G4Media.ro

Guvernul de la Budapesta finanțează încă trei Academii de fotbal în România,…

Sursa Foto: Facebook/ Viktor Orban

Guvernul de la Budapesta finanțează încă trei Academii de fotbal în România, după ce a investit masiv în echipele Csikszereda din Miercurea Ciuc și Sepsi din Sfântu Gheorghe

După ce a investit masiv în fotbal în județele unde procentul populației de etnie maghiară e cel mai mare în România, Harghita (85%) și Covasna (74%), Guvernul Viktor Orban se pregătește să facă același lucru și la Târgu Mureș, unde trăiește cea mai mare comunitate a populației cu origini maghiare, peste 70.000 de persoane, transmite Gazeta Sporturilor.

Potrivit informațiilor obținute de G4Media.ro, este vorba de finanțarea unei Academii de fotbal, urmând ca firmele locale să susțină viitoarea echipă. Un proiect similar este în derulare la Satu Mare, urmând ca o Academia de fotbal să fie finanțată de guvernul de la Budapesta și la Oradea.

Târgu Mureș are o populație cu aproape 50% mai mare decât au la un loc Miercurea Ciuc și Sf. Gheorghe, unde Csikszereda și Sepsi sunt finanțate în mod direct de autoritățile din capitala Ungariei. Târgu Mureș este localitatea din România în care trăiește cea mai mare comunitate de maghiari. Peste 70.000. Mai mult de dublu față de comunitatea din Miercurea Ciuc sau Odorheiu Secuiesc, orașe mult mai mici.

Potrivit GSP, modelul Sepsi Sf. Gheorghe a fost unul care a dat randament într-un timp record. Clubul a fost înființat în 2011, după care a ars repede etapele: în 2012 a promovat în Liga a 4-a, în 2014 a ajuns în Liga a 3-a, în 2016 era deja în liga secundă, de unde a promovat imediat pe prima scenă. Are o finală de Cupă disputată, iar în acest sezon va evolua pentru a doua oară în play-off.

În plus, tot cu finanțare de la Budapesta, Sepsi e aproape de a inaugura un stadion nou, cu o capacitate de 8.000 de locuri și care a presupus un efort financiar al forului condus de Viktor Orban de 15 milioane de euro! În plus, a fost votat deja un buget de 3 milioane de euro, pentru modernizarea și extinderea arenei pe care evoluează Csikszereda, echipă calificată în play-off-ul ligii secunde.

Intenția Budapestei de a face echipă la Târgu Mureș vine la scurt timp după ce orașul a ales în fruntea lui un primar de etnie maghiară. La alegerile din septembrie 2020, postul de edil a fost câștigat de Soos Zoltan, candidat din partea UDMR.

În momentul de față, Târgu Mureș nu doar că nu deține o echipă de fotbal la nivelul primelor două eșaloane, dar orașul nu mai are deloc o formație. Celebra ASA Târgu Mureș, clubul fanion al județului, dar și un nume important în fotbalul românesc, a dispărut.

Unde a investit până acum Guvernul de la Budapesta

Csikszereda

– echipă din Miercurea Ciuc

– face parte din județul Harghita, unde maghiarii reprezintă 85% din totalul populației

– Miercurea Ciuc are o populație de aproape 40.000 de oameni, dintre care maghiari 78,5% și români 16,8%

Sepsi

– echipă din Sf. Gheorghe

– face parte din județul Covasna, unde maghiarii reprezintă 74% din totalul populației

– Sf. Gheorghe are o populație de aproape 56.000 de oameni, dintre care maghiari 73,6% și români 21%

Panourile din jurul terenului pe care Sepsi dispută meciurile din campionat conţin aproape în exclusivitate numele unor companii maghiare. Printre acestea: MOL (benzinărie), OTP (bancă), Gyermelyi (paste făinoase), Belfry (construcții), Dioszegi (fabrică de pâine), ultima fiind afacerea patronului de la Sepsi, Laszlo Dioszegi.

Citește integral în Gazeta Sporturilor

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Super!

  2. Very cool!
    Se dezvolta liga 1!:))

  3. Nici în 5 ani nu avem sentința la hotii români din dosarul ASA și facem echipa sa furam și banii
    publici ai Ungarieii?

  4. Macar cineva investeste , e bine venit 👍

  5. Vai ce doliu !

  6. de 31 de ani Covasna si Harghita (si alte judete mai sarace, Maramures, Vaslui, Ialomita, Botosani, Caras Severin etc) sunt beneficiar net ai bugetului Romaniei, adica pe langa ce colecteaza din taxele locale primesc din surplusul altor judete cum ar fi Cluj, Bihor, Timisoara, Bucuresti, Constanta etc
    Cand oficial Ungaria aloca fonduri de bani dicriminatoriu pe criterii de etnie , institutionalizeaza cu tupeu politica de discordie si radicalizare interetnica in Romania.

  7. Investitiile sunt in fapt doar o campanie de promovare a ochiosului din pustă. Cum nu exista potențial economic de a susține sporturi de echipa să facă performanță, așa cum este fotbalul, în zone precum Sf Gheorghe sau Miercurea Ciuc, imediat de aceste investiții străine se vor opri …. dispar si echipele.
    Aceste echipe vor fi asa cum a fost Viitorul Scornicesti, iau avant politic si apoi …prăbușirea.
    Tot ce nu are o dezvoltare firească, naturală… nu are șanse de a avea durabilitate. Da sportul e bun și în Scornicești și la Miercurea Ciuc și la Gura Humorului… voință să fie nu ambiție !