G4Media.ro

EXCLUSIV Piața postlicealelor sanitare private, de unde sunt recrutați elevi voluntari în…

Sursa foto: Pixabay

EXCLUSIV Piața postlicealelor sanitare private, de unde sunt recrutați elevi voluntari în lupta împotriva COVID-19. Locul în care învață 40.000 de elevi și unde a izbucnit scandalul asistentelor false, iar ministerul a reclamat la Poliție două școli

Elevii de la postlicealele sanitare sunt recrutați voluntar, începând de astăzi, în prima linie a luptei împotriva noului coronavirus, alături de studenții la medicină. Anunțul a fost făcut de secretarul de stat Raed Arafat, marți seară, când ministrul de Interne a comunicat că România închide restaurantele, slujbele religioase în spații închise și anulează zborurile spre Spania. Cât de mare și cât de pregătită este această bază de recrutare? Școlile postliceale private din domeniul sanitar românesc, care au intrat în atenția publicului după scandalul asistentelor false dezvăluit acum un an și jumătate de televiziunea publică din Suedia, atrag aproape 2 din 5 din totalul elevilor care urmează o școală particulară în România, potrivit datelor trimise de ARACIP la solicitarea Edupedu.ro.

În plus, două postliceale sanitare au fost deferite Poliției Române de către Ministerul Educației, anul trecut, după ce corpul de control al Ministerului a făcut verificări în scandalul școlilor care scot asistenți medicali falși (cu diplomă recunoscută de stat, dar fără să fi făcut practică), potrivit documentelor obținute de Edupedu.ro. Ministerul Educației nu a spus, în răspunsul trimis la solicitarea Edupedu.ro, care sunt cele 2 postliceale anchetate de Poliție, dar ne-a pus la dispoziție concluziile singurelor 4 rapoarte de control întocmite anul trecut și aprobate până acum.

Ce nereguli a găsit până acum Corpul de Control al Ministerului Educației la postlicealele cu nereguli? Grafice de instruire practică care nu permit verificarea prezenței elevilor, participare scăzută a elevilor la orele de teorie sau lipsa totală a verificării de către școală a prezenței – potrivit documentelor obținute în exclusivitate de Edupedu.ro.

Edupedu.ro a solicitat Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP) lista tuturor postlicealelor private acreditate și autorizate provizoriu, precum și numărul și procentul elevilor care învață în postlicealele sanitare private, raportat la numărul total de elevi din învățământul privat. Precizăm că postlicealele intră în învățământul preuniversitar.

41.115 elevi învață în școlile postliceale sanitare private – un sector în care autoritățile au anunțat în mod repetat controale, fără a se vedea încă rezultate. Altfel spus, 37% din totalul elevilor din învățământul preuniversitar particular (care totaliza 111.242 elevi) erau, acum un an, înscriși în învățământul sanitar. Cursanții postlicealelor sanitare private reprezintau majoritatea covârșitoare a cursanților de posliceale private, care totaliza atunci 42.368.

Imagine de skeeze de la Pixabay

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. cu un energizant ‘ hell ‘ … en garde

  2. pall (s) mall

  3. Majoritatea nu au luat nici bac-ul pt. ca printr-un ordin de ministru li se da posibilitatea sa urmeze cursurile la postliceale fara sa promoveze bac-ul. Majoritatea nu stiu nici sa scrie, dar sunt primele care iau concursurile de angajare pe post in spitalele de stat. Asta datorita coruptiei si a mafiei care controleaza sistemul sanitar. Da Doamne, ca toti politicienii sa ajunga mai devreme sau mai tarziu pe mana acestor asistente!
    De asta cred ca s-a si dat acel ordin sa se faca angajari in spitalele de stat fara concurs, fara criterii, fara nicio regula! Acum sa vedeti cum arata sistemul sanitar! Platesti o viata intreaga la sistemul de sanatate si daca ajungi sa ai o singura data in viata nevoie de servicii medicale, daca nu ai bani si relatii, sigur ajungi la morga in cel mai scurt timp. Sau direct la capela, ca si de acolo se dau scutiri de autopsie pe banda rulanta ca sa nu se vada cati nor din cauza infectiilor intraspitalicesti si a lipsei de profesionalism a personalului medical.

    • fara biocide,fara medicamente,toate fondurile se duc pe salarii,cam asa arata spitallele
      romanesti ,ca sa nu mai vorbim de personal,cazul de fata-i relevant,sunt trimisi carne de tun…

  4. Timpenie crasa , avem asistenți medicali pregătiți lucrează în privat, multi în autoizolare că s-a suspendat activitatea, avem asistenți medicali cu ani de munca voluntara in spitalele publice și în unitățile de primiri urgențe, avem asistenți medicali care nu au prins posturi în spitale la concursurile din ultimii 5 ani deși au luat note de 7,:8 ,9 , și noi scoatem în stradă elevii, fără pregătire , fara drept de practică și inconștienți!!!

  5. Eh… o alta problema ar fi faptul ca majoritatea scolilor nu dispun de o baza materiala moderna (sau suficienta) menita sa pregateasca viitoarele cadre medicale pentru conditiile de pe piata de munca interna sau externa. Daca la asta adaugi si reticienta personalului medical din diversele unitati sanitare de a antrena si a mentora pe acesti elevi… viitorul suna „bine”.
    Vorbesc in cunostinta de cauza 😉