G4Media.ro

Forbes: O poveste despre patru imperii/ Ce au reușit Marea Britanie, Franța…

sursa foto: Alexander NEMENOV / AFP

Forbes: O poveste despre patru imperii/ Ce au reușit Marea Britanie, Franța și Spania și de ce a eșuat Rusia?

O analiză semnată de Frank Lavin, pentru Forbes

Imperiile britanic, francez și spaniol au dispărut, toate trei, iar aceste puteri imperiale istorice s-au împăcat de mult cu această evoluție, chiar dacă i s-ar fi putut opune, în timp ce aceasta se derula. Deși pierderea imperiului a fost uneori dureroasă, iar retragerea uneori dezordonată (sau sângeroasă), a existat o dezlegare reușită, chiar dacă a fost nevoie de decenii pentru a fi implementată. Spania a trebuit să se împace cu Simon Bolivar și cu sentimentul crescând al națiunii în America Latină. Franța a experimentat aceeași mișcare anticolonială, cel mai puternic în Vietnam și Algeria. Marea Britanie și-a dat seama, după cel de-al Doilea Război Mondial, că imperiul nu mai era sustenabil sau convenabil, iar retragerea cu demnitate a fost cea mai bună cale.

Și sfârșitul imperiului s-a dovedit a fi cel mai bun nu doar pentru fostele colonii, ci și pentru fostele puteri coloniale. Cu unele excepții, toate cele trei țări se bucură de relații pozitive și chiar ocazional de bunăvoință cu fostele lor posesiuni imperiale. Nu s-a pus niciodată în colonii prea mult întrebarea dacă Londra, Paris și Madrid au ceva de oferit pentru o relație, dar alte considerații precum suveranitatea și autonomia au contat mai mult. Conducătorii coloniali au avut resentimente, dar cu independența și cu puțin timp, majoritatea țărilor au fost fericite să negocieze cu fosta putere colonială. Commonwealth-ul se mândrește cu 54 de membri, Organizația Internațională a Francofoniei are 88 de membri. Și Spania are relații constante cu alte douăzeci de țări vorbitoare de spaniolă, pe chestiuni variind de la politica de vârf, la fotbal.

Cu alte cuvinte, țările apreciază aceste relații istorice, dacă pot discuta cu puterea colonială, în propriile lor condiții. Dacă sunt tratate cu respect, dacă sunt autentice consultările, poate exista o utilitate considerabilă în aceste organisme – atât pentru fostele colonii, cât și pentru fosta putere colonială. Argumentul meu nu este că aceste trei puteri au fost fără vină. Argumentul meu este că s-au împăcat cu greșelile lor.

De ce a urmat Rusia o cale atât de diferită în călătoria către o lume post-imperială? Când Uniunea Sovietică s-a prăbușit și națiunile din acel imperiu sovietic au fost libere să facă alegeri, multe dintre ele au manifestat o dorință puternică de a evita legăturile strânse cu Moscova. Niciunul dintre cei șase aliați ai Uniunii Sovietice, națiunile din Tratatul de la Varșovia – Bulgaria, Cehoslovacia, Germania de Est, Ungaria, Polonia și România (Albania s-a retras în 1968) – nu a ales să mențină un tratat militar cu Moscova. Această respingere generală trebuie să fi fost greu de acceptat pentru Moscova. La urma urmei, Uniunea Sovietică a furnizat toate antrenamentele și armament acestor țări, zeci de ani, dar pare să fi eșuat în cultivarea de prietenii sau a unei relații de durată. Germania de Est a fost absorbită pașnic în Germania de Vest, iar toate celelalte națiuni din fostul Pact de la Varșovia s-au alăturat NATO între 1999 și 2009.

Acest model s-a repetat în afara Pactului de la Varșovia, întrucât trei foști membri ai Uniunii Sovietice s-au înscris și ei în NATO: Lituania, Letonia și Estonia. Cu toate acestea, Rusia nu a eșuat complet. A stabilit propria sa alianță, Organizația Tratatului de Securitate Colectivă, prin care alte cinci țări (Belarus, Armenia, Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan) s-au alăturat Rusiei într-un pact de securitate reciprocă.

De ce Marea Britanie, Franța și Spania au reușit, în general, iar Rusia, în general, a eșuat în relațiile post-coloniale? Unii susținători ai lui Putin încearcă să susțină că acest colaps s-a datorat provocărilor SUA sau altor intenții de rău augur. Permiteți-mi să ofer câteva explicații alternative.

În primul rând, imperialismul este atât o atitudine, cât și o structură politică. Franța, Marea Britanie și Spania au oferit scuze și ajutor fostelor lor colonii. Rusia respinge orice greșeală și, în ceea ce privește Polonia, de exemplu, afirmă că subjugarea ei a fost pe cât de necesară, pe atât de binevenită.

În al doilea rând vine experiența internă cu societăți deschise și sisteme politice deschise. Marea Britanie, Spania și Franța se laudă cu democrații înfloritoare, cu libertăți larg stabilite. Aceste țări se simt confortabil cu diferențele de opinie și au obrazul gros atunci când întâmpină divergențe. Rusia, din păcate, a devenit mai puțin tolerantă și mai puțin deschisă pe plan intern, sub Putin. Nu ar trebui să fie o surpriză că are o viziune mai puțin tolerantă față de criticile venite din fostele sale colonii.

În al treilea rând e incompetența soft power. Rusia are un număr extraordinar de mari maeștri de șah și ingineri de talie mondială. De ce nu oferă propria sa bursă Rhodes pentru ingineri? Unde este programul său Fulbright pentru matematică? Rusia a avut relații comerciale dominante cu fostele sale colonii. SUA au oferit privilegii comerciale unilaterale națiunilor din Caraibe. Unde este Inițiativa Rusiei de tipul celei din Bazinul Caraibelor, pentru Europa de Est și Asia Centrală?

În sfârșit, e conducerea personală. Harold Wilson a scris despre „Vântul schimbării” și a reușit să scoată Marea Britanie din colonialismul din Africa. De Gaulle și-a pus președinția – și viața – la bătaie pentru a realiza retragerea Franței din Algeria. Acești doi oameni de stat știau că ceea ce făcea ca o Mare Putere să fie „mare” nu era atât afirmarea puterii, cât controlul puterii.

Vedem că toate acestea se desfășoară, din păcate, în Ucraina. Rusia pare incapabilă să se împace cu sfârșitul imperiului, incapabilă să încerce să ajungă la o relație de egalitate cu fostele sale colonii și încă susține miturile imperiale potrivit cărora ar fi fost bine primită în teritoriile pe care le-a ocupat. Rusia are nevoie de un de Gaulle. Are un Bonaparte.

sursa: Forbes (traducere: Rador/ C. Zaharia)

sursa foto: Alexander NEMENOV / AFP

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. Scurt si la obiect. rusia de azi are conducatori cu mentalitati de secol al XVIII-lea. Anacronici.

    • Vrăjeală…. Vezi NAFTA. Vezi UE. Cardeala de țăran. Diferită de mangleala. Vezi Vanghelie. Ne-am saturat de propaganda asta deșănțată. Adică e bine in România că lucrezi la Lidl și faci shopping la Auchan. Eu vreau in Rusia. Un inginer constructor: 2000 de coco. E 3 lei motorina. Și 3 lei carnea de porc. Pâinea de 1 kil e 50 de bani.Și nevasta-mea cand o să nască primește 90.000 de ruble. Și cazarea la Soci e 20 de euro pe zi la 5 steluțe. Mars la imperiile voastre anglo-saxone!

    • Tovarasi cu capetele de fier, va doresc sa traiti fericiti, in rusia! Si, ulterior, in China! Cortina de Fier s-a multat cu peste 1000 Km mai la Est si, de data asta, facem un gard inalt. 🙂

  2. Scurt si la obiect: rusul de rand nu are in casa o singura carte!

  3. Occidentul a renuntat , fara regrete , la ceea ce Rusia a reprezentat, o vreme ,ca parte a modernizarii .Rusia trece in barca tarilor asiatice ce nu pot exista decit daca sunt conduse de un regim dictatorial .Europa devine federala .NATO capata noi puteri si noi membrii .Franco -germanii si anglo saxonii isi vor unii capacitatile militare si tot ceea ce tine de aparitia unei economii complementare iar asiaticii se vor lupta intre ei ca de obicei asa cum fac si cei din Asia Mica .

    • Doar un nou conducator luminat mai poate opri Rusia din prabusirea ei . China abia asteapta .

    • Daca rusii pierd razboiul in Ucraina sunt o prada sigura a chinezilor

  4. scurt si la obiect: un stat, un popor, orice lucru defapt pe lumea asta, nu poate evolua decat daca se invata din greseli, iar cum prin definitie, dictaturile totalitare, de care au avut parte Rusia aproape 100 ani in istoria recenta, cred ca detin adevarul absolut si nu pot gresi, asta constituie in sine o piatra de moara legata de piciorul amaratului de popor rus!

  5. In toata aceasta analiza, lipseste ingredientul cel mai important: ideologia comunista. Comunismul este expansionist prin definitie, deoarece doreste revolutia mondiala si trecerea la comunism a tuturor natiunilor.

  6. Explicatia consta in caracterul diferit al imperiilor : UK, Franta, Spania au avut imperii coloniale, hat-departe peste ape, greu de stapanit , cheltuieli mari, nu au rezistat militar, nu ar fi rezistat demografic si era prea costisitor.
    Factiuni militare franceze au incercat pana in ultima clipa, in pofida gen De Gaulle, sa pastreze Algeria, care era aproape, doar peste Mediterana.
    Rusia si-a croit un imperiu terestru pe langa casa, din aproape in aproape, a urmarit cresterea numerica a armatei si acapararea ideologica a constiintelor, nu dezvoltarea economica a statului si nici nu putea sa faca o revolutie industriala locala si sa opreasca interesul economic la granita.
    Dupa cum a spus Woodrow Wilson ,, Nu se poate cu imperii in Europa! Dezmembrati-le si auto-determinati -va! ”, cumva in felul asta.

  7. Dupa al doilea razboi mondial s-au destramat sau au fost destramate cu forta toate imperiile . E doar o chestiune de timp pana cand cel rusnac va imploda sau va fi destramat din exterior din cauza propriei agresiuni indreptata spre exterior. ✌️

  8. Imperiul sovietic a ținut jumătate de Europa în întuneric 50 de ani. Se vede influența sovietică și acum după 30 de ani in fosta RDG comparativ cu fosta RFG.Suprinzator mi se pare că Ungaria pare că are amnezie și a uitat că Sovieticii s-au dus de doua ori cu tancurile la Budapesta să înăbușe în sânge niste mișcări revoluționare. In rest Europa Centrală și de Est reacționează cat se poate de normal,nu mai vrea stăpânire sovietica pentru nimic în lume.

  9. Rusia a pierdut deja din punct de vedere militar războiul cu nato și economic cu China. Militar s-au făcut de ras și continua sa o facă iar nea Xi nu poate rata ocazia de a subordona economic Rusia. Implicațiile post conflict sunt foarte mari și vor afecta în primul rand Rusia. Nimeni nu va mai dori sa își bata capul cu rușii. Putin nici nu stii cât de sărac începi sa fii…… cum ar spune Băsescu.

  10. Rusia pierde războiul cu Ucraina chiar dacă ocupă militar toată Ucraina pînă la granița cu Polonia. Sigura șansă a Rusiei e să piardă militar în Ucraina și să ajungă la încetarea focului !

  11. Care rusi? Care ukrainieni? Rușii sa și ia rușii acasa,ucrainienii sa revina la granițele de acum 1500 ani.

    • Granita de acum 1500 de ani? Ești dus rău de tot cu capul,toate războaiele de independență,inclusiv al nostru pentru tine sunt zero? Oamenii aia care au murit sa elibereze tara asta de sub diferite ocupații au murit degeaba? Acum 1500 de ani otomanii stăpâneau jumătate de Europa. Acolo ai vrea sa revii?

  12. @ franța/imperiul francez – este cel care a brevetat regicidul modern în urma unei revoluții haotice și sângeroase; revoluția bolșevică/rușii s.au inspirat de la francezi/înlăturarea brutală a regimului aristocratic și execuția familiei țarului; deci ideile iluminismului francez/revoluția/apoi comunarzii au adus la putere paradigma socialistă în europa prin instaurarea republicii în loc de regat/imperiu. de aici a plecat cutremurul stângist în europa. astăzi francezii o fac pe mielușeii, nici usturoi n.au mâncat, deși socialismul/comunismul european a fost născut de franța. am vb anul trecut cu un nativ din niger, îmi spunea cât de rău sunt văzuți colonizatorii francezi în africa/exploatează la sânge resursele uriașe dar nu construiesc/din zgârcenie proverbială/nici măcar drumuri de acces către minele respective.
    @ spania/imperiul spaniol – au exportat peste ocean cruzimea lor nativă/a nu se uita că în mileniul al treilea se încăpățînează să facă spectacol din uciderea în chinuri a taurilor pe stadioane apropo ce zice ue despre această încălcare abjectă a drepturilor animalelor sau drepturi au doar lgbt.iștii?/construind o structură semicontinentală social.economică și politică pauperă violentă și coruptă: america de sud. citeam că în rio de janeiro după lăsarea întunericului toate ferestrele stau închise de teama gloanțelor rătăcite din răfuielile stradale cotidiene ale bandelor interlope. josnicul comerț cu sclavi și exploatarea lor inumană au clădit bunăstarea/efemeră de altfel/ a „onorabilului” imperiu colonial spaniol.
    @ anglia/imperiul britanic – este numită perfidul albion pe bună dreptate ptr că acești insulari bizari capricioși și înfumurați nu mișcă un pai fără să facă toate calculele înainte despre ce profit le iese lor din asta. pe noi ne.au vândut fără să clipească/celebra scenă cu șervețelul/ iar europei i.au întors mintenaș dosul lor aristocratic când li s.a năzărit că ar pierde la cântar/deși acum bat din buză din lipsă de forță de muncă calificată. aș reține despre englezi: un rege care schimbă discreționar religia milenară a poporului său doar ptr a.și satisface pulsiunile erotice/a se căsători cu una dintre multele metrese; brevetarea conceptului de „serial killer” capitol la care excelează cot la cot cu verii lor americani, împreună omorând atâția oameni cât într.un război; exportarea peste mări și țări a alcoolismului cronic la pachet cu obezitatea și diabetul.
    cât despre secătuirea de resurse naturale a teritoriilor ocupate, au prăduit până i.au durut șalele tot ce au găsit: diamante și alte pietre prețioase metale rare blănuri scumpe fildeș produse agricole/cereale mirodenii fructe exotice ceai cafea cacao etc etc etc.
    și.am încălecat pe.o șa și v.am spus povestea celor trei mirobolante imperii de aur cu picioare de tinichea…

    • Ai uitat de Rusia.

    • Rusia pierde războiul cu Ucraina chiar dacă ocupă militar toată Ucraina pînă la granița cu Polonia. Sigura șansă a Rusiei e să piardă militar în Ucraina și să ajungă la încetarea focului !