G4Media.ro

Forumul Judecătorilor: Sediile instanţelor de judecată au devenit deja focare de răspândire…

Foto: Pixabay

Forumul Judecătorilor: Sediile instanţelor de judecată au devenit deja focare de răspândire a coronavirusului

Forumul Judecătorilor din România a atras atenția că sediile instanţelor de judecată au devenit deja focare de propagare a noului coronavirus, solicitând măsuri legislative urgente, în scopul prevenirii răspândirii infecţiilor respiratorii.

„Sediile instanţelor de judecată au devenit deja focare de răspândire a virusului SARS-CoV-2, existând cazuri numeroase în foarte multe dintre instanţele mari din municipiile importante ale ţării. Acest fapt a determinat închiderea temporară a unor instanţe şi amânarea judecării unor dosare. (…) În consecinţă, Forumul Judecătorilor din România solicită din nou Parlamentului României, Guvernului României şi Ministerului Justiţiei luarea urgentă a unor măsuri legislative în scopul prevenirii răspândirii infecţiilor respiratorii cauzate de virusul SARS-CoV-2, inclusiv prin restrângerea fazei orale în cauzele aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti, dar şi prin digitalizarea justiţiei în România”, se arată într-un comunicat transmis marţi de Forumul Judecătorilor din România.

Conform sursei citate, lipsa unui plan serios de reluare graduală a activităţii instanţelor după încetarea stării de urgenţă, care ar fi asigurat distanţarea fizică între participanţii la actul de justiţie şi protejarea sănătăţii publice, a permis răspândirea virusului.

„În atare condiţii, este absolut necesară digitalizarea extinsă a instanţelor de judecată, comunicarea actelor de procedură urmând a fi efectuată exclusiv pe cale electronică, dar şi adoptarea cu rapiditate a unui act normativ în vederea stabilirii unor reguli privind judecata prin videoconferinţă, precum şi a restrângerii fazei orale în anumite pricini judiciare. În dosarele (…) în care părţile consimt ca soluţionarea să se facă fără citarea părţilor, pe baza înscrisurilor existente la dosar şi a probelor deja propuse, instanţa judecătorească ar aprecia cu privire necesitatea existenţei fazei orale”, se menţionează în comunicat.

Asociaţia solicită Guvernului şi Parlamentului să aibă un rol activ şi să reglementeze rapid o soluţie care să permită judecata a sute de mii de cauze fără dezbateri orale, atât în prima instanţă, cât şi în căile de atac, cu respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale şi a jurisprudenţei relevante a Curţii Europene a Drepturilor Omului.

„Nici litera şi nici spiritul art. 6 din Convenţie nu împiedică o persoană să renunţe în mod voluntar la garanţiile oferite de procesul echitabil, atât în mod expres, cât şi tacit. Renunţarea la dreptul de a participa la şedinţa de judecată trebuie să fie neechivocă, să fie însoţită de un minimum de garanţii procedurale corespunzătoare acestei renunţări şi să nu contravină unui interes de ordine publică. Pentru a considera că reclamantul a renunţat implicit, prin comportamentul său, la un drept conferit de art. 6, trebuie să fie stabilit că reclamantul putea să prevadă în mod rezonabil consecinţele comportamentului său”, se precizează în comunicat.

Forumul Judecătorilor din România reaminteşte că a promovat deja un proiect de modificare şi completare a Codului de procedură civilă şi a unor legi conexe pentru degrevarea instanţelor judecătoreşti, accelerarea unor proceduri judiciare şi introducerea unor alternative flexibile, iar acum prezintă public şi un proiect de modificare şi completare a Codului de procedură penală.

„În condiţii de pandemie, contactul direct dintre oameni este supus unor restrângeri serioase, iar Codul de procedură penală nu oferă soluţii adecvate pentru rezolvarea cauzelor într-un termen rezonabil. Digitalizarea a rămas până în prezent o temă de dezbatere, neexistând, însă, un proiect suficient de amplu şi consistent pentru adoptarea unor soluţii legislative efective şi de impact care să corespundă principiilor care guvernează procesul penal şi să nu împieteze asupra exerciţiului drepturilor fundamentale ale omului. Actualele circumstanţe sanitare au readus în prim plan insuficienţa digitalizării sistemului judiciar şi problema cadrului legislativ inadecvat derulării procedurilor în faţa organelor judiciare prin utilizarea răspândită a mijloacelor de comunicare la distanţă”, se mai arată în comunicat.

sursa foto: Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Orice loc in care se aduna mai multe persoane si nu se afla in aer liber poate deveni zona de raspindire a virusului. Prin urmare si instantele.
    Simtiti-va, dati-le o prima de eroism, asta vrea omul sa zica.

    • Tu nu stii sa citesti sau nu vezi bine? Se cere digitalizarea instantelor si transmiterea comunicarilor prin mijloace electronice, o masura care deja e adoptata in toate tarile civilizate – si nu doar in conditii de pandemie.

  2. Esenta procesului judiciar o constituie contradictorialitatea si oralitatea. Aceste doua concepte permit partilor unui litigiu sa se apere, avand drept sa puna la indoiala orice pentru a provoca o demonstratie logica si/sau stiintifica, precum si sa reactioneze in timp real/optim in legatura cu afirmatiile si incidentele procedurale pe care le ridica adversarul ori instanta.

    Asadar, daca s-ar ajunge in situatia propusa de „inteleptii” care vor justitie doar pe baza de hartii si ca partile sa renunte la garantiile lor procesuale sau, chiar mai mult, judecatorii sa aiba dreptul sa aprecieze daca restrang sau nu garantiile procesuale, in aceasta situatie propun sa renuntati la ideea de justitie si sa desfiintati instantele de judecata. In acest fel se poate face economie serioasa la bugetul statului, pentru ca nu s-ar mai face cheltuieli cu functionarea sediilor (apa, lumina, gaz, internet etc), nu s-ar mai plati indemnizatii (pentru magistrati, grefieri, arhivari, personal pentru curatenie, jandarmi, aprozi, agenti procedurali etc.) ori cu infrastructura (calculatoare, imprimante, xeroxuri, programe informatice, mentenanta, hartie pentru copiator, cerneala pentru imprimante si xeroxuri, pixuri, creioane, stilouri, agrafe de birou, capsatoare, perforatoare, mese, birouri, scaune, masini pentru transportul corespondentei si pentru transportul personalului instantelor, benzina, motorina, ulei pentru motor, piese de schimb, ITP, service, soferi etc) si multe altele.

    Ar fi important de cunoscut cat costa in termeni reali justitia de pe intreg teritoriul Romaniei pe durata unui an, iar in privinta asta doua institutii trebuie sa detina date: Ministerul Justitiei si Minsterul Finantelor Publice.

    PS
    Rugam pe minunatii „intelepti” organizati in ong-uri ale justitiei sa-si reprime pornirile „intelectuale” in legatura cu organizarea procesului judiciar … pentru simplul motiv ca acesta este un reflex cauzat de pozitia de minidumnezei…

    • În cauzele complexe oralitatea este oricum o formalitate, dar nu este nevoie să gândim atât de radical. Mult mai fezabilă ar fi digitalizarea completă a activităților de registratură și arhivă (inclusiv completarea dosarelor electronice). Eu cred că este mai mare riscul de răspândire a Covid între 5 oameni înghesuiți la aceeași măsuță într-o cameră minusculă ca să lectureze niște dosare prăfuite decât într-o sală de judecată în care poți asigura câțiva metri distanță, paravane de plastic etc.

  3. Uite asa pot disparea niste pensii speciale…

    • Asa vor disparea, asa vor disparea… Si din banii economisiti o sa-ti faca politicienii autostrazi, scoli si spitale de o sa ai o tara ca afara! Deschide sampania de acum, nu mai pierde timpul!

  4. sa stea acasa si sa semneze numai inchiderea dosarelor sau achitarea infractorilor de Partid!

  5. Titlul corect este urmatorul :,, Instantele de judecata au devenit focare de coruptie ” .
    Cetatenii pierd pe banda rulanta procese intentate administratiilor publice si functionarilor bugetari . Judecatorii apara coruptia din sistemul bugetar .