G4Media.ro

EXCLUSIV Evaluatorii ARACIP vor asista la lecții, vor vorbi cu elevii –…

Foto: Pexels.com

EXCLUSIV Evaluatorii ARACIP vor asista la lecții, vor vorbi cu elevii – anunță președinta agenției de asigurare a calității, Mariana Dogaru / Noile evaluări externe ale școlilor și grădinițelor nu vor mai implica doar documente și hârtii și ar trebui să poată fi făcute de la mijlocul lunii mai

ARACIP – Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar – lucrează la un document care prevede unele modificări în procedura de evaluare externă a unităților de învățământ. „Trebuie mai bine implementată ideea de îmbunătățire a școlilor și grădinițelor la nivelul activității la clasă, nu al documentelor,”, spune Mariana Dogaru, președinta ARACIP, într-un scurt interviu pentru Edupedu.ro.

  • ARACIP, instituția care asigură calitatea în educație evaluând unitățile de învățământ, pentru acreditare, autorizare sau menținerea standardelor, trece printr-un proces de reorganizare, după ce Guvernul a aprobat un nou regulament de organizare a ARACIP, diferit de cel valabil din 2005.
  • Noul Consiliu a fost desemnat printr-un ordin al Ministrului Educației. Forul, numit cu întârziere în urma schimbărilor organizatorice aprobate de guvern acum o lună și jumătate, este format din 15 membri permanenți și patru membri observatori, aceștia din urmă incluzând reprezentanții sindicatelor și ai organizațiilor de elevi și părinți.

Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar lucrează la câteva modificări privind evaluările externe ale unităților de învățământ, care ar trebui să intre în vigoare la mijlocul lunii mai, spune Mariana Dogaru, președinta ARACIP.

În primul rând documentele necesare vor putea fi urcate în platforma ARACIP (la fel cum s-a întâmplat în pandemie), iar vizitele de evaluare vor fi diferite. “Nu vor mai fi analizate doar documente și hârtii, pentru a evalua calitatea învățământului din respectiva unitate de învățământ.

Evaluatorii vor face asistență la lecții, vor vorbi cu elevii, vor da feedback personalizat pentru ca apoi școala sau grădinița să poată să îmbunătățească acolo unde e necesar.

Dacă evaluatorii spun că este nevoie de anumite schimbări, după vizită, unitatea de învățământ are la dispoziție până la 60 de zile pentru a reglementa situația, dar nu mai târziu de finalul lunii iulie, pentru a putea fi emis ordinul și a ne încadra până în septembrie când începe noul an școlar,“ explică președinta ARACIP. Citește articolul integral pe Edupedu.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Bine si la jumatatea lui mai dar mai bine in iulie si august, cand sunt elevii in vacanta. Atunci pot discuta evaluatorii mai cu spor cu elevii.