G4Media.ro

Guvernul a adoptat proiectul de lege care reglementează activitățile casnice / Valoarea…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Guvernul a adoptat proiectul de lege care reglementează activitățile casnice / Valoarea unui tichet de muncă va fi de 15 lei

Executivul a aprobat, în şedinţa de miercuri, proiectul de lege privind reglementarea activităţii prestatorului casnic, prin care se introduce posibilitatea remunerării în tichete de activităţi casnice cu valoare nominală de 15 lei pentru persoanele fizice care vor desfăşura activităţi casnice în beneficiul altor persoane, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, relatează Agerpres.

„În acest fel se reglementează modul în care persoanele fizice, prestatori casnici fiind, vor putea desfăşura activităţi casnice în beneficiul altor persoane şi remunerarea acestora în tichete de activităţi casnice, valoarea nominală a unui tichet de activităţi casnice fiind de 15 lei, iar numărul de tichete pe care îl va primi prestatorul casnic este cel negociat cu beneficiarul casnic anterior începerii activităţii”, a declarat Dan Cărbunaru într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.

El a precizat că proiectul, care a fost iniţiat de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, stabileşte în plus că „de aceste tichete pot beneficia şi angajaţii, fie sub formă de primă, fie de bonus, pe lângă salariul de bază stabilit”.

„Este un sistem inovator de plată care se introduce în România şi face parte din Componenta 13, Reforme sociale din Planul National de Redresare şi Rezilienţă, respectiv Reforma Introducerea tichetelor de muncă şi formalizarea muncii în domeniul lucrătorilor casnici”, a afirmat Cărbunaru.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

  1. Este valabil și pentru cea care în casa ei ingrijește pe mama bătrână?

  2. 1) Fiind vorba de particulari, de ce ar vrea cineva sa foloseasca tichetele casnice in locde bani cash?

    La ce folosesc aceste tichete, inafara acoperirii a inca unui fel de plata fara impozite/contributii pentru firme? Adica inca o exceptie pe langa multe altele …

    2) Cum adica „Executivul a aprobat, în şedinţa de miercuri, proiectul de lege”?
    Guvernul este cu OUG-urile si Parlamentul cu legile sau, intre timp, nu mai conteaza?!

  3. Deci s-au scremut aia cu lefuri si pensii de 20 mii lei, ce s-au scremut, pana au scos valoarea asta pt munca de o zi: 15 lei ! J1g0d11 absolute !

    • Poți să dai 10 tichete pe zi, nu doar unul.
      Problema e că nu înțeleg rostul, un comision pentru firma care le tipărește ?

  4. Ba nu inteleg rostul chestie asteia si ma chinui de ceva minute bune sa-mi dau seama.

  5. i-am daruit unei colege de serviciu un martisor.
    M-a platit cu un turcan (tichet) de activităţi casnice.

    Ai pana pe drum, te ajuta un oarecare sa-ti schimbi roata. Ce faci, îi mulțumești? Nu! Îi dai o țurcană de activitati casnice.

  6. Pentru tratarea refugiatilor, in caz de razboi.
    Puneti-va mintea la contributie, nu aruncati cu laturi daca nu ganditi distributiv.
    Mintea unora dintre voi este eminamente malefica, vede numai furturi, hotii, coruptie.
    Va rog, schimbati-va licul de munca, parasiti-va orasele, mergeti in padure, dar cred ca, dupa voi, si animalele sunt corupte. Opriti-va odata.

    • 1) Refugiatii de razboi nu pot fi platiti cash, sau cum?!
      Si daca au contract cu Statul (desi ma indoiesc ca e in stare statul sa asigure locuri de munca pentru refugiati), nu ii poate plati cashsau in cont?!La ce foloseste complicatia asta, care e un surogat in cazul in care asta ar fi scopul, cum zici tu?

      2) Animalele nu pot fi corupte, pentru ca nu au reguli de respectat.

      Asa ca, pana una alta, verifica topul tarilor dupa indicele coruptiei si zi-ne si noua cam cum sta Romania …

  7. Eu tot sper sa fie ceva mai elaborat,controlabil.Sa spună unde dracu e proiectul ăsta pt dezbatere publică ,că așa fac mereu.Slabi rău jurnaliștii ăștia…Noi unde-l putem vedea ?
    Înțeleg că te duci și ridici de undeva bonurile astea,tu ca beneficiar(și dai bani pe ele,nu ?).Te înregistrează cineva undeva sau cum ?Daca nu este nici o urmarire/control ce rost au atunci?De ce sa mai încurci și comercianții cu așa ceva?Că-mi imaginez că prestatorul care le primește merge să-și ia ceva de ele deci comerciantul trebuie sa le transforme în bani…Alta corvoada !
    Și sunt pe hârtie sau digitale ?Că pe la tara n-ai nici o șansă cu tehnica moderna dar azi până și bonurile de masa au trecut pe card…..Ba da nimic,nimic.Cum e să ieși în public și să nu zici nimic?Doar sa arunci cate o prostie și presa să înceapă s-o tăvălească doar ca sa aveți activitate….Când sunt atâtea de făcut !Da de făcut cum trebuie,nu așa….
    Sistemul asta trebuia făcut prin Fisc dar informatizat;știu că bătrânii nu au acces (însă au copii lor) dar nu am ajuns oricum in faza in care nu mai circula deloc cash deci majoritatea vor rămâne pe sistemul plata directă acum pt ca sigur nu pregătiți și măsuri de control și coercitive(amenzi sau alte penalități).Dar măcar ca sa încurajați pt viitor puteți face ceva;de ex scutiți de impozit sumele alea.La sf de an luați declarațiile oamenilor(ce plăti au făcut pt diverse lucrări) și luați impozitul anual platit din salariu in general și le faceți bilanțul (că le mai dați ceva bani înapoi poate deci vor avea interes să treacă prin ANAF orice).De ex eu am cumpărat tabla pt acoperiș de la firma deci taxe peste taxe dar de montat a fost o echipa de meseriași (gen tatăl cu fiul care mai fac diverse după program și în week End).Nu a fost puțin 4000 lei…Daca făceam cu firma mă costa mai mult dar și Statul avea parte.Daca nu facem deloc pierdeam toți.Daca facem cum zic eu oamenii au de lucru ,sunt încurajați să muncească dar sa nu-i impozitezi.Din contra ,mai mă scazi pe mine ca beneficiar.Statul aparent pierde dar pe termen lung nu e așa pt că echipa asta se poate transforma in firma…Eu declar pe site lucrarea,spun cine o face cu CNP,unde și ce anume face(pt a fi verificabil) și suma.Declar deci pe proprie răspundere …In general Statul nu va pierde mult pt că în general se fac lucrări de valori mici.Dar in felul asta poți strânge șurubul pt cei cu PFA sau alte cele.Adica nu ești nici prestator cu ziua,nu ai nici venituri pe firma ,nu plătești taxe de nici un fel, din ce trăiești,de unde ai bani de mașină ,casa,etc ?!Ca bișnițarii de mașini…Pai cum dracu încurajați voi oamenii să muncească legal și să aducă ajutor bătrânilor mai ales ,care nu-și permit firme(sau nici nu sunt ,de ex pt taiat lemnele de foc) ,să facă acțiuni cu valoare adăugată (nu gen iau din stg și dau in dr) ?

  8. Am uitat sa precizez…Pai ce Guvernul nu are voie să aibă inițiativa,să facă proiecte?Nu a zis nimeni că a validat Legea ci Proiectul de lege.Legea va trebui sa fie dezbătută în Parlament dar eu nu înțeleg ce atâta secretomanie ,că nu e legata de siguranța națională ?!In paralel cu Parlamentul ne uitam și noi pe ea .Comentariile noastre,ale unora dezinteresați și nepărtinitori ,poate dau idei de dezbatere.Asa ,in lipsa de interes și de chef de munca poate trece orice de Parlament și te trezești iarăși cu alta duda in cel mai fericit caz complet inutilă sau neaplicabilă (sa nu zic că dacă s-ar putea aplica mai rău ar face)!