G4Media.ro

Emil Hurezeanu, ambasadorul României la Viena: Președintele Austriei are o opinie favorabilă…

Sursa Foto: www.schengenvisainfo.com - ilustrație generică

Emil Hurezeanu, ambasadorul României la Viena: Președintele Austriei are o opinie favorabilă României, în contextul intrării în spațiul Schengen / Decizia finală aparține însă guvernului, iar semnalele de aici nu sunt optimiste

Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, susține că președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, a avut recent o atitudine favorabilă intrării României în spațiul Schengen, însă acesta nu are un rol decisiv în formularea unei opinii a executivului.

Hurezeanu afirmă că diplomația românească face în aceste zile ultimele eforturi pentru a-i convinge pe cancelarul Karl Nehammer și pr ministrul de Interne, Gerhard Karner, că România îndeplinește toate condițiile necesare accederii în spațiul Schengen.

Hurezeanu spune că în ciuda tuturor datelor comune de la nivelul ministerelor de Interne sau de la nivelul Frontex, organismul Uniunii Europene care ajută statele UE să gestioneze frontierele externe, executivul austriac are în continuare o atitudine mai degrabă negativă cu privire la un vot pozitiv privind intrarea României în spațiul Schengen.

”Astăzi, n.r. luni, e o zi în care au loc două reuniuni extrem de importante. Pe de-o parte avem întâlnirea experților și pe de altă parte avem și reuniunea miniștrilor de interne. Până acum, de fiecare dată, opiniile experților noștri au coincis cu datele poliției austriece. Este vorba de o realitate dinamică, dar decizia e politică. În plus, până acum două săptămâni n-au fost niciodată contradicții între datele celor două ministere.

Am constatat acum că este vorba de o opoziție care s-a repetat în mai multe rânduri, venită din partea cancelarului și a ministrului de Interne, poziție care nu a pornit din realitatea din teren sau din cea prezentată în rapoartele Frontex ale Uniunii Europene. Aceste opinii ne fac să ne gândim că sunt expresia unei voințe politice și nu una bazată pe realitatea concretă”, a comentat Emil Hurezeanu.

Surse diplomatice europene spun că săptămâna trecută, la Viena, în cadrul unei reuniuni a ambasadorilor statelor UE în Austria cu președintele Alexander Van der Bellen, acesta s-a pronunțat în favoarea intrării României în spațiul Schengen.

Sursele noastre spun că președintele federal a precizat că poziția sa este foarte critică la adresa opiniilor cancelarului Austriei. Acesta s-a exprimat în sensul că nu înțelege de ce există această blocadă împotriva României, mai ales că rapoartele Frontex sunt pozitive.

Hurezeanu confirmă faptul că Van der Bellen ar fi spus că ”blocada împotriva României în niciun caz nu va face mai digerabilă politica guvernului în problema migrației”.

Întrebat dacă va face publică această opinie, președintele Austriei ar fi spus că rațiunea de stat îl determină să rămână rezervat în declarații atunci când are o opinie divergentă de cea a executivului.

Alexander Van der Bellen este președinte al Austriei din 2017, iar între 1997 și 2008 a fost președinte al grupului parlamentar și purtător de cuvânt federal al Partidului Verzilor din Austria. Van der Bellen sprijină politici economice ecologiste, social-liberale și pro-europene.

Deși, teoretic, încredințat cu putere mare de Constituție, în practică, președintele acționează, în cea mai mare parte, doar ca figură ceremonială. Președintele Austriei este ales în mod direct prin vot universal o dată la fiecare șase ani și poate fi reales o singură dată.

Verzii, al doilea partid din coaliția care susține guvernul condus de cancelarul Karl Nehammer, nu susțin veto-ul Austriei împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen. Anunțul a fost făcut de vicecancelarul și liderul Verzilor, Werner Kogler, în mai multe rânduri. „Austria susține în continuare în mod oficial aderarea Croației, precum și a României și Bulgariei la spațiul Schengen”, a declarat vicecancelarul Kogler, potrivit publicației Kurier.

„Austria susține în continuare în mod oficial aderarea Croației, precum și a României și Bulgariei la spațiul Schengen”, a declarat vicecancelarul Kogler.

De cealaltă parte, Karl Nehammer este un om politic austriac membru al ÖVP, care a devenit cancelar al Austriei la 6 decembrie 2021. Anterior a fost ministru de Interne din 2020 până în 2021, secretar general al ÖVP din 2018 până în 2020 și membru al Consiliului Național din 2017 până în 2020.

Explicația mizei politice a deciziei guvernului austriac de a da un vot negativ României vine din contextul politic din Austria, unul fierbinte în aceste zile. Acesta este dat de faptul că în ianuarie vor avea loc alegeri în Austria Inferioară, iar partidul de dreapta, aflat la guvernare se află pe ultimele locuri în sondaje.

Ministrul de interne austriac, Gerhard Kartner, a făcut recent o nouă declarație prin care respinge intrarea României și a Bulgariei în Schengen. Într-un interviu pentru publicația „Kurier”, el a spus că pentru țara sa, momentan, are sens doar includerea Croației în spațiul european de liberă circulație. Conform acestuia, românii și bulgarii ar avea în continuare probleme cu protecția frontierelor externe, respingerea solicitanților de azil și distribuirea acestora.

În replică, ambasadorul Emil Hurezeanu explică faptul că procentul de 40% migrație ilegală în Austria, invocat de guvernul de la Viena face parte dintr-un sondaj cu un eșantion mic, acesta nereflectând situația reală. În plus, afirmă Hurezeanu, în ultima perioadă raporturile dintre cele două ministere de Interne din Austria și România au fost dintre cele mai bune, miniștrii felicitând-se în mai multe rânduri pentru colaborare și rezultate.

Austria a rămas singurul stat membru al Uniunii Europene care se opună intrării României și Bulgariei în Schengen, după ce guvernul olandez a anunțat vineri că Parlamentul de la Haga își va da acordul pentru accederea României și Croației.

Intrarea în Schengen presupune însă un vot în unanimitate pe 8 decembrie la reuniunea miniștrilor europeni de interne și justiție.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

27 comentarii

  1. Oricat de cinic ar parea Austria normal ca vrea Croatia in Schengen ca sa nu mai stea la controale cand merg in vacanta acolo. O iau frumusel prin Slovenia/Italia si soare/mare sa fie. Cu Romania si Bulgaria …nu e mai bine sa existe un control aici care sa le protejeze their royal butts? Ce palarii sa-i intereseze pe ei de Romania si Bulgaria? Companiile lor asa cum s-au descurcat pana acum o vor face si de acum inainte. Pe langa faptul ca e posibil sa existe si o rotativa in ceea ce priveste cine face opozitie. Cu ceva timp in urma era Germania – Olanda, acum s-a schimbat pe Austria.
    O treaba mai serioasa, daca tot nu ne vor, ar fi sa desfiintam granita intre Bulgaria si Romania. Cel putin ne miscam mai usor aici intre noi.

    • Va raspunde Vlad Voiculescu, dar cine vrea adevarul?

    • Emil Hurezeanu este un intelectual de marcă. Vorbește perfect o grămadă de limbi străine și e de o cultură vastă, mai ales în domeniul spațiului germano-austriac. Dar ce păcat pentru că acolo aveam acum nevoie de un combinagiu care să întrebe direct : Cu Hidroelectrica cadou România miroase mai bine?

    • Mizeria austriecilor are clar legatura cu problema gazelor de la Marea Neagra, pe care vor sa le jecmaneasca austriecii cum au facut cu gazele si petrolul on shore. Jecmaneala omv-petrom este cea mai mare hotie din istoria acestei țări. Ar trebui sa ii punem capat. Eu nu am nicio problema sa ocolesc omv. Chiar si petrom. Nu vor pleca asa curand austriecii, dar ii putem face sa înțeleagă ca s-a terminat cu jecmaneala.

  2. Huhurezeanu a fost o cirtita bolsevica infiltrata la Europa Libera. Apoi s-a dat la fundu lu’ Bombonel. A devenit apoi tot cirtita bolsevica, infiltrata la Berlin si Viena.

    • @huhurez-eanu, pe ce te bazezi când aduci aceste acuzații? Ai informații precise sau te-ai gândit să pari interesant?

  3. Mult succes!
    Nu am inteles ce treaba avem noi cu alegerile lor?
    De ce trebuie sa asteptam noi o luna in plus sa treaca alegerile din Austria?
    Oamenii ii voteaza dupa rezultatele din mandatele lor, nu in functie de votul lor pentru aderarea la Schengen.

  4. Se pare că Austria vrea gazele din Marea Neagră pentru a fi de acord cu intrarea noastră în Schengen, potrivit surselor noastre.

    “Adevărata miză pentru Austria este reprezentată, de fapt, de gazele din Marea Neagră. Austriecii vor acum modificarea legii offshore în acest sens, pentru că legea actuală prevede faptul că România deține dreptul de preempţiune la achiziția gazelor. Iar Austria vrea ca toată cantitatea produsă din Marea Neagra, partea Petrom, să fie dusă prin Ungaria către Austria, 25% să rămână în Ungaria și 75% să meargă spre Austria și Bavaria”, potrivit surselor.

    • Asa am simtit si eu. Totusi de ce sunt ji**dii si nu spun pe fata asta cu subiect si predicat?
      Ar trebui sa vada lumea ca de fapt ne santajeaza din cauza votului bazat pe unanimitate care da voie la astfel de abuzuri.

  5. Grozav! Aurolacii aveau nevoie ca de aer de un ajutor si tătuca Putin l-a dat prin votul Austriei!

  6. Cu alte Cuvinte , Se Vrea , dar Nu se poate ! Una este Presedintele si altu-i Guvernul , si fiecare are Propriile Puteri !

  7. Nu va e clar ca nimic nu e gratis?

  8. Pe baza crizei energetice, + fiind o resursa critica si de siguranta nationala, as propune cumpararea OMV Petrom la pretul de vanzare prin OUG.

  9. Romania nu merita in Schengen… Dupa ce l-a trimis pe bode la negocieri in austria , un tip care a plagiat si care si-a pus subalternii sa o hartuiasca pe cea care l-a descoperit cu plagiatul, oare austriecii sunt de vina sau noi chiar nu meritam?

  10. Nu are nimeni o.o. în România…

  11. Hurezeanu imbuteliaza apa de la chiuveta si ne-o vinde noua drept panaceu (pardon, nevasta-sa face asta).
    Acum pentru cei nestiutori, presedintele Austriei conteaza cam cat presedintele asociatiei de proprietari de bloc. Deci, parerea lui este fix cea a unui antrenor de fotbal intrebat ce parere are despre adversari.

  12. BOICOT TOTAL pe firmele si produsele austriece Cand le-am dat si HAINA DE PE NOI eram prieteni ! Acum ce vor ?

  13. chiar nu meritam in schengen dar hai sa luam petrolul inapoi de la austrieci care la dat PSD pe spaga si in defavoarea statului roman!!

  14. Toti cei care detin functii începând cu Klaus, Ciucă, Bode, Aurescu, Hurezeanu sau alti ambasadori ai Romaniei prin tări care nu vor acorda votul favorabil intrarii in Schengen,
    ar trebui sa-si asume un eventual rezultat negativ, sa de-a cartile pe fata si sa prezinte românilor ce pretentii au de fapt opozantii…
    Astept reactii ale unor fosti ministri de interne, precum Blaga, Saniuta sa ne explice cat si cum a cheltuit România pentru securizarea frontierelor, de ce fost anchetati, de ce a fost pusa „batista pe tambal” in ancheta respectiva…
    E…A…D…S…

  15. Sper că dl. ambasador Hurezeanu are demisia pregătită pe masă, în cazul în care Austria votează contra accesului României. De bun simț, adică.

  16. Vrăjeală de Ianca-Gară. Gargară de prostit proştii care pun botul la abureli de securoi.

  17. „Aceste opinii ne fac să ne gândim că sunt expresia unei voințe politice și nu una bazată pe realitatea concretă”

    Oricum decizia de susținere a aderării de noi state la Schengen este una politică, dar nu-mi este deloc clar ce anume a influențat politica Austriei de a susține Croația și de a se opune aderării României și Bulgariei.

    • O mica intelegere pt. Construirea unei rute de aprovizionare cu gaze prin terminalul de gnl din insula krk. Vezi stirea chiar a doua zi dupa „nucleara” cancelarului austriac. Era in vizita in Croatia cand a facut prima declarative. A inceput sa incurce rutele balcanice imediat ce s-a uscat cerneala pe acordul respectiv (implicate hr-a-de si fonduri UE)!

    • Vezi mai sus explicatia intr-unul dintre comentarii.