G4Media.ro

Greșeală elementară sau mână de ajutor? Pentru că a depus recursul în…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Greșeală elementară sau mână de ajutor? Pentru că a depus recursul în afara termenului legal, Ministerul Educației a pierdut definitiv procesul în care premierul Ciucă obținuse suspendarea analizei tezei sale de doctorat, suspectă de plagiat

Greșeală de proporții a Ministerului Educației într-unul dintre cele mai răsunătoare procese în care a fost implicată această instituție, în ultimii ani. Pe data de 19 ianuarie 2023, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins un recurs al Ministerului într-un dosar intentat, anul trecut, de premierul Nicolae Ciucă. Motivul: contestația fusese depusă în afara termenului legal! Prin urmare, judecătorii nu au mai analizat motivele recursului, ”pe fond”, acțiunea fiind respinsă ”pe excepție”. În acest dosar, Ciucă obținuse, în martie 2022, printr-o decizie extrem de controversată, suspendarea analizei tezei sale de doctorat pentru care, anterior, jurnalista Emilia Șercan prezentase dovezi conform cărora era plagiată masiv.

”Respinge recursul declarat de pârâtul Ministerul Educaţiei Naţionale – Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării împotriva sentinţei nr. 364 din 1 martie 2022 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal, ca tardiv. Definitivă. Pronunţată astăzi, 19 ianuarie 2023, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.”

Astfel s-a încheiat unul dintre cele două demersuri prin care premierul Ciucă a luptat pentru a împiedica analiza, de către Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) a tezei sale de doctorat. Prin această acțiune, în primă instanță, la Curtea de Apel București, pe 1 martie 2022, Ciucă obținuse din partea unui complet condus de judecătoarea Ionela Tudor, suspendarea analizei lucrării sale de doctorat pe care o susținuse în 2003 și pentru care, în ianuarie 2022, jurnalista Emilia Șercan prezentase dovezi că este plagiată în proporție de circa o treime.

Motivarea sentinței a făcut valuri în mediul politic și în rândul societății civile, după ce Tudor a invocat drept pretext al admiterii cererii de suspendare a analizei faptul că ”luând în considerare cariera profesională şi, în concret, cea politică a reclamantului, generarea unei astfel de ştiri are un impact major în credibilitatea electoratului şi a partidului, care poate să conducă la retragerea încrederii acordate, mai ales în contextul social şi politic actual, în care este nevoie de o stabilitate în conducerea executivă a statului.

De asemenea, astfel de sesizări neconforme sunt susceptibile şi de a deveni arme ale adversarilor politici, important de menţionat fiind şi faptul că sesizările şi declanşarea verificărilor având loc în scurt timp de la preluarea de către reclamant a funcţiei de prim-ministru al României.”

Ulterior, Centrul de Resurse Juridice și mai multe ONG-uri au depus, la Inspecția Judiciară, o sesizare legată de modul de redactare al deciziei deoarece ar conține ”evaluări ale completului cu privire la stabilitatea conducerii executive a statului, la cariera politică a reclamantului sau la credibilitatea partidului din care face parte în fața electoratului, ceea ce are putea fi o încălcare a Legii privind statutul judecătorilor și procurorilor.” Inspecția Judiciară a clasat sesizarea, Centrul depunând o contestație care se află, în prezent, pe rolul Curții de Apel București.

În condițiile în care au existat aceste controverse care au adus dosarul de suspendare în atenția opiniei publice, este cu atât mai ciudată gafa Ministerului Educației de a depăși termenul legal în care putea depune recursul. Conform deciziei Curții de Apel București, putea face acest lucru în termen de 5 zile de la comunicarea sentinței.

Sursa; Captură site Înalta Curte de Casație și Justiție

În plus, una dintre regulile de bază din toate departamentele juridice, de la o primărie din mediul rural la cea a unui minister, este, înainte de redactarea unui apel/recurs/contestație, verificarea termenului legal în care acest lucru poate avea loc și încadrarea în acest termen care este menționat explicit atât în lege, cât și în minuta deciziei, dar și în motivarea acesteia.

Informațiile aferente judecății de la Înalta Curte indică faptul că instituția condusă la acel moment de ministrul Sorin Câmpeanu a depus două recursuri, pe 8 și 11 iulie, ambele, însă, în afara termenului legal. G4Media.ro va publica punctul de vedere al Ministerului Educației legat de motivul pentru care recursul a fost depus cu întârziere de îndată ce acest răspuns ne va parveni.

Pe tema analizei lucrării rămâne, însă, de clarificat al doilea front deschis de Ciucă, un dosar și mai controversat, în care, în iunie 2022, premierul a obținut, tot în primă instanță, anularea celor trei sesizări care fuseseră depuse în vederea verificării tezei sale suspectă de plagiat. Și acest dosar se află pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, tot în urma unui recurs depus de Ministerul Educației. Primul termen al acestui proces este programat pentru data de 31 octombrie 2023.

G4Media.ro a dezvăluit, în iunie 2022, că sentința pe fond din acest dosar de la Curtea de Apel București a fost luată de judecătorul Marius Iosif care, anterior, fusese numit în înalte funcții guvernamentale de PNL – partidul condus la momentul judecății, de Nicolae Ciucă. Dosarul ar fi ajuns pe masa lui Iosif în urma  trucării repartizării aleatorii prin intermediul ”metodei coperta”. Și acest aspect face obiectul sesizării Centrului de Resurse Juridice de la Inspecția Judicară, precum și al unui dosar instrumentat de Secția de Urmărire Penală și Criminalistică din cadrul Parchetului General. La puțin timp după decizia din dosarul lui Ciucă, Marius Iosif s-a pensionat.

De precizat că o decizie a Curții Constituționale de la jumătatea anului 2022 a scos CNATDCU din schema instituțiilor cu atribuții în verificarea suspiciunilor de plagiat din tezele de doctorat, un subiect care a fost în prim plan în spațiul public în ultima perioadă în contextul unor acuzații de acest gen pentru politicieni de vârf. Cu toate acestea, în rândul unor membri ai CNATDCU au existat interpretări ale deciziei Curții Constituționale.

A fost nevoie ca, în noiembrie 2022, la o ședință a Consiliului General al CNATDCU să vină noul ministru al Educației, Ligia Deca și șefii de la Juridic din Minister, aceștia transmițând mesajul conform căruia CNATDCU nu mai poate verifica teze de doctorat mai vechi de un an pentru care există indicii de încălcare a eticii academice.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

59 comentarii

  1. ma ciuca este de departe cel mai mare porc de pe teritoriul asta, din toate vremurile.

    • Si cel mai mare porc nu trece de Craciun.
      E traditie in România .

    • Ministrul Educatiei, judecatorul care a dat sentinta aia mizerabila si ciuca sunt toti gradati.

      asta e exmplul perfect de ‘deep state’ adica oameni infiltrati in toate institutiile statului care atunci cand sunt activati de SRI lucreaza pt ‘binele comun'” salvarea GRASANULUI

    • gata cu vorbăraia, la munca ca specialii trebuie întreținuți
      ne auzim în 2024 când puneți ștampila tot pe USL !!!

    • Corect!!

    • Din ce înțeleg a câștigat Ciucă. Ciucă al nostru! Vorbă din film. A câștigat la Curtea de Apel și nu mai contează recursul ministerului. E prima teză de doctorat din lume ce nu poate fi analizată decât de Domul nostru Isus Hristos. Asta conform justiției din România.

  2. 2022 Metoda Coperta 👍

    2023 „Greşeală” 😉

    Ghinion! 😄🤣😂😅😃

    • Greșeală elementară sau mână de ajutor? Nu, mafie. Asa arata un stat mafiot.

    • Penibila intamplare! Chiar daca se petrece in Romania.
      Ma intreb: oricat ar fi de corupti, cum suporta acesti adulti prinsi in postura respectiva sa ramana in functiile pe care le au, stiind ca toata lumea ii vede si ii dispretuieste?

  3. Toate institutiile corupte ale statului, de la ministerul Educatiei la justitie, ii apara pe mafiotii, impostorii si analfabetii cocotati in varful statului, cu Ciuca in frunte.

    • +1. Cu o mică adăugire: în vîrful statului, patronul impostorilor „doctori” semi-analfabeți și/sau bîlbîiți e Iuda-de-la-Grivco.

  4. Eeeiii, gresala pe naiba !

    PS. Ajutor gretos, de ultima speta !

    PPS. Uitandu-ma in urma, imi dau seama ca dupa ce va veni momentul cand Ciuca nu ii va mai fi de trebuinta lui Iohannis si acesta il va lasa din brate, ca prin minune, termenele judecatoresti nu vor mai fi ratate, dosarele lui Ciuca si Bode nu vor mai fi judecate de judecatori fosti simbriasi ai PNL si acestia doi vor fi pe cont propriu. E plina istoria politicii romanesti din ultimii ftreizeci de ani de astfel de situatii. Ciuca, Bode, pregatiti-va sa ajungeti in tomberon.

    • In tomberon, in tomberon dar cu buzunarele pline si asteptand sa fie reumplute lunar. Si asta fara a mai fi presati de marile raspunderi care nu-i lasa acum sa doarma!

  5. Dragi cetateni, acum ca avem si crestere economica si un doctor plin in fruntea Guvernului, la dat zapada, va rog!

  6. Mare mizerie e in tara asta, pacat de oamenii ei si de frumusetile ei.

  7. Loaze incompetente mai degraba. Numai sa cititi de pe foaie si sa copiati stiti, loazelor.

  8. Deja esti compromis Ciucalete. Vin alegerile si nu ajungi in turul 2.

    • Alegeri???Pe bune? Stai dragule ca pleaca cei cu plagiat si vin cei fara bacalaureat. ROTATIVA LA ROMANI 🤦🏼‍♀️

  9. N-a fost greșeală, asta elimpede la lumina zile, a fost corupție. Demisia tuturor celor implicați, în frunte cu Madam Deca și până la incompetentul corupt pe post de jurist.

  10. Daca DNA mai are cea mai mică urma de respect ar trebui să se autosesizeze si sa ancheteze cazul Dr ciuca și cazul judecatorului Iosif.
    De asemenea dl Hellvig dacă mai are cea mai mică urmă de respect pentru organizația ce o conduce ar trebui sa intervină pentru ca mafiotii in functii din guvern si justitie pun in pericol securitatea națională prin faptul ca pot fi santajati si exploatati de serviciile secrete straine.
    Hai DNA si SRI faceti-va treaba pentru care sunteți plătiți regeste.

    • Daca ai avea si tu un minim de cunostinte, ai stii ca DNA nu mai are de mult aceste competente sa ancheteze judecatori din cauza „minunatilor” nostri politicieni, atributiile fiind luate si preluate de SIIJ. Care vezi doamne s-a desfiintat , dar e de fapt in alta forma, ca aceste atributii sa nu fie preluate de DNA iar.

    • Seful actual al DNA, Crin Bologa, a fost propus de Predoiu (omul de incredere al lui Iohannis), in ianuarie 2020 si a fost acceptat imediat de Iohannis.
      Hellvig a fost numit acolo unde e de Iohannis.
      Ciuca e pus acolo unde e (sef la PNL si in guvern) de Iohannis.

      Acum vin eu si te intreb. Ce asteptari ai privind cazul „doctorului” Ciuca si a judecatorului Iosif?
      A doua intrebare: mai credeti in Mos Craciun?

  11. La asemenea nivel si cu asemenea miza nu e nicio greseala, e o minunata mana de ajutor pentru un pensionar special de 50 de ani, rotofei si sanatos, plagiator, dar om al sistemului din partea unei alte duamne, tot om al sistemului care poza in mare reformatoare, dar care, in realitate, e un zero umflat.
    Ati aflat cum a ajuns sa isi faca doctoratul duduia consiliera la o universitate din strainatate care abia fusese infiintata in acel moment?

    • Duduia si-a luat doctoratul pe bune.
      A fost in clasă cu mine.
      La universitatea online.
      A plătit si ea 100 euro la Ardiles pentru diplomă.
      E doamna doctor dar se îmbracă tot nașpa cu draperii tăiate din Cotroceni.

    • Hai măi Gianinuța ce sari așa.
      Lasă duduia in pace.
      A facut ce a putut si ea la Cotroceni să recircuiteze steagurile roșii ramase pe acolo prin dulapuri.
      Iohannis nici nu s-a autosesizat că era plecat la scki in Austria cu prietenul lui de la BMW.

  12. Asta ar trebui să constituie sesizare din oficiu a DNA. Obligația se serviciu a structurii juridice este de a formula apărări și a respecta termenele procedurale. Pierderea termenului este minim abuz în serviciu, în măsura în care nu se va proba conivența.
    Asta desigur daca nu cumva sa desfiintat anticoruptia, ca prea e liniste pe acolo

  13. O ANCHETA ADMINISTRATIVA la Serv. juridic , ar lamuri misterul . Juristii anchetati ar vorbi , se vor apara .

  14. Consilierul juridic cate a depus tarziu calea de atac mai este platit din fonduri publice,adică din banii nostri?De fapt, noi suntem vinovatii de toate magariile psd-pnl!

  15. Fie că e prostie sau incompetență,fie că e ajutor dat cu știință-ambele sunt de condamnat și de aceea dna.Deca n-ar trebui să stea cu mâinile în sân,ci să dispună o anchetă administrativă la serviciul juridic al Ministerului Educației.

  16. Tot vad o gramada de probleme legate de coruptie (si nu numai) care mai de care mai grave. Nu inteleg cateva lucruri la romani:
    – de ce nu au curajul sa taie raul de la radacina si se complac in aceiasi mocirla.
    – de ce nu au capacitatea de a face o paralela obiectiva intre gruparile politice existente. Daca te uiti atent se vede clar ca buna ziua ca unii sunt corupti pana in maduva oaselor iar altii aproape deloc. Sau vezi din avion ca unii sunt anti europeni si apropiati mai degraba Rusiei si altii pro europeni. Si tot asa. E ca si cum nu poti sa decizi cine dintre un Tigru si o Vulpe este mai periculos si risti total gratuit sa-ti impingi intotdeauna familia intr-o zona plina de tigrii, sacali si alte animale, dupa care te plangi ca familia sufera.

  17. Sunt de profesie avocat si niciodata in activitatea mea (scurta totusi, de aproximativ 13 ani) nu am vazut ca vreo autoritate sa nu respecte un termen pentru calea de atac. De regula, toate declara calea de atac cu mult inainte de indeplinirea termenului. Chiar daca nu sunt motivate extrem de bine, intotdeauna termenele sunt respectate. Pentru mine e clar ca nu s-a vrut sa se faca in termen… mai fac o ancheta interna …. si pun batista pe tambal….

  18. Primul termen al acestui proces este programat pentru data de 31 octombrie 2023. Ce caterinca de tara:)))

  19. Aceste personaje gretoase, sunt deja bagate pana la brau in tomberoanele istoriei asa zisei politici romanesti!

  20. Felicitări juriştilor patrioţi! Care şi-au iubit ţara la bine, dar mai ales la greu! Avem nevoie de oameni de nădejde pentru a clădi viitorul ciucăşist multilateral dezvoltat!

  21. Mafia în acțiune…Mai corect așa.

  22. Dar ei nu isi dau seama ca daca pleaca toti oamenii onesti din tara nu mai are cine sa le plateasca pensiile?
    Adica e o greseala ca o institutie a „uitat” sa faca recurs intr-un proces impotriva propriului sef? Va iesi ciuca si va spune, uite, am castigat procesul. Pacat ca peste 50% din romani vor crede ca totul e ok.

    • Daca ai o avere de cateva milioane de euro si relatii in tot aparatul de stat, ce iti pasa ca se duce dracului tara? In cel mai rau caz, daca situatia devine exploziva aici (putin probabil, romanii sunt rabdatori), pentru baietii destepti urmeaza un transfer rapid in „tarile calde” si cu asta, basta.

      Chiar daca raman aici, ei nu depind in niciun fel de sistemele publice din Romania de administratie publica, sanatate, educatie sau de sistemul de pensii de stat „nornale”. Pot sa sa prabuseasca complet, nu ii afecteaza.

  23. Dacă poate să ne explice CJ HUNEDOARA și CA de ce se mai află la conducerea APAPROD un individ care este arhicunoscut ca fiind penal?

    E valabil doar pentru ceilalți?

  24. de ce csm si presidentul l a pensionat pe iosif fix dupa decizia cu pricina ? plus ca judecatorul iosif avea numeroase restante pe complet 🤣 de ce presidentul si liberalii l au demis pe tov campeanu ? si-au acoperit urmele si mizeriile …pt stabilitate si liniste 🙂 si-au schimbat doctrina

  25. Vinovat are sa fie acarul jurist care surpriza, de ieri e in pensie. Pam pam.

  26. Neam de traista . Putea sa-l invete si pe BODE , ca ala pica de prost. A dat bani la tipografie si acum nu poate sa-si publice minunatie de teza de doctorat . Ne facea destepti pe toti . Da’ asa este in tara asta . Fiecare pentru sine , facator de bine ! Sefu’ , nu-i colegial .

  27. Cosa Nostra. Gasca noastra. Tupeul nostru. Romania noastra. Votati-ne. PNL+PSD+UDMR.

  28. Ce greseala!! Nu a avut dosar cu sina🤦🏼‍♀️

  29. În țara supli.nitorului toți anal.fabeții devin doctori în științe.

  30. Oricum ai privi tot acolo ajungi:
    – ori angajatii minsterului educatiei sunt incompetenti – ca mai toti angajatii din institutiile de stat de altfel, sau
    – un mic ajutor, asa ca intre prieteni
    Aici ar fi interesanta o ancheta jurnalistica in care sa se vada daca persoana sau persoanele care trebuiau sa depuna recursul in scopul aflarii adevarului sunt penalizate sau chiar concediate. Si urmarit de vazut daca mai sunt din nou angajatii intr-o institutie de stat.
    P.S. Acum visez ei su ca la cate articole sunt de tradus cu google translate, nu au timp „jurnalistii” romani de anchete…

  31. Acesta e rezultatul votului românilor din 2019. Să trăiți bine!

  32. & În mod nonformal ,chiar neoficial și „netangențial” , ministru Ligia Deca lucrează cu FRF și Liga întîi, reprezentații ai fotbaliștilor printre care Becali, pentru creșterea fotbalului de la lumea a treia a fotbalului, zona de sud a continentului european și Asia, țările arabe, la lumea a doua a fotbalului din „lumea bună a fotbalului”, deci liga a doua italiană și cea franceză și cu „extensii” prin Ungaria, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina, țări ale fostei Yugoslavii, Cehia și Slovacia, Polonia, alte aspecte, ? Deci rezultatele activității ministeriale de la Ministerul învășîmânteului și de la guvern probabil că s-ar putea observa și în calitatea fotbalului și a transferurilor echipelor și academiilor de fotbal, ?

  33. & Probabil că la Ministerul Învățământului, în vreun guvern ce ar putea fi format în alte guvernării , fotbaliștii mai educați retrași din activitatea competițională ar putea fi considerați ca posibile variante de miniștrii ai educației, ?

  34. Noah ma, mai votati usl!

  35. & La școală dacă copiați vă acuză de furt, ?

  36. România numai are nicio șansă ca tara, ca natie. Este un stat mafiot care își gonește locuitorii in alte tari sau ii omoara cu buna stiinta pe cei care încă rămâne în tara, dar nu sunt „speciali”.
    Nici nu știu de ce Europa accepta toate măgăriile politicienilor romani, în frunte cu „marele” klaus. Un mediocru care a aj7ns sa-si bata joc de România mai rău decât ilici.

  37. Si pe astia ii sustinea propaganda hashtag rezist usr.
    Mai puneti botul la propaganda pe feisbuc.

  38. Si ministerul nu a avut niciun interes sa faca aceasta eroare ca sa scape maciuca curata? Adica, ma rog, anumiti oameni din minister bine unsi sau care au raspuns la ordin. Ca s-au mai vazut astfel de cazuri si pe la mari primarii, cand avocatul primariei “uita” sa depuna o hartie si primaria pierdea procesul.

  39. Maciuca e din orasul dijmuit de Olgutanca, care stiti ca a fost inchisa cu catuse la maini si a fost scapata de un sistem juridic care a ajuns in halul de asi face singur reclame lz tv, auzi justitie pentru cetateni ?!?!. In craiova aia e jale cu justitia, sot si sotie deschid proces fiecare in aceeasi cauza contra unei institutii, unul pierde altul castiga.Asta e problema cu dreptul roman fata de cel saxon. Craiova asta de unde vine mă ciuca ,e o problema , are si cel mai mare pret la gigacalorie , si ceam mai mare mafie formata din primarita olguta si gasca de interlopi cu care s a coalizat in furatul banului public.Asa ca ce ciuca doriti sa aveti?

  40. & Mesajul politicienilor și al instituțiilor, al educaților, este foarte clar după ce v-au construit multe stadioane, ,, Mergeți la fotbal, lăsați școala și politica pentru corupți, !” , ?