G4Media.ro

Florin Cîțu: Ordonanța care amână plata ratelor nu este retrasă. Va fi…

FOTO: gov.ro

Florin Cîțu: Ordonanța care amână plata ratelor nu este retrasă. Va fi corectată în ședința de guvern de azi

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a scris pe Facebook că ordonanța de urgență care dă românilor posibilitatea de a-și amâna cu până la nouă luni plata ratelor către bănci nu este retrasă, precizând că actul normativ urmează să fie completat în ședința de azi a guvernului, programată pentru ora 17:00.

”Ordonanța care amână plata ratele romanilor până la 9 luni(!!!) nu este retrasa! Câteva observații ale MFP care clarificau mai multe discuții apărute în spațiul public au fost omise din varianta trimisă spre publicare. Astăzi în ședința de guvern de la ora 17:00 corectăm această eroare”, a scris Cîțu pe Facebook.

El i-a răspuns astfel președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, cel care a publicat o adresă transmisă de secretarul general al guvernului, Antonel Tănase, prin care îi solicita retragerea de la publicarea în Monitorul Oficial a ordonanței de urgență.

Ciolacu a catalogat acest gest drept ”o nouă dovadă de prostie și haos în care acest Guvern aruncă românii și firmele românești”.

Guvernul Orban a adoptat săptămâna trecută o ordonanță de urgență care dă posibilitatea românilor să ceară băncilor amânarea plății ratelor pe o perioadă de până la nouă luni.

La finalul ședinței de guvern în care a fost adoptat actul normativ, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat că cererile de amânare trebuie depuse până la sfârșitul perioadei în care România se va afla în stare de urgență. Totodată, Cîțu a spus că beneficiarii acestei măsuri sunt cei afectați, ”direct sau indirect”, de către epidemia de coronavirus.

”Suspendarea plății se face doar la debitorii afectați direct sau indirect de epidemie (…) Este o plajă largă de parsoane fizice care pot accesa această facilitate”, a declarat Florin Cîțu la finalul ședinței de Guvern de joi.

Cererile de suspendare se vor putea face atât pe cale electronică, cât și prin telefon, fără să fie nevoie de semnarea unui act adițional. Termenul limită al depunerii cererilor este până la ridicarea stării de urgență. O altă condiție impusă este ca cei care solicită amânarea să nu aibă restanțe la plata ratelor.

”Dobânda datorată de debitor este suspendată, se capitalizează la creditul existent. Adică se eșalonează pe toată durata creditului”, a precizat Florin Cîțu.

Excepție fac creditele ipotecare la care statul a garantat plata dobânzii în proporție de 100%. ”Statul va plăti dobânda în locul cetățenilor și apoi va recupera suma într-o perioadă mai lungă”, a precizat ministrul de Finanțe.

Urmează ca Guvernul să publice normele de aplicare a legii în cursul săptămânii viitoare, norme prin care vor fi clarificate și categoriile de datornici care pot accesa această facilitate.

Cîțu a mai anunțat și adoptarea unei ordonanțe privind unele măsuri fiscale, act normativ prin care plătitorii de impozit pe profit vor primi o bonificație dacă achită acest tip de impunere până pe 25 aprilie. Astfel, bonificația este de 5% pentru contribuabilii mari și 10% pentru cei mijlocii și mici.

O altă măsură prevede că, pe perioada stării de urgență și 30 de zile după încheierea ei, pentru importurile de medicamente și echipamente medicale necesare combaterii epidemiei nu se mai solicită plata TVA. ”Încercăm să aducem cât mai multe importuri fără să mai stăm să plătim TVA în vamă”, a explicat Florin Cîțu.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. O „corecteaza” Trebuie sa bage dobanda si la dobanda dobanzii. Toate lumea poate sa piarda in Romania, in afara de banci. Daca nici la faza asta nu va e sila de Catu si PNL, atunci inseamna ca esti pierdut pe vecie.

    • Nu, ”nseamna ca esti” trol infect al mafiei PRO-PSD sau ”idiot util pe vecie”.

    • Singurul infect de pe această pagină ești tu, viermișorule Bad@. Te agiți degeaba, PNL nu va trece de 10% la următoarele alegeri. Deci caută și tu să aplici pentru un job adevărat, postăceala pe bani e fucked. A, stai, nu știi să faci nimic, am uitat.

    • Uită mereu, gigelul ”viermisor”, d-aia o și întreabă într-una pe ”mă-sa” când a ”scos-o” și ”ce părerea are”. Acuma, dacă mafia PRO-PSD a dat punctaj la ”postăceala” că ”nu va trece de 10% la următoarele alegeri”, știe ea ceva, d-aia a și ținut cu tot dinadinsul să le amâne sau, dacă se poate, să nu mai fie deloc, că dacă nu se mai ”alege”, ce face mafia, că ”nu știe să facă nimic”, decât să ”sugă” cum o repetă ca o moară stricată. Că doar, ”pentru un job” la mafia securistă ”aplică” orice analfabet ”adevărat”, știu ei, gigeii.

    • „dobanda la dobanda” e deja cliseu intr-o campanie extrem de agresiva coordonata de PRO-PSD. Inca o data acestia ne indeamna „sa indraznim” sa nu gandim.
      Nu se poate omite ca amanarea ratelor pe mai multe luni consecutive este un efort financiar pentru banci. Solutia data de Citu este calea de mijloc dar propaganda pesedista, in plina criza si epidemie incearca sa-si faca imagine pe baza unor acuzatii false la adresa guvernarii.

    • Uite, colea! Cum le stii tu pe toate. Mai, de ce naiba nu vi-ati aratat inteligenta cand ati avut ocazia?! Dupa „razboi” multi „mafalda” se arata. Cititori in praful de pe toba. Ce ai fi facut tu si pezedeul tau in situatia de fata? Ce????? Veneati in fata boborului cu camasa imbracata pe dos și o prezentati ca fiind solutia majora. Ptiuuuuu, drace!

  2. Cum ii dai drumul unei ordonanțe de urgență și apoi o corectezi? Dle Câțu, dați dovadă de amatorism.
    Mai mult, oamenii trebuie informați că această ordonanță NU GARANTEAZĂ amânarea ratelor, ci că în funcție de fiecare caz în parte, după o cerere in prealabil, banca analizează și accepta sau nu aceasta amânare.

    • Dacă era de la mafia PRO-PSD era mai pregătit, se știe că doar la mafia securistă sunt ”competenții”.

  3. Catu-Pirtu zis Selfie Demisionarul
    Un incompetent.

  4. După guvernarea magnifică PSD-PNL-UDMR și-au pierdut orice drept de a vorbi sau de a avea o opinie.
    Nu știu dacă actualii guvernanți sunt mai buni dar ceilalți au dat tot ce a fost mai bun din ei și ne-au făcut de râs în toată lumea.

    • PNL e cea mai incompetentă guvernare posibilă
      Jignesti UDMR cand compari cu PNL.

    • @gelutul nu ca le iau apararea celor de la PNL(=PSD=ALDE=PMP=UDMR aceiasi oameni / jeguri care de la taiat padurile si devalizat orice si au legalizat mita .. ), dar aia au fost vreo 4 luni la guvernare si au schimbat si ei 3 ministri (cu acelasi) precum PSD

  5. E vorba de legea aia care e cu situatie de criza doar pentru clientii bancilor?

    Adica de moarte, de fisc (bine nu la noi in romanica) si BANCILE LUI CATZU/PNL nu scapi.

    Nu am auzit USR+ daca au luat o pozitie asupra legii acesteia.

  6. Este dreptul emitentului guvernamental sa retraga de la publicarea in M.Of. conceptul de ordonanta discutat si adoptat intr-o sedinta de guvern, daca anterior publicarii constata ca pe marginea proiectului mai trebuiau supuse atentiei aspecte care tin de domeniul de reglementare care nu au fost avute in vedere initial.In fond ,un act normativ trebuie sa prevada reglementari clare,concise ,neechivoce, deci care sa nu lase loc de interpretari.
    Daca ma intrebati pe mine ,eu opinez ca e bine ca se supun atentiei opiniei publice vizate proiectele de ordonante discutate in sedinte de guvern, deci ca se comunica practic cu destinatarii normelor, caci se primeste un feed-back imediat din partea celor interesati , care poate fi luat in seama la imbunatatirea actului normativ anterior publicarii in M.Of., prin discutarea aspectelor complinitoare intr-o sedinta de guvern ulterioara. Inseamna ca exista comunicare si transparenta, implicare a celor interesati in procesul de constructie normativa.

  7. Cuie Mâțu! „Decât” atât!
    A, și 10%. ? ? ?

  8. Saracu nu stie ce inseamna aceasta amanare. E o condamnare pentru cei care o accepta. O sa se trezeasca peate 9 luni ca in loc de 1 an mai au de platit 5 ani rata mai mare. Banca nu pierde niciodata, din contra, o sa castige mai mult. Isi freaca palmele bancherii pentru ca ei gandesc pe termen mediu…

  9. Și-au dat seama ca sunt pe făraș și deci e nevoie de mai mult populism

  10. Trebuie oprite creditele la banci direct de guvern nu sa facem cereri si sa vedem daca se aproba si pentru cât timp,daca au scazut salariile si tot felul de motive. Exemplu pentru noi Ungaria care a sistat ratele până la finalul anului 2020 direct de guvern. Rusine si iresponsabilitate din partea tuturor