G4Media.ro

Guvernul Franței își angajează responsabilitatea în Adunarea Națională pe proiectul legii de…

Guvernul Franței își angajează responsabilitatea în Adunarea Națională pe proiectul legii de reformă a sistemului de pensii / Textul se consideră adoptat fără vot dacă guvernul nu este destituit printr-o moțiune de cenzură

Un consiliu de miniștri a fost convocat de urgență la Palatul Elysee, unde sub președinția lui Emmanuel Macron s-a decis invocarea articolului 49.3 al Constituției care permite adoptarea unui proiect de lege al guvernului fără vot în legislativ, prin angajarea responsabilității executivului. Prim ministra Elisabeth Borne a anunțat în plenul Adunării Naționale această angajare a responsabilității sub huiduielile opoziției de stânga, care a anunțat deja depunerea unei moțiuni de cenzură.

Guvernul a recurs la această măsură când a devenit clar că nu dispune de voturile necesare adoptării proiectului de lege în Adunarea Națională, unde confederația centristă Ensemble (Împreună, pro-prezidențială) are 250 de deputați, majoritatea absolută fiind 289.

Grupul parlamentar al Republicanilor (LR, centru dreapta) care are 61 de membri este divizat și este clar că deputații săi nu oferă sprijin suficient pentru a învinge opoziția compusă din alianța stângii (Nupes), dreapta populistă (Reunirea Națională, RN) și deputații nealiniați. Lidera RN, Marine Le Pen, a anunțat că va sprijini orice moțiune de cenzură „transpartizană” împotriva guvernului.

Joi dimineața, Senatul a votat cu o largă majoritate varianta finală a proiectului adoptată de Comisia Mixtă Paritară formată din șapte senatori și șapte deputați. În pofida cererii liderului LR, Eric Ciotti, și a liderului senatorilor LR, Bruno Retailleau, este clar că deputații LR nu sunt dispuși să ofere guvernului sprijinul necesar. Deputații sunt aleși prin vot direct, în timp ce senatorii sunt aleși prin vot indirect de corpul aleșilor (senatori, deputați, depitați euoropeni, consilieri regionali, consilieri departamentali, consilieri municipali), circa 162.000 de persoane.

După angajarea responsabilității, opoziția poate depune o moțiune de cenzură care are nevoie de 289 de voturi pentru a fi adoptată. Ca și la proiectul de lege, această majoritate nu poate fi obținută fără sprijinul deputaților LR.

Art. 49.3 a fost invocat de 99 de ori de către guvernele celei de-a Cincea Republici (1958 – ), iar opoziția a depus moțiune de cenzură în acest caz de 65 de ori, dar nu a reușit niciodată să obțină majoritatea necesară răsturnării guvernului.

Proiectul de lege care prevede, între altele, majorarea treptată a vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani este extrem de impopular în opinia publică, provocând mari manifestații de protest și greve în ultimele două săptămâni.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...