G4Media.ro

General american: „SUA trebuie să elaboreze o strategie pentru regiunea Mării Negre,…

General american: „SUA trebuie să elaboreze o strategie pentru regiunea Mării Negre, care să includă Republica Moldova, cu tot cu Transnistria”

Generalul Ben Hodges, fost Comandat al Armatei SUA în Europa în anii 2014-2018 și comandant al forţelor terestre aliate NATO în anii 2012-2014, a declarat în cadrul unui interviu pentru TVR Moldova că noua administrație de la Casa Albă a președintelui Joe Biden ar trebui să să elaboreze o nouă strategie pentru regiunea Mării Negre în care să fie inclusă și Republica Moldova, cu tot cu dosarul transnistrean.

Eu cred că administraţia trebuie să elaboreze o strategie pentru regiunea Mării Negre, care să includă Republica Moldova, cu tot cu o politica sa în privinţa Transnistriei. În mod evident, rezultatul pe care ni-l dorim ar fi ca trupele blindate ruseşti să înceapă părăsirea unor astfel de regiuni, precum Transnistria”, a declarat generalul american.

El a mai spus că fără o presiune conjugată a Germaniei, Franței și SUA asupra Rusiei pe acest subiect, lucrurile nu se vor rezolva.

„„După mine, Preşedintele dumneavoastră (Maia Sandu – n.r. ) a demonstrat foarte mult curaj chiar în timpul primei săptămâni de mandat, atunci când a declarat că a venit timpul ca soldaţii ruşi să plece din Transnistria. Este un început măreţ, când un lider politic începe să vorbească atât de clar. Mi-aş dori ca şi liderii politici din Berlin şi Paris să vorbească la fel de clar. Va fi necesar ca Berlinul şi Parisul să facă presiuni asupra Kremlinului pentru a se obţine acest lucru. Fără o presiune din partea Germaniei şi a Franţei asupra Kremlinului, nu cred ca va fi posibil. De asemenea, şi SUA trebuie să colaboreze strâns cu liderii din Berlin şi Paris asupra acestui subiect”, a mai spus Ben Hodges.

El a mai adăugat că, în prezent, Rusia încearcă demonstrații de forță în vecinătatea Ucrainei și întreține situația tensionată din estul acestei țări.

Declarații războinice de la Tiraspol

Pe de altă parte, liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselki a declarat la finele săptămânii trecut, într-o vizită la Moscova, că retragerea pacificatorilor ruși din Transnistria este imposibilă în acest moment.

Nu sunt omuleți verzi și o forță militară. Ei sunt oameni care mențin pacea, care nu admit moartea populației pașnice și care creează platforma pentru viitoarele negocieri […] În Moldova există în continuare atacuri extremiste asupra noastră, revanșismul nu a dispărut nicăieri, iată de ce pacificatorii trebuie să-și facă treaba”, a declarat Krasnoselski presei de la Moscova.

Rusia menține de peste două decenii 1.500 de soldați în așa-numitul Grup Operativ al Trupelor Ruse care au misiunea de a păzi un depozit uriaș de muniții din satul Cobasna și alți circa 500 de soldați în calitate de „pacificatori”.

Întrebat de jurnaliștii ruși dacă forțele transnistrene sunt capabile să respingă un eventual atac din partea armatei Republicii Moldova, Krasnoselski a răspuns: „Să nu aveți nicio îndoială în acest sens! Transnistria este pașnică, dar are armată care este capabilă să-și apere țara”.

Foto:  Lt. Gen. în rezervă Ben Hodges, fost comandat al Armatei SUA în Europa în anii 2014-2018 și fost comandant al forţelor terestre aliate NATO în anii 2012-2014. Sursa/Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Criza e de pe când se discută de Transnistria doar în formatul 5+2 care include reprezentanți ai părților, mediatorilor și observatorilor doar din Moldova, Transnistria, OSCE, Federația Rusă, Ucraina, Uniunea Europeană și Statele Unite. Adică fără România şi mai ales fără unionişti, fiindcă doctrina canonică s-a implementat cum că Basarabia nu e România.