G4Media.ro

Foștii președinți ai Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate, Irinel Popescu și…

Foștii președinți ai Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate, Irinel Popescu și Vasile Ciurchea, au fost trimiși în judecată de DNA pentru luare de mită și abuz în serviciu. Prejudiciul calculat de procurori depășește opt milioane de euro

Irinel Popescu şi Vasile Ciurchea, foşti preşedinţi ai Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate, au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar în care sunt acuzaţi de luare de mită şi abuz în serviciu, după ce ar fi încheiat, în mod nelegal, o serie de acte adiţionale ce ar fi permis atribuirea unor contracte supraevaluate, producând un prejudiciu de peste 8 milioane de euro în dauna CNAS, a informat, miercuri, DNA.

Potrivit unui comunicat, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Vasile Ciurchea şi a lui Irinel Popescu, foşti preşedinţi ai Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate la data faptelor, în perioada februarie 2007 – ianuarie 2009, respectiv ianuarie – decembrie 2009, pentru luare de mită şi abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată (2 acte materiale).

De asemenea, în instanţă a fost trimisă şi societatea HP România SRL, având denumirea nouă Enterprise Services România SRL, pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată (4 acte materiale).

DNA arată totodată că, în aceeaşi cauză, anchetatorii au încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu un inculpat, la data faptelor în calitate de director general al HP România SRL, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată (4 acte materiale, corespunzător celor 4 acte adiţionale încheiate).

Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriu că între Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) şi HP România SRL au fost încheiate, în perioada 2007-2009, patru acte adiţionale la un contract de informatizare a instituţiei, prin care au fost achiziţionate servicii de asistenţă tehnică şi instruire on-site pentru Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) şi pentru softul care asigură planificarea resurselor (ERP).

Achiziţiile s-ar fi făcut la preţuri supraevaluate, respectiv la valori de 804 euro/zi-om în cazul a două dintre actele adiţionale şi de 760 euro/zi-om, în cazul altor două acte adiţionale. Actele adiţionale respective ar fi fost semnate, consecutiv, de preşedinţii CNAS, inculpatul Vasile Ciurchea, la datele de 29.10.2007 şi 16.05.2008 şi inculpatul Irinel Popescu la datele de 6 august 2009 şi 18 noiembrie 2009, în afara vreunei proceduri de achiziţie conform legii şi fără ca serviciile achiziţionate să fi fost prevăzute în contractul iniţial”, se precizează în comunicat.

În acest sens, arată DNA, directorul general al HP România, coinculpat trimis în judecată în baza acordului de recunoaştere a vinovăţiei, ar fi negociat cu preşedinţii CNAS încheierea celor patru acte adiţionale, aceştia din urmă acceptând ofertele supraevaluate şi nefundamentate făcute de HP România, deşi cunoşteau că, în realitate, serviciile ar fi fost executate de o altă societate (împreună cu subcontractanţii) la preţuri mult mai mici (cel mult 500 de euro/zi-om).

Interpunerea societăţii HP România SRL ar fi dus la o majorare artificială a preţului serviciilor, ceea ce ar fi provocat un prejudiciu în dauna CNAS în cuantum de 8.395.490 euro, TVA inclus, şi obţinerea unui folos necuvenit de către HP în acelaşi cuantum.

În schimbul încheierii actelor adiţionale în condiţiile descrise, procurorii spun că Vasile Ciurchea şi Irinel Popescu ar fi pretins, în calitate de preşedinţi ai CNAS, remiterea unor foloase necuvenite, sume care ulterior ar fi fost primite în conturile persoanelor indicate de cei doi.

„Astfel, Vasile Ciurchea ar fi pretins de la reprezentanţii HP România SRL şi de la societatea subcontractantă, în perioada iulie 2007-martie 2008, suma de 60.000 de euro, precum şi să încheie contracte cu două societăţi comerciale; ulterior, societatea subcontractantă ar fi transferat, prin intermediul unui partener, suma de 60.000 de euro în contul indicat de Vasile Ciurchea(la data de 28.10.2008) şi, totodată, ar fi încheiat contracte cu cele două societăţi indicate de inculpat, în baza cărora ar fi făcut mai multe plăţi, respectiv 165.000 euro în conturile uneia dintre cele două societăţi (perioada martie 2008 – iulie 2008) şi 300.000 euro în contul celeilalte (perioada iunie – decembrie 2008)”, menţionează Direcţia Naţională Anticorupţie.

În ceea ce-l priveşte pe Irinel Popescu, anchetatorii spun că ar fi solicitat reprezentanţilor HP România şi societăţii subcontractante, în perioada ianuarie-august 2009, să încheie contracte cu două societăţi; ulterior, societatea subcontractantă ar fi încheiat contracte cu societăţile indicate, în baza cărora a făcut mai multe plăţi, respectiv echivalentul în lei a 100.000 de euro (ianuarie – martie 2010) către o societate şi echivalentul în lei a 70.000 de euro (în perioada ianuarie – martie 2010) către cea de a doua societate.

„Referitor la inculpatul care avea calitatea de director general al HP România, cu care procurorii anticorupţie au încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei, în prezenţa apărătorului ales, acesta a declarat expres că recunoaşte comiterea faptei reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv aplicarea unei pedepse de 2 ani închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei, termenul de încercare fiind de 4 ani”, informează DNA.

În cauză, CNAS s-a constituit parte civilă cu suma de 8.395.490 euro.

„În cauză au fost puse sechestre asupra bunurilor mobile şi imobile ale lui Vasile Ciurchea, Irinel Popescu şi societatea HP România (cu denumirea nouă de Enterprise Services Romania SRL). Societatea a depus suma de 8.395.490 euro la dispoziţia DNA în vederea recuperării prejudiciului, sumă pusă sub sechestru şi transferată în contul ANABI”, se mai precizează în comunicat.

Cele două dosare de urmărire penală conţinând rechizitoriul, respectiv acordul de recunoaştere a vinovăţiei, au fost trimise spre judecare la Tribunalul Bucureşti.

Cu privire la ceilalţi suspecţi angajaţi ai CNAS cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată, procurorii arată că s-a dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor.

Comunicatul integral al DNA:

În cauza mediatizată prin comunicatele nr. 690/VIII/3 din 23 mai 2016 și 132/VIII/3 din 15 februarie 2018, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a doi foști președinți ai Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) și a unei societăți comerciale, pentru că cei doi ar fi abuzat de funcția deținută pentru a încheia, în mod nelegal, o serie de acte adiționale ce ar fi permis atribuirea unor contracte supraevaluate, ceea ce ar fi produs un prejudiciu de peste 8 milioane de euro în dauna CNAS. În schimb, cei doi ar fi primit sume de bani fie în folos propriu, fie pentru anumite societăți comerciale.

Astfel, s-a dispus trimiterea în judecată a următorilor inculpați:

CIURCHEA VASILE, președinte al Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) la data faptelor, respectiv februarie 2007 – ianuarie 2009, pentru infracțiunile de luare de mită și abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată (2 acte materiale);

POPESCU IRINEL, președinte al Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) la data faptelor, respectiv ianuarie – decembrie 2009, pentru infracțiunile de luare de mită și abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată (2 acte materiale);

Societatea HP ROMÂNIA SRL, având denumirea nouă Enterprise Services România SRL, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată (4 acte materiale).

În aceeași cauză, procurorii au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu un inculpat, la data faptelor în calitate de director general al HP România SRL, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată (4 acte materiale, corespunzător celor 4 acte adiționale încheiate).

În rechizitoriul și acordul de recunoaștere a vinovăției întocmite, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

Între Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) și HP România S.R.L. au fost încheiate, în perioada 2007-2009, patru acte adiționale la un contract de informatizare a instituției, prin care au fost achiziționate servicii de asistență tehnică și instruire on-site pentru Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) și pentru softul care asigură planificarea resurselor (ERP).

Achizițiile s-ar fi făcut la prețuri supraevaluate, respectiv la valori de 804 euro/zi-om în cazul a două dintre actele adiționale și de 760 euro/zi-om, în cazul altor două acte adiționale.

Actele adiționale respective ar fi fost semnate, consecutiv, de președinții CNAS, inculpatul CIURCHEA VASILE, la datele de 29.10.2007 și 16.05.2008 și inculpatul POPESCU IRINEL la datele de 06.08.2009 și 18.11.2009, în afara vreunei proceduri de achiziție conform legii și fără ca serviciile achiziționate să fi fost prevăzute în contractul inițial.

În acest sens, directorul general al HP România, coinculpat trimis în judecată în baza acordului de recunoaștere a vinovăției, ar fi negociat cu președinții CNAS încheierea celor patru acte adiționale, aceștia din urmă acceptând ofertele supraevaluate și nefundamentate făcute de HP România, deși cunoșteau că, în realitate, serviciile ar fi fost executate de o altă societate (împreună cu subcontractanții) la prețuri mult mai mici (cel mult 500 de euro/zi-om).

Interpunerea societății HP România SRL ar fi dus la o majorare artificială a prețului serviciilor, ceea ce ar fi provocat un prejudiciu în dauna CNAS în cuantum de 8.395.490 euro, TVA inclus, și obținerea unui folos necuvenit de către HP în același cuantum.

În schimbul încheierii actelor adiționale în condițiile descrise, inculpații Ciurchea Vasile și Popescu Irinel ar fi pretins, în calitate de președinți ai CNAS, remiterea unor foloase necuvenite, sume care ulterior ar fi fost primite în conturile persoanelor indicate de cei doi inculpați.

Astfel:
– Ciurchea Vasile ar fi pretins de la reprezentanții HP România SRL și de la societatea subcontractantă, în perioada iulie 2007-martie 2008, suma de 60.000 de euro, precum și să încheie contracte cu două societăți comerciale; ulterior, societatea subcontractantă ar fi transferat, prin intermediul unui partener, suma de 60.000 de euro în contul indicat de Ciurchea Vasile (la data de 28.10.2008) și, totodată, ar fi încheiat contracte cu cele două societăți indicate de inculpat, în baza cărora ar fi făcut mai multe plăți, respectiv 165.000 euro în conturile uneia dintre cele două societăți (perioada martie 2008 – iulie 2008) și 300.000 euro în contul celeilalte (perioada iunie – decembrie 2008).

– Popescu Irinel ar fi solicitat reprezentanților HP România și societății subcontractante, în perioada ianuarie-august 2009, să încheie contracte cu două societăți; ulterior, societatea subcontractantă ar fi încheiat contracte cu societățile indicate, în baza cărora a făcut mai multe plăți, respectiv echivalentul în lei a 100.000 de euro (ianuarie – martie 2010) către o societate și echivalentul în lei a 70.000 de euro (în perioada ianuarie – martie 2010) către cea de a doua societate.

Referitor la inculpatul care avea calitatea de director general al HP România, cu care procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției, în prezența apărătorului ales, acesta a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv aplicarea unei pedepse de 2 ani închisoare cu suspendarea condiționată a executării pedepsei, termenul de încercare fiind de 4 ani.

În cauză CNAS s-a constituit parte civilă cu suma de 8.395.490 euro.

În cauză au fost puse sechestre asupra bunurilor mobile și imobile ale inculpaților Ciurchea Vasile, Popescu Irinel și societatea HP România (cu denumirea nouă de Enterprise Services Romania SRL).

Societatea a depus suma de 8.395.490 euro la dispoziția DNA în vederea recuperării prejudiciului, sumă pusă sub sechestru și transferată în contul ANABI.

Cele două dosare de urmărire penală conținând rechizitoriul, respectiv acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise spre judecare la Tribunalul București.

Cu privire la ceilalți suspecți angajați ai CNAS cercetați pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată, s-a dispus disjungerea cauzei și continuarea cercetărilor.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului și a acordului de recunoaștere a vinovăției la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

Foto: Irinel popescu (dreapta). Sursa: Agerpres / Angelo Brezoianu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Uitati si voi mãi românasi ghiocei si toporasi unde se duc banii vostrii platiti pt asigurarile de sanatate,cand te duci o data la medicii de familie sa-ti dea otrimitere pt o raza sau alte investigatii iti spun ca, casa de asigurari nu mai are fonduri,dar de ce nu are daca tu cotizezi lunar? Pt ca exista aceste capuse ordinare care devalizeaza bugetele casele de asiguraru? Ce merita acesti excroci si talhari va intreb? Nu trebuie oare cãsãpiti si mutilati?

  2. Uitati si voi mãi românasi ghiocei si toporasi unde se duc banii vostrii platiti pt asigurarile de sanatate,cand te duci o data la medicii de familie sa-ti dea o trimitere pt o raza sau alte investigatii iti spun ca, casa de asigurari nu mai are fonduri,dar de ce nu are daca tu cotizezi lunar? Pt ca exista aceste capuse ordinare care devalizeaza bugetele casele de asigurari? Ce merita acesti excroci si talhari va intreb? Nu trebuie oare cãsãpiti si mutilati?

  3. Mai platiti mai tampitilor si idiotilor contributii la sanatate sa aiba aceste scursuri mafiote sa se lafaiasca prin vacante exotice si sa va rada in nas de fraieri si prostani ce sunteti, mai platiti-le sa aiba, popor de cretini si idioti

  4. De ce mai platim impozite si taxe?

  5. Pai dupa legea tocmai promulgata de tovarasul presedinte al PSD,da-i banii inapoi si esti curat ca lacrima.

  6. Gasti mafiote, de aia vointa politica schimba sefii si ii pun pe ai lor ca sa creeze caracatita care v-a stringe banii de jos si ii v-a duce sus.Asya e echipa de lucru cu care vin, facuta pentru hotie,Asa se face pentru autorizatii de constructie care se obtin bani daca incepi sa-i dai de la Taxe si impozite pana la autorizarea constructiei in 1 -2 zile.Nu o poti face decat daca ai borfasii sefi pusi in puncte cheie.Vedeti bine in aceste zile cum se spala banii in constructie de catre mafioti.La Craiova e sport , ca doar olguta de la interlopi a luat casa , casa care in 2014 cand era Primarita , era locuinta sociala tocmai transferata de la CJ. Cum a akuns la interlopi transformati in constructori cand ei trageau de pe carduri, nu se stie.