
Expoziție Brâncuşi la un muzeu din Amsterdam. Centrul Pompidou din Paris împrumută 30 de sculpturi
Muzeul H’ART din Amsterdam va organiza în perioada septembrie 2025 – ianuarie 2026 expoziţia „Brâncuşi, Naşterea sculpturii moderne”, cu sprijinul Institutului Cultural Român. Expoziția realizată în colaborare cu colecţiile Centrului Pompidou aduce în Ţările de Jos o amplă selecţie de lucrări semnate de Constantin Brâncuşi, considerat părintele sculpturii moderne, potrivit News.ro.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Expoziţia reuneşte peste 30 de capodopere sculpturale, alături de piedestalurile originale create de artist, precum şi de fotografii şi filme realizate de acesta. Centrul Pompidou împrumută rareori aceste piese extrem de fragile.
Este prima expoziţie personală dedicată operei lui Brâncuşi organizată în capitala olandeză şi a doua găzduită vreodată în Ţările de Jos (prima retrospectivă a avut loc la Haga, în 1970).
Aceste împrumuturi excepţionale au fost posibile datorită amplului proces de renovare a Centrului Pompidou, precum şi parteneriatului solid dintre muzeele din Paris şi Amsterdam.
Colecţia provine din atelierul original al artistului, pe care acesta l-a lăsat în întregime statului francez în 1957, transformând Centrul Pompidou în custodele celei mai mari şi mai cuprinzătoare colecţii Brâncuşi din lume.
Expoziţia dezvăluie temele şi motivele majore pe care Brâncuşi le-a explorat constant timp de cinci decenii. Ea aduce în prim-plan procesul său creativ unic şi talentul de a reda „esenţa lucrurilor”. Sculpturile, cu formele lor netede şi pure, reflectă dorinţa artistului de a depăşi aparenţele şi de a atinge un limbaj nou şi universal. Celebrând forţa sa inventivă şi căutarea neobosită a frumuseţii, expoziţia evidenţiază marile revoluţii aduse de arta lui Brâncuşi: reinventarea portretului, statutul nou acordat piedestalului, jocul cu lumina şi mişcarea, precum şi ideea de serialitate.
Expoziţia va fi însoţită de un catalog amplu şi bogat ilustrat (disponibil în neerlandeză şi engleză), publicat de WBooks, cu contribuţii speciale semnate de Ariane Coulondre (curatoare în cadrul Departamentului Colecţiilor Moderne, Centre Pompidou).
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.