G4Media.ro

Iahtul Amadea, deținut de Rusia, a fost transportat în SUA pe baza…

Sursa foto; iyc.com

Iahtul Amadea, deținut de Rusia, a fost transportat în SUA pe baza unui mandat FBI / Vasul naviga în apele insulelor Fiji pentru a scăpa de sechestru

Un iaht deţinut de Rusia, care se presupune că a navigat în apele Insulelor Fiji pentru a scăpa de sechestru, a fost dus în Statele Unite în urma unui mandat emis de Biroul Federal de Investigaţii (FBI), relatează BBC, citată de News.ro.

Poliţia americană urmăreşte de luni de zile iahtul Amadea, care i-ar aparţine oligarhului rus Suleiman Kerimov.

Proprietarul ambarcaţiunii a lansat o luptă juridică pentru a opri confiscarea iahtului încă din luna aprilie, când ambarcaţiunea a ajuns în Insulele Fiji.

Poliţia americană a susţinut că mandatul a încălcat legea locală a insulei din Pacific.

Cu toate acestea, marţi, Curtea Supremă din Fiji a respins acest argument şi a ordonat îndepărtarea ambarcaţiunii, subliniind că andocarea iahtului în portul Lautoka a costat ”enorm” guvernul local.

Costurile anuale de funcţionare a ambarcaţiunii în valoare de 300 de milioane de dolari se ridică la aproximativ 25-30 de milioane de dolari, potrivit comunicatului remis de autorităţile americane.

Pentru beneficiul public, este indicată îndepărtarea iahtului, a spus preşedintele Curţii Supreme, Kamal Kumar.

El a descoperit că nava a navigat în apele Insulelor Fiji ”fără permis şi, cel mai probabil, pentru a evita urmărirea penală iniţiată de Statele Unite”.

Echipa de apărare a proprietarilor înregistraţi ai bărcii, Millemarin Investments, susţine că ambarcaţiunea nu era proprietatea oligarhului Kerimov, ci aparţinea, în schimb, unui alt om de afaceri rus, care nu este vizat de sancţiuni.

Cu toate acestea, autorităţile americane susţin că Suleiman Kerimov obţine beneficii de pe urma ambarcaţiunii.

Potrivit FBI, iahtul Amadea a încercat să evite să fie localizat ”aproape imediat” după începutul războiului, dezactivând sistemul automat de urmărire.

Autorităţile americane l-au sancţionat pentru prima dată pe Kerimov în 2018 pentru o serie de acuzaţii de spălare de bani. Rusul a fost sancţionat de alte naţiuni de la acea dată, inclusiv de Uniunea Europeană în contextul invaziei ruse în Ucraina.

Directorul Procuraturii Publice din Fiji a declarat că decizia instanţei de marţi a demonstrat angajamentul naţiunii sale faţă de cererile de asistenţă externă şi de dreptul internaţional.

Instanţa a acceptat valabilitatea mandatului SUA şi a convenit că problemele legate de spălarea banilor şi drepturile de proprietate trebuie să fie decise în instanţa de jurisdicţie iniţială”, a spus Christopher Pryde.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Toma necredinciosule, fa bine de citeste atent: El [presedintele Curtii Supreme din Fiji] a descoperit că nava a navigat în apele Insulelor Fiji ”fără permis şi, cel mai probabil, pentru a evita urmărirea penală iniţiată de Statele Unite”.

  2. ar fi si mai ciudat daca ai si citi articolul in totalitate si chiar si mai surprinzator, daca l-ai si intelege. dar nu, tu mai bine presupui niste aberatii si le afirmi repede.
    explica destul de clar ce si cum.

  3. Pai nu pricepi deoarece esti analfabet functional.