G4Media.ro

Impozitul pe venit, eliminat și pentru IT-iștii din sectorul public, de la…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Impozitul pe venit, eliminat și pentru IT-iștii din sectorul public, de la 1 ianuarie 2023 / Facilitatea se aplica până acum doar în privat

Impozitul pe venit a fost eliminat și pentru IT-iștii care lucrează în sectorul public, începând cu 1 ianuarie 2023, potrivit unui ordin comun semnat de patru ministere.

Până acum, de această facilitate beneficiau doar IT-iștii din sectorul privat.

În cursul acestui an, în partidele din coaliție s-a discutat la un moment dat despre renunțarea la această facilitate (scutirea de la plata impozitului pe venit pentru IT-știi din privat), însă în final măsura nu a mai fost aprobată.

Ministerul Finanțelor, alături de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și Ministerul Educației au adoptat Ordinul comun privind încadrarea în activitatea de creare de programe pentru calculator, prin care și personalul din instituțiile publice care desfășoară astfel de activități beneficiază de scutire de la plata impozitului pe venit pentru veniturile din salarii și asimilate salariilor, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Finanțelor.

„Am reușit să reparăm și să uniformizăm aplicarea unei facilități fiscale de care mediul privat beneficia de multă vreme. Domeniul IT este un domeniu strategic, cu impact puternic și valoare adăugată mare în economia unei societăți. Discutăm despre digitalizarea administrației de atâta vreme, despre nevoia de întărire a componentei IT din perspectiva augmentării atacurilor cibernetice, iar domeniul public este primul vizat de astfel de tentative. Este firesc să avem oameni bine plătiți dacă vrem calitate și sper ca prin acest demers să reușim să diminuăm din plecările IT-iștilor buni din administrație și, totodată, să devenim un angajator competitiv”, a spus Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, citat în comunicat.

„Această inițiativă face dreptate pentru IT-iștii din sectorul public, fiind o chestiune de normalitate ca aceștia să beneficieze de aceleași facilități precum cei care lucrează pentru firme private. Este o chestiune care trena de multă vreme și le mulțumesc tuturor celor care au susținut această măsură, care face parte dintr-un efort mai amplu de a atrage experți din sectorul IT&C în administrația publică. România viitorului este România digitală, iar un sector public puternic digitalizat înseamnă un stat prietenos cu cetățeanul. Pentru toate acestea, e nevoie de resursă umană de calitate în sectorul public, cu atât mai mult în ceea ce ține de transformarea digitală a administrației”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Funcțiile pentru care se va aplica scutirea de impozit sunt: administrator baze de date, analist, inginer de sistem în informatică, inginer de sistem software, manager de proiect informatic, programator, proiectant de sisteme informatice, programator de sistem informatic, programator ajutor, analist ajutor, inginer de dezvoltare a produselor software.

Prevederile vor intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2023 şi se vor aplica începând cu veniturile aferente lunii intrării în vigoare a ordinului. Ordinul este publicat în Monitorul Oficial.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. La stat „manager de proiect informatic” poate fi oricine cu orice diploma.
    Când au lansat facilitatea asta… acum multi ani – era doar pe baza de copie legalizata la notariat a diploma licență + foaie matricola pentru anumite facultăți.
    Bine Ciucă, bine Ciolac… lucru bine platit pentru acelasi rezultat livrat de o firma privata

    • Pai nu cred ca facilitatea se scorda pt functii de management.

      Oricum, la stat ar trebui sa le dea mai intai salariu, ca pe 3.000 lei nu sta niciun programator care are cat de cat habar. Dar na, are statul roman nevoie de informatizare cum are vampirul nevoie de usturoi.

    • @ sile – citeste in articol – e vorba de project management.
      Iar firnele de stat au buget alocat sa externalizeze orice soft .. nu au nevoie de programatori. Au nevoie doar de responsabili.
      Problema e ca au si multe secrete de aparat.

  2. Silicon Valley o să fie toată administrația publică! Miniștrii cu ai lor, primarii și toate funcționarele de la ghișeu trec la IT-ști. Și, în sfîrșit, campionii la Solitaire vor fi recunoscuți la adevărata lor valoare.

    • Orice companie de stat asteapta de la STS sa-i livreze si sa-i spuna ce sa faca. În rest it-istii lor instaleaza dowt exceluri iar email e pe un singur calculator folosit la comun…

    • Valoarea trebuie recompensata. Bine ca nu au scos „sporul de calculator”, ca ramaneau cu un salarario amarat de10-12000

    • Mai bine să lucrez ca angajat bugetar să am parte de tratament bun.
      Guvernul PSD – PNL – UDMR să rămână încă 10-15 ani la putere să ofere peste tot scutiri.

  3. Ce ar fi daca tot privatul, ar merge acuma dupa sporurile de la stat?

    Spor de radiatii, spor de stat la birou, spor de stat in fata calculatorului, spor de stres etc.

    Dc aceste egalizari se fac doar de la privat catre stat dar nu si vice-versa.

  4. N-am plagiat, nu lucrez la stat. Toata viata mea am visat o sinecura. Macar cativa ani. Mare greseala ca am fost cinstit.

  5. Perfect!
    Eu propun sa fie eliminat pentru toata lumea!
    Cu cat sunt mai putini bani la buget cu atat este mai putin de furat.

  6. Adica toti pilosii….de la bujet.