G4Media.ro

Eurobarometru: 74% dintre tinerii români sunt optimişti în ceea ce priveşte viitorul…

Foto: Pixabay.com

Eurobarometru: 74% dintre tinerii români sunt optimişti în ceea ce priveşte viitorul Uniunii Europene şi arată o mai mare deschidere şi susţinere pentru politicile europene decât alte categorii de vârstă

Trei din patru tineri români (74%) sunt optimişti în ceea ce priveşte viitorul Uniunii Europene şi arată o mai mare deschidere şi susţinere pentru politicile europene decât alte categorii de vârstă şi aceeaşi proporţie dintre tinerii români sunt satisfăcuţi cu viaţa pe care o duc, indică eurobarometrul standard 96 (iarnă 2021-2022), potrivit unui comunicat al Comisiei Europene publicat luni, relatează Agerpres.

Studiul arată că 61% dintre tinerii români apreciază că lucrurile se îndreaptă în direcţia bună în viaţa personală, iar 70% sunt mulţumiţi de locul de muncă pe care îl au.

În termeni de principale preocupări, tinerii consideră sistemul de educaţie una dintre principalele provocări cu care se confruntă, alături de situaţia economică, şomaj, locuinţe şi mediul înconjurător şi schimbările climatice, şi au o opinie pozitivă asupra comerţului liber, ca politică internaţională.

Aproximativ 40% dintre tineri declară că nu discută subiecte legate de politica la nivel european, însă majoritatea lor au o percepţie pozitivă asupra modului în care funcţionează democraţia atât în Uniunea Europeană (63%), cât şi în România (50%).

Referitor la Uniunea Europeană, 74% dintre tineri sunt optimişti în ceea ce priveşte viitorul acesteia, iar aproximativ 55% apreciază că lucrurile se îndreaptă în direcţia bună în Uniune. Tinerii de peste 25 de ani sunt, în mod consecvent, mai deschişi faţă de politicile europene decât alte categorii de vârstă, având o părere puternic pozitivă despre acestea. Tot ei apreciază că valorile şi solidaritatea sunt cele care contribuie la sentimentul de comunitate, alături de economie, educaţie, statul de drept şi cultură.

Studiul mai arată că, în contextul actual, 59% dintre români sunt satisfăcuţi cu propria viaţă, o scădere faţă de anul precedent (66%) şi o mare diferenţă faţă de media UE (83%). Românii recunosc scăderea nivelului de trai, doi din trei spunând că viaţa lor era mai bună în trecut. 46% consideră că lucrurile se îndreaptă în direcţia corectă în viaţa lor personală, comparativ cu 68% media europeană.

Per total, 71% dintre români consideră că ţara se află într-o situaţie precară, iar 69% că lucrurile se îndreaptă într-o direcţie greşită. În acelaşi timp, 21% dintre români au încredere în partidele politice, 26% în guvern şi 28% în Camera Deputaţilor.

Instituţia în care românii au cea mai mare încredere este armata (63%), ea fiind urmată de sistemul juridic (52%) şi poliţie (51%).

În privinţa Uniunii Europene, 49% dintre români au încredere în aceasta, iar 41% au o imagine pozitivă despre ea. Încrederea în instituţiile Uniunii Europene este împărţită, Comisia Europeană prezentând cea mai mare încredere – 53%. O proporţie de 45% dintre români consideră că lucrurile merg în direcţia corectă în Uniunea Europeană, faţă de 37% media UE.

O proporţie de 47% dintre români asociază Uniunea Europeană cu libertatea de a călători, studia şi lucra oriunde pe teritoriul Uniunii şi consideră acest lucru cea mai mare realizare a UE. Alte elemente asociate cu UE sunt moneda euro (44%), o voce mai puternică pe plan mondial (32%), prosperitatea economică (27%) şi calitatea vieţii pentru generaţiile următoare (22%).

Cea mai mare susţinere este pentru libera circulaţie a cetăţenilor UE (73%) şi pentru o politică de apărare şi securitate comună a
statelor membre ale Uniunii Europene (71%). În ceea ce priveşte politicile economice, trei din patru români susţin parteneriate cu ţări din afara sa pentru a investi în infrastructură durabilă şi a conecta oamenii şi un salariu minim în toate statele membre.

Datele prezentate au fost culese în perioada ianuarie – februarie 2022. România a înregistrat în anul 2021 o rată a inflaţiei de aproximativ 8%, printre cele mai ridicate din UE. Finalul anului 2021 şi începutul anului 2022 au fost marcate de creşterea preţurilor la energie şi combustibili, peste creşterile din restul Uniunii.

Eurobarometrul standard este principalul studiu de opinie publică realizat de Comisia Europeană. El este publicat de două ori pe an şi se concentrează pe monitorizarea principalelor evoluţii din întreaga Uniune Europeană, a priorităţilor Comisiei Europene şi a principalelor evenimente socio-politice de actualitate. Studiul este realizat pe baza unor interviuri faţă-în-faţă, în toate statele membre şi o serie de ţări terţe.

Foto: Pixabay.com
Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Pe naivitatea vârstei…UE a devenit precum regina Angliei, doar decor.

    • Sunt optimisti in sensul ca vor sa se care din tara asta, romania lucrului bine facut. Ne iese binele pe nas aici.

  2. Cand eram tineri si noi credeam ca Constantinescu ne va salva. Cum era cu Ciorbea? „Luminita de capatul tunelului”

  3. Numai fraieri comenteaza la articolu asta?

  4. Aia e logică de votant psd 100%:
    Țara este întro situație precară, ne îndreptăm spre catastrofă!
    -aveți încredere în guvernanți?
    -da, cred că din punctul ăsta de vedere o ducem cel mai bine, măcar.

  5. Referendumuri masluite la nivel european, pentru a ascunde ceea ce se intampla de fapt in Romania.Cum sa fi multumit cu salariu minim pe economie? Ca sa iti iei o locuinta, credite pe 30 ani.Sigur eurobarometrul a fost realizat in randul IT-istilor.

  6. Unele date par … cam ciudățele :
    – 59% dintre români sunt satisfăcuţi cu propria viaţă si …61% dintre tinerii români apreciază că lucrurile se îndreaptă în direcţia bună în viaţa personală, desi …per total, 71% dintre români consideră că ţara se află într-o situaţie precară, iar 69% că lucrurile se îndreaptă într-o direcţie greşită !? In traducere : „corabia ia apa”, dar noi suntem veseli !
    – 21% dintre români au încredere în partidele politice, 26% în guvern şi 28% în Camera Deputaţilor., … 52% in sistemul juridic şi 51% in poliţie !!! Spre finalul sirului de date am inceput sa rad cu pofta.

  7. Ati primi un stat ca Rusia in EU? Dar pe Turcia?
    Vor tinerii din Turcia sau Rusia sa studieze undeva in EU? Vor parintii sa-si faca vacanta in Paris, Milano sau Madrid?
    Vor tinerii sa emigreze? Din Rusia, Turcia? Pot?
    De ce vor sa emigreze?
    :::::
    Se gandesc la viitor: familie, copii, educatie, sanatate, salarii decente fara diferente uriase intre diferitele categorii de angajati, domeniu de activitate, administratie pentru oameni nu impotriva lor, transparenta. Conditii egale, la “tara” si la oras, tanar sau batran.

    Nimic nu este ideal, totul este statistica dar media este pozitionata total diferit fata de cum este pozitionata in Turcia, Rusia si … Romania. Nu este mare diferenta intre Ru si Ro, coruptia este cea care submineaza statul democratic.
    Romania si Bulgaria au avut noroc sa intre in EU, acum sufera de emigratie pentru ca in n-espe mii de ani nu au reusit sa ofere o tara tinerilor dupa modelul unei tari democratice.
    Clar text, cea mai mica incredere este in politica si partidele politice. PSD, PNL, UDMR au domnit treizeci de ani cu acest rezultat. Dar se poate, vezi modelul Estonia.
    Bravo lor, tinerilor ca incep sa se gandeasca la mediu si schimbari climatice. Este asa multa treaba de facut in Ro! Suntati partidele compromise dar mergeti la vot, 😉. Sa le aratati ca sunteti o masa de luat in seama.

  8. Numai ca asta e 74 la suta din aia care au ramas.

  9. Nu pot sa cred ca 51% dintre romani au incredere in politie…