G4Media.ro

Fenomen inedit: crește numărul americanilor care se mută în Europa. Una din…

Sursa foto: Dreamstime / Donfiore

Fenomen inedit: crește numărul americanilor care se mută în Europa. Una din explicații: caută echilibrul între job și viața privată

Numărul imigranților americani este în creștere, în special în țări precum Olanda, Portugalia și Spania, și există și motive practice pentru acest lucru, arată o analiză a publicației austriece Die Presse. De la „Lumea Nouă” la cea veche. Din ce în ce mai mulți americani emigrează în Europa. Deși statisticile sunt inexacte, o tendință este clară.

În perioada 2013-2022, numărul americanilor din Țările de Jos a crescut de la aproximativ 15.500 la 24.000 de persoane. În Portugalia, numărul s-a triplat, ajungând la aproape 10.000, iar în Spania, numărul emigranților din Statele Unite a crescut de la 20.000 la aproximativ 34.000. În alte țări, inclusiv în Franța, Germania și Europa de Nord, numărul ar fi rămas constant.

O posibilă explicație? Marea diferență între SUA și Europa privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată. Tracy Metz, care conduce Institutul John Adams, a calculat că americanii lucrează în medie 1.811 ore pe an, în timp ce europenii lucrează doar 1.571 de ore. Cursurile în limba engleză și ofertele de locuri de muncă pentru vorbitorii de limbă engleză fac Europa și mai atractivă.

În plus, unele țări europene au oferte tentante pentru americani. În Olanda, aproximativ 30 la sută din venitul lucrătorilor străini calificați este scutit de impozit. În Portugalia, viza de rezidență necesită un venit de 150 la sută din salariul minim național, care este de aproximativ 1.100 de euro, ceea ce reprezintă adesea un obstacol ușor de trecut pentru pensionarii americani.

De asemenea, o lege specială din Spania, numită și „Legea Beckham”, prevede un sistem de impozitare foarte avantajos. Mai multe țări introduc vize de „nomad digital” pentru liber-profesioniștii din domeniul tehnologiei.

Prin urmare, motivele emigrării sunt probabil și de natură practică, după cum explică Amanda Klekowski von Koppenfels de la Universitatea din Kent, care studiază diaspora americană.

În timp ce America a fost cândva țara de imigrație prin excelență și mulți rezidenți nu s-ar fi gândit să părăsească țara, acum există o conștientizare tot mai mare a faptului că Europa oferă multe avantaje. „Asistență medicală bună, transport public mai bun, mai puțină violență armată. Există rasism, dar este mult mai puțin letal”, explică expertul.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Da. Asa e. Si in UK sunt o gramada de americani mutati. Culmea cica Londra este mai ieftina decat California, mai sigura, toate serviciile si distractiile sunt intr-un singur loc, multa verdeata… Si nu te impusca nimeni, in cel mai rau caz te fugareste cu un cutit.

    • Vorbim de pensionari ? Ca in ce priveste joburile, nu sta nici Europa stralucit, salariile sunt relativ mici, costurile de viata ridicate. Dar ca pensionar, gasesti clar tari ieftine gen Spania, Portugalia, Ungaria, Croatia, Grecia unde vei trai super bine cu pensia sin SUA.

  2. numere foarte mici, nesemnificative.
    Am văzut și eu „digital nomazi” americani în București.
    Sunt eventual niște hipsteri americani, care vor sa experimenteze. am cunoscut și de ăștia