G4Media.ro

Grupurile politice din Parlamentul European cer explicații despre aprovizionarea cu vaccinuri și…

Sursa foto: Ursula von der Leyen / Twitter

Grupurile politice din Parlamentul European cer explicații despre aprovizionarea cu vaccinuri și o invită pe șefa Comisiei Europene la o dezbatere în plen/ Ce au discutat PPE, S&D și Renew cu Ursula von der Leyen

Trei grupuri politice din Parlamentul European, PPE, S&D și Renew Europe, au discutat, marți seara, cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, căreia i-au cerut mai multe informații despre stocurile de vaccinuri și contractele cu companiile farmaceutice și i-au lansat invitația de a avea o dezbatere mai amplă la o ședință de plen. Europarlamentarii conservatori și cei de stânga au criticat decizia șefei CE de a se întâlni doar cu anumite grupuri politice și vor, de asemenea, o dezbatere în Parlamentul European, în sesiunea plenară de săptămâna viitoare.

Ursula von der Leyen a afirmat, după discuții, că a insistat pe principiile pe care se bazează strategia privind vaccinurile: siguranța și eficacitatea acestora și accesul echitabil la vaccinuri pentru toate statele membre.

Liderul grupului Renew Europe, Dacian Cioloș, a declarat, după întâlnirea cu Ursula von der Leyen, că șefa Comisiei Europene a răspuns la numeroase întrebări, dar cu toate acestea, instituția trebuie să își îmbunătățească comunicarea și să furnizeze actualizări zilnice despre pașii pe care îi face pentru asigurarea stocurilor de vaccinuri.

„Trebuie să depunem toate eforturile posibile pentru a crește producția și administrarea vaccinurilor și orice întârziere ar trebui să vină cu explicații imediate și clare. Trebuie să creăm încredere. Comisia a publicat contractul AstraZeneca doar sub presiune: credem că toate contractele care angajează banii contribuabililor ar trebui să fie făcute publice cât mai curând posibil. Comisia și companiile farmaceutice trebuie să își schimbe abordarea și să ridice vălul secretului din jurul contractelor de vaccinare”, a declarat Cioloș, potrivit unui comunicat de presă al grupului Renew Europe.

Renew Europe va solicita, de asemenea, o dezbatere publică amplă cu președintele Comisiei cu privire la aceste probleme în timpul sesiunii plenare de săptămâna viitoare.

Europarlamentarul USR PLUS, Vlad Botoș, afirmă că a întrebat-o pe șefa Comisiei Europene dacă statele membre pot avea un calendar clar al distribuirii vaccinurilor, pe săptămâni.

„Pot să spun că deși lucrurile nu merg perfect, situația este, totuși îmbucurătoare. Statele membre primesc informațiile cu privire la ritmul și numărul în care vin vaccinurile așa încât se poate face o strategie clară pentru următoarele luni, fără să mai fie nevoie de modificări de ultimă oră. Sigur, mai pot interveni ușoare modificări cauzate de un proces de fabricare extrem de nou și de dificil, dar livrarea va continua așa cum era programată. Numărul de vaccinuri care va veni în următoarea perioadă va acoperi necesarul pentru a vaccina 70% din populația adultă, dar depinde și de cererile pe care le-au făcut statele membre, de cantitățile cuprinse în contractele încheiate cu fiecare producător în parte”, declară Vlad Botoș.

Reprezentanții grupului Partidului Popular European (PPE), cel mai numeros din Parlamentul European, au solicitat informații despre cantitățile de vaccin care vor fi livrate în următoarea perioadă.

Europarlamentarul francez, Geoffroy Didier, susține că Ursula von der Leyen le-a spus că vor fi 33 de milioane de doze de vaccin în februarie și 55 de milioane în martie.

Europarlamentarul PNL, Daniel Buda, susține, la rândul lui, că 300 de milioane de doze de vaccin anti-COVID vor fi administrate în prima jumătate a anului în statele membre.

Daniel Buda spune, că la întâlnirea cu grupul PPE, von der Leyen le-a spus că, în mod normal, dezvoltarea unui vaccin durează între 5-10 ani, dar că s-a reușit acest lucru în 10 luni.

Potrivit lui Buda, șefa Comisiei Europene a mai spus că Stella Kyriakides, comisarul pentru Sănătate, negociază cu companiile farmaceutice care dezvoltă vaccinuri pentru a putea publica contractele.

„Am avut consultări cu oameni de știință, cu reprezentanții EMA și am încercat să vedem cum am putea forma o rețea care să fie pregătită pentru orice mutații sau modificări care au apărut sau vor urma să apară. Ideea este că toate secvenţierea virusului trebuie să fie disponibilă imediat companiilor pentru ca acestea să poată ajusta imediat vaccinurilor. Am primit angajamente ferme din parte industriei farma pentru a participa la aceste eforturi. Sper să nu fie nevoie să activăm această rețea, dar noi vom fi pregătiți”, a afirmat von der Leyen, potrivit europarlamentarului Daniel Buda.

Cristian Bușoi, europarlamentar PNL, raportor al Programului de Sănătate al Uniunii Europene, susține că i-a transmis președintei CE mesajul că trebuie să fie fermă în relația cu companiile farmaceutice pentru a livra la timp vaccinurile.

„Bineînțeles că ar trebui să apreciem foarte mult că industria farma a satisfăcut cererea noastră și astăzi avem vaccinurile împotriva COVID-19, dar ar trebui să rămânem foarte fermi și puternici și să reamintim industriei că trebuie să livreze cantitățile la care s-au angajat, în timp util. Acest lucru reprezintă o chestiune de siguranță pentru toți cetățenii noștri!”, declară Cristian Bușoi.

Grupul socialiștilor, S&D, susține că „este crucial să asigurăm transparența și răspunderea” în implementarea strategiei privind vaccinurile.

Lidera S&D, Iratxe Garcia Perez, susține că discuție a fost „bună” și insistă pe „transparență și responsabilitate” pe care le consideră esențiale.

„Deputaților care lucrează la Strategia UE de vaccinare ar trebui să li se permită să vadă textul integral al contractelor cu produsele farmaceutice”, au cerut și europarlamentarii socialiști. S&D a insistat, de asemenea, pentru grăbirea procesului de aprobare de noi vaccinuri și pentru termene clare de livrare.

Europarlamentarul Dan Nica, liderul delegaţiei PSD din Parlamentul European, i-a cerut preşedintei Comisiei Europene să acţioneze ferm şi urgent pentru asigurarea necesarului de vaccinuri și a pledat pentru creşterea autonomiei strategice de producţie a UE, astfel încât să poată fi atins obiectivul de a vaccina 70% din populaţia adultă până în septembrie.

„Este inacceptabilă disputa actuală privind livrarea vaccinurilor. În ciuda bunelor intenţii, Comisia Europeană se confruntă cu tensiuni inutile, tocmai acum, când predictibilitatea este mai importantă. Solicităm Comisiei să se asigure că producătorii farmaceutici îşi îndeplinesc angajamentele, în condiţiile în care au primit tot sprijinul de care aveau nevoie pentru a dezvolta şi a produce vaccinul. Înţelegem, totodată, că unele clauze contractuale sunt confidenţiale, dar consider că Parlamentul European şi statele membre ar fi trebuit să fie consultate. La urma urmei, pentru aceste contracte au fost plătiţi bani europeni”, a declarat europarlamentarul PSD în intervenţia sa din dezbaterea cu preşedinta Comisiei Europene, potrivit unui comunicat de presă transmis de PSD.

Discuțiile acceptate de Ursula von der Leyen cu principalele trei grupuri din Parlamentul European au atras criticile conservatorilor și europarlamentarilor de stânga.

Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR) susține că, în loc să ofere explicații publice, președintele von der Leyen a ales să organizeze întâlniri cu ușile închise cu unele grupuri politice ale Parlamentului European.

„Grupul ECR condamnă ferm acest comportament și solicită Comisiei să ofere o explicație cuprinzătoare a gestionării strategiei sale de vaccinare în timpul sesiunii plenare a Parlamentului de la Bruxelles de săptămâna viitoare”, precizează un comunicat de presă al ECR.

Conservatorii din Parlamentul European sunt nemulțumiți că nu se cunosc detalii despre contractele pe care Comisia Europeană le-a semnat cu opt producători pentru aproximativ 2 miliarde de doze de vaccin.

O altă nemulțumire a ECR este legată de modul în care CE a acționat în relația cu Irlanda de Nord.

„Apoi, în fața deficitului de vaccinuri, președintele Ursula von der Leyen a anunțat că UE va declanșa articolul 16 din Protocolul Irlandei de Nord, în încercarea de a bloca exporturile de vaccin COVID-19 din Uniune. Deși ulterior Comisia Europeană și-a schimbat decizia, anunțul a stârnit deja critici semnificative de ambele părți ale frontierei irlandeze, punând relația blocului cu Regatul Unit și Irlanda de Nord sub o presiune considerabilă”, mai precizează ECR.

Grupul de stânga, The Left GUE/NGL, solicită înființarea unei comisii de anchetă a Parlamentului European pentru a examina „seria gafelor făcute de Comisie, care au dus la întârzieri serioase în desfășurarea campaniilor de vaccinare în întreaga UE”.

Europarlamentarii de stânga acuză Comisia Europeană că a ales „să protejeze profiturile corporațiilor farmaceutice„ în detrimentul sănătății cetățenilor UE.

„Ce se întâmplă cu vaccinurile și răspunsul general al Comisiei la situația de urgență socială este un scandal. Acesta este motivul pentru care cerem înființarea unei comisii de anchetă care să investigheze și să-i tragă la răspundere pe cei responsabili ”, a declarat Manon Aubry, copreședinte al grupului de stânga din Parlamentul European, potrivit unei comunicări oficiale.

Parlamentul European urmează să se reunească în ședință plenară săptămâna viitoare, la Bruxelles.

Sursa foto: Ursula von der Leyen / Twitter

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...