G4Media.ro

FAZ: România relaxează pedepsele pentru fapte de corupție/ Recentele reforme împiedică lupta…

Sursa: captura faz

FAZ: România relaxează pedepsele pentru fapte de corupție/ Recentele reforme împiedică lupta împotriva corupției

Perioade mai scurte de prescriere a pedepselor, decriminalizarea mitei, impunitate la autodenunț – recentele reforme ale României împiedică lupta împotriva corupției, scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Redăm mai jos traducerea integrală din FAZ

”În ciuda avertismentelor anterioare din partea Comisiei Europene, Parlamentul României a relaxat legislația penală de corupție miercuri sub presiunea guvernului social-liberal. Termenele de prescripție pentru mai multe infracțiuni au fost reduse. Mita a fost parțial decriminalizată: făptuitorul rămâne nepedepsit dacă se autodenunță în termen de un an – cu condiția ca procurorul să nu fi început încă o investigație.

Criticii consideră că aceste schimbări ar putea aduce beneficii liderului PSD, Liviu Dragnea. Dragnea are un cazier judiciar, deci nu poate deveni prim-ministru, ci controlează guvernul. În prezent, el este judecat pentru abuz în funcție. În primă instanță, Dragnea a fost condamnat la trei ani și jumătate în închisoare, iar o decizie finală la recurs este așteptată în mai.

De asemenea, sancțiunile pentru delapidarea și abuzul de funcție au fost reduse la jumătate dacă infractorul returnează prejudiciul. Neglijența în serviciu, pedepsită anterior, nu va mai fi pedepsită.

Munca anchetatorilor este îngreunată și de modificările aduse codului de procedură penală. Dacă telefoanele sunt interceptate pe un mandat pentru risc de de securitate națională – cum ar fi în cazul urmăririi penale a suspecților de terorism – și sunt obținute constatări coincidente privind infracțiunile de corupție, procurorul nu trebuie să folosească aceste dovezi pentru a urmări cazurile de corupție. În plus, martorii pot întrerupe interogarea în orice moment și pot refuza să depună mărturie pentru părtinire, indiferent de relația lor cu un suspect.”

Sursa: Frankfurter Allgemeine Zeitung/ Traducere: Mihnea Mihai, Rezist Zürich

Citește și

Argumentele lui Florin Iordache pentru modificările la Codurile penale: Statul român nu trebuie să aibă și pedepsele în concordanță cu legislația europeană? Vrem să ne raportăm numai la legislația sovietică?

Două asociații ale magistraților critică modificările aduse Codurilor penale: Nu au nicio legătură cu deciziile CCR / Accentul e pus pe evitarea tragerii la răspundere penală a infractorilor

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Voi ati ales sa renuntam la legi, cand n-ati fost la vot sa aparati tara de PSD.

    E vina celor care n-au votat, prea prosti sau ticalosi sa le pese de viitor.

    • Bai trolule, inceteaza, nu te mai repeta ca pi#da, ne-am saturat de placa asta cu n-ati fost la vot. Eu inteleg ca esti platit ca sa repeti la fiecare articol aceleasi cuvinte, dar sincer, ne-am saturat de tine. Du-te dracu-n plua noastra.

  2. Saraca tara bogata, de sute de ani de ani sufera, cu mici exceptii, de conducatori corupti, lasi si perversi..dar orice popor are conducatorii pe care si-i merita, Paste fericit

  3. #sieuvotez
    #farapenali

  4. Vroiam sa fac un comentariu despre cum scrieți și cum vă exprimați:
    An momentul când începeți să puneți titularul la știrile pe care le dați se ați dai seama imediata că este scris de o persoană care un nivel de exprimare scăzut intelectual și educativ .
    Tote știrile pe care le am citit an internet se cunoaște nivelul scăzut de exprimare absolut la toții care scrie au exprimare de persoane de pe strada , vulgare care nu au nici un fel de studii și fără educați
    Frazele sunt făcute fără sens și lipsite de consistență ați dai seama imediata de nivelul intelectual al persoanei care îl comentează
    Cînd văd titularele de la știrile pe care le scrieți mă deranzeza exprimarea și prefer sa nu al citesc

    • Vaaaai, Rodico mamă!!! Dacă ar fi să-ţi enumăr câte greşeli de exprimare şi gramaticale, ai tu…Nu mi-ar ajunge nici o lună! Uită-te dracu la tine, înainte să comentezi de alţii, analfabeto!

  5. De obicei in textele scrise(cu putine exceptii ) nu ma refer la persoane ,ma refer doar la fapte ,fapte comise de indiferent cine .Deocamdata relaxarea pedepselor pentru fapte de coruptie si restul de modificari la codurile penale , au fost votate in parlament cu ajutorul UDMR .Pina la promulgarea lor mai este drum lung . O sa vedem constructia finala si atunci ne putem exprima DAR caci mereu este un DAR , va puteti inchipui cum ar fi aratat azi Romania ,daca in primul proces in care a fost condamnat cu suspendare ,fapta persoanei in cauza, ar fi dus la o condamnare cu executare . Tot ceea ce de 3 ani aproape ne macina zi de zi ,pe noi toti intr-un fel sau altul ,NU AR FI EXISTAT.