G4Media.ro

EXCLUSIV VIDEO Ministrul Justiției, Stelian Ion, măsuri după clasarea dosarului 10 august:…

EXCLUSIV VIDEO Ministrul Justiției, Stelian Ion, măsuri după clasarea dosarului 10 august: Voi sesiza vineri Inspecția Judiciară în cazul fostului procuror șef DIICOT / Voi cere procurorului general efectuarea unui control la Parchete/ Genul ăsta de preluare de dosare cu japca să nu se mai poată realiza

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a declarat, joi, într-un interviu acordat G4Media.ro, că va solicita în perioada următoare, chiar în cursul zilei de vineri, procurorului general realizarea unui control la unitățile de parchet pentru a verifica cum sunt declinate sau preluate anumite dosare. Măsura vine în contextul clasării dosarului 10 august de către DIICOT, care a preluat dosarul de la Parchetul Militar.

”Vreau să am o imagine de ansamblu cu privire la toate unitățile de parchet pentru a veni în final cu niște propuneri concrete, astfel încât genul ăsta de preluare de dosare cu japca să nu se mai poată realiza”, a declarat Stelian Ion.

Ministrul Justiției a mai anunțat că va sesiza vineri Inspecția Judiciară în cazul fostului procuror șef DIICOT, Georgiana Hosu, după ce un judecător de cameră preliminară de la Tribunalul București a respins cererea de redeschidere a dosarului 10 august formulată de fostul procuror-șef.

Întrebat dacă fostul procuror șef DIICOT ar trebui sancționat pentru modul cum a gestionat dosarul 10 august, ministrul justiției a declarat: ”Ar trebui măcar să se cerceteze dacă avem de-a face cu o gravă neglijență sau dacă avem de-a face cu o părere a unui magistrat, procuror, cu privire la acest dosar. Și în privința asta am în lucru o sesizare la Inspecția Judiciară pe care, cel mai probabil, o voi depune mâine, pentru a se elucida aceste aspecte și a nu exista acest dubiu”.

Vezi integral interviul cu ministrul justiției, Stelian Ion, în varianta VIDEO

  • Dan Tăpălagă: Discutăm cu ministrul justiției, Stelian Ion. A venit și motivarea deciziei prin care Tribunalul București a respins redeschiderea dosarului 10 august solicitată de DIICOT. Ce se mai poate face în plan intern pentru redeschiderea dosarului?
    Stelian Ion: Partea bună este că a venit destul de repede motivarea, un lucru de apreciat. Este important că dosarul nu se oprește aici. O parte din dosar este deja disjunsă și se continuă oricum cercetarea pe acea parte.

    Dan Tăpălagă: Pe jandarmi, pe executanți. Dar pe șefi, nu.
    Stelian Ion: Pe șefi era și încă este soluția de clasare. În ce mă privește, trebuie să analizez din prisma atribuțiilor mele. Și din această perspectivă și nu în calitate de participant la protest, de persoană care a formulat o plângere penală.

    Deci, din calitate de ministru, voi sesiza zilele următoare, dacă este gata mâine lucrarea chiar mâine, voi trimite către doamna procuror general solicitarea de efectuare a unui control la unitățile de parchet pe chestiuni foarte punctuale.

    Am observat în timp niște lucruri nu tocmai în regulă, ele sunt legate de eludarea regulilor de competență: declinări la solicitare, preluări de dosare, reuniri din acestea, tot felul de astfel de acte, care de multe ori au condus fie la tergiversarea dosarelor, fie la soluții parcă dinainte dorite. Nu e normal să se ceară cu insistență de o unitate de parchet un anumit dosar. Și atunci, am atribuția asta potrivit legii să declanșez un control pe chestiuni ce țin de respectarea regulilor în ce privește activitatea procurorilor și vreau să am o imagine de ansamblu cu privire la toate unitățile de parchet pentru a veni în final cu niște propuneri concrete, astfel încât genul ăsta de preluare de dosare cu japca să nu se mai poată realiza.

    Dan Tăpălagă: Aici vă referiți la modul în care DIICOT a luat dosarul de la Parchetul Militar?
    Stelian Ion: Aș vrea să mă refer la chestiuni de ordin general, pentru că mă interesează fenomenul, nu mă interesează dosare anume. Am plecat de la această situație, în acest context este interesant de analizat la un moment dat și latura aceea legată de atragerea competenței DIICOT, care a provenit dintr-o plângere penală formulată de Jandarmerie pentru așa-zisă tentativă de lovitură de stat, soluție care a obținut o clasare. Bineînțeles, trebuie văzut acolo dacă a fost o plângere penală făcută cu bună-credință, dacă a fost o inducere în eroare a organelor judiciare. Trebuie verificate lucrurile astea.

    Dan Tăpălagă: Dar dumneavoastră, domnule ministru, prin această verificare, prin acest control, pe care spuneți că-l veți cere chiar mâine procurorului general, ce doriți să aflați mai exact, că nu mi-e clar?
    Stelian Ion: Mecanismele acestea folosite în ultima perioadă de eludarea competenței, de tragere a unui dosar de la o unitate de parchet la altă unitate de parchet într-un scop sau altul, nu întotdeauna legitim.

    Dan Tăpălagă: Adică dumneavoastră credeți că metoda asta de declinare și de luare a unor dosare se face cu scopul de a îngropa un dosar?
    Stelian Ion: Uneori cred că se face cu acest scop și, dacă ne uităm în urmă, putem vedea la marile dosare, la dosarele istorice, la dosarul Revoluției, la altele, care s-au tot plimbat, s-au perindat și la un moment dat nu a mai înțeles nimic din ele. Și atunci avem o mare problemă. Deci eu sunt convins că trebuie să lămurim aspectele acestea cât de repede se poate.

    Dan Tăpălagă: Și veți interveni legislativ în vreun fel dacă rezultă rea-credință în declinări?
    Stelian Ion: Știți, legea în general e clară. Dar se găsesc portițe, uși întredeschise așa, prin care se forțează foarte mult și atunci trebuie închise și acele uși. Deci dacă va fi concluzia că trebuie modificări legislative evident că ăsta este și scopul până la urmă. Un alt scop este și tragerea la răspundere, dacă există punctual deficiențe, abateri disciplinare, dar controlul acesta nu este de natură disciplinară, are cu totul alt obiect.

    Dan Tăpălagă: Controlul vizează toate parchetele?
    Stelian Ion: Da, toate parchetele. DIICOT, DNA, Parchet General și cele din subordine.

    Dan Tăpălagă: Dar acum victimele din Piața Victoriei se întreabă ce se mai poate face, ați ridicat acest orizont de așteptare vinerea trecută, spunând stați să vină motivarea Tribunalului și o să ne lămurim. Ei, v-ați lămurit, ce se mai poate face?
    Stelian Ion: Fiecare persoană vătămată care a formulat plângere poate citi această încheiere. Oricine cercetează lucrurile poate vedea că ordonanța de clasare nu a fost comunicată către toate persoanele vătămate, deși Codul de Procedură Penală este în acest sens.

    Dan Tăpălagă: Ați spus că din 700 de victime a ajuns doar la 16.
    Stelian Ion: 17, și aceasta este o chestiune care trebuie văzută de persoanele vătămate și de organele judiciare. Eu nu sunt aici pe post de avocatul poporului, mi-ar plăcea foarte mult să dau sfaturi și să dau soluții. Eu vin doar cu prezentarea unor realități, fiecare face după cum consideră și după cum crede că e potrivit. Este clar că în urma cercetărilor cu privire la persoanele despre care ați spus, care au interacționat direct cu protestatarii, se pot ivi probe noi din care să rezulte alte aspecte. Și probele noi, împrejurările noi, pot conduce și ele la redeschiderea dosarului cu privire la peresoanele din conducerea Jandarmeriei. O altă chestiune, plângerile, nu toate, au vizat jandarmii. Au vizat și politicieni, spre exemplu, cu privire la aceștia nu s-a dat o soluție, de niciun fel. Iarăși, este o chestiune care nu este închisă. Important este să se respecte procedura foarte clar. Ideal ar fi fost, e bine să existe reprezentanți unici care să reprezinte toate părțile. Altfel e greu să comunici către toate părțile toate actele procedurale. E îngreunată activitatea organului judiciar. Dar chiar și așa, fragmentată procedura în multe părți, numărul mare de persoane vătămate în penal, procedura trebuie respectată cu strictețe. Eu nu văd un capăt de drum aici și nu văd direct drumul către CEDO.

    Dan Tăpălagă: Unii spun domnule ministru că odată respinsă cererea de redeschidere intervine autoritatea lucrului judecat și nu se mai poate face mare lucru. Victimele, chiar dacă fac o nouă cerere, intervine autoritatea lucrului judecat, o instanță s-a pronunțat definitiv pe acest capăt de cerere, redeschiderea dosarului 10 august.
    Stelian Ion: Nu a fost o judecată pe fondul cauzei, astfel încât să intervină o autoritate de lucru judecat. Însuși Codul de Procedură Penală permite redeschiderea dosarului în împrejurările pe care vi le-am relatat.

    Dan Tăpălagă: Dacă apar probe noi.
    Stelian Ion: Dacă există probe noi, dacă se dovedește că nu existau împrejurările care să conducă la soluția de clasare la acel moment și din punct de vedere procedural unii juriști spun cu tărie că lucrurile nu se încheie aici și că poate fi răsturnată această soluție de clasare. Acuma, dacă veți întreba pe unii juriști vă vor spune ceva, dacă veți întreba pe alții probabil vă vor spune altceva. Mă refer la oameni de bună credință, care încearcă să dea o soluție. Și mie mi-au fost prezentate variante, însă părerea mea asta este, că lucrurile nu se încheie aici și că există posibilități. În orice caz, toate căile legale trebuie utilizate, dacă se dorește. Dacă cei care se consideră lezați, care sunt mulți, vor să continue activitatea aceasta sau demersul lor de a găsi adevărul și de a ajunge la liman în acest dosar.

    Dan Tăpălagă: Am văzut cu toții ordonanța de infirmare a fostului șef DIICOT, cel puțin neglijentă, cel puțin discutabilă. Ar trebui să se ia vreo măsură împotriva fostei șefe DIICOT pentru modul general în care a gestionat dosarul 10 august?
    Stelian Ion: În opinia mea, ar trebui măcar să se cerceteze dacă avem de-a face cu o gravă neglijență sau dacă avem de-a face cu o părere a unui magistrat, procuror, cu privire la acest dosar. Și în privința asta am în lucru o sesizare la Inspecția Judiciară pe care cel mai probabil o voi depune mâine, pentru a se elucida aceste aspecte și a nu exista acest dubiu.

    Dan Tăpălagă: O sesizare pe numele fostului șef DIICOT, Georgiana Hosu?
    Stelian Ion: Din încheierea judecătorului de cameră preliminară ar rezulta că această informare a soluției de clasare ar fi fost făcută într-un mod neglijent. Dacă citești cu atenție toate argumentele de acolo. Concluzia o va trage Inspecția Judiciară. Nu pot spune eu că așa s-a întâmplat cu siguranță. Inspecția Judiciară este cea care, potrivit legii, va cerceta lucrul acesta.

    Dan Tăpălagă: Bun, dar sesizarea pe care o veți face o vizează pe doamna Hosu, nu?
    Stelian Ion: Da. Am spus că așteptăm motivarea. Nu aș vrea să vorbesc de nume, nu mă interesază cum se numește persoana respectivă. Vizează procurorul ierarhic superior care a informat soluția de clasare.

    Dan Tăpălagă: E, asta e doamna Hosu, nu altcineva.
    Stelian Ion: Societatea e împărțită, e divizată în acest moment. Dar o parte a societății civile a considerat foarte bun demersul de infirmare. Era cerut lucrul ăsta. Aici trebuie analizate lucrurile, poate se va ajunge la concluzia că a fost un demers complet, bine făcut și că nu există dubii. Dar poate există o neglijență. Trebuie să fii un jurist foarte bun, cu experiență și să ai o cazuistică pentru a analiza lucrurile acestea. E greu, din punctul de vedere al unui om care nu are pregătire juridică sau al unui jurist care nu are experiență, să tragă concluzii.

    Dan Tăpălagă: Bun, sunt semne de întrebare. Faceți o sesizare la inspecție.
    Stelian Ion: Eu zic că e bine să se clarifice, într-un fel sau în altul.

    Dan Tăpălagă: Pai și atunci cum n-are președintele Klaus Iohannis nici o responsabilitate pentru închiderea dosarului din moment ce a numit o asemenea catastrofă de șef DIICOT, împotriva unui aviz negativ al CSM?
    Stelian Ion: Pentru că asta cred. Asta cred, că președintele nu are o responsabilitate în această zonă. Vine anumite propuneri de numiri. În momentul acesta nu știm dacă a existat sau nu o gravă neglijență. Faptul că se va face o sesizare înseamnă că se va cerceta acest lucru, nu înseamnă că deja avem o gravă neglijență pe masă. În al doilea rând, nu poți fi tras la răspundere pentru anunite propuneri pe care le faci, pentru că le poți face cu toată buna credință și în urma unor recomandări din partea unor oameni în care ai toată încrederea. Vă dați seama, există în lumea aceasta judiciară opinii diferite cu privire la anumiți profesioniști. Se știu între ei procurorii, se știu între ei judecătorii. Dacă îl vei întreba pe unul despre un coleg al lui va spune că e minunat, dacă îl vei întreba pe altul va spune, probabil, că este un dezastru. Președintele nu este jurist. Președintele nu are atribuții, are posibilitatea să țină cont de propunerile care i se fac și are de la lege această putere de a face numirile respective pe baza încrederii pe care o acordă.

    Dan Tăpălagă: Încă o întrebare pe dosarul 10 august este legată, dacă vreți, de procurorul care a instrumentat acest dosar, Doru Stoica, s-a dus la pensie, n-a mai putut fi verificat de Inspecția Judiciară.
    Stelian Ion: A fost verificat din cîte știu eu.
    Dan Tăpălagă: Întrebarea este dacă ar trebui interzisă pensionarea magistraților pe timpul cercetării disciplinare. Am văzut multe cazuri în care magistrații care au dat o anumită soluție controversată, cu semne de întrebare, n-au mai putut fi cercetați pentru că au plecat la pensie.
    Stelian Ion: Da. Este o chestiune sensibilă aceasta. Pare o măsură oportună pentru că s-a întâmplat de multe ori. Însă pensionarea se analizează de către CSM, nu poți să te pensionezi fără să ai un aviz de genul ăsta. În acea etapă se pot analiza lucrurile acestea, dacă există anumite elemente. Deci există și acum modalități de a împiedica pensionarea în cazul în care…

    Dan Tăpălagă: Dar în realitate nu se întâmplă.
    Stelian Ion: Uneori se întâmplă, alteori nu se întâmplă.

    Dan Tăpălagă: N-ar trebui stabilit mai clar în lege, domne, până nu ne lămurim cu cercetarea disciplinară nu pleci la pensie, că poate nu-ți mai dăm pensia aia de magistrat.
    Stelian Ion: Trebuie să analizăm lucrul acesta din toate unghiurile. Pentru că cineva căzut în dizgrația cuiva să aibă făcute multe plângeri, de rea credință. Ești magistrat de bună credință și încerci să faci lucrurile corect, dar superi pe cineva la un moment dat. Oricine poate formula sesizare la Inspecția Judiciară. Păi, în felul ăsta te țin în sesizări ani de zile și pe acest motiv nu mai poți ieși niciodată la pensie chiar dacă ai vârsta și îndeplinești toate celelalte…De asta spun, lucrurile trebuie analizate în profunzime.

    Dan Tăpălagă. Am avut o situație fericită în dosarul 10 august. Judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul București a venit cu motivarea foarte repede. Nu a trecut mult timp de la momentul pronunțării. Ar trebui ca motivarea sentințelor să fie publicată în aceeași zi cu pronunțarea lor?
    Stelian Ion: Într-o societate ideală, într-un sistem judiciar ideal, da, așa ar fi cel mai bine. Să fie pronunțată și decizia.

    Dan Tăpălagă: Am avut un caz recent în care s-a putut.
    Stelian Ion: Uneori se poate.

    Dan Tăpălagă: Problema e că de cele mai multe ori durează luni.
    Stelian Ion: E adevărat. Discuția este una de actualitate. Vin propuneri din partea unor avocați. Există și în CSM, într-o ședință am avut o discuție de genul ăsta. Există o preocupare, și pe mine mă preocupă foarte mult.

    Dan Tăpălagă: Dar ce puteți face? Soluția? Ca momentul ăsta, între pronunțare și motivare, să fie cât m ai scurt? Toată lumea înțelege încărcătura mare din instanțe, toată lumea înțelege că unii judecători sunt sufocați, alții nu. Totuși avem problema asta, trece foarte mult timp.
    Stelian Ion: Foarte important este ca soluțiile pe care le propunem să nu fie populiste și să fie aplicabile, pentru că legea se poate modifica. Venim cu o propunere, spunem să se facă în același timp. Se publică în Monitorul Oficial, de a doua zi ar trebui să se întâmple lucrul ăsta

    În realitate nu o să se întâmple așa, o să se întâmple altceva: o să se întâmple că pronunțările înseși or să fie date după luni de zile și lumea o să aștepte o soluție luni de zile. Ideea este să acționezi la baza problemei și anume la acest volum imens de lucru pe care îl au judecătorii și procurorii și o dată realizat acest deziderat, sunt convins că se va rezolva problema termenului lung în care vin motivările sentințelor și atunci

    Dan Tăpălagă: Și aici ce soluție aveți?
    Stelian Ion: Și atunci, imediat vă spun, din acel moment, da, într-adevăr, poți veni cu o astfel de modificare legislativă, să scurtezi și mai mult sau să, efectiv să spui că motivarea trebuie făcută în același timp cu pronunțarea.

    Dan Tăpălagă: Soluția.
    Stelian Ion: Sunt foarte multe cauze care parazitează, pur și simplu, sistemul judiciar. Cauze mărunte. Am avut discuții cu judecători care au spus foarte clar că ar trebui găsite soluții alternative de soluționare a litigiilor. Ar trebui să existe anumite praguri pentru anumite dosare, anumite categorii de procese ar trebui să aibă o anumită procedură, și avem în legislație acum, dar se vede clar că nu e suficient: procedura accelerată de soluționare, unele instanțe sunt pur și simplu sufocate de sute de cereri făcute de aceeași persoană. Un singur om are sute de… e vorba de acei procesomani.

    Nu sunt mulți la număr, dar destul de mulți pentru un sistem judiciar ca al nostru. Și pur și simplu ești nevoit să întocmești dosar, să faci cheltuieli cu dosarul ăla pentru un nimic sau pentru o chestiune informă. Care nu ar trebui să fie primită, pur și simplu, ca cerere de chemare în judecată. Și se pierde foarte mult timp cu acestea. Deci din politica de taxe de timbru, din chestiuni legate – avem discuții importante, legate de faptul că durează multe dosare în care sunt analizate proiecte mari de investiții și se ratează proiecte mari de investiții din pricina acestor contestări care durează foarte mult.

    Și atunci unii spun să facem tribunale sau instanțe specializate. Asta nu este o soluție, pentru că, am verificat, oricâte tribunale specializate ai face, trebuie să vezi pe procedură cum faci. Ei, anumite filtre, anumite garanții depuse de către cei care contestă, astfel încât să nu îți permiți să oprești doar că vrei, așa, fără să ai neapărat un interes foarte clar sau fără să ai dovezi sau fără să ai dreptate, poți opri un proiect foarte mare. Deci s-au ratat multe proiecte. Și atunci sunt soluții de genul acesta și le discutăm intens acum la nivel de guvern.

    Foto: Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu

    • Notă: Interviul integral cu ministrul justiției, Stelian Ion, va fi difuzat de G4Media.ro în cursul zilei de vineri.

    Citește și

    BREAKING Motivarea judecătorului care a respins redeschiderea Dosarului 10 August: Fostul procuror șef DIICOT, Georgiana Hosu, nu a transmis instanței analiza argumentelor persoanelor vătămate care cereau redeschiderea cauzei

    Context

    Dosarul 10 august a fost deschis inițial de procurorul Bogdan Pârlog de la Secția Parchetelor Militare, care s-a autosesizat. O lună mai târziu, în septembrie 2018 Jandarmeria a sesizat DIICOT cu privire la ”acțiuni cu caracter violent, premeditat și coordonat al unor participanți, în sensul încercării de a pătrunde fără drept în incinta sediului Guvernului, în scopul schimbării ordinii de drept prin violență”. (teza PSD/ Liviu Dragnea/ Carmen Dan).

    În 28 iunie 2019, deci după un an de investigații, Secția Parchetelor Militare își declină competență către DIICOT. Cauzele au fost conexate.

    Surse juridice au declarat pentru G4Media.ro că Bogdan Licu, procuror general interimar în 2019, a dorit să scape de dosarul 10 august pentru a nu-și periclita șansele de a fi numit în funcție de conducere, prin urmare l-a pasat DIICOT.

    700 de persoane au depus sesizări penale după 10 august, din care 600 efectiv se consideră părți vătămate și au răspuns citațiilor. 289 de persoane din rândul jandarmilor au reclamat că au fost victime ale violențelor din 10 august 2018 din Piața Victoriei.

    Șefa DIICOT, Georgiana Hossu, a fost numită în funcție de președintele Klaus Iohannis, deși a primit aviz negativ de la secția de procurori a CSM. A demisionat abia după ce soțul ei a fost condamnat în primă instanță într-un dosar de corupție.

    Dan Hosu, soțul celei propuse să conducă DIICOT, a fost trimis în judecată de procurorii DNA în 2017, sub acuzaţia de trafic de influenţă şi dare de mită în dosarul Carpatica Asigurări.

    Radio Europa Liberă a dezvăluit că Dan Hosu este bun prieten cu colonelul Cătălin Paraschiv, cel supranumit „Fantoma în alb” sau „Dirijorul” în timpul protestelor din 10 august 2018. Dan Hosu, fost polițist, ar fi depus la dosar o caractererizare pozitivă făcută de fostul comandant al brigăzii speciale de intervenție a Jandarmeriei.

    Dosarul 10 august a fost preluat la DIICOT de la Parchetul Militar în iunie 2019 tocmai de către Giorgiana Hosu, pe atunci procuror-șef adjunct al instiției și l-a instrumentat împreună cu procurorul Doru Gabriel Stoica.

     

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

58 comentarii

  1. si cu indempendenta justitiei cum ramane

    • Asta e valabila numai cand e PSD la putere. Atunci cand e pnl si usr la putere, atunci independenta justitiei dispare brusc. Bine ca ei zic ca justitia e tot independenta, dar daca PSD facea ce fac astia azi, erau toti ca PSD ataca justitia si o calca in picioare.

    • Wow ! Este plin de postaci pro-coruptie pe aici. Cam cat se plateste meseria de postac pesedist ? Luati si voi salariul mediul pe economie ? Aveti carte de munca ?

      Televiziunile controlate de penali nu mai au audienta, asa ca au trimis armatele de postaci pe unde mai exista jurnalisti independenti.

      #RusinePostacilor

    • La fel ca si respectul intre oameni, Independenta Justitiei intr-o tara se castiga facand Dreptate poporului, nu invocand-o la tot pasul dupa ce clasezi dosare ca 10August, Revolutiei sau Mineriadelor, sau cand favorizezi hoti, fugari sau pedofili. Si pentru dosare, te mai astepti si recunostinta vesnica de la societate – cele mai mari salarii din sistem si pensii speciale nesimtite mai mari decat salariile dupa o cariera de 20 de ani de „stress”. De 2000 de ani in Romania se face justitie si mai niciodata Dreptate. Nu credeti ca a venit momentul sa realiniem modul in care functioneaza Justitia cu principiile Dreptatii si a statului de Drept?

  2. Vinovații găsiți sau negasiti vor primi o Pensie Specială!

    • Un bun semn de intrebare, zic eu: Aceasta sesizare a Jandarmeriei din septembrie 2018 nu ar trebui incadrata la fapte penale?
      Deoarece, chiar Stelian Ion speculeaza ca aceasta sesizare a fost facuta cu rea-credinta.

  3. Hahahaha. Ai primit ok de la ambasada Stelica? Sluga…

    • ce amabasada prostule?

    • Stelian Ion, nu ai trebui sa îți bei cafeaua pe la DNA și alte instituții, ati luat puterea ca a vrut Johannis, cred ca o sa urmeze cu declarații de dragoste pe la Jilava, Rahova și alte „hoteluri” de lux, lepre ca și PSD, și ca toții alții care au fost.

  4. Justitie mafiota si independenta mai lipsea Romaniei.

  5. Țineți – vă, că s-a-nfoiat Stelica!!
    Păi, ce faci, dom Ministru, tu nu ai auzit de la Partid că s-a decis că e o porcărie corupția?! Ești cam defazat!

  6. Ziceam că Stelica e cam defazat pentru că la Partid s-a stabilit că corupția e o porcărie!

  7. Salut !
    Limanul lui Stelica !
    Care o fi acela ?….
    Eu imi imaginez, cam asa :
    Invita la un party toti rezistii , 600 inscrisi. ca parte
    vatamata, plus cei 289 de jandarmi, inscrisi tot ca parte vatamata.
    Toti cei 889 de participanti vor purta un ecuson cu mesajul ” Stelica, go home ” Dupa fotografia de grup, vor depana amintiri iar in final, se va citi
    „Pax Romana” urmata de hora unirii.
    Nu vad un liman mai romanesc,pentru ca, toti, au luptst pentru patrie!

  8. Macar incearca sa repare ceva, spre deosebire de PNL care vrea sa omoare dosarul.

  9. Chiar pare bine intenționat și onest in cea ce spune și face, și culmea, nu m-a platit nimeni sa scriu asta.

  10. Au ieșit trolii la normă.
    Răspunsurile lui Stelian Ion sunt de foarte bun simț. Cum să nu se investigheze munca unui magistrat, atâta timp cât lipsa de profesionalism este folosită într-o motivare a unei decizii judecătorești. Exact asta se caută, independența justiției, să nu fie făcute, sau mai bine spus nefăcute, pentru că un procuror este șantajabil, corupt, sau pus într-o situație de conflict de interese.
    Trolii de mai sus nici măcar nu au citit răspunsurile ministrului, dar ei deja văd atentat la independența justiției.

    • Raducule, ești praf omule. Oligofrenii că tine nu or să înțeleagă niciodată cum funcționează o justiție independentă. Rolul ministrului justiției nu este acela de a comenta sentințele in unele dosare, mai ales în dosarul în care se face parte vătămată. Păi acest lucru reprezintă un conflict de interese care se vede de pe lună, iar Stelică atacă independenta justiției într-un mod barbar, dar de, el are voie că nu e de la ciuma roșie. Și vă mai întrebați, că proștii, de ce a câștigat PSD iar alegerile. Păi dați-vă jos ochelarii de cal de pe ochi și o să vedeți de ce a câștigat PSD alegerile în 2016, 2020 și o să le câștige și în 2024. Oamenii văd mizeriile PNl-ului și ale USR-ului (2021), cum au văzut mizeriile guvernului Cioloș(2016) și cum au văzut mizeriile guvernului PNL(2020).

    • Praf ești tu, @Genie, dacă trăiești cu impresia că cei care votează PSD văd vreo mizerie din toate câte sunt in țara asta ! Alegătorul PSD vede…decât bani nemunciți in fața ochilor, așa cum văd personajele din desenele animate simbolul dolarului câteodată și merg ca zombii după el cu limba scoasă…
      Vrei să-ți desenez scena?

  11. ce se mai aude cu mineriadele, revolutia lui ilici?

  12. Intrebarea fundamentala si pe care nimeni pe-acilea nu vrea sa o puna: de ce toti fug de acest dosar? si de ce s-a inchis el? putea sa se intample asa ceva fara ordin? pai procurorii nu tin de ministerul public?

    Banuiala mea, pentru ca in 10 august s-a pus de o manereala, totul a fost o piesa de teatru care a avut drept scop o chestie gen * manifestantii lui Trump in Casa Alba*, urmata de solicitarea pe care trebuia sa o face presedintele Vioricai Dancila sa-si depuna mandatul!

    ce o tot lungim?!

    *boborul* a fost invitat sa-si faca datoria…nu a contat ca mitingul a fost ilegal de la cap la coada, unde s-a mai vazut ca la Revolutie sa se respecte legi!

    demn de remarcat este absenta miscarilor de strada legate de inchiderea dosarului….

    Daca asa ceva s-ar fi petrecut sub PSD am fi avut ample miscari de strada in toate orasele tarii…dar acum?

    vorba conului Leonida: * Câtă vreme sunt ai noștri la putere, cine să stea să facă revuluție? *

    toata aceasta tevatura are rostul ei…sa stirbeasca din imaginea presedintelui si implicit a pnl-ului, actiune intreprinsa de usr

    numai ca nici usr-ul nu sta bine…

    *Într-un interviu prezentat de Antena 3 cu protestatarul #Rezist, Ovidiu Grosu a declarat că pe 10 august manifestaţia organizată de diaspora se va lăsa cu sânge şi foc, vor avea dreptul să ucidă jandarmii şi să le confişte armele. Nu va fi un protest, ci o Revoluţie, a mai declarat protestatarul. *https://evz.ro/plan-halucinant-protest.html

    faptul nu are cum sa nu-ti lase un gust amar…..

    democratia presupune ca toate interesele sa fie vizibile, iar jocul politic, transparent…iar impunerea dominatiei sa se faca potrivit regulilor….

    la noi, si 10 august este o dovada in plus, lucrurile sunt ascunse, manipularile la ordinea zilei, nerespectarea principiilor filosofiei politice un fapt curent…

    • Jandarm? Amantele dvs au fost vaccinate cu Pfizer sau cu A. Zeneca ? Că, cică, ultimul coagulează sângele care circulă inclusiv pe la „franțuzoaică” și nu veți mai beneficia de servicii complete…

  13. mafia PSD a invadat aceasta pagina! clasarea dosarului 10 august este revoltătoare, este o consecință a distrugerii ei de PSD! sa ignori 600 de plingeri penale, cea ce a văzut o tara întreaga cum au fost bătuți și gazati oameni nevinovați, urmăriți și hăituiți pe străzi este un act mafiot! și vin niște nemernici și spun ca un ministru care încearcă sa găsească mijloace de redeschidere a dosarului ca ataca „independenta” justiției!

  14. o, nu! il trimite pe bubos, slugs lui dragnea! sa vezi ce se face ăla că munceste!

  15. Concluzia este ca soluția de clasare este controversata, și sunt comentatori care țin morțiș ca Johannis e de vina, deși a fost tot timpul de partea manifestanților. Redeschiderea dosarului, indiferent pe ce

  16. ce s-a intamplat baieti, ati ramas fara slujbe la stat si o ardeti pe forumuri pana la urmatoarele alegeri?

  17. Clasarea dosarului este o soluție controversata și unii comentatori s-au grăbit sa – l arate cu degetul pe Președinte ca principal vinovat, de parca el ar fi finalizat dosarul. Soluția corecta este redeschiderea dosarului indiferent de calea pe care se ajunge la infirmarea clasări. Divizia pesedista din justiție tine cu dinții de clasare, în apărarea lui Carmen Dan, Dragnea, și ceilalți corifei pesedisti. Treptat, treptat se restabilește dreptatea și în sistemul de justiție. Sa avem răbdare.

  18. Actualul ministru al justiției, nu avea cumva o problemă cu o locuință socială primită de la stat, după ce a prezentat niște acte medicale în care era diagnosticat ca fiind o persoană cu dizabilități?
    Eu zic să îi fim alături, chiar pare o persoană care vrea ca justiția să facă dreptate!
    Sunt impresionat de modul în care PNL, dar mai ales USR se implică în problemele justiției!
    Aștept cu nerăbdare să privatizeze Casa Națională de Pensii, Casa Națională de Sănătate, dacă s-ar putea și învățământul, justiția, armata, poliția, pompierii etc.
    Cinste lor, suntem pe drumul cel bun!

    • sanatatea trebuie sa fie nationalizata si gratuita ca sa poata beneficia toti de tratamente performante nu numai cei care au bani. Nu se poate ca in sec 21 sa se faca business din sanatate. Fostii securisti sa capuseze alte domenii dar nu sanatatea.

    • @raducu diversiune numar ascuns? o dai pe realizarile marete psdiste si plangi de mila bietului romanas vandut la agenturi?

  19. Steliane, ai uitat cine esti si de ce esti acolo.
    Vorbesti ca un membru al sistemului, ca o componenta fara creier, ca un aparator automat al unei mafii care ne distruge societatea si vietile.
    Nu asta esti si nu de asta ai fost pus acolo. Esti un om politic bine intentionat cu o misiune de onoare si esentiala (mai importanta pe termen mediu decat orice altceva face guvernul asta): sa inlaturi putegraiul, sa destructurezi retelele de coruptie, sa pui lucrurile in ordine. Nu sa apesi pe cate un buton care ti se pune in fata din cand in cand.
    Iar in materie de 10 august ce propui tu aici e bun pentru viitor dar nu ajuta speta. Sistemul tau (daca tot simti ca apartii) a facut un kkt mare, foarte mare, de neiertat, in mijlocul salonului si tu vrei doar sa scormonesti in el.

  20. Stelica zici ca s a inscris in Pnl, a invatat rapid directia.

  21. Statul e uzurpat de mafie si coruptie. Apelati forurile internationale pana nu e prea tarziu.

  22. s-au activat creiere mici jandarmii

    comenatorii troli care nici macar nu au citit articolul, si nu au inteles ordinea actiunilor si validitatea lor, ca ei stiu dinainte ca veorica si draknea si carmecita sunt zei ai dreptatii si bataia pentru aia contra e rupta din rai, ca au vazut ei la francezi

    vedeti ca fuge jandarmerita batuta de ai vostri, fugiti dupa ea

    vai de capul vostru, meritati calcati pe cap de jardarmii vostri ca oricum e gol si degeaba si le dati pe urma dreptate

    comparatia cu francezii e facuta in stil sovietic

  23. De necrezut, cât de iramplasabilă este doamna Hossu! Cât de protejată. Cum sar toți ca arși, când li se cere să se atingă de ea. Vai, nouă, justiția lu’ pește prăjit. Ne-am lămurit, domnule Stelian. Sunteți din aceeași stofă cu… ceilalți.

  24. Degeaba face figuri Stelian Ion, dosarul clasat nu se mai intoarce. Daca oamenii ar avea initiativa, ar protesta masiv in continure in fata CSM si a Tribunalului ca sa ceara demiterea vinovatilor. Fara presiunea strazii, coruptii isi vad de treaba.

    • Susțin!

    • @ carmen I: Stimată doamnă, vă rog mult să-mi spuneți până când doriți să mai iasă românii masiv în stradă. Nu v-ați săturat de ieșit aiurea în stradă fără să rezolvăm ceva? Vreți să ne prindă sfârșitul lumii în piața Victoriei? Nu considerați că după manifestații și după vot e rândul justiției și politicienilor să rezolve treburile cum ar trebui, într-un stat al UE?

    • @Lucuian: Si dacă nu rezolva ei, civilizat, cum ar trebui? Ce ne rămâne de făcut atunci?

    • Voi cum credeti ca a fost condamnat Dragnea? Justitia avea de gand sa-l scape, dar presiunea strazii a fost foarte mare. Populatia era in pregul revoltei si justitia a decis sa-l sacrifice pe Dragnea, insa i-a salvat pe restul. Protestati in fata CSM, ca acolo este marea coruptie care face jocurile.

  25. !carmen I

    cu tot respectul o spun, ideea din postare m-a facut sa zambesc!

    alta era povestea daca la presedentie ar fi fost un presedinte de stanga, iar la guvernare Psd-ul, sa fi vazut atunci intransigenta revolutionara, moralitate la inalte culmi, mitinguri si proteste in toata tara…..dar asa?

    pai nu ne invata conu Leonida: * Câtă vreme sunt ai noștri la putere, cine să stea să facă revuluție? *

    unora nici nu le vina sa creada ca au fost manipulati…vorba lui Twain…* e mai usor sa inseli oamenii decat sa-i convingi ca au fost inselati*!

  26. !Aurel Cormiz

    Aveti umor cu carul….adica procurorii si judecatorii care l-au bagat pe Dragnea la inchisoare acum s-au gandit sa-l apere?

    sunteti mortal, absolut mortal, aveti o singura problema, minora de altfel, ea se numeste *logica*!

    • Lasati ca nici pe dvs , nu va da afara din casa !!
      Nu am stat luni de zile in strada ca sa ”rezolvam” ceva ci pentru ca sa putem sa ne privim copiii in ochi sau sa ne putem privi in oglinda in fiecare a doua zi…. Coruptia nu se ”rezolva”si cu atat mai putin din strada !! Nu ne-a manipulat nimeni in sensul iesirii la proteste si sigur o sa le reluam intr-un context sanitar mai adecvat daca nu se produc schimbarile asteptate ……..
      Iar schimbarile asteptate inseamna mult mai mult decat dosarul 10 August !!

  27. Pe 10 august, nu sa încercat intrarea în sediul guvernului ?
    În America, pe uni din cei care au luat cu asalt Senatul au fost uciși și câți nu ar fi fost băgați în spital, de către forțele de ordine. Nu mai vorbesc de cei arestați și care acum sunt prin închisori.
    La noi ce era să le facă ? Să le dea flori ?

  28. Aoleu, panica la pesedeu!!! Postacii au de munca, i-au chemat si din liber. Spor la treaba, baieti! Si nu uitati sa va notati orele suplimentare efectuate.

  29. Sa se invete minte procurorii si judecatorii, ca nu dau ce sentinte cred ei, dau ce sentinte se impun la nivel politic.
    Ce, li s-a urcat independenta la cap?
    Ia sa avem din nou tribunalele populare, ca in anii ’50,
    Alea erau vocea poporului, sa vezi acolo eficienta.

  30. !Iulian

    domnia-voastra nu s-a ridicat pe 10 august la nivelul asteptarilor presedintelui Tarii de a avea la vremea respectiva guvernul meu, parlamentul meu, Constitutia mea, Romania cum vreau eu!

    pesemne ca la primele grenade aruncate, in loc sa intrati in Palatul Cotroceni, cum era prevazut scenariul, ati dat bir cu fugitii si nu v-ati oprit decat in Cismigiu si acolo v-ati ascuns printre boscheti!

    pai asa au facut razesii lui Stefan Cel Mare la Podu_Inalt? dar ostenii lui Mihai Viteazul? ce era daca ati fi luat niste bastoane peste cap, cine stie daca nu s-ar fi aranjat mai bine circuitele neuronale…si nu ati fi scris nazbatii pe-acilea…

    adica pe 10 august niste *revolutionari* anunta sange si foc, preluarea puterii politice cu arma in mana, piata se umple sa-i sustina, nu tu respectarea Constitutiei, nu tu respectarea legii 60, a adunarilor publice, nici macar sa fi citit si asumat John Locke * al doilea tratat despre guvernare* despre cum respectarea legii inseamna libertate, ..si hop, daca spui ca toti astia sunt niste hahalere, esti facut pesedist!

    prin fuga domniei-voastre rusinoase, ati pus in pericol inaltele idealuri ale presedentiei si ale actualei puteri politice!

  31. Au fost multe situatii pe stadioane cand un spectator a aruncat o petarda si au fost evacuati toti suporterii cu bastoane pe spinare. Nimeni nu a comentat, desi ceilalti suporteri au respectat legile, au platit bilet, competitia a fost organizata legal . Acum dorim sa fie executati niste oameni pentru ca o adunare nelegala a fost evacuata conform procedurilor din manual dupa ce a fost somata sa paraseasca piata. Somatia a fost anuntata dupa ce au avut loc conflicte intre jandarmi si manifestanti. Conflictele au culminat cu furtul unei arme de foc. Daca prin absurd o persoana din cadrul jandarmeriei ar primi vreo sanctiune pentru modul cum au actionat jandarmii statul s-ar afunda si mai tare. Adica am avea mai multe cazuri Caracal si Onesti. Asta nu inteleg ipocritii: Iohanis, Stelian, Lazar etc.

  32. Acesti ipocriti : Iohanis, Lazar, Rares Bogdan, Stelian Ion sunt responsabil pentru ca autoritatile statului actioneaza indecisi si cu teama in cazuri precum Caracal si Onesti. Ipocritii stiu foarte bine ca Jandarmeria la 10 aug a actionat conform procedurilor din manual, dar ei vor sa castige capital electoral cu orice pret ( chiar cu pretul subrminari autoritatilor statului). Ipocrizia lor conduce la indecizia si teama autoritatilor de actiune in cazuri precum Caracal si Onesti. Pentru ei nu conteaza decat sa castige capital electoral incercand sa se vanda la prosti .

  33. Păi ce asta-i țară??..ai să fim serioși, e colonie!!!…deobicei in colonii nu se respecta legile, clloniile au fost locul unde se exileaza proscrisii…asa su făcut romanii cu ovidiu, așa ai făcut 400 de ani de dominație turcească ,sau adus toti pârliții si nenorociții în valahia și moldova…în transilvania era imperiul austriac așa ai fost aduși sașii și unguri la granițele imperiului…n-are rost să facem istorie…aici in colonie face ce vrea fiecare….nu vedeti ce căcat de miliție avem,sau miniștrii, parlamentari…teritoriul asta e ocupat vremelnic de o populație ,nu de un popor…

  34. @stefan cel mic. Domnule știți foarte bine ca PSD sub Dragnea mutilat legile justiției și și-a creat o adevărată coloana în interiorul justiției sustinuta de Lia Savonea, Dana Garbovan, Baltag, Corbu, Afrasinei, și cei doi din partea societății civile în CSM, numiți la sugestia PSD. Este o lupta foarte strânsă, însă speram catotusi dreptatea vatriumfa. Sunt semne că-și în CSM e pe cale sa se schimbe raportul de forte.

  35. Doar un soft de judecata care sa inlocuiasca ”onoratele instante” ne mai poate scapa de mafia din justitie.

  36. Puriule o să s gi p a cu insurecția din 10 August coarda pe care mergi e sensibilă și vibrează ești o slugă prea plecată pt înalta poartă

  37. Justitia statului de drepți, face sa fie necesar sa apelam la solutii jenante pentru a dovedi in instanta ca albul e alb !!
    Dle Stelian Ion, sa nu va bata si pe dvs Sistemul , ca pe ratatul de Predoiu ! Dosarele astea : Revolutie, Mineriade, 10 August , sunt doar cateva manifestari, simptome ale Statului Mafiot, condus, stapanit de Mafia Coruptiei !!
    Dle Presedinte, se aude pana la dvs, acolo, sus ? Vreti sa va terminati onorabil mandatul ? Implicati toate fortele (societate civila, consultanti, specialisti) si râniti rahatul din justitie .
    Nu priviti superior cum elefantii il strivesc pe Stelian Ion sub copite ca esecul lui , va fi si al dvs, ca si esecul total al mandatului predoiu…
    P.S. E un ambuscat pe care il strange ”cașcheta” printre comentaci, care compara actiunea jandarmilor- criminali din 10 August, conduși de psd, cu cea a jandarmilor din Franta si indirect, Rezist cu vestelele galbene !!

  38. !Aurel Cormiz

    cu tot respectul o spun, bateti campii!

    in cazul lui 10 august presedintele a numit procurorii care au instrumentat dosarul, nu psd-ul!

    iar procurorii tin de ministerul public gestionat de actuala putere!

    iar despre judecatoarea care a inchis dosarul nu am auzit spunandu-se ca este pesedista!

    ce treaba are CSM-ul cu dosarul lui 10 august?

    nu puteti sa va considerati director de constiinta si sa fiti un infractor, pur si simplu un infractor!

    mitingul din 10 august nu a respectat legea 60 a adunarilor publice, iar cei care nu respecta legea se numesc infractori, adica persoane care comit o infractiune!

    unul din organizatori ne anunta pe 6 august *Flăcări, fum și sânge pe străzi va fi 10 august*, anuntul a fost facut de protestatarul #Rezist, Ovidiu Grosu, pe 6 august…https://evz.ro/plan-halucinant-protest.html

    ganditi precum o faceau legionarii in anii 40 si comunistii in anii 50….nu conteaza principiile si valorile democratice…

    unul din parintii liberalismului este John Locke si uite ce spunea el acum mai bine de 200 de ani…:* Căci libertatea înseamnă a nu fi constrâns şi supus violenţei de către alţii, ceea ce nu se poate întâmpla acolo unde nu există lege. Ea nu este posibilitatea fiecăruia de a face ce vrea ( cine ar putea fi liber, când bunul plac al oricui altcuiva ar putea să domine asupra sa? ), ci posibilitatea de a dispune şi de a-şi orândui, după voie, persoana, acţiunile şi posesiunile şi întreaga proprietate, în limitele permise de acea lege căreia îi este subordonat, nefiind prin aceasta supus arbitrarei voinţe a altuia, ci fiind liber de a şi-o urma pe a sa”. (Al doilea tratat despre cârmuire.Scrisoare despre toleranţă” , ed. Nemira 1999, p.86).

    cine are dreptul de a destabiliza o tara precum vor muschii sai? ce jocuri si ale cui le faceti?

  39. !Eva

    mi-ati produs o mare deziluzie! tocmai domnia-voastra? ?

    pai cand a fost sa fie schimbat guvernul Ponta, il citez pe domnul Presedinte * a fost nevoie sa moara oameni ca acest guvern sa-si prezinte demisia!*

    si acum, la niste jeturi de apa si niste gaze lacrimogene ati luat-o la sanatoasa, in loc sa ocupati Palatul Victoria si sa indepliniti comandamentul unuia din organizatori anuntat pe 6 august: *Flăcări, fum și sânge pe străzi va fi 10 august*, anuntul a fost facut de protestatarul #Rezist, Ovidiu Grosu, pe 6 august…https://evz.ro/plan-halucinant-protest.html

    dumneavoastra l-ati tradat pe Presedinte, ati tradat idealuirile fostelor partide de opozitie, aflate acum la guvernare…

    toti s-au asteptat ca domnia-voastra sa intrati in Palatul Victoria, caci doar pentru asta v-ati dus la miting, sa dati jos guvernarea Dancila… si in loc de asta ati dat bir cu fugitii si nu v-ati oprit decat in Cismigiu si acolo v-ati ascuns printre boscheti!

    cum va puteti privi copiii in ochi acum, dupa ce ati dat dovada de atata lasitate revolutionara?

    L-ati deceptionat foarte mult pe domnul Presedinte al tarii!

    Nu v-ati ridicat la inaltimea asteptarilor sale! daca ati fi patruns atunci in Palatul Victoria presedintele ar fi putut avea guvernul lui, parlamentul lui, avocatul poporului al lui, Constitutia lui si tara lui!

    iar tara ar fi vazut in dumneavoastra o persoana care, dupa ce a mancat din pomul cunoasterii, nu i-a fost rusine sa se lupte cu pieptul gol, ca la nudism, la Costinesti, cu fortele raului, adica cu jandarmii!

    Ca doar era vara…

    Iar amenintarea ca o sa iesiti la proteste impotriva actualei guvernari m-a facut sa rad, mai ceva decat atunci cand Mita Baston declara: *ai uitat că sunt fiică din popor și sunt violentă; ai uitat că sunt republicană, că-n vinele mele curge sângele martirilor de la 11.II.; (formidabilă) ai uitat că sunt ploieșteancă — da, ploieșteancă! — Năică, și am să-ți torn o revuluție, da’ o revuluție…*

    de unde se vede ca Mita Baston v-a inspirat in toate cele..