare si nici o imagine politic acceptata in lume . In virtutea carei idei poti stabiliza , poti unii , sau poti incerca sa conduci partii ale lumii . Simpla forta militara nu este suficienta .UE este fortata de aceste modificari si renuntari , ce apar din ce in ce mai frecvente si atunci este obligata sa isi dezvolte o armata solida ,proprie si chiar sa separe parti din NATO in interes personal . Germania nu a putut pina acum sa isi construiasca o forta militara proprie si a preferat sa faca aceasta constructie impreuna cu FRANTA in principal si cu UE ca un tot . Vom vedea repede , ce nivel militar de tehnologie , va fi aratat lumii de noua armata UE sau de componenta ei FRANCO -GERMANA. Situatie general – globala , va face din UE o noua forta militara foarte puternica si nimeni nu va mai putea acuza Germania de incercarea de a arata aceasta putere nou formata (asa cum unii au incercat pina acum ). M.B. va amina Brexitul sau va accepta ceea ce negocierea cu UE a prezentat deja . Nu au alta solutie ,iar cele doua componente majore s-au exprimat deja .Fara sprijinul Irlandei ca un intreg si fara sprijinul Scotiei, M.B: nu poate face decit ceea ce UE doreste .

  2. Inversul lui pasopt. Numai ca statele nordice au implementat de ceva timp studii aprofundate pentru colaborarea cu China. Iar funeriu, ce stie el, cum sa nu judeci profesorii ai invatamantului superior romanesc, dornici de o cafea calda si un pateu? AdAstra, tocmai prin refuzul de a participa la toata mascarada din CDI, habar nu are de nimic. Exact ca USR, nu se pateaza, stau deoparte si astepta cu paharul de.sampaniei sa.celebreze, cat sunt ei de cinstiti si nemanjiti, cand totul……….

  3. Din păcate, pe lângă plecarea americanilor din regiune, comunicarea americană, preluată în mâini de președinte este departe de a se folosi de terminologia consacrată în diplomație. Scrisoarea ieșită din comun către Erdogan – don’t be a tough guy / don’t be a fool – în mod hotărât nu pare a fi una care să convingă pe cineva să-și schimbe acțiunile. Este imperativ într-adevăr ca UE să- și constituie nu numai o armată comună dar și o politică externă articulată, fără excesele și surprizele americane.
    Iată scrisoarea în original :
    https://www.thedailybeast.com/trump-pens-bizarre-letter-to-turkish-president-recep-tayyip-erdogan-dont-be-a-tough-guy?ref=home

  4. In timp ce, urmeaza sa vomit, asa zisa spuma culturala romana, s_a conturat usor in politica de plangere a unui georgian care a ucis milioane de rusi, cancerul e prezent si pe piata emag cu dorinta unui museum comunist. *Ioana Ciocan militeaza pentru un muzeu al artei comuniste unde spera sa mute statuia lui Petru Groza de Romul Ladea si Lenin de Boris Caragea. * asta nu este arta, este propaganda ieftina din latrina bolsevica. Muie comunisti si comuniste debili!

  5. Jurnalistul Ugo Tramballi, care a scris articolul, ori e prost ori se preface.
    Putin comparat cu Bismarck? E ca si cand il compari pe Napoleon cu Murat.
    Putin poate fi comparat cel mult cu Napoleon al IIl-lea.
    Amandoi nostalgici dupa Vechi Glorii au inceput o gramada de actiuni expansioniste si de care se aleg pana la urma praful.
    Exact ! . Asta este cea mai buna comparatie ! : Putin comparat cu Napoleon al III-lea !.

  6. Putin, fie prin tranzactii economice, fie prin actiuni armate fie prin diplomatie pare sa fi castigat increderea unora din Orientul Mijlociu. Arabia Saudita si UAE l-au tratat cu „covor rosu” in recenta sa vizita de sapt asta. Efortul s-a incheiat cu cateva miliarde $ acorduri comerciale.

    Pe de alta parte, Putin, prin discutiile Valdai si Eastern Economic Forum din Vladivostok mentine cel putin interesul Orientului Indepartat in relatii bilaterale economice si culturale.

    Cu China, Putin pare sa aiba relatii solide. Ca guvernul rus are retine fata de BRI si investitiile chineze in Rusia, este altceva.

    La turci, rusii au vandut S400.

    De fapt, rusii au vandut si S300 Cehiei, Sloveniei si Greciei chiar daca sunt in NATO.

    Cu nemtii, Rusia se intelege bine economic.

    India, la randul ei vrea in BRI si coridorul nord-estic din Arctic.

    Cu Bibi N Putin intretine comunicarea, pe langa intalnirile la nivel inalt dintre Patrushev, Bolton (cand era in functie) si Ben Shabbat, consilieri pe probleme de securitate.

    Intr-un cuvant, Putin a marcat multe puncte in ultimii ani…spre dezamagirea SUA, etc. dar si a demagogilor din Romania.

    Din pacate, in Romania, atat la nivel prezidential, executiv si parlament,dar si in mass media, se perpetueaza si intretine rusofobia, sinofobia. Prin tradatorii existenti, Romania pierde foarte mult a propos si de orientarea estica a sa. Nu numai pro-NAtO si pro-UE. Si va pierde probabil si militar…

    De fapt, se cunosc foarte bine aspectele negative ale celor doua blocuri, de la Turcia cumparand S400 (pe langa CZ, SL si GR) la problemele sociale existente in Germania la miile de euro oferite „refugiatilor” arabi, etc.