G4Media.ro

Este în pericol planul european de relansare în valoare de 1,8 trilioane…

sursa foto: Facebook/ Daniel Buda

Este în pericol planul european de relansare în valoare de 1,8 trilioane de euro din cauza șantajului Ungariei și Poloniei?

Veto-ul exercitat de Ungaria și Polonia împotriva Fondului european de relansare, în valoare de 750 de miliarde de euro, și a bugetului comunitar pentru următorii 7 ani amenință mega-acordul bugetar, în valoare de 1,8 trilioane de euro care, potrivit Berenberg Bank, va afecta viitorul Uniunii Europene mai mult decât pandemia de coronavirus sau Brexitul.

În perspectiva summitului liderilor europeni, ce se va desfăşura online joi, Holger Schmieding, economist-şef al Berenberg Bank, anticipează că UE va putea, în final, să rezolve disputa care ţine mega-acordul ostatic, dar cel mai probabil nu va reuşi acest lucru joi.

Cel mai probabil este să se ajungă la un acord până la summitul din 10-11 decembrie, consideră Schmieding. În caz contrar, primele plăți din ajutoarele în valoare de 390 de miliarde de euro de la Fondul de Relansare ar putea fi întârziate din al doilea trimestru în al treilea trimestru al anului 2021. „Chiar dacă ar fi o situaţie nefericită, nu este de aşteptat să facă prea mare diferenţă întrucât ţări beneficiare precum Italia și Spania se pot împrumuta de pe piețe în condiții extrem de avantajoase”. „Posibilitatea ca pachetul de 1,8 trilioane să eşueze total pare foarte puţin probabilă”, subliniază el.

De ce nu sunt de acord 

Ungaria și Polonia şi-au exercitat dreptul de veto împotriva întregului pachet, deoarece nu au fost de acord cu cu formulările din acordul care corelează acordarea fondurilor de îndeplinirea unor condiții legate de respectarea statului de drept de către guvernele care primesc banii.

„În timp ce Polonia își poate retrage veto-ul dacă această condiţionare controversată va fi însoțită de o declarație politică ce va clarifica faptul că va fi folosită doar în cazuri foarte specifice, Ungaria se opune mai drastic unei condiţionări care pune accent pe importanța unei justiții independente”, explică Schmieding.

Din punct de vedere tehnic, cele două țări nu pot împiedica UE să adopte mecanismul statului de drept, deoarece acesta poate fi adoptat cu o majoritate de două treimi. Cu toate acestea, este necesar un vot unanim pentru cadrul financiar pe 7 ani, astfel încât Comisia Europeană să poată emite obligațiuni pentru a finanța fondul de sprijin în valoare de 750 miliarde EUR. În acest fel, Ungaria și Polonia câștigă putere.

Care este riscul

UE ar putea continua să lucreze fără un acord cu privire la cadrul economic pe 7 ani, notează Berenberg. Dar acest lucru ar lăsa mici marje pentru noi inițiative și ar pune Europa într-o situație similară cu acel «government shutdown» care amenință adesea SUA, atunci când bugetul nu reușește să treacă de Congres.

Dar pentru Europa, acest lucru ar fi periculos, spune Schmieding, pentru că dacă s-ar crea impresia unei lipse de solidaritate, ar putea consolida vocile eurosceptice. „Un impas bugetar prelungit ar putea submina coeziunea UE”, spune el.

Având în vedere miza mare, șansele de a se ajunge la un compromis par chiar mai mari. La urma urmei, jucătorii implicați au motive întemeiate să se pună de acord în cele din urmă. Polonia așteaptă 26,9 miliarde de euro din ajutoarele pachetului pentru combaterea pandemiei, iar Ungaria 6,1 miliarde de euro.

Cel mai probabil este ca formularea mecanismului statului de drept să nu se schimbe, notează Berenberg, dar cele două țări pot câştiga mici concesii sub forma unei declarații politice sau a unei directive care să precizeze faptul că banii vor fi „înghețați” doar în cazuri foarte specifice.

În ceea ce privește cel mai rău scenariu, şi anume cazul în care Ungaria și, eventual, Polonia vor continua să blocheze acordul de 1,8 trilioane euro până în prima jumătate a anului 2021 sau chiar până mai târziu, UE va găsi o soluție pentru a depăși obstacolul, oferind bani beneficiarilor într-un alt mod și lăsând cele două țări în afara alocării de fonduri, concluzionează analiza.

Sursa: Kathimerini / Traducerea: Carolina Ciulu (Rador)

Citește și: Parlamentul European nu va face „nicio concesie” în privinţa deciziei de a condiţiona alocarea fondurilor europene de respectarea statului de drept, după ce Ungaria și Polonia au blocat prin veto bugetul multianual al UE

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Nici măcar nu știu dacă e bine sau e rău că ăștia sunt măcar pe față, nu ca ai noștri

  2. Eu nu-i inteleg pe cei ”5 zgarciti” si pe restul trompetelor sorosiste.
    De ce nu blocheaza ei planul de relansare, daca, considera ca cele 2 tari sunt nedemne de a primii bani?
    Macar ar ramane banii in caruta, nu?
    Ce jemecheri…, care de fapt sunt niste santajisti nesimtiti.

  3. Este amagitor sa credem ca Uniunea Eurpoana are , in acest moment istoric , determinarea necesara in ceea ce priveste amestecul direct in politica fostelor republici sovietice .Diferenta intre statele ,ce erau cumva sub influenta sovietica si in acelasi tip membre ale tratatului de la Varsovia si statele ce erau parte a URSS , multe dintre ele cu majoritati , ale locuitorilor lor, de etnie rusa sau vorbitori de limba rusa , este evidenta . Acum UE nu poate decit sa isi securizeze la maxim granitele actuale cu ajutorul SUA (noua administrateie Biden va face asta ) si sa isi intareasca forta militara in Romania si Polonia . In cadrul Uniunii Europene nu pot fi facute diferente in ceea ce priveste abordarea politica si nici nu pot fi aceptate derapajele ,unor state membre , de la regula ce ne arata obligativitatea respectarii deciziei majoritatii .O falsa problema este pusa chiar acum in discutie de Polonia si Ungaria ce nu accepta decizia majoritara ce cuprinde ,ca esenta ,respecatarea statului de drept si controlul asupra cheltuirii banilor pe intreg teritoriul Uniunii. Costurile celor care nu doresc (putini la numar ) acest control super statal are motivatii evidente ce tin , nu de un bine general , ci de modalitatea personala a unor conducatori de stat efemeri si de dorinta lor de a manipula sume imense de bani uneori in folos propriu asa cum presa , media in general , ne tot arata de ceva vreme . A cere o decizie unanima ,ca parte a unei decizi finale, pe aceasta tema este evident un nonsens. Oricum astazi ne vom lamuri cun stau lucrurile .

  4. Probabil se va ajunge la ultimul paragraf, care va obliga Ungaria și Polonia să iasă din UE (nu cred că le convine să dea bani fără să primească nimic). Ungaria își va întări relațiile cu Rusia, Turcia și China (și acum sunt cordiale). Polonia se va axa pe alianța cu SUA. Singurul dezavantaj pentru România e că vom fi izolați terestru de statele din vestul UE – Rusia fiind zero barat economic, singurul ei avantaj fiind o forță militară și câțiva postaci triști care mai scriu pe unele forumuri.

  5. Credibilitatea si coeziunea UE sunt demult compromise. Daca Bruxelles-ul inca nu a auzit vocile euroscepticilor, inseamna ca se face ca nu le aude. Deja, din punct de vedere politic UE a esuat, mai ramene sa vedem financiar ce se intampla. Impactul destabilizarii UE ar fi foarte mare in toate statele membre daca ar exista un esec financiar.

  6. Ungaria si Polonia incearca marea cu degetul…Cei doi propagandisti din conducerea celor doua tari se vor frige rau de tot. In primul rand, la acest veto formulat este vorba de Fondul de redresare de 750 de miliarde de euro si nu de intregul buget. UE poate oricand sa-l scoata din buget si sa-l transforme in asa zise” intelegeri multilaterale” care nu necesita votul unanim. Asta ar insemna ca banii vor fi impartiti intre statele care fac parte din aceste intelegere iar Ungaria si Polonia ar ramane pe dinafara. FOARTE BINE…Daca UE va activa si Art 7 in cazul lor, isi pierd si dreptul de vot. Daca nu au inteles inca, vor intelege cel tarziu acum : UE nu isi poate permite sa fie santajata si va statua un exemplu in cazul lor..Si Anglia s-a crezut pe cai mari si uitati-va unde a ajuns

  7. azi vor semna tot ce li se pune sub nas . Nu are cine ii ajuta in acest moment . nu mai ginditi in stare de normaliate . starea de normalitate a apus . Rusia are problemele ei , america la fel cine sa ii ajute ? sau credeti ca or sa le dea banii degeaba .

  8. auzi vorba la astia , citez :sa nu fim pedepsiti ca niste copii . daca respectati regulile majoritatii nu va pedepseste nimeni din contra va felicita .ce joc politicianist pt voturi – curat murdar coane orbane .

  9. Ungaria și Polonia au înțeles exact ce le așteaptă dacă semnează acel pact. Este foarte curios ca presa din România nu scrie nimic despre nici un articol din Pactul de relansare. Presa din Germania și Franța scriu clar ca după acel pact Franța va lua cei mai mulți bani pentru apărare și armată (uzine de armament), Germania va lua cei mai mulți bani pentru economie, Belgia și Olanda pentru ideologie și restul vor ciuguli câte puțin. Doar noi nu înțelegem ca vom deveni o zona destinata exclusiv consumului și exportului de forță de muncă. Felicitări Polonia! Felicitări Ungaria!