G4Media.ro

Franța: Moțiunea de cenzură a stângii eșuează în Adunarea Națională. Nici măcar…

foto: captură video

Franța: Moțiunea de cenzură a stângii eșuează în Adunarea Națională. Nici măcar toți cei care au semnat-o nu au votat în favoarea ei

Doar 146 de deputați au votat în favoarea moțiunii, deci jumătate din numărul necesar pentru adoptarea ei – 289 din totalul de 577. Moțiunea împotriva guvernului condus de Elisabeth Borne, inițiată de alianța stângii – Noua Uniune Populară Ecologică și Socială (Nupes) – fusese semnată de 150 de deputați, de la cele patru partide componente: Franța Nesupusă (LFI, stânga populistă), Partidul Socialist (PS), Verzii (EELV) și Partidul Comunist (PCF).

În document se reproșa prim ministrei Borne să nu a angajat responsabilitatea guvernului pe declarația de politică generală așa cum au făcut toate guvernele din ultimii 30 de ani. Numai că guvernul Borne nu dispune, în urma alegerilor parlamentare din 12 și 19 iunie de o majoritate absolută în Adunarea Națională unde confederația centristă pro-prezidențială Ensemble (Împreună) are doar 250 de deputați.

Dar opoziția de dreapta a refuzat să sprijine moțiunea de cenzură. Cel mai numeros grup parlamentar de opoziție, Reunirea Națională (RN, dreapta populistă) cu 89 de deputați a declarat că face o opoziție constructivă, iar Republicanii (LR, centru dreapta) au spus „Nu ne vom uni voturile cu cele ale extremei stângi, cu care nu avem nimic în comun. Lucrați în interesul francezilor și noi vom fi alături de voi. Dezamăgiți-ne încă o dată și vom fi primii voștri adversari”, a conchis Michèle Tabarot, vice-lidera grupului parlamentar RN.

Această situație este în avantajul președintelui Emmanuel Macron și al prim ministrei Borne care au în față două opoziții care până acum se exclud reciproc.

Primul test serios al guvernului Borne va veni pe 18 iulie când va fi prezentat proiectul de lege privind ajutorarea financiară a populației afectate de rata inflației cea mai ridicată din ultimele patru decenii. Eșecul moțiunii de cenzură de luni dă totuși o indicație asupra unei situații politice extrem de complicate și fără precedent sub cea de-a Cincea Republică (după 1958).

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...