G4Media.ro

EXCLUSIV Soțul judecătoarei care a suspendat executarea pedepsei în cazul Puiu Popoviciu…

Foto: Inquam Photos/ George Calin

EXCLUSIV Soțul judecătoarei care a suspendat executarea pedepsei în cazul Puiu Popoviciu era cercetat penal de DNA pentru dare de mită /  Judecătoarea susține că era despărțită de soț când a pronunțat decizia / Ulterior, s-au împăcat

La momentul sentinței din 26 mai 2023 prin care judecătoarea Adriana Pencea de la Curtea de Apel București a suspendat o pedeapsă cu închisoarea pentru omul de afaceri Puiu Popoviciu în unul dintre cele mai faimoase dosare penale ale Direcției Naționale Anticorupție (DNA), soțul ei era cercetat penal de aceeași unitate de parchet, fiind suspect de dare de mită unor agenți de poliție, după cum rezultă dintr-o anchetă realizată de G4Media.ro.

Referitor la necesitatea abținerii, în acest context, de la judecata dosarului Popoviciu a judecătoarei Pencea, profesorul universitar Valerius M. Ciucă, expert în deontologie judiciară, a declarat pentru G4Media.ro: ”Cauza nu este de natură a solicita timp de meditație. Desigur, situația familiei sale era de natură a o împiedica să judece cauze asemănătoare, măcar în perioada de soluționare a dosarului soțului ei.”

Contactată de G4Media.ro, judecătoarea Adriana Pencea a susținut că, în perioada în care a intrat în dosarul Popoviciu, era despărțită, în fapt, de soțul ei și nu a știut de problemele penale ale acestuia până în luna septembrie 2023, când cei doi s-au împăcat.

”Chiar dacă aș fi luat la cunoștință de dosarul soțului, nu știu dacă m-aș fi abținut. Probabil aș fi întrebat în jur să văd care era practica în astfel de situații”, a adăugat judecătoarea Pencea. Atât DNA, cât și Curtea de Apel București au transmis că întrebarea legată de potențiala abținere a judecătoarei Pencea excede informațiilor de interes public.

adriana pencea, judecatoare
Sursa Foto: giurgiuveanul.ro

În octombrie 2023, G4Media.ro a dezvăluit faptul că Pencea a ajuns în completul de judecată al dosarului Popoviciu fără a fi repartizată aleatoriu, ci prin decizii administrative ale Colegiului de conducere de la Curtea de Apel București și ale președintei instanței de la acel moment, judecătoarea Lia Savonea. DNA a contestat, apoi, această modalitate de repartizare a dosarului Popoviciu.

În august 2017, omul de afaceri Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv la 7 ani de închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată și continuată și dare de mită.

El fusese trimis în judecată de DNA în 2012. În dosar au mai fost condamnate și alte persoane, inculpații fiind acuzați de faptul că au pus la cale un plan prin care 224 de hectare de teren din zona Băneasa aparținând Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București au ajuns, în mod ilegal, în patrimoniul unor firme controlate de Popoviciu, prejudiciile aduse Statului Român și instituției de învățământ superior fiind de mai multe sute de milioane de lei.

În decursul anchetei, Popoviciu ar fi dat unui ofițer de poliție judiciară din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, denunțător, mită sub formă de băuturi alcoolice, pentru a clasa o parte din acuzații.

În timpul procesului, Popoviciu a fugit în Marea Britanie, autoritățile române încercând să obțină extrădarea sa pentru executarea pedepsei. Omul de afaceri și-a clamat tot timpul nevinovăția, inclusiv prin depunerea unor căi extraordinare de atac care să anuleze decizia din 2017.

Un astfel de demers a fost demarat în decembrie 2022 și s-a încheiat cu succes pe 26 mai 2023. În acea zi, completul de judecată de la Curtea de Apel București condus de judecătoarea Adriana Pencea a decis să-i admită lui Popoviciu cererea de revizuire a pedepsei, iar acest lucru a însemnat rejudecarea dosarului penal de la 0.

În prezent, judecata se află pe rolul altui complet, cu termen pe 19 ianuarie 2024. De asemenea, Pencea a dispus suspendarea executării pedepsei de 7 ani de închisoare pentru omul de afaceri. DNA a depus contestație pe acest subiect, dar Înalta Curte de Casație și Justiție a menținut decizia lui Pencea. Drept urmare, mandatul european de arestare emis pe numele magnatului a fost retras.

revizuire puiu popoviciu
Sursa Foto: Captură portalul instanțelor

Revizuire.jpg Decizia de admitere a revizuirii luată de judecătoarea Pencea Sursa: Captură portalul instanțelor

G4Media.ro a aflat că, în perioada în care a intrat în dosarul Popoviciu (4 aprilie-26 mai 2023), imparțialitatea judecătoarei Adriana Pencea ar fi putut fi afectată de o situație personală. Exact în aceeași perioadă, soțul ei, Aurelian Șerban Pencea, era cercetat penal tot de DNA, parchet parte și în dosarul Popoviciu.

El era suspect pentru că, alături de alți conducători auto, ar fi dat mită unor agenți de la Poliția Rutieră București pentru a nu constata și sancționa cu amendă sau pentru a nu aplica sancțiunea contravențională complementară a suspendării exercitării dreptului de a conduce.

Conform anchetei penale, toate infracțiunile s-ar fi săvârșit în perioada 7 martie 2023 – 27 aprilie 2023. Cei doi agenți de poliție au fost trimiși în judecată pe 29 mai 2023, în timp ce pentru mituitori procurorul de caz a fost mai blând.

”În cauza respectivă procurorii anticorupție, apreciind că sunt întrunite condițiile prevăzute de art. 318 alin. (1), (2) și (3) din Codul de Procedură Penală, au dispus soluția de “Renunțare la urmărirea penală” față de alte 30 de persoane, printre care și față de Aurelian Șerban Pencea, față de care, anterior, se desfășuraseră cercetări sub aspectul comiterii infracțiunii de dare de mită”, a transmis DNA către G4Media.ro.

Conform Codului de Procedură Penală, procurorul poate renunța la urmărirea penală dacă ”în raport de persoana inculpatului, de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, de conţinutul faptei, de modul şi mijloacele de săvârşire, de scopul urmărit şi de împrejurările concrete de săvârşire, de urmările produse sau care s-ar fi putut produce prin săvârşirea infracţiunii, de eforturile depuse de inculpat pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii, constată că nu există un interes public în urmărirea acestuia.”

renuntare
Sursa Foto: Captură Portalul Instanțelor

Decizia de renunțare a urmăririi penale a fost luată pe data de 24 mai 2023 și a fost confirmată de un complet de judecată de la Tribunalul București pe 4 octombrie 2023.

Renuntare.jpg Decizi Tribunalului București de renunțare la urmărire penală pentru soțul judecătoarei Pencea, propunere a DNA din 24 mai 2023 Sursa: Captură portalul instanțelor

După ce i s-a prezentat situația din punct de vedere teoretic, fără a i se dezvălui numele celor implicați, profesorul universitar Valerius M. Ciucă de la Facultatea de Drept a Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, fost judecător din partea României la Tribunalul Uniunii Europene de la Luxemburg și co-autor al unei cărți de deontologie judiciară, a declarat, referitor la o posibilă obligație de abținere din partea judecătoarei Pencea: ”(…) cauza nu este de natură a solicita timp de meditație.

Desigur, situația familiei sale era de natură a o împiedica să judece cauze asemănătoare, măcar în perioada de soluționare a dosarului soțului ei. Judecătorii au, firește, independența lor, dar aceasta nu se manifestă in abstracto. A nu avea un interes personal direct într-o cauză nu înseamnă a judeca fără părtinire în cauze care, fie și indirect, îți privesc interesele. Toate situațiile familiale din cadrul familiilor restrânse (proprio jure) sunt de natură a genera dubii cu privire la nepărtinirea judecății.”

Contactată de G4Media.ro, judecătoarea Adriana Pencea a susținut că nu a știut de problemele penale ale soțului deoarece în perioada martie-septembrie 2023 au fost despărțiți, în fapt. Ulterior acelei perioade cei doi s-au împăcat. ”Chiar dacă aș fi luat la cunoștință de dosarul soțului, nu știu dacă m-aș fi abținut.

Probabil aș fi întrebat în jur să văd care era practica în astfel de situații”, a adăugat judecătoarea care a precizat, în sprijinul imparțialității sale, faptul că decizia privind suspendarea executării pedepsei pentru Popoviciu a fost confirmată de Înalta Curte. Într-o discuție purtată anterior cu reporterul G4Media.ro, Aurelian Șerban Pencea a spus că nu știe nimic despre dosarele soției, el fiind implicat doar în afaceri în Giurgiu, dar nu a menționat nimic despre separarea de soția sa.

La întrebarea despre poziția magistratului Pencea în dosarul Popoviciu, DNA a transmis G4Media.ro că ”exced competenței noastre, pe de o parte, formularea oricăror comentarii, interpretări sau puncte de vedere și, pe de altă parte, furnizarea oricăror informații care ar îmbrăca forma unei consultații juridice.”

Biroul de Presă al Curții de Apel București a formulat un răspuns similar, adăugând că ”instanța de judecată este suverană cu privire la soluțiile pronunțate și măsurile dispuse în cursul judecății.”
Nu sunt primele semne de întrebare legate de modul în care completul de judecată condus de Adriana Pencea a ajuns să aibă pe masă dosarul Popoviciu.

Anul trecut, G4Media.ro dezvăluia  faptul că, în cazul unor dosare penale de mare impact de pe rolul Curții de Apel București, completurile de judecată au pronunțat verdicte favorabile inculpaților după ce magistrații care le judecau inițial au fost înlocuiți prin decizii administrative ale conducerii instanței. Unul dintre aceste dosare a fost cel de revizuire al lui Puiu Popoviciu.

Inițial, dosarul omului de afaceri se afla pe masa unui complet format din judecătoarea Florina Rizescu. Ea a formulat o cerere de degrevare pentru că ar fi avut prea multe dosare de judecat, iar dosarul nu a mai fost repartizat aleatoriu altui judecător, așa cum este procedura standard. Rizescu a fost înlocuită – prin deciziile Colegiului de conducere și ale președintei instanței, Lia Savonea, la propunerea șefului Secției a II-a Penale, Mihai Alexandru Mihalcea – cu judecătoarea Adriana Pencea, venită de la Tribunalul Giurgiu tot printr-o decizie administrativă a lui Savonea.

DNA a contestat această modalitate de repartizare a dosarului, dar Pencea a respins argumentele procurorului referitoare la încălcarea principiului repartizării aleatorii. Ulterior, Irina Munteanu, șefa Secției Judiciar Penale din DNA a cerut explicații șefei Curții de Apel despre această situație, dar Lia Savonea s-a plâns șefului DNA că ”Doamna procuror șef secție face adevărate imputări/incriminări.”

Considerată o apropiată a Liei Savonea, judecător despre care se spune că ar controla, în mare parte, puterea judeccătorească, Adriana Pencea a fost procuror DIICOT, apoi judecător, șefă la Judecătoria și Tribunalul Giurgiu. Este cea care a dispus eliberarea din penitenciar a fostului lider PSD, Liviu Dragnea.

În 2019, Adriana Pencea s-a aflat pe lista şefilor de instanţe care s-au delimitat de protestele magistraţilor împotriva modificărilor operate de PSD-ALDE-UDMR la Legile Justiţiei.

În noiembrie 2012, după ce l-a eliberat din arest pe Sile Cămătaru, pe numele ei a fost depus un denunţ în care se susținea că ar fi primit suma de 100.000 de euro pentru a-l elibera pe interlop. Ancheta DNA nu a confirmat această acuzație.

În 2021, publicația clujust.ro a publicat  fotografii preluate de pe Facebook în care judecătoarea Pencea se afla în vacanță cu avocata Crina Stoianovici, anchetată de DIICOT într-un dosar penal al Clanului Butoane din Giurgiu. Ulterior, pozele au fost șterse de pe rețeaua de socializare.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

14 comentarii

  1. Romania NORMALA

  2. Ne meritam soarta. In numele justitiei, dreptataii in anticoruptiei am creat un sistem chiar mai rau din anumite puncte de vedere decat in vremea comunismului…

  3. Ce lipsa de coloana vertebrala la aceasta individa, trebuie exclusa din magistratura si procesele in care a dat decizii de la un anumit moment rejudecate.

  4. am putea spune chiar ca Popoviciu e un soi de Cupidon in acea relatie .. probabil cateva zerouri E impaca orice familie de PENSIE SPECIALA .. .TRAIASCA JUSTITIA PSDNLUDMR

  5. „Altă scârbă coruptă nimic nou sub soare”

  6. A obtinut Iohannis pentru casta lui ce nici Nastase si Dragnea nu visau: aministie pentru faptele din trecut, imunitate totala pentru faptele viitoare – vezi ultimele miscari de trupe de la DNA, DIICOT, CSM si ICCJ.

    Asta inseamna liniste si stabilitate, nene!

  7. Manevră veche!

  8. Si noi vrem in Schengen, cu lumea buna :))

  9. un fel de prodan, daca se facea avocata in loc de impresara…

  10. Ca sa o credem pe doamna judecatoare, trebuie sa ne dea liste tuturor barbatilor pe care i-a avut in perioada cand a fost despartita…

  11. Pai daca mafiile s-au reunit si public…. Asta e un efect minor. Nu stiu daca vedeti, simtiti si voi cum pas cu pas democratia e tot mai subreda, mai simulata, mai sugrumata de coruptie dupa ce elefantul din camera, a reclamat prezenta celuilalt elefant din camera …..

  12. Iar proștii cred și continuă să-i plătească lui madam salariul… ca să aibă și ea, săraca, un ban de-o pâine la pensie… casta intangibilă a judecătorilor și notarilor…

  13. Vedem foarte clar cum legislația de organizare judiciară a actualei guvernări începe să-și arate limitele.De la principiul repartizării aleatorii a cauzelor nu trebuie să existe nicio derogare,în nicio fază procesuală de judecată,iar acest lucru trebuia și trebuie prevăzut imperativ în lege.Astfel se înlătură posibilitatea repartizării administrative , de către colegiile de conducere ale instanțelor, la diriguirea șefilor de instanțe-organe pur administrative- a dosarelor către judecători agreați de conducerea administrativă a instanțelor,care afectează îndependența sistemului judiciar și imparțialitatea actului de justiție.Ministrul de justiție ar trebui să intervină pentru completarea în regim de urgență a legii.

  14. Nu meritam in Schengen ( vorba colegului de mai sus ) ! Câtă pomana sa mai primim? Cat sa rămânem în această societate coruptă ( aceleași clanuri PSD iste. Vad acu te Tv scandalul cu fiusu lu Stănescu, societate de 70000 euro , cat pe ce sa prinda contract de la stat de 5 milioane de euro de la stat. La fel si gasca aia de la PNl cu Gorghiu cu Valeriu Stoica si One united. Asta e la nivel vizibil , probabil mai sunt sute de combinații de acest fel. Asta e adevărata societate românească, se fura care pe care și nimănui nu-i pasă de nimeni. Suntem prea puțin evoluați pentru civilizație și omenie. Așa apar hazardele în viața unui stat, când societatea e coruptă și nesimțită!