G4Media.ro

Eugen Teodorovici spune că Guvernul analizează legalizarea canabisului în scopuri medicale

Eugen Teodorovici spune că Guvernul analizează legalizarea canabisului în scopuri medicale

Legalizarea canabisului în scopuri medicale este o practică utilizată în multe ţări europene, în special pentru pacienţii care suferă de cancer în faze terminale, această temă fiind analizată și de Ministerul Sănătăţii din România, a declarat, miercuri, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, transmite Agerpres.

Potrivit ministrului, tratarea pacienţilor cu boli în fază terminală constituie un argument care justifică o astfel de procedură de legalizare şi utilizare a canabisului în scopuri medicale.

„Nu ştiu la Guvern, dar ieri (n.r. – marţi) a fost la Ministerul Sănătăţii comisia de profil, înseamnă că asta este direcţia în care se merge. Este deja o practică europeană şi justificarea există, medical vorbind. Fiind în fază terminală pacienţii, probabil că e o cale de a diminua suferinţele pe care aceştia le au. Totdeauna ne raportăm la ce este în alte state. Sunt multe practici în ţări europene legalizate care aduc avantaje. (…) Desigur, în România, unii văd multe dezavantaje pe mai multe subiecte în aceeaşi situaţie. Dar deocamdată e prematur să ne pronunţăm”, a afirmat Teodorovici la Parlament întrebat pe această temă.

El a fost de părere că, în mod sigur, se va ajunge în anii care urmează şi în România la o dezbatere publică pe mai multe subiecte cum este şi acesta.

Pe 14 februarie, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie privind utilizarea canabisului în scopuri medicale, făcând apel la statele membre ale Uniunii Europene să profite de potenţialul acestor tipuri de medicamente.

„Este necesar ca CE şi autorităţile naţionale să coopereze la stabilirea unei definiţii juridice a canabisului utilizat în scopuri medicale şi să facă o distincţie clară între medicamentele pe bază de canabis aprobate de EMA sau de alte agenţii de reglementare, canabisul terapeutic care nu este susţinut de studii clinice şi alte utilizări ale canabisului (de exemplu, recreaţionale sau industriale)”, se arată în rezoluția PE.

Documentul îndeamnă Comisia şi statele membre să abordeze această problemă la nivelul entităţilor care reprezintă bariere de reglementare, financiare şi culturale ce frânează cercetarea ştiinţifică în ceea ce priveşte utilizarea canabisului în scopuri medicale şi cercetarea privind canabisul în general, dar şi să definească condiţiile necesare pentru desfăşurarea de cercetări ştiinţifice independente şi credibile, pe baza unei game largi de materiale, în ceea ce priveşte utilizarea canabisului terapeutic.

„Cercetarea privind eventualele beneficii ale medicamentelor provenite din canabis şi ale canabisului în general a fost subfinanţată şi ar trebui abordată în mod corespunzător în cadrul celui de-al nouălea program-cadru şi în cadrul programelor naţionale de cercetare, pentru a explora, printre altele, posibilele utilizări ale THC, CBD şi ale altor canabinoide în tratamentul medical, precum şi efectele acestora asupra corpului uman, incluzând aici învăţămintele desprinse din experienţa prescrierii în afara indicaţiilor aprobate a canabisului”, se mai arată în rezoluție.

Uniunea Europeană ar trebui, de asemenea, să cerceteze mai mult şi să stimuleze inovaţia cu privire la proiectele medicinei bazate pe canabis.

Apelul europarlamentarilor: lăsaţi medicii să prescrie medicamente pe bază de canabis. Eurodeputaţii au făcut apel la statele membre UE să permită medicilor să îşi folosească judecata proprie în vederea prescrierii unor astfel de medicamente.

Când va intra în vigoare, costurile acestor medicamente vor fi acoperite prin scheme de asigurare medicală, la fel ca alte tipuri de medicamente.

Această reglementare va aduce mai mulţi bani la bugetul public, va limita piaţa neagră şi va asigura calitate. În plus, va limita accesul minorilor la această substanţă, au mai spus europarlamentarii.

Membrii PE au afirmat că există dovezi privind eficienţa canabisului în creşterea poftei de mâncare şi în limitarea scăderii în greutate asociată cu HIV/SIDA. Canabisul utilizat în scop medical poate diminua simptomele unor boli mintale precum psihoze, sindromul Tourette, dar şi în cazul epilepsiei, Alzheimer, cancer, artrite şi glaucom. În plus, reduce riscul de obezitate şi diabet şi diminuează durerile menstruale.

În vreme ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recomandat oficial că CBD, compusul canabisului, nu ar trebui să fie clasificat drept substanţă controlată, legislaţia din statele membre UE diferă mult pe acest subiect.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Daca guvernul analizeaza, sunt „linistita”……….Cine are de vanzare canabis?

  2. Dupa bugetari, pensionari, cadavre, acum si cei care fumeste joitzica vor vota cu PSD. Intre timp, Klaus sta pe-aproape…

  3. Klaus, esti neamt, fa referendum cu urmatoarea intrebare:
    „Sunteti de acord cu legalizarea prostitutiei?”
    Chiar daca chica, vini lumea uai….

    • Au incercat si altii, si s-au trezit cu ambele forme, legala si clandestina, la pachet cu spalarea de bani, violente si rafuieli intre clanuri, trafic de persoane si toata paleta de infractiuni, iar bugetele locale s-ar duce in totalitate pe cheltuieli cu incercarea de a tine infractionalitatea sub control. Nici macar cu coruptia nu s-a rezolvat cine stie ce si lucrurile treneaza, darmite sa mai apara si alte probleme.

  4. Nah, nu cred ca vor vota cu toate ca ar vrea initiativa asta sa treaca. Nu-I condamnati ca niste drogalai distrusi. Marijuana nu e cocaina,heroina,metadona etc…

  5. Și ce treabă are ministrul finanțelor cu o problemă a ministrului sănătății? A tras prea mult pe nas și nu mai se poate controla?
    I-a luat locul volguței (alta care se băga în problemele altor ministere)? O să devină aia geloasă și o să-ți facă părul permanent, chiparosule.
    Ori e o chestie general valabilă la pesedaci? Să te bagi în problemele altora, pe care oricum nu te pricepi să le rezolvi, pentru a-ți acoperi incompetența în problemele pentru a căror rezolvare ai fost numit pe post..

  6. Nu mai merge cu mici si bere?
    Se trece la urmatoarea etapa?

  7. La ce mai trebuie canabisul cata vreme morfina si stupefiantele sintetice sunt legalizate la pacientii in faze terminale.