G4Media.ro

Gabriela Firea: Programul de fertilizare in vitro este finalizat și va deveni…

sursa foto: Pixabay.com

Gabriela Firea: Programul de fertilizare in vitro este finalizat și va deveni funcțional după rectificarea bugetară

Programul de fertilizare in vitro (FIV) destinat cuplurilor infertile va intra „foarte curând” în ședința de Guvern și va deveni funcțional după rectificarea bugetară din această vară, a anunțat Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Şanse, în cadrul dezbaterii „15 milioane de români în 2050. Ce șanse mai are România să evite implozia demografică”, organizată de Sierra Quadrant.

„Proiectul nostru (privind FIV) va intra, foarte curând, în ședința de Guvern, pentru că el este finalizat, se bucură de susținerea Coaliției de guvernământ” și a depășit deja perioada de dezbatere publică, a precizat Gabriela Firea.

Acest proiect, care reprezintă o extindere la nivel național a programului „Fii o șansă pentru cuplurile infertile!” derulat inițial în Capitală, și în urma căruia s-au născut 560 de copii, va permite acordarea unui ajutor de circa 4.000 de euro pentru cuplurile infertile care doresc să urmeze o procedură de fertilizare in vitro.

Pentru acest an, potrivit ministrului PSD, există fonduri programate pentru 5.000 de astfel de proceduri.

În ceea ce privește modul în care va funcționa programul, Gabriela Firea a precizat că Ministerul Sănătății, prin Casa Națională Asigurări de Sănătate, va deconta, în fiecare județ, aceste proceduri.

Spre deosebire de proiectul derulat în București, a fost majorată de la 40 la 45 de ani vârsta femeilor care se pot înscrie în program și au fost eliminate condiționalitățile legate de anumite procente și cifre pentru analize hormonale. În plus, vor putea fi decontate „oricâte proceduri recomandă medicul, pentru că acesta știe câte proceduri poate să suporte, din punct de vedere al siguranței sănătății femeii, o pacientă”, a subliniat Gabriela Firea.

De notat că în program se pot înscrie toate cuplurile infertile, indiferent dacă sunt sau nu căsătorite. „Este decizia lor personală, de viață, nu intrăm noi cu documente de reglementare instituțională în viața nimănui”, a precizat ministrul.

„Scăderea natalității nu este nici de stânga, nici de dreapta”

În ceea ce privește criza demografică prin care trece România, Gabriela Firea a notat că, anul trecut, țara noastră a înregistrat cel mai mic spor natural din ultimii 30 de ani. Sunt cifre „dramatice”, a afirmat aceasta.

„Ce putem să facem noi, cei care acum, pentru un moment mai îndelungat sau mai scurt, avem posibilitatea să promovăm politici publice în domeniul natalității, este să nu mai pierdem timpul și să nu considerăm că în așteptarea unui proiect foarte mare nu putem începe, măcar, proiecte care pot fi catalogate ca fiind medii, sau de mici dimensiuni, sau nu de foarte mare impact, dar care dau niște rezultate concrete”, a arătat ministrul Familiei.

La multiplele cauze care au condus la scăderea natalității în România se adaugă acum o nouă criză apărută după pandemie, respectiv războiul din Ucraina. În aceste condiții, multe familii „se gândesc de două ori, în acest moment, dacă aduc pe lume un copil și în ce lume”, „într-o lume a războiului, într-o lume a armelor, într-o lume a amenințărilor, într-o lume în care se vorbește despre atacuri nucleare”.

În aceste circumstanțe, demografia „nu este o problemă politică”. „Scăderea natalității nu este nici de stânga, nici de dreapta, nu este subiectul PSD, nu este subiectul USR, al PNL – este al nostru și cu cât vom colabora mai bine”, cu atât proiectele care urmăresc schimbarea dinamicii demografice negative au o șansă mai mare să fie viabile și să nu rămână „doar să fie niște foi de hârtie inaplicabile”, a subliniat Gabriela Firea.

Ce activități vor putea fi decontate în cadrul acestui program (sursa – proiect de Ordin privind aprobarea Normelor tehnice de realizare a subprogramului de fertilizare in vitro și embriotransfer din cadrul programului național de sănătate publică de specialitate)

  • 1. prelevarea ovocitelor prin puncţie foliculară, efectuată sub anestezie locală sau sedare, după caz;
  • 2. procesarea spermei;
  • 3. inseminarea ovocitelor pentru fertilizare spontană;
  • 4. cultivarea embrionilor 72 de ore;
  • 5. transferul embrionar;
  • 6. monitorizarea evoluției cazului, care constă în:
    6.1. efectuarea testului seric Beta HCG după 2 săptămâni de la transferul embrionar;
    6.2. consult ginecologic şi ecografic, la 6 săptămâni de la realizarea activității prevăzute la punctul 3., dacă testul Beta HCG este negativ;
    6.3. monitorizarea ecografică a sarcinii la 6 săptămâni de la realizarea activității prevăzute la punctul 3., dacă testul Beta HCG este pozitiv;
    6.4. medicamente de stimulare, de inhibiţie şi medicamente de declanşare.

Cine se poate înscrie în acest program:

  • 1. cupluri infertile sau femeia infertilă care au indicație pentru efectuarea procedurii FIV/ET2. membrii cuplului au calitatea de asigurat conform prevederilor legale;
  • 3. vârsta femeii cuprinsă între 25 si 45 de ani;
  • 4. cei doi membri ai cuplului infertil sau femeia infertilă să fie cetățeni români, căsătoriți sau nu;
  • 5. pacienta să dețină rezervă ovocitară proprie sau să folosească ovocite donate, în condițiile legii;
  • 6. să aibă domiciliul pe teritoriul României.

 

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. programul este functional, peste 9 luni vom avea primele rezultate