G4Media.ro

Fostul președinte american Bill Clinton spune că regretă că a convins Ucraina…

Sursa foto: Facebook / President Bill Clinton

Fostul președinte american Bill Clinton spune că regretă că a convins Ucraina să renunțe la armele nucleare în anii ’90: Rusia nu ar mai fi invadat Ucraina dacă Kievul mai avea armele nucleare / „Mă simt îngrozitor”

Fostul președinte american Bill Clinton a declarat că regretă că a convins Ucraina să renunțe la armele nucleare în anii 1990. Într-un interviu acordat marți postului irlandez de televiziune RTE, el a sugerat că Rusia nu ar fi invadat Ucraina dacă Kievul ar mai fi avut arme nucleare, relatează CNN.

„Simt o miză personală pentru că i-am făcut [pe ei [Ucraina] să accepte să renunțe la armele nucleare. Și niciunul dintre ei nu crede că Rusia ar fi făcut această cascadorie dacă Ucraina ar fi avut încă armele lor”, a declarat Clinton la RTE.

În ianuarie 1994, Clinton a semnat un acord tripartit cu președintele rus de atunci, Boris Elțîn, și cu președintele ucrainean Leonid Kravciuk, care prevedea transferul tuturor armelor nucleare de pe teritoriul Ucrainei către Rusia pentru a fi dezmembrate, potrivit Departamentului de Stat al SUA. Acesta a fost un efort de a elimina armele care au rămas pe teritoriul său după prăbușirea Uniunii Sovietice. În decembrie 1994, Ucraina a aderat la Tratatul de neproliferare ca stat care nu deține arme nucleare, iar SUA, Rusia și Marea Britanie au oferit Ucrainei garanții de securitate și a intrat în vigoare Tratatul START I, potrivit Casei Albe.

„Știam că președintele Putin nu a susținut acordul pe care președintele Elțîn l-a încheiat de a nu interveni niciodată în granițele teritoriale ale Ucrainei – un acord pe care l-a încheiat pentru că dorea ca Ucraina să renunțe la armele lor nucleare”, a declarat Clinton la RTE.

„Președintele Putin l-a încălcat și a luat mai întâi Crimeea. Și mă simt îngrozitor pentru că Ucraina este o țară foarte importantă”, a spus el, adăugând: „Cred că ceea ce a făcut domnul Putin a fost foarte greșit”.

Un context:  NATO nu a observat nicio schimbare în poziția nucleară a Rusiei de când Putin a anunțat la sfârșitul lunii trecute că Moscova intenționează să amplaseze arme nucleare tactice în Belarusul vecin, a declarat luni secretarul general al NATO. Cu toate acestea, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a afirmat că avioanele belaruse au fost modernizate pentru a putea efectua lovituri nucleare, ca răspuns la extinderea iminentă a NATO.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Da, regreta de nu mai poate. Sa lași focoase nucleare in Ucraina acelor ani era foarte riscant, cine stie pe mana cui ajungeau.

    • In plus SUA si Rusia aveau diferite tratate de control reciproc a armelor nucleare, cu Ucraina nu exista nici o garanție de genul asta.

    • @vct
      Desigur, bine că nu le au ucrainenii, dar le au rușii. Că doar cei din urmă sunt „băieți de treabă” și te poți „baza” pe ce semnează ei.

  2. Atentie, trol rusofil mai sus !

  3. Se va rezolva problema DOTÂND Ucraina cu arme nucleare acum!

    • Avand in vedere ca Rusia a dotat Belarus cu arme nucleare inseamna ca tratatul ala nu mai are valoare deci poate si Ucraina sa revina asupra deciziei. La fel, Kazakstan…
      Si, daca Coreea de Nord poate, de ce nu ar putea si Ucraina, care este de departe, mai avansata tehnologic avand „background” in domeniul nuclear si nu numai.

  4. Poate parea pozitiv si uman acest regret al lui Clinton.
    Dar nu e, deloc.
    In primul rand, o decizie se judeca pe baza informatiilor disponibile la momentul cand o iei. Or pe vremea aia lumea credea ca Rusia va deveni democratica (tocmai alesesera liber liderul pentru prima data in istoria lor) si un stat democratic respecta angajamentele internationale ca Memorandumul de la Budapesta.
    Dar cel mai jenant e ca el pretinde ca a convins Ucraina sa faca un pas atat de important. Caci doara Ucraina nu e o tara reala cu vointa si interese proprii, face doar ce o pacalesc marile imperii sa faca.
    Mai bine taceai, Bill.

  5. UK si USA au fost garantii acelui tratat prin care Ucraina a renuntat la arme nucleare pentru ca Rusia sa nu aiba pretentii teritoriale. Imediat dupa invadarea Crimeei de catre terorlstii rusi, cele doua tari trebuiau sa-i ajute sa se inarmeze cu arme nucleare. Rusii nu ar fi distrus Ucraina si vietile a sute de mii de ucrainieni daca aveau arme nucleare pe teritoriul ei

  6. Să-ți pară rău. Cum a garantat SUA și Anglia integritatea teritorială a Ucrainei ? Dacă ați fi intrat în Ucraina în 2014 nu mai era episodul de acum. Ați trădat Ucraina și nici măcar acum n-o ajutați suficient. Va mai crede cineva în garanțiile voastre pe viitor ?

    • Le vor crede si chinezii odată cu disoluția Rusiei.

  7. Atenție, trol rusofil !

  8. Se simte „ingrozitor”pentru ca este democrat autentic.Daca era din tarile autoritare nu mai avea apasari de constiintă.Oamenii normali sunt cei din tarile unde libertatea si dreptatea nu sunt doar sloganuri.