G4Media.ro

Forțele iraniene trag în fețele și organele genitale ale femeilor care participă…

Photo by Kenzo TRIBOUILLARD / AFP

Forțele iraniene trag în fețele și organele genitale ale femeilor care participă la proteste (The Guardian)

Forțele de securitate iraniene țintesc femeile care participă la protestele împotriva regimului cu focuri de armă asupra fețelor, sânilor și organelor genitale, potrivit unor interviuri cu medici din întreaga țară, scrie The Guardian.

Medicii și asistentele medicale – care tratează demonstranții în secret pentru a evita arestarea – au declarat că au observat pentru prima dată această practică după ce au văzut că femeile ajungeau adesea cu răni diferite de cele ale bărbaților, care aveau mai frecvent răni în picioare, fese și spate.

În timp ce o întrerupere majoră a internetului a ascuns o mare parte din represiunea sângeroasă asupra protestatarilor, fotografiile furnizate de medici pentru The Guardian au arătat răni devastatoare pe tot corpul de la alicele cu care forțele de securitate au tras asupra oamenilor de la mică distanță. Unele dintre fotografii arătau oameni cu zeci de mici bile înfipte adânc în carnea lor.

The Guardian a vorbit cu 10 profesioniști din domeniul medical care au avertizat cu privire la gravitatea rănilor care ar putea lăsa sute de tineri iranieni cu leziuni permanente. Împușcăturile în ochii femeilor, bărbaților și copiilor au fost deosebit de frecvente, au spus aceștia.

Un medic din provincia centrală Isfahan a declarat că el crede că autoritățile au vizat bărbați și femei în moduri diferite „pentru că au vrut să distrugă frumusețea acestor femei”.

„Am tratat o femeie în vârstă de 20 de ani, care a fost împușcată în organele genitale de două alice. Alte zece alice i-au fost înfipte în interiorul coapsei. Aceste 10 alice au fost îndepărtate cu ușurință, dar acele două alice au reprezentat o provocare, deoarece erau blocate între uretra și deschiderea vaginală”, a declarat medicul. „Exista un risc serios de infecție vaginală, așa că am rugat-o să meargă la un ginecolog de încredere. Ea a spus că protesta atunci când un grup de aproximativ 10 agenți de securitate au înconjurat-o și au împușcat-o în organele genitale și în coapse.”

Traumatizat de experiența sa, medicul – care, la fel ca toți profesioniștii din domeniul medical citați în acest articol, a vorbit sub rezerva anonimatului de teama represaliilor – a declarat că i-a fost greu să facă față stresului și durerii la care a fost martor.

„Ar fi putut fi propria mea fiică”

Unii dintre ceilalți profesioniști din domeniul medical au acuzat forțele de securitate, inclusiv temuta miliție Basij pro-regim, că au ignorat practicile de control al revoltelor, cum ar fi să tragă în picioare pentru a evita deteriorarea organelor vitale.

Un medic din Karaj, un oraș din apropierea Teheranului, a declarat că forțele de securitate „trag în fețele și în părțile intime ale corpului femeilor pentru că acestea au un complex de inferioritate. Și vor să scape de complexele lor sexuale rănindu-le pe aceste tinere”.

Ministerul Afacerilor Externe a fost contactat pentru a comenta acuzațiile făcute de medici, dar nu a răspuns încă.

Proteste la nivel național

Activiștii spun că astfel de violențe îngrozitoare bazate pe gen nu reprezintă o surpriză, având în vedere regimul misogin al ayatolahilor iranieni, care au preluat puterea în timpul revoluției din 1979 și și-au menținut controlul prin forță brută, adesea împotriva femeilor.

Moartea în septembrie a unei femei de 22 de ani, Mahsa Amini, a fost cea care a declanșat cea mai mare provocare la adresa regimului teocratic dur al clericilor țării.

Amini a fost arestată pentru că purta în mod necorespunzător vălul pe cap și apoi, aparent, a fost bătută până la comă de către poliția iraniană a moralității. În zilele de după moartea ei, fete și femei din întreaga țară au sfidat codul vestimentar impus prin lege și și-au smuls hijaburile.

Teheranul a acuzat în repetate rânduri inamicii străini pentru tulburări și a acuzat „teroriștii” de uciderea a zeci de membri ai forțelor de securitate. Aceste declarații contrazic declarațiile Biroului Înaltului Comisar al ONU pentru drepturile omului, care a declarat că peste 300 de persoane au fost ucise până în prezent în timpul represiunii, inclusiv peste 40 de copii.

Și în timp ce Consiliul ONU pentru drepturile omului a adoptat rezoluția de creare a unei misiuni de anchetă pentru a investiga presupusele încălcări ale drepturilor omului, este puțin probabil ca anchetatorii să fie admiși în țară.

O parte a campaniei de intimidare a Teheranului a inclus amenințări la adresa medicilor care îi tratează pe răniți.

Confruntându-se cu astfel de condiții periculoase, o doctoriță din Mazandaran a declarat că îndepărtează alicele, care sunt uneori din metal, alteori din plastic, cu luminile stinse pentru a nu fi detectată. „Femeilor le este atât de rușine să meargă la spital încât multe dintre ele sunt tratate acasă, iar acest lucru este foarte periculos”, a declarat ea.

La 26 octombrie, sute de medici au protestat în fața Consiliului medical din Iran și au fost împușcați cu pistoale cu bile de către forțele de securitate. Un chirurg din Teheran și-a tratat colegii care au fost împușcați în spate și în picioare în timp ce fugeau.

Chirurgul a declarat că a tratat rănile grave a cel puțin cinci protestatari care au fost împușcați de la mică distanță cu pistoale cu bile. „Unul dintre răniții pe care i-am tratat nici măcar nu protesta. Era un spectator (…) și credea că nu se va trage în el. Trag orbește în toți cei care nu sunt dintre ei”.

Brian Castner, de la Amnesty International, a declarat că rănile prezentate în fotografiile furnizate ziarului The Guardian sunt, în linii mari, în concordanță „cu utilizarea de împușcături pentru păsări, care sunt concepute pentru vânătoare și nu își au locul în nicio utilizare legitimă sau legală a forței de către poliție”.

El a spus că ar fi greu de estimat doar din fotografii ce părți ale corpului au fost vizate sau de la ce distanță, din cauza naturii de pulverizare a alicelor de pușcă. Cel puțin o fotografie a arătat ceea ce părea a fi un singur proiectil mare de „glonț”, a spus Castner, care este folosit pentru vânătoarea de vânat mare, cum ar fi cerbii. „Persoana care a fost lovită este foarte norocoasă că nu a fost lovită în piept sau în cap și ucisă”.

Împușcat în ochi

Chirurgul din Teheran a declarat că unul dintre cazurile care i-au fost sesizate a fost cel al unui spectator în vârstă de 25 de ani care a fost împușcat în față la 16 septembrie, când protestele abia începuseră. „Alicele i-au lovit ochii, capul și fața… Este aproape orb la ambii ochi și nu poate detecta decât lumina și luminozitatea. Nu se află într-o stare bună”.

Acesta este unul dintre sutele de rapoarte care au apărut despre protestatari care și-au pierdut vederea după ce au fost împușcați cu alice de la mică distanță. The Guardian a văzut fotografii ale unor persoane cu alice înfipte în ochi.

Un caz care a ajuns la nivel național a fost un atac asupra unei studente din orașul portuar Bandar Abbas, care a fost împușcată în ochiul drept. Ghazal Ranjkesh a scris pe contul său de Instagram că a fost împușcată în timp ce se întorcea de la serviciu.

„Ultima imagine pe care ochiul meu drept a văzut-o a fost zâmbetul persoanei care a tras în mine”, a scris ea într-o postare care a fost acum ștearsă după ce a fost distribuită pe scară largă pe grupurile de protest și pe rețelele de socializare, creând o reacție violentă.

Peste 400 de oftalmologi din Iran au semnat o scrisoare prin care îl alertează pe Mahmoud Jabbarvand, secretarul general al Societății Iraniene de Oftalmologie, cu privire la ceea ce pare a fi orbirea deliberată a protestatarilor.

Unul dintre oftalmologii care au semnat scrisoarea a declarat că a tratat patru pacienți care și-au pierdut parțial sau total vederea, inclusiv un bărbat în vârstă de 20 de ani a cărui radiografie a arătat 18 alice în cap și în față.

„M-am simțit oribil, m-am simțit atât de furios și aveam lacrimi în ochi uitându-mă la durerea lor. Ochiul este cea mai sensibilă parte a corpului uman și este foarte dureros să mă gândesc la acești oameni răniți care sunt toți tineri și care trebuie să trăiască cu acest handicap și cu vederea scăzută pentru tot restul vieții”, a spus el.

„Am auzit multe cazuri similare de la colegii mei, iar cazurile de afectare a ochilor în timpul protestelor recente sunt mult mai multe. Sunt mai mult de 1.000 de cazuri”, a spus el, adăugând că nu au primit încă un răspuns la scrisoare.

Știind că demonstranții vor avea nevoie de tratament medical pentru răni atât de grave, autoritățile au sporit supravegherea în spitale. Un medic de la un spital din Shiraz a declarat că un nou agent de securitate a fost postat în fața departamentului de oftalmologie de urgență la sfârșitul lunii trecute.

„El controla pe oricine intra și ieșea din departamentul de oftalmologie de urgență și de fiecare dată cerea să ne vadă cărțile de identitate și cardurile de identificare. A fost prima dată când am văzut că se întâmplă acest lucru în spital. Se părea că această suplimentare a gărzilor s-a întâmplat după ce a fost internat un număr tot mai mare de protestatari cu răni la ochi”, a declarat medicul.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. O alta tara cu care am fost tot timpul „pretini”…

  2. e si firesc ca Iranul sa colaboreze bine cu Rusia.

  3. si am incalcat pe o capsuna
    si v-am spus o gogonata … videoceatista
    … sau badanta, ca Romania respecta toate femeile

  4. Nu-i mare diferență față de ce au ăia din vestu sălbatic care își învață copii să-și schimbe s3xu1 prin castrare chimică. Nu văd absolut nici o diferență. Unii au necaz pe femei alții au pusă pata pe bărbați.

    In occident bărbatii sunt un fel e cățeluș cu păru creț bun să arunci cu pătlăgele-n el iar in Iran aruncă murături in femei.

    • Ești șobolan rus. Axa Rusia-China-Iran e axa răului.

    • Aia care au pata pusa pe barbati o au pentru ca trateaza femeile in halul asta, desteptule.
      Cine impusca barbati in organele genitale dinadins? In ce tari se arunca acid pe fata barbatilor daca refuza sa se casatoreasca cu femeia? In ce tara se face avort selectiv daca fatul e de sex masculin? In ce tara se face mutilare genitala cu scopul de a nu avea placere sexuala niciodata? In ce tara o femeie poate divorta de un barbat doar daca ii spune de 3 ori? In ce tara barbatii nu au voie sa aiba permis de conducere? In ce tara nu pot sa munceasca barbatii? In ce tara barbatii nu pot calatori fara o femeie?
      Mai zi o data cum nu vezi tu nicio diferenta.

    • Petre, tu nu sti multe ba baiatule, inclusiv ce este aceea o alegere…diferentele-s multe, atat doar ca tu esti orb

    • Eu n-am zis că e mai bine in Iran eu am zis doar că diferența nu-i atât e mare.

      Există medicamente care sunt administrate baieților care zic ei că s-ar crede fete, medicamente care au efect ireversibil și care în alte țări sunt administrate pedofilior în scopul castrării lor chimice. Pune-ți mânuța leneșă și vă informați.

      Dacă pt voi e diferită aruncarea cu acid pe față vs administrarea unui medicament care castreaza fară ca măcar copilu să fie major să fie in cunoștiință de cauză pentru mine e aceiasi chestie. Nu e nici unu mai breaz nici vestu sălbatic nici Iranienii săriti e pe fix sau talibanii.

      Ce fel de forme de viață sunteți ‘oameni buni’ să nu vă pese de noua generație să-i invețe tot felu de teorii șchioape și să fie castrați ireversibil?

      @Trollomacu..cunoscut ca tolomacu, eu sunt pe axa aia jmecheră tre să te mai naști de vreo 20x ca să incepi să pricepi. Folosește-ți creieru nu fi brontozaur..

  5. E 2022 iar unii bat cetățenii crâncen pe străzi pe motiv de… purtat basma. De ce or fi unii conducători așa pasionați de nivel peșteră, sălbăticie, prostie? Când nu ești în stare de reforme serioase dar îți place puterea, te bați cu lumea pentru basmale și toate nimicurile.

  6. Dar sa le traga cu ciocul mai bine

    • Mai lasa labs si incearca o relatie cu orice altceva decat un laptop

  7. Hai ca se poate mai mult:
    Pe cand stirea ca arunca bebelusii din incubatoare si ii lasa sa moara; sau ca folosesc arme chimice (cel mai bine Novichok livrat personal de Putin) impotriva manifestantilor „pasnici”?