G4Media.ro

FOTO Rusia a expediat o baterie de rachete antiaeriene S-300 din Siria…

Sursa foto: Wikimedia Commons / Vitaly V. Kuzmin

FOTO Rusia a expediat o baterie de rachete antiaeriene S-300 din Siria către un port rusesc din apropierea peninsulei Crimeea – imagini din satelit

Rusia a expediat o baterie de rachete antiaeriene S-300 din Siria către un port rusesc din apropierea Crimeei, potrivit unei companii israeliene de imagini prin satelit, într-o încercare aparentă de a-și consolida apărarea aeriană în războiul cu Ucraina, relatează Reuters.

ImageSat International (ISI) a capturat imagini care arată prezența bateriei antiaeriene S-300 la Masyaf, în Siria, în aprilie, și ulterior locul lăsat gol în urmă la data de 25 august, după ce echipamentul a fost expediat în portul Tartus.

Imagini separate au arătat componentele bateriei pe un doc la Tartus între 12 și 17 august. La 20 august, acestea dispăruseră, iar ISI a concluzionat că au fost transferate pe o navă rusă, Sparta II, care a plecat din Tartus spre portul rusesc Novorossiysk.

Datele de la Refinitiv Eikon arată că nava Sparta II se află în prezent în Novorossiysk, după ce a sosit prin strâmtoarea Dardanele din Turcia.

Ministerul rus al Apărării a refuzat să comenteze.

Rusia a menținut o prezență militară în Siria din 2015, când a intervenit în războiul civil din această țară de partea președintelui sirian Bashar al-Assad.

Dacă se confirmă, transferul ar indica o mișcare semnificativă a Rusiei de consolidare a apărării aeriene în apropierea teatrului de război din Ucraina, unde forțele sale au suferit atacuri dăunătoare în ultimele săptămâni.

Într-un astfel de incident, opt avioane de luptă rusești au fost distruse luna aceasta într-o serie de explozii la o bază aeriană din Crimeea. Ucraina a refuzat să spună dacă și cum a efectuat atacurile.

Imaginile ISI au arătat că componenta radar a bateriei S-300 a fost mutată separat de la aceeași bază Masyaf la baza aeriană Khmeimimim de pe coasta siriană, la nord de Tartus.

Analiștii companiei au declarat că au apreciat că dimensiunea și greutatea radarului îl fac nepotrivit pentru transportul pe mare și ar putea necesita un transport aerian cu un avion Ilyushin-76 de la Khmeimim înapoi în Rusia.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Siria, prima tara fara cetateni.

  2. Li se termina pocnitorile?