G4Media.ro

Europa ar trebui să vorbească mai puțin și să se pregătească mai…

Photo by FREDERICK FLORIN / AFP

Europa ar trebui să vorbească mai puțin și să se pregătească mai mult împotriva amenințării rusești, afirmă președintele finlandez/ Stubb îi îndeamnă pe aliați să se abțină de la retorica „belicoasă” privind un atac al Rusiei în curând

Noul președinte al Finlandei i-a avertizat pe ceilalți lideri NATO să fie mai puțin „beligeranți” în retorica lor împotriva Rusiei și, în schimb, să-și pregătească armatele pentru un potențial conflict.

Alexander Stubb a declarat pentru Financial Times că avertismentele publice recente privind agresiunea rusă dincolo de Ucraina distrag atenția de la ceea ce ar trebui să se concentreze cu adevărat țările europene: să ajute imediat Kievul și să-și pregătească armatele – chiar dacă nu crede că Moscova va ataca o țară NATO înainte de 2030.

„Sunt un pic îngrijorat de aceste discuții mai degrabă belicoase despre faptul că Rusia va testa articolul 5 [clauza de apărare colectivă a NATO] și că Europa este următoarea la rând. Cred că ar trebui să ne pregătim pentru asta, dar cred că este foarte puțin probabil”, a declarat Stubb, care a preluat funcția luna trecută, în primul său interviu acordat unui ziar internațional.

„Ceea ce le cer tuturor statelor europene este să devină mai finlandeze. Cu alte cuvinte, mai pregătiți. Trebuie să te pregătești pentru ce e mai rău pentru a evita ce e mai rău”, a adăugat el.

Sprijinirea Kievului în lunile următoare este extrem de importantă, deoarece președintele rus Vladimir Putin „se simte foarte încrezător” și vizează o „fereastră de oportunitate” pentru a sparge apărarea frontului ucrainean de acum până în septembrie, a spus Stubb.

În acest an a existat o avalanșă de avertismente din partea liderilor europeni, de la Polonia, Germania și Suedia până la Marea Britanie și Estonia, cu privire la perspectiva ca Rusia să poată ataca o țară NATO în următorii trei până la zece ani.

Retorica președintelui francez Emmanuel Macron a devenit, de asemenea, mult mai dură față de Rusia în ultimele luni, iar șeful diplomației UE a declarat săptămâna aceasta că un război european în afara Ucrainei „nu mai este o fantezie”.

Aceste avertismente s-au bazat pe faptul că Rusia a trecut la o economie de război și și-a mărit rapid cheltuielile pentru apărare, precum și pe promisiunile de a-și crește nivelul de trupe la granița sa cu NATO.

Stubb a declarat că Europa are „o fereastră de oportunitate pentru câțiva ani” pentru a-și schimba modul de gândire de la „la-la land” din perioada de după războiul rece, când prea multe țări considerau că un război este improbabil.

„Pentru alianță și pentru Uniunea [Europeană], nu este vorba doar de pregătirea statelor din prima linie, ci de pregătirea tuturor”, a adăugat el. „Vestea bună este că suntem pregătiți, indiferent de situație.”

Printre măsurile pe care alte țări europene ar trebui să le ia în considerare, Stubb a menționat conscripția, care este obligatorie în Finlanda.

Președintele a recunoscut că apelul său a fost „puțin nefinlandez”, deoarece țara este cunoscută pentru modestia și abordarea sa blândă. Dar a adăugat că Finlanda a purtat peste 30 de războaie și conflicte cu Rusia începând cu anii 1300.

Finlanda a devenit membră a NATO anul trecut, după ce a depus cererea de aderare la câteva săptămâni după războiul total al lui Putin împotriva Ucrainei, o decizie care a modificat decenii de neutralitate. După ce a aderat, granița directă a alianței cu Rusia s-a extins cu 1.340 km.

Întrebat despre planurile militare ale Rusiei de a-și spori prezența de-a lungul graniței finlandeze, Stubb a răspuns: „Nu suntem îngrijorați de toate acestea, dar suntem pregătiți”.

El a adăugat că scenariul de bază al Finlandei este că, până în 2030, Rusia va avea în continuare un lider autoritar și că „își va fi refăcut armata la aproximativ același nivel ca înainte de începerea războiului”.

Stubb a îndemnat țările NATO să „sprijine Ucraina atât timp cât este nevoie și în acest stadiu cu aproape tot ce este nevoie” pentru a respinge ofensiva de primăvară a Rusiei.

El a adăugat: „Rușii înțeleg că fereastra lor de oportunitate va începe să se încheie spre sfârșitul lunii august, începutul lui septembrie. De aceea, este urgent să ajutăm Ucraina chiar acum”.

El a mai spus că, pe termen scurt, Finlanda își golește „propriile depozite [de arme și muniții] pentru a sprijini Ucraina, iar apoi să le umplem din nou pe ale noastre”.

Presa finlandeză l-a prezentat pe Stubb ca pe un președinte NATO, având în vedere că primele sale deplasări în străinătate nu au fost în Suedia, așa cum este tradițional, ci la un exercițiu NATO în Norvegia, la Kiev și, săptămâna aceasta, la Bruxelles pentru a se întâlni cu secretarul general al alianței, Jens Stoltenberg.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Bine zis, herra Stubb.