G4Media.ro

Greta Thunberg, prezentă pe coperta ediției scandinave a revistei Vogue, critică industria…

sursa foto: Facebook Vogue Scandinavia

Greta Thunberg, prezentă pe coperta ediției scandinave a revistei Vogue, critică industria „fast fashion”: Mi-am cumpărat ceva nou acum trei ani şi era second-hand. Împrumut lucruri de la oameni pe care îi cunosc

Activista pentru climă Greta Thunberg, prezentă pe coperta primei ediţii scandinave a revistei Vogue, critică ”fast fashion”, sintagmă ce desemnează companii din industria modei care oferă haine la modă, la preţuri mici, informează DPA, citată de Agerpres.

Tânăra suedeză a publicat duminică seară pe conturile sale de pe reţelele de socializare coperta noi ediţii scandinave a prestigioasei reviste de modă.

În imagine, Thunberg este îmbrăcată cu un palton supradimensionat, în decorul unei păduri şi mângâie un cal.

”Industria modei contribuie enorm la urgenţa climatică şi ecologică, fără să mai pomenim de impactul asupra numeroşilor lucrători şi comunităţi exploataţi în diverse locuri din lume pentru ca unii să se bucure de fast fashion, produse considerate de multe ori de unică folosinţă”, a scris Thunberg pe paginile sale de Instagram şi Twitter.

sursa foto: Facebook\ Vogue Scandinavia

Unii actori din industrie folosesc campanii costisitoare pentru a da impresia că sunt sustenabile, neutre din punct de vedere climatic şi echitabile, a mai scris ea.

Este de cele mai multe ori ”greenwashing” (dezinformare ecologică, n.red.), a spus Thunberg referindu-se la măsuri implementate de companii pentru a da impresia că sunt interesate de probleme ecologice fără să întreprindă însă nicio acţiune concretă pentru mediu.

”Este imposibil să faci modă sau să consumi ‘sustenabil’ în contextul lumii de astăzi. Este unul dintre multele motive pentru care vom avea nevoie de o schimbare de sistem”, a scris tânăra activistă.

Thunberg a declarat în cadrul interviului pentru Vogue că nu şi-a mai cumpărat haine noi de ani de zile.

”Cel mai recent mi-am cumpărat ceva nou acum trei ani şi era second-hand. Împrumut lucruri de la oameni pe care îi cunosc”, a spus aceasta.

Revista a precizat de asemenea într-un comunicat că împărtăşeşte opiniile lui Thunberg despre viaţa sustenabilă şi protecţia mediului, potrivit cotidianului suedez Expressen.

Hainele pe care Thunberg le-a purtat pentru şedinţa foto din cadrul revistei au fost confecţionate din materiale sustenabile, reciclate, a precizat publicaţia.

sursa foto: Facebook\ Vogue Scandinavia

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

36 comentarii

  1. Femei ca ea trebe pe coperti de reviste, nu toate rapandulele.

    • Rapandulele de care faci vorbire, au o amprenta ecologica mai mica decat simbolul extremismului ecologic, Greta….pitzi alea nu prea poarta haine….si inca o remarca, Greta e un copil, legal nu e femeie, desi o exploateaza astia, mai rau ca ai nostri tuciurii de la Tandarei

    • Asta e sarita de pe fix, sufera de o boala care o face incapabila de empatie.
      Nu are ce cauta in viata publica, toate manifestarile ei sunt modelate de boala. Multi se si folosesc de ea.

    • E destul de majora de la inceputul anului asta. Iar cei de care nu zici nu o folosesc ci o sprijina.
      Pentru cei care spun ca Greta e o extremista, cred ca nu e destul de extremista avand in vedere cat de extrema e situatia climatica. Oamenii inca fac planuri de reducere a amprentei de carbon pe zeci de ani, cand doar anul asta fenomenele meteo extreme au depasit toate recordurile. De fapt fiecare an din ultimii zece au depasit toate recordurile anterioare. Daca punem la socoteala incendiile care au eliberat si mai mult carbon in aer doar in ultimele luni si au redus si mai mult suprafata padurilor (care sechestreaza carbonul din aer), anul viitor va fi si mai trist.

    • Alta marioneta globalistă creata de păpușari cu scopul precis de îndobitocire a gloatelor.Incalzirea globală este o afacere oneroasă a bandiților globaliști cu scopul precis de a scoate mai mulți bani din fel de fel de taxe aberante:pe vaca,pe centrala,s.a.m.d.Acum o mie de ani Groenlanda avea ferme,de aceea a fost denumită de vikingi pământul verde,aceste încălzirii și răciri sunt cicluri normale din viața planetei.Are și omul o contribuție prin lipsa lui de respect pt natura și prin lăcomia materialista,dar nu atât de mare cum ne mint acești globaliști apocaliptici zi de zi.

    • Pentru a salva planeta propun:
      -interzicerea calatoriilor private in spatiu ale liliardarilor cum sunt cele promovate de virgin galactic.
      -interzicerea detinerii si inchirierii de iahturi private. Vapoarele sa fienumai pentru transport de marfuri si persoane.
      –interzicerea detinerii de automobile cu greutate de mai mult de doua tone (nu cum au miliardarii, automobile mari si scumpe si foarte grele).
      -interzicerea avioanelor private.
      -limitarea valorii bijuteriilor pentru persoane fizice si limitarea dreptului de a le cumpara, fiind cunoscut ca prelucrarea pietrelor pretioase este mare consumatoare de energie.
      -interzicerea festivalurilor si galelor de tip premiul oscar, care sunt mari consumatoare de resurse dar si de prost gust.
      -limitarea suprafetei caselor si a numarului de case.
      -limitarea numarului de km pe care ii poate parcurge o persoana intr-un an, indiferent de scopul calatoriei.
      Astfel, marii poluatori ai planetei, care sunt vedetele din film si muzica si politicienii si toti cei care ne auza pe noi, vor polua mai puțiin si planeta va fi salvata.

  2. ”Cel mai recent mi-am cumpărat ceva nou acum trei ani şi era second-hand. Împrumut lucruri de la oameni pe care îi cunosc”

    Daca ar avea chilotei noi si curati n-ar mai fi asa nervoasa.

    • @vampiru – Nu-mi place felul in care au folosit copila asta pentru a promova diverse subiecte, dar comentariul tau este imbecil si gretos… Baiete, ai probleme mari la mansarda!

    • @vampiru – Nu-mi place felul in care au folosit copila asta pentru a promova diverse subiecte, dar comentariul tau este imbecil si gretos… Baiete, ai probleme mari la mansarda!*

    • tricoul cu Antifa l-a primit cadou?
      sau l-a cumparat cu mai mult de 3 ani in urma?
      „mi-am cumparat ceva nou si era sh” :)))))))

  3. Sa nteleg ca si a cumparat chiloti second hand, iar tampoanele le refoloseste!

  4. Educatia ei tot second hand e.
    O trambita a elitelor de stanga, care au insule private, avioane private, yachturi sf.
    Pulimea sa stea in lockdown cu masca pe bot.

  5. Exact, mana globalistilor care vor sa detina tot, imobiliare, oameni, sufletele oamenilor si absolut orice resursa a pamantului!
    Dar oamenii de rand trebuie sa stea la bloc, in chirie, sa nu detina nimic, sa fie sclavi, intepati si supravegheati in permanenta!

    Idiotilor din servicii, care au semnat actele si ne-ab bagat in mizeria asta, le transmitem ca nici copiii lor, nici urmasii, nici gena lor, nu va scapa de acest sistem pe care ei vor sa-l implementeze! Idiotilor, v-ati bagat si generatiile viitoare in sclavie, pentru bani, doar pentru bani!

    Sa va luati lumanari de banii aia luati in plus in pandemie! Scarbe maxime!

  6. Dacă mergea la școală ar fi aflat ca CO2-ul aflat în atmosfera de 20 de ori mai puțin decit gazul rar Argon e indispensabil pentru viata pe pamint, fără el fotosinteza nu este posibila, nicio planta nu ar mai exista.

    • @Rumburak – Asa e, fara CO2 nicio planta nu ar mai exista, dar cred ca ar trebui sa stii ca acel echilibru de proportii este foarte delicat. Doar un pic mai mult de CO2 si, pac, o sa avem doar plante pe pamant, daca mai adaugam inca un pic, n-o sa mai avem nici plante, stii tu, povestea cu efectul de sera etc.
      In alta ordine de idei, fatuca asta, saraca, e doar o copila manipulata de adulti in jurul ei pentru a scoate un ban, dar asta nu insemna ca trebuie sa minimalizam pericolul real al schimbarilor climatice.

  7. Ar trebui sa ceara interzicerea raliurilor si curselor de motociclete, fiindca raliurile si cursele sunt surse de poluare chimica si fonica, si se poate renunta la ele. La fel, europarlamentarii de la noi ar putea sa promoveze o astfel de idee la PE.

  8. Fetita globalismului. Prefacem cā luptām impotriva emisiilor. Hahahaha

    • Orice paravan – chiar dacă n-are nici o valoare, e pus acolo, ca să ascundă ceva! Dar cu toate acestea, ceea ce este vizibil – este paravanul, însuși.
      Faptul că se folosesc de ea, este mai mult decât arhicunoscut .. dar asta e … de dat înapoi, nimeni nu mai poate da – că altfel pică în ciorba lui Trump, cum că ar încerca să ducă de nas o Lume întreagă, că schimbările climatice ar fi un mit.. Așa și aici; însă la unele lucruri, se mai cere și tam-tam.. Câte o Greta..

  9. Acum intr-adevar, nu trebuie sa iti schimbi garderoba in fiecare an, dar totusi sa nu cadem in panta celalalta. Toata cultura noua in care nu trebuie sa detii nimic, ci numai sa folosesti in comun este o mare prostie promovata de niste fraieri ipocriti care sunt manevrati abil de cei care vor detine totul.

  10. Lucrurile alea pe care ea le cumpara second hand iau fost si ele cumparate de noi de cineva, nu?
    Dar despre masinile Tesla, biletele de avion si yachturile cu care circula copchila asta, cine i le cumpara?
    N-am auzit critici la adresa celui mai mare poluator din lume, China… sau poate finantarea vine de acolo?

  11. Un olimpic ceva de prim Scandinavia se găsește ?

  12. Până nu se închid toate mall-urile și supermarketurile, până nu se renunță la zborurile cu avionul, drumurile cu mașina, fabricarea de autoturisme clasice&electrice, fabricarea de haine, obiecte din plastic, telefoane, calculatoare panouri solare, eoliene, sateliți etc, etc, orice discurs ecologic e ipocrizie maximă.

    • Nimeni nu poate renunța la tot. Fiecare poate reduce ceea ce consumă în funcție de ce îi e mai ușor să facă. Și nici asta nu se poate dintr-o dată, ci doar gradual. Trebuie încercat, la ce pot renunța, la ce nu, ce pot reduce, ce nu. Nu e buton pe care să apăsăm toți odată.

    • As formula ca intr-adevar este nevoie de reducerea consumismului exagerat. Era mai bine cand se produceau lucruri mai durabile, cand autorurismele schimbau modelul o data la 5 ani de exemplu, nu o data la 2 ani.
      Era mai bine cand oamenii isi reparau pantofii in loc sa-i arunce si sa cumpere altii noi etc.
      Totusi nu pot accepta ipocrizia care se practica acum de catre cei care ne conduc. Incearca sa impuna restrictii plebei dar nu actioneaza impotriva curentului nou legat de zborurile turistice in cosmos, practicate de miliardari, zboruri care costa miliarde si polueaza “cat China”, ca sa folosesc o expresie de cartier.

    • Intr-adevar este nevoie de reducerea consumismului exagerat. Era mai bine cand se produceau lucruri mai durabile, cand autorurismele schimbau modelul o data la 5 ani de exemplu, nu o data la 2 ani.
      Era mai bine cand oamenii isi reparau pantofii in loc sa-i arunce si sa cumpere altii noi sau mai treceau pe la croitor etc.
      Totusi nu pot accepta ipocrizia care se practica acum de catre cei care ne conduc. Incearca sa impuna restrictii plebei dar nu actioneaza impotriva curentului nou legat de zborurile turistice in cosmos, practicate de miliardari, zboruri care costa miliarde si polueaza “cat China”, ca sa folosesc o expresie descriptiva de cartier.

  13. Greta e un exemplu pozitiv. Nu am cumpărat haine anul acesta, nici anul trecut, dar nici nu mi-au lipsit, că oricum aveam de-alea mai țapene care nu se deșiră la primă spălare.

    Pentru haterii de mai sus, chiloții nu sunt din categoria fast fashion. Bine, poate voi sunteți abonați la cataloage de lenjerie să vedeți noile colecții când apar, și cine sunt eu să judec? Greta zice de fast fashion, voi ziceți de chiloți.

    Ca și cum vine unul să se laude că n-am mai cumpărat piese de schimb la mașină de nu știu când, iar eu îl iau la trei păzește că nu putea să circule fără lichid de parbriz atâta timp. Jalnici, bă băieți, jal – nici.

    • Dar cu avionul călătorești, nu? Telefon mobil ai? Calculator, laptop, tabletă? Autoturism personal? Centrală de apartament, mașină de spălat rufe? Detergent, dezinfectant, deodorant, șampon, vopsea de păr care se duc toate pe canal…? Apă, iaurt, înghețată, carne, etc ambalate în plastic sau aluminiu? Renunți la toate astea?

    • Alina, fiecare ban pe care il castigi are un „carbon footprint”. Si e mai mare decat crezi.

    • @A
      Pe rând:
      – cu avionul călătoresc foarte rar pentru că nu merg în concedii la mare distanță de casă. Aș putea merge anual cu avionul, dar nu vreau. E un capitol la care pot să reduc consumul și o fac.
      – telefon mobil am, model 2017, îl țin până se strică. Aș putea să-l scimb o dată la doi ani ca restul lumii, dar îmi e ușor să reduc consumul și aici. Am redus consumul cu un telefon cel puțin (o dată la 4 ani, în loc de o dată la 2 ani).
      – laptop din 2011, calculator nu, tabletă nu. Puteam să-mi schimb laptopul la 3-4 ani, dar nu am avut nevoie. Deci încă un laptop, sau chiar 2 pe care nu le-am aruncat.
      – autoturism personal – da, îl folosesc de câteva ori pe an pentru vizitat rude pe traseu fără transport în comun. În rest folosesc transport în comun între orașe, sau merg pe jos pe distanțe mici (2-3 km). Și aici reduc din poluare.
      – centrală de apartament – nu. Am centrală de bloc, mai eficientă și mai puțin poluantă decât cea de apartament.
      – mașină de spălat – da, și o folosesc des. Aici nu pot face economii/reduceri de poluare. Spăl la 30-40 grade, dar nu cred că e mare diferență.
      – detergent – folosesc climate neutral.
      – dezinfectant – 1 L de Domestos pe AN, știu că e toxic pentru organismele acvatice, nu am găsit alternativă, deci nu am cum să reduc de aici. Există detergenți din plante pentru podele.
      – deodorant – da, nu am cum să reduc de aici.
      – șampon – da, folosesc unul solid, 60 g la 1-2 luni.
      – vopsea – nu, prefer părul alb.
      – apă la plastic – nu, doar de la robinet.
      – iaurt – da, aici nu pot face reduceri. Cumpăr doar la cutie de 1 kg, ca să fac mai puțin plastic. Stă cam o săptămână în frigider până e gata.
      – înghețată – nu, ăsta e al doilea an fără.
      – carne – da, aici nu pot face reduceri. Iau 1-2 kg pentru că dacă tot consumă vânzătorul o pungă, măcar să fie mai mult în ea. O tai în 4 și o pun în congelator în aceeași pungă, dar nu lipite bucățile, ca să le pot scoate pe rând.
      – nu folosesc aluminiu, am o rolă cumpărată acum 5 ani și n-am ajuns la jumătate.
      – nu cumpăr carne procesată în ambalaj mai mic de 0,5 kg tocmai ca să reduc plasticul.
      – fructe, legume – vrac, am plasă refolosibilă.
      – haine doar din fibre naturale pentru că țin mai mult și nu împrăștie microplastic.

      După cum vezi, reduc unde pot. Unde nu, nu. De-aia nu înțeleg de unde atâta încrâncenare împotriva ecologiștilor. Fiecare face cât poate și pe total e mai mult decât deloc.

    • @AlinaM. Foarte bine, suntem mulți care procedam așa, dar totuși avem de toate cele enumerate mai sus. O diferență majoră nu o poate face însă decât renunțarea la tot. Altfel, e insesizabil pentru mediu. O picătură in oceanul poluării. Atâta vreme cât se găsesc de toate pe rafturi, omul va consuma., își va lua și mașină de spălat, și uscător de păr și fier de călcat… prea puțin contează cum le folosește. De asta spuneam că genul de abordare „How dare you” e ipocrit.

  14. „Mi-am cumpărat ceva nou acum trei ani şi era second-hand”
    Doublespeak.
    I am not what i am

    Și multe alte exemple de noua normalitate

    • Poti sa despici firul in patru si sa desfiintezi orice discurs cu putina determinare. cand zici ca iti cumperi ceva nou, poti sa spui de fapt ca e ceva nou pentru tine. Pana si in romana se poate intelege asa. Dar pentru a intelege asta trebuie buna-vointa. Ori, de unde nu e…