
Documentele secrete ale ambasadei abandonate de la Damasc arată că Iranul a avut ambiții imperiale în Siria, dar a eșuat (REUTERS)
Documentele găsite de reporterii Reuters descriu visele Iranului privind un plan Marshall de tip american în Siria, care a eșuat în mod spectaculos odată cu căderea lui Bashar al-Assad; proiecte uriașe blocate timpuriu de corupție, sancțiuni și probleme financiare, scrie site-ul israelian Ynet.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Iranul a avut un plan măreț pentru Siria, preluat direct din cartea de joc a unei țări pe care o consideră inamicul său de moarte. La fel cum Statele Unite și-au consolidat dominația globală investind miliarde de euro în reconstrucția Europei după cel de-Al Doilea Război Mondial, Iranul va face același lucru în Orientul Mijlociu prin reconstrucția unei Sirii devastate de război.
Programul ambițios, prezentat într-un studiu oficial iranian de 33 de pagini, face mai multe referiri la „Planul Marshall”, planul american de resuscitare a Europei postbelice. Strategia americană a avut succes: Ea a făcut Europa „dependentă de America”, se arată într-o prezentare care însoțește studiul, prin „crearea unei dependențe economice, politice și socio-culturale”.
Documentul, datat mai 2022 și redactat de o unitate iraniană de politică economică staționată în Siria, a fost găsit de reporterii Reuters în ambasada iraniană jefuită din Damasc, când au vizitat clădirea în decembrie 2024. Acest document se numără printre sutele de alte documente descoperite acolo și în alte locuri din capitala Siriei, scrisori, contracte și planuri de infrastructură, care dezvăluie modul în care Iranul plănuia să recupereze miliardele de dolari pe care le-a cheltuit pentru a-l salva pe președintele Bashar al-Assad în timpul războiului civil de lungă durată din țară.
Documentul privind strategia are în vedere construirea unui imperiu economic, adâncind totodată influența asupra aliatului Iranului. „O oportunitate de 400 de miliarde de dolari”, se arată într-un punct al studiului. Aceste speranțe imperiale au fost zdrobite când rebelii ostili Iranului l-au răsturnat pe Assad în decembrie 2024. Dictatorul răsturnat a fugit în Rusia. Paramilitarii, diplomații și companiile iraniene s-au grăbit și ei să plece. Ambasada Iranului din Damasc a fost jefuită de sirienii care sărbătoreau dispariția lui Assad.
Clădirea era plină de documente care evidențiau provocările cu care se confruntă investitorii iranieni. Documentele și lunile de reportaje dezvăluie o nouă perspectivă asupra efortului eșuat de a transforma Siria într-un stat satelit profitabil.
Reuters a intervievat o duzină de oameni de afaceri iranieni și sirieni, a investigat rețeaua de companii iraniene care navighează prin zonele gri ale sancțiunilor și a vizitat unele dintre investițiile abandonate ale Iranului, care includeau situri religioase, fabrici, instalații militare și multe altele. Aceste investiții au fost blocate de atacurile militanților, de corupția locală și de sancțiunile și bombardamentele occidentale.
Printre investiții s-a numărat o centrală electrică în valoare de 411 milioane de dolari în zona de coastă Latakia, construită de o firmă de inginerie iraniană. Aceasta este inactivă. Un proiect de extracție a petrolului este abandonat în deșertul estic al Siriei. Un pod feroviar pe râul Eufrat, în valoare de 26 de milioane de dolari, construit de o organizație caritabilă iraniană legată de liderul suprem Ayatollah Ali Khamenei, s-a prăbușit în urma unui atac aerian al coaliției americane în urmă cu câțiva ani și nu a fost nici reparat, nici plătit integral.
Cele aproximativ 40 de proiecte din dosarele ambasadelor abandonate reprezintă o fracțiune din investițiile totale ale Iranului. Reuters a descoperit că datoriile restante ale Siriei către companiile iraniene spre sfârșitul războiului se ridicau la cel puțin 178 de milioane de dolari. Foști parlamentari iranieni au estimat public datoria totală a guvernului lui Assad față de Iran la peste 30 de miliarde de dolari.
Hassan Shakhesi, un comerciant privat iranian, a pierdut 16 milioane de dolari în piese auto pe care le-a expediat în portul Latakia din Siria chiar înainte de fuga lui Assad. „Mi-am stabilit un birou și o casă în Siria. Au dispărut”, a declarat Shakhesi. El a spus că nu a fost plătit niciodată pentru mărfurile care au dispărut. „Sper că lunga istorie a Iranului cu Siria nu este pur și simplu ștearsă. Acum sunt nevoit să caut afaceri în altă parte.”
În cele din urmă, speranțele Iranului de a imita Planul Marshall și de a construi un imperiu economic care să cuprindă Siria au luat mai degrabă calea dezastrului american din Irak și Afganistan.
Intervenția timpurie în războiul civil din Siria de partea lui Assad a adâncit influența Iranului asupra acestei porți de intrare în Marea Mediterană. Povestea investițiilor irosite dezvăluie riscul financiar care a fost asumat și modul în care dependența reciprocă a guvernelor paria ale Siriei și Iranului le-a afectat pe ambele.
Pentru conducătorii Iranului, căderea lui Assad și prăbușirea planurilor lor pentru Siria vin într-un moment precar. Ei au fost slăbiți de decimarea de către Israel a principalilor clienți ai Republicii Islamice, Hezbollah în Liban și Hamas în Gaza. Teheranul este resat de președintele american Donald Trump să negocieze un acord care ar putea distruge programul nuclear al Iranului sau să se confrunte cu o posibilă acțiune militară dacă se opun. Rivalii regionali ai Iranului, inclusiv Turcia și Israelul, se grăbesc să umple golul lăsat de plecarea acestuia. La rândul său, noul guvern sirian trebuie să facă față mai multor proiecte de infrastructură înghețate în timp ce încearcă să reconstruiască țara devastată de război.
Reporterii Reuters au descoperit o serie de documente în timp ce vizitau centrele de putere soft ale Iranului în Siria după căderea lui Assad, birouri diplomatice, economice și culturale.
Ei au fotografiat aproape 2.000 de documente, inclusiv contracte comerciale, planuri economice și telegrame oficiale, și le-au lăsat acolo unde le-au găsit. Reporterii au folosit apoi inteligența artificială pentru a rezuma și analiza textele.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Iranului, Esmail Baghaei, a declarat în decembrie 2024 că se așteaptă ca noua conducere siriană să onoreze obligațiile țării. Dar aceasta nu este o prioritate pentru noul guvern, condus de un fost grup rebel, Hayat Tahrir al-Sham, care a luptat împotriva lui Assad și a susținătorilor săi iranieni. Oficialii guvernului iranian nu au răspuns solicitărilor de comentarii cu privire la concluziile Reuters.
„Poporul sirian are o rană cauzată de Iran și avem nevoie de mult timp pentru a ne vindeca”, a declarat noul președinte, Ahmed al-Sharaa, într-un interviu acordat în decembrie 2024. Nici al-Sharaa, nici alți oficiali din noul guvern sirian nu au răspuns solicitărilor de comentarii din partea Reuters cu privire la rolul Iranului în regimul căzut. HTS al lui Sharaa, inițial o ramură a Al Qaeda, a rupt aceste legături cu ani în urmă și afirmă că dorește să construiască o Sirie democratică și incluzivă. Unii sirieni, în special minoritățile non-sunnite, se tem că acesta păstrează obiectivul jihadist de a institui un guvern islamic.
Pentru majoritatea sirienilor, plecarea lui Assad și a milițiilor susținute de Iran a fost un motiv de sărbătoare. Cu toate acestea, sirienii care au lucrat cu iranienii au sentimente amestecate cu privire la exodul afacerilor iraniene, care i-a lăsat pe mulți dintre ei fără un venit.
„Iranul a fost aici, asta a fost realitatea, și am trăit din asta o vreme”, a declarat un inginer sirian care a lucrat la centrala electrică inactivă din Latakia. Inginerul a cerut să nu fie numit, de teama represaliilor pentru că a lucrat pentru o companie iraniană, după o serie de ucideri de răzbunare comise luna trecută împotriva sirienilor asociați cu vechiul regim. El a declarat că proiectul Latakia a fost împiedicat de probleme financiare, corupție siriană și lucrători subcalificați din Iran, dar că, odată finalizat, ar fi stimulat rețeaua siriană aflată în dificultate. „Centrala electrică a fost ceva pentru viitorul Siriei”, a spus el.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.