G4Media.ro

Europarlamentarul Nicu Ştefănuţă a sesizat Comisia Europeană în privinţa companiei Louis Vuitton,…

Sursa foto: Facebook / La Blouse Roumaine – Louis Vuitton 2024 – O întreaga familie din Vaideeni, Vâlcea fotografiată în 2022 – Femei din Gura Râului, Sibiu, ieșind de la biserică, 1998

Europarlamentarul Nicu Ştefănuţă a sesizat Comisia Europeană în privinţa companiei Louis Vuitton, care vinde cămăși inspirate din portul Mărginimii Sibiului

Europarlamentarul Nicu Ştefănuţă, candidat pentru un nou mandat în Parlamentul European, a anunţat miercuri, printr-un comunicat de presă, că a sesizat Comisia Europeană pentru aplicarea regulamentului (EU) 2023/2411, în contextul utilizării pieselor tradiţionale româneşti de către Louis Vuitton şi a solicitat şi companiei să respecte patrimoniul cultural al României.

„Nicu Ştefănuţă este născut în Mărginimea Sibiului, fiind nu doar un politician modern care se luptă pentru drepturile tinerilor, ci şi un pasionat înrăit al dansurilor populare, iubeşte portul tradiţional, adesea celebrând portul tradiţional în Parlamentul European. Recent cu scandalul companiei de haute-couture Louis Vuitton care s-a inspirat în noua colecţie din portul tradiţional din Mărginimea Sibiului, europarlamentarul a luat atitudine şi a trimis o scrisoare patronului şi directorului companiei prin care cere ca portul tradiţional să fie respectat, recunoscut. De asemenea, a sesizat şi Comisia Europeană pentru aplicarea regulamentului (EU) 2023/2411 pentru a preveni astfel de exploatare a patrimoniului cultural în industria modei”, se arată într-un comunicat de presă transmis Agerpres.

Nicu Ştefănuţă spune că există un regulament european care va permite, în viitor, să fie protejat patrimoniul cultural mai bine.

„Nu este pentru prima oară când casele de modă folosesc motivele şi modelele hainelor tradiţionale. De aceea, sunt mândru că am votat un regulament european care va permite pe viitor să protejăm patrimoniul cultural mai bine. Însă, tocmai din acest motiv, cer autorităţilor din România să nu lase patrimoniul nostru exploatat gratuit şi să facă toate demersurile pentru ca artizanatul din România, frumuseţea regiunilor noastre să fie recunoscute în toată lumea şi protejate. Ne bucurăm că moda se inspiră de la noi, însă nu trebuie să fim duşi de nas, ci trebuie ca şi creatorii de modă să respecte bogăţia noastră culturală dacă se inspiră din ea”, a afirmat Nicu Ştefănuţă, conform sursei citate.

Europarlamentarul cere companiei „să admită public de unde s-au inspirat şi mai mult decât atât îi invită pe aceştia la un dialog cu ministrul Culturii prin care să se găsească soluţii pentru a respecta noua legislaţie europeană care prevede protecţia indicaţiilor geografice pentru produsele artizanale şi industriale, care face posibilă remedierea diferenţelor dintre sistemele naţionale prin protejarea produselor cu renume local precum bijuterii, textile, dantelă, pietre naturale, tacâmuri, sticlă şi porţelan, atât în UE, cât şi la nivel internaţional. De asemenea, speră ca Louis Vuitton să ajute artizanii, care încă mai păstrează tradiţiile fabricării acestor haine deosebite să păstreze în continuare acest patrimoniu cultural.”

Ştefănuţă susţine că a solicitat companiei Louis Vuitton să recunoască public originea motivelor tradiţionale româneşti din colecţia sa.

În ceea ce priveşte sesizarea Comisiei Europene, acesta a formulat o serie de întrebări, pentru a analiza situaţia tristă la care sunt supuse motivele tradiţionale. şi care se referă la aplicarea noului regulament, la obligaţiile autorităţilor locale şi cum poate compania Louis Vuitton să corecteze această situaţie.

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunţat că va solicita companiei Louis Vuitton să recunoască modelul iei cu şinoare specifică zonei Sibiului, în urma campaniei iniţiate de comunitatea La Blouse roumaine „Give Credit”.

Brandul Louis Vuitton a folosit, potrivit La Blouse roumaine, modelul cămăşii din Mărginimea Sibiului în noua colecţie 2024, fără menţionarea originii şi fără acordul păstrătorilor de zestre culturală. Prin campania „Give Credit” se cere ca brandul „să scoată piesele din colecţie până la obţinerea acordului din partea comunităţilor, cu creditarea originii”.

În urma anunţului ministrului Culturii, Paula Popoiu, director al Muzeului Satului, a subliniat, într-un mesaj, că odată cu acest demers ar putea fi reglementată copierea şi menţionarea sursei.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...