G4Media.ro

Euronews: Se năruieşte visul unei mari coaliţii a suveraniștilor din Europa. La Summitul…

Sursa: Facebook

Euronews: Se năruieşte visul unei mari coaliţii a suveraniștilor din Europa. La Summitul de la Varșovia nu s-a ajuns la niciun acord

Exponenții a aproximativ cincisprezece partide europene suveraniste și de extremă dreaptă s-au întâlnit la Varșovia pentru a discuta despre crearea unui front comun în cadrul Uniunii Europene și pentru a căuta alianțe. Cu Matteo Salvini printre absenții notabili, reuniunea s-a încheiat fără un acord, transmite Euronews Italia.

Viziunea suveranistă, pentru reducerea puterilor UE și revenirea puterii la nivelul statelor membre, a fost împărtășită de cei prezenți, de la premierul ungar Victor Orban, până la președintele Adunării Naționale, Marine Le Pen. Dar summitul s-a încheiat cu un fel de fum negru, iar acordul privind crearea unui grup unic la Parlamentul European a fost deocamdată amânat, scrie Euronews.

Reprezentanții partidului polonez de guvernare PIS, organizatorii summit-ului, și-au subliniat linia lor ideologică bazată pe o cooperare mai strânsă a partidelor conservatoare din Parlamentul European (PE). „Vrem o Europă complet diferită”, a subliniat europarlamentarul polonez Tomasz Porębaz. Vrem o Uniune a patriilor și a țărilor suverane. „Nu birocrații și reprezentanții de vârf ai Comisiei Europene decid cum ar trebui să trăim. Guvernele suverane trebuie să fie cele care trebuie să facă acest lucru”.

Reunirea acestor mișcări politice „este o muncă pe termen lung care are nevoie de mult timp”, a declarat Marine Le Pen, candidata de extremă dreapta la alegerile prezidențiale din Franța, care a definit întâlnirea de la Varșovia un „pas important și fundamental”.

Le Pen și Orban protagoniști. Marii absenţi au fost Salvini și Meloni

La Varșovia, la invitația lui Jaroslaw Kaczynski, președintele partidului de guvernământ, Dreptate și Justiție (PiS), a fost prezent și liderul partidului spaniol Vox, Santiago Abascal, alături de reprezentanți ai grupurilor de dreapta din Austria, Belgia, Finlanda, Olanda. Euronews scrie că au existat și reprezentanți din România.

Din partea Italiei au lipsit exponenţii formaţiunii Fratelli d’Italia a Giorgiei Meloni și liderul Ligii Nordului, Matteo Salvini. Meloni spusese clar că nu crede în proiect și în nașterea unui nou grup în Parlamentul European, opinie împărtășită de marea majoritate a formațiunilor membre ale grupului ECR ( European Conservatives and Reformists Group).

Strategii și manevre politice

Între timp, summitul dreptei europene s-a desfăşurat loc pe fondul protestelor unui grup de manifestanți care i-au definit pe politicienii prezenți drept trădători. Potrivit lui Wojciech Przybylski, expert în afaceri europene, întâlnirea a fost mai degrabă un fel de operațiune de marketing pentru a da ideea unei unități care nu există de fapt în interiorul partidelor de dreapta.

Potrivit expertului, politicienii caută mai multă popularitate. În ciuda ideologiilor diferite, acești lideri vor încerca să rămână uniți cât mai mult timp pentru un scop care să ducă la următoarele alegeri pentru Parlamentul European.”Chiar și fără un compromis de bază, principalii exponenți ai partidelor ultraconservatoare prezente la Varșovia și-au exprimat satisfacția față de rezultatele obţinute”.

În urmă cu câteva săptămâni, mii de polonezi au ieșit în stradă împotriva unui posibil Polexit. În timp ce confruntarea dintre Varșovia și Bruxelles pare să fi ajuns într-un punct fără întoarcere în ceea ce privește statul de drept și justiția, Polonia se apropie tot mai mult de stabilirea unui front național comun în Europa, unde speră să aibă mai multă autoritate.

Traducerea Cătălina Păunel / Foto: Prim-ministrul maghiar, Viktor Orban, și omologul său polonez, Mateusz Morawiecki (Facebook)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. Ce poate fi mai frumos decat sa lupti impotriva Europei luandu-i miliarde de euro anual, sa lupti impotriva birocratilor de la bruxeles cu paiate politice locale puse de partid pe lista si platite de bruxeles cu 10 mii de euro pe luna. Si apoi sa-l linggi in dos pe piticul cracanat.

    • Pai cum sa se inteleaga domnii astia? Ca suveranistii occidentali vor in primul rand sa scape de estici(adica si de suveranistii estici, implicit), sa nu le mai ia slujblele, dar totusi sa poata avea acces la piata lor, blabla, dar suveranistii estici vor sa poata circula liber si sa munceasca in UE, dar vor mai putine reguli, vor protectionism pentru piata lor(adica restrictii de acces pentru firmele si produsele vestice). Practic sunt capra si cu varza in alianta.

    • Măcar polonezii, ar trebui să acorde mai multă atenţie ieşirilor strident pro-ruse ale lui Viktor Orban şi Marine Le Pen.

    • Nu stiu de ce crede autorul ca acesti politicieni s-au intalnit acum in Polonia sa semneze un acord. Exista o declaratie comuna, daca vreti, un fel de acord, ce contine liniile de actiune pe viitor.
      Eu zic sa mai asteptati nitel pana se va forma grupul parlamentar in PE, la care vor adera mai multi decat va inchipuiti voi astazi.

  2. „Andrei Șerban: Ei, vă întreb eu, cine și-ar fi imaginat, când eram la baricada de la Inter, că după numai 30 de ani vom ajunge să luptăm în țara asta împotriva neocomunismului impus de USA și UE?
    Iată cum se învârtește roata istoriei! Estul va refuza de data asta oferta Vestului marxizat. Și o va face luptând. De data asta, monstrul vine dinspre Apus. Spălații la creier nu înțeleg nimic, însă. „

    • In anii 90 imi doream sa emigrez , Germania era un vis , acum s a dus totul pe apa sambetei..

      cand in Europa , ai mai mari sefi itit spun ca sarbatoarea sfanta a Craciunului poate leza sensibilitatile unui mic grup si atunci ar trebui abolita , asta ne aduce aminte de anii 50

    • Statele UE sunt mici, sarace si fara putere singure. Nici franta sau germania, singure, nu pot face fata sua, china sau rusia. Numai impreuna statele UE isi pot depasi potentialul.

    • Bine insa ca sunt iata oameni care stiu cum e mersul, nu ca spalatii pe creier.
      In Romania se lupta din greu impotriva marxismului si socialismului.
      Cu pomeni, spagi, alocatii, sindicate mafiote, mariri de salarii obligatorii atunci cand firma e in datorii peste gat si se apropie de faliment.

      Babaieti, vi se vinde o fantezie urâtă. La fel cum in urma cu 15 20 de ani era o alta fantezie la moda in care UE si NATO erau salvarea suprema si urma sa curga lapte si miere in tarisoara noastra, acum tot aceiasi sunt dusmanii poporului daco-dac de dac.
      Luptati pe net cu morile de vânt ale neomarxismului, un concept stupid pe care nu il intelegeti de fapt si care nu se aplica nici in Franta, nici in Germania.
      Nu va schimba nimeni stilul de viata antioricenist cu wc-ul in fundul curtii. Interesele UE sunt de natura economica si pe termen lung, iar deocamdata pare ca au facut o investitie pr.o.a.s.t.a in Europa de Est.

    • Monstrul vine din toate partile…nu doar din apus..la noi e cate un caine rau spre fiecare zare!

  3. Pai cum s-ar putea intelege suveranistii din Germania cu cei din Franta sau Polonia, Austria cu Italia, Ungaria cu Romania si Slovacia, etc?

    • Ce conteaza? E bine pentru galii nealcosi, respectiv dacii liberi ca mna, pot fi independenti. Ca dupa sta Europa pe un butoi de pulbere? Nu conteaza, suverani sa fim.

  4. E o chestiune de timp pana la disolutia UE, asta daca „elita” conducatoare isi va continua politicile stupide. Problema este ca „suveranistii” ar putea pierde accesul la banii europeni, iar acest lucru nu le convine. UE a devenit un fel de coalitie USL-ista in care toti au ca scop primar accesul la bani. Ar fi greu pentru statele estice sa adopte retorici dure impotriva Bruxellesului pentru ca ar putea ramane fara bani, iar atunci se mai gandesc. In rest, UE devine precum o secta rupta de realitatea europeana, un fel de comunitate Amish care imbratiseaza politici draconice si austere care distrug economiile europene.

    • Ma amuza si stupefiaza comentariile de aici, mai toate sunt intr-o extrema sau alta.
      Comentariul asta e chiar foarte pertinent si chiar abordeaza problema reala. Nu e nicio problema cu UE, daca avem in vedere ce s-a trasat dupa ’90 prin tratatele care au dus la aparitia UE.
      Problema e, cum ai spus, ca UE devine o secta rupta din ceea ce e Europa in sine. Si daca o sa dispara UE, atunci ne intoarcem in anul 1939.

  5. Suveranisti, adica platiti de rusii pentru a dezbina ?
    Abia asteapta gasca de ciordaci rusi o Europa divizata, plina de tari mici si suverane.
    Divide et impera.

  6. Ce nu intelege suveranistul pesedist romanesc e ca exista o mare diferenta intre politica de dreapta practicata de Ungaria si Polonia si cea stangisto-comunista practicata de Romania.
    In Polonia cu 60 mil de locuitori administratia e cu 60% mai mica decat in Romania.
    Ambele tari au 100% absorbtie pe fonduri UE.
    Sunt incurajate investitiile si afacerile de orice fel nu pomana la stat. Nu exista conceptul „au venit multinationalele sa ne fure tara”. In Ungaria sunt atrase toate investitiile de orice natura. S a m d.

  7. Divide et impera!

    State multe și mici, neputincioase economic, fără putere de negociere, la mâna marilor puteri, China, Rusia, SUA.
    Dar, cu nemărginite ambiții naționaliste, vor juca mereu după cum le vor cânta giganții.
    Fără să vrea vor deveni vasali și nu suverani, direct la ei acasă. Deja sunt țări în Balcani datoare vândute pe generații către China.

  8. Cum adica un fel de coalitie a suveranistilor? Adica tot un globalism?
    Is prosti de le curge scuipat din gura

  9. Polonia, Ungaria, Italia si toate celelalte tari au acceptat regulile impuse de Bruxelles cind au aderat.
    Nu mai vrei sa le accepti, faci cerere si Exit, ce-i asa de complicat sa faci un referendum.
    Comisia de la Venetia ne-s spus ca gresim. Partidul a spus ca asta-i pofta ce-am…

  10. Incapabilitatea esticilor de a lucra impreuna. La fel cum a fost cu coalitia PNL USR+. Unii stiu numai sa dea cu pumnul in masa si a discuta li se pare pierdere de timp, birocratie. Argumentele, mincinoase. Aruncate cu furie. No school of debate, asa cum se practica din scoala in alte tari. Numai scoala manipularii, smecheriei si nepotismului.