G4Media.ro

Islamiștii din Pakistan, furioși după ce o tânără din țara lor s-a…

sursa foto: captura video

Islamiștii din Pakistan, furioși după ce o tânără din țara lor s-a calificat la Miss Univers pentru prima dată în istorie. Premierul țării a cerut o anchetă

Pakistanul fierbe de furie după ce, pentru prima dată în istorie, o tânără din această țară va concura la concursul internațional de frumusețe Miss Univers. Senatorul Mushtaq Ahmed de la partidul Jamaat-e-Islami spune că acest lucru este „rușinos”, în timp ce prim-ministrul interimar Anwar ul-Haq Kakar a ordonat o anchetă, relatează digi24.ro. În mediul online, bărbații pakistanezi au făcut comentarii usturătoare.

De ce participarea la Miss Univers provoacă în Pakistan atâta indignare? Pentru că e vorba de o creștină, Erica Robin, de 24 de ani din orașul Karachi, ea urmând să reprezinte Pakistanul, un stat profund islamizat.

Finala Miss Univers 2023 va avea loc în El Salvador, în noiembrie. Robin a fost aleasă Miss Univers Pakistan dintre cele cinci finaliste, în urma unei competiții organizate în Maldive. Concursul a fost organizat de Yugen Group, cu sediul în Dubai, care deține și drepturile de franciză pentru Miss Univers Bahrain și Miss Univers Egipt.

Potrivit BBC, concursul Miss Univers Pakistan a avut un număr „covârșitor” de cereri. „Este senzațional să reprezint Pakistanul. Dar nu înțeleg de unde vine atâta împotrivire. Cred că se pornește de la ideea că aș defila în costum de baie, într-o cameră plină de bărbați”, a declarat Erica Robin pentru BBC. Cei care critică nominalizarea ei spun că reprezintă o țară care nu vrea să fie reprezentată, mai ales că aceste concursuri de frumusețe sunt rare în Pakistanul majoritar musulman.

Miss Pakistan World, un concurs pentru femei de origine pakistaneză din întreaga lume, este probabil cel mai cunoscut. A avut loc pentru prima dată în 2002, la Toronto, dar s-a mutat la Lahore, în 2020. Au mai fost organizate, însă, și alte competiții: Miss Pakistan Universal, Mrs Pakistan Universal și chiar Miss Trans Pakistan.

În istoria de 72 de ani a Miss Univers, Pakistanul nu a nominalizat niciodată o reprezentantă. Erica Robin și-a amintit că în timpul celei de-a doua runde de selecție, care a avut loc pe Zoom, i s-a cerut să spună un lucru pe care și-a dorit să-l facă pentru țara ei. „Și am răspuns că aș vrea să schimb această mentalitate conform căreia Pakistanul este o țară înapoiată”. Va fi însă dificil să facă acest lucru, având în vedere reacțiile ostile la nominalizarea ei. Cu toate acestea, mai multe persoane cunoscute din țară, între care modele, scriitori și jurnaliști au felicitat-o pe Robin și au lăudat-o pentru frumusețea și inteligența ei.

Modelul pakistanez Vaneeza Ahmed, care a încurajat-o pentru prima dată pe Robin să se apuce de modeling, a declarat: „Când acesti bărbații nu au nicio problemă cu concursuri „Mister Pakistan”, de ce lucrurile se schimbă când este vorba de femei?”. De la cabarete și concerte de jazz la Republică Islamică „Suntem o națiune cu multe contradicții”, a declarat pentru BBC scriitorul pakistanez Rafay Mehmood pentru BBC. „Pakistanul este, în general, un stat autoritar și asta se reflectă în valorile patriarhale dure care sunt permise atât instituțional cât și social. Erica Robin și reacțiile cu care s-a confruntat sunt un efect al regimului”, a adăugat el.

Dar există arhive care arată că Pakistanul a fost cândva mult mai liberal. Copii ale ziarului Dawn din anii 1950 și până la sfârșitul anilor 1970 au reclame la spectacole de cabaret și de dans din buric care erau organizate într-un club din centrul orașului Karachi. Aceste cluburi de noapte erau frecventate de activiști, diplomați, politicieni, angajații companiilor aeriene, dar și de tineri.

Hotelul istoric Metropole din Karachi a fost, de asemenea, un loc în care au fost susținute constant spectacole și concerte de jazz. Dar în 1973, parlamentul pakistanez a adoptat o constituție care a declarat țara republică islamică și islamul drept religie de stat. Patru ani mai târziu, liderul militar, generalul Zia ul-Haq, a înlăturat guvernul primului ministru Zulfikar Ali Bhutto. Ceea ce a urmat în deceniul următor a fost numită o „etapă draconică” de către activiști, pentru că legea islamică a fost aplicată strict și societatea pakistaneză s-a transformat drastic.

La mijlocul anilor 1980, generalul Zia a readus în actualitate biciuirea publică, pentru a-și arăta devotamentul față de legea islamică.  Astăzi, cluburile de noapte și barurile au dispărut de mult, iar Hotelul Metropole pare mai degrabă în pericol de prăbușire. Dar dorința pentru un Pakistan mai liber și mai tolerant nu a dispărut, iar Erica Robin este doar una dintre multele persoane care forțează limitele.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Evul mediu reloaded

  2. Asta e si viitorul nostru daca alegem aurolacii talibanizati ai lui Teodosie rusofilul.

  3. @Cioby – N-ar trebui sa-ti raspund pentru ca stie toata lumea ca esti un pos.t.ac prwost carte mai baga si el batul prin gard. Da, asa e, da bine in context si foarte bine. Nu conteaza ca e de acum o saptamana, informatia imi intareste convingerea ca religia, indiferent de natura ei, indiferent la ce dumnezeu se inchina, nu va fi decat o frana in dezvoltarea si evolutia unui po.p.or. Religia va fi intotdeauna antiteza progresului.

  4. Si daca vine Georgica Simion cu auristii lui la guvernare va fi la fel. Femeia va fi privita ca un bun la cheremul barbatului, dupa cum va voi marele reprezentant al familiei traditionale.

  5. Nu e o tara inapoiata. E doar tara din lumea a treia care traieste ca in secolul 15. Sunteti rai.

  6. România 2025 cu Simion președinte, Șoșoaca prim-ministru, PSD-PNL-UDMR-AUR majoritatea in Parlament!

  7. La ce te poți aștepta ? 240 minioane locuitori, din care 96 % muzulmani, singurul stat proclamat la înființare în numele Islamului.