G4Media.ro

Generațiile Y și Z sunt majoritare în rândul alegătorilor din Turcia pentru…

sursa foto: Unsplash/ Svetlana Gumerova

Generațiile Y și Z sunt majoritare în rândul alegătorilor din Turcia pentru prima dată la alegerile prezidențiale: Votanți oscilanți, cei mai afectați de situația economică, majoritatea ar emigra dacă ar avea ocazia/ Tendințele de vot ale tinerilor din Turcia (sondaj)

Generațiile Y și Z sunt majoritare în rândul alegătorilor din Turcia pentru prima dată la alegerile prezidențiale, transmite platforma de fact-checking turcă dogrulukpayi.com. Tinerii născuți după 1980 sunt ”votanți oscilanți” și cei mai afectați de evoluția economiei Turciei, iar majoritatea ar vrea să emigreze dacă ar avea ocazia mai arată portalul.

Astfel, generațiile Y și Z, născute după 1980, respectiv 1996, vor constitui majoritatea electoratului, adică 52% din acesta.

YSK, adică biroul electoral turc, a anunțat că numărul celor care votează pentru prima dată la aceste alegeri prezidențiale și parlamentare din luna mai este de 4.904.672. La acestea se adaugă alte 47.523, persoanele care au căpătat drept de vot în perioada 14-28 mai, între cele două tururi de scrutin.

Tinerii alegători sunt mai apropiați de stânga, mai indeciși și mai seculari

Începând de anul trecut, au fost realizate numeroase sondaje de opinie privind generația Z, despre care se crede că va fi decisivă în alegeri, în care au fost investigate și tendințele politice. TÜSES, Turkey Report, Gezici și Optimar Research sunt câteva dintre companiile care au efectuat cercetări în ultimul an. În plus, Turkey Youth Survey și Deloitte au realizat două sondaje separate și cuprinzătoare în 2021.

Potrivit Raportului TÜSES, în timp ce rata celor care își definesc opiniile politice ca fiind de stânga este de aproximativ 35% în Turcia, această rată este de 45% în rândul celor care votează pentru prima dată. În timp ce rata celor care se definesc ca fiind necredincioși este de 5% în Turcia, aceasta este de 11% în rândul celor care votează pentru prima dată. În timp ce rata medie a celor care își găsesc viața apropiată de stilul de viață modern este de 33% în Turcia, aceasta este de 57% în rândul celor care votează pentru prima dată.

Pentru cine va vota generația Z?

Platforma de fackt-checking citată mai arată că dintre tinerii care au participat la sondajul Turkey Youth Survey, 89% nu au votat în 2018 și vor vota pentru prima dată în 2023. Majoritatea celor care au participat la sondaj și au votat în 2018 au votat pentru CHP, partidul de opoziție condus de Kilicdaroglu, sau nu au dorit să răspundă.

La întrebarea „Cu cine ați vota dacă mâine ar fi alegeri?”, 23,9% dintre respondenți au răspuns CHP. Cei care ar vota pentru CHP sunt urmați de votanții oscilanți cu 16,8%. Rata celor care nu au dorit să răspundă la întrebare este, de asemenea, destul de mare. La întrebarea „Pe care politician îl susțineți cel mai mult?”, cea mai mare parte, 20%, nu a ales niciunul dintre numele aflate în politica activă din Turcia.

Tinerii alegători nehotărâți

Potrivit sondajelor, la nivelul întregii Turcii și al tinerilor, majoritatea alegătorilor indeciși au vârsta sub 40 de ani. Rezultatele sondajelor în rândul tinerilor arată, de asemenea, că generația tânără nu are o figură politică clară pe care să o placă în mare măsură, că nu este mulțumită și satisfăcută de reprezentarea politică și că este indecisă cu cine să voteze.

În cadrul sondajului, cei care au fost indeciși în privința votului au fost întrebați și de ce. Dintre aceștia, 56% au declarat că motivul pentru care sunt indeciși este că nu există un partid politic sau un lider pe care să îl susțină. 15% au declarat că nu le pasă de alegeri, 11% au declarat că nu vor fi în orașul de reședință pe 14 mai, 13% au declarat că gândul că partidul sau liderul pe care îl susțin nu va câștiga alegerile i-a făcut să fie indeciși, 3% au declarat că nu au încredere și 2% au declarat că sunt indeciși în această privință.

Context

Turcii au mers la urne, în 14 mai, pentru a-și alege președintele pentru următorii cinci ani. Niciunul din principalii doi rivali, președintele în funcție Recep Tayyip Erdogan (AKP, 70 de ani) și candidatul opoziției unite, Kemal Kilicdaroglu (CHP, 75 de ani) nu au reușit să obțină 50% din voturi, conform informațiilor furnizate de agenția de stat Anadolu și confirmate de Comisia Electorală, astfel că electoratul va fi chemat la vot din nou în turul doi.

Prezența la vot a fost masivă, de 88%, dar de subliniat că în Turcia prezența la vot este obligatorie prin lege. Pe parcursul desfășurării scrutinului nu s-au înregistrat incidente majore, însă în timpul numărătorii voturilor au apărut tensiuni în tabăra Erdogan. Președintele a ieșit de mai multe ori să ceară observatorilor vigilență la urne, în timp ce Kilicdaroglu a publicat un singur cuvânt pe Facebook: ”Conducem”.

Agențiile de știri din Turcia au prezentat rezultate diferite ale alegerilor pe tot parcursul numărării voturilor: Agenția de stat Anadolu arăta un avans de aproape 10% pentru Erdogan, în timp ce Anka, apropiată de opoziție, îi prezenta la egalitate, cu 47%. Ambele tabere s-au acuzat de manipulare. În alegerile anterioare, agenția Anadolu a fost acuzată că l-a favorizat pe Erdoğan și partidul său AKP.

Alegerile sunt de cotitură nu numai pentru viitorul Turciei, ci și pentru întreaga UE, mai ales prin prisma în care cursul negocierilor de aderare se poate schimba semnificativ dacă Erdogan va fi învins. Și pentru România, alegerile au impact important, în special în cheia istoriei comune de secole a celor două popoare, cât mai ales în cheie economică, Ankara fiind cel mai important partener non-UE al Bucureștiului. Aproximativ 61 de milioane de alegători din cele 87 de circumscripţii electorale din Turcia sunt aşteptaţi din nou la urne.

Erdogan a obținut 49,5% din voturile alegătorilor (27 milioane de voturi), iar Kilicdaroglu a obținut 44,9% din opțiunile electoratului (24,5 milioane voturi). Cei doi se vor înfrunta din nou în 28 mai, iar balanța va fi înclinată în funcție de unde vor merge voturile candidatului naționalist de pe locul trei, Sinan Ogan, care a obținut un scor nesperat de mare, 5,2%. Unii analiști susțin că voturile acestuia vor merge mai degrabă către Recep Erdogan, care, în lipsa unui element surpriză sau a ridicării unui val de emoție, ar fi avantajat de bazinul electoral al lui Ogan.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...