G4Media.ro

Efectele recursului compensatoriu chiar și după abrogare. Cine va beneficia în continuare.…

sursa foto: Inquam Photos/ Cornel Putan

Efectele recursului compensatoriu chiar și după abrogare. Cine va beneficia în continuare. Ce spun specialiștii

Recursul compensatoriu este lege penală mai favorabilă și va produce efecte chiar și după abrogare, au explicat mai mulți juriști pentru G4media.ro. Acest lucru înseamnă că toți deținuții care sunt acum în pușcării vor beneficia de recursul compensatoriu, chiar dacă legea va fi abrogata mâine. Legea a scos mai devreme din pușcării aproape 20.000 de deținuți. Aceștia au făcut deja peste 500 de noi victime.

”Legea recursului compensatoriu, care a modificat condițiile de executare a pedepselor, este normă de drept penal substanțial, prin urmare, i se aplică principiul constituțional al legii penale celei mai favorabile”, a explicat pentru G4media.ro avocatul Cristian Ene.

Dacă în ce privește calificarea recursului compensatoriu drept lege penală mai favorabilă, toți jurișii consultați de G4media.ro sunt de acord, părerile sunt împărțite atunci când vine vorba de efectele legii chiar și după abrogare.

Unii juriști precum judecătorul Cristi Danileț sau avocatul Cristian Ene spun că recursul compensatoriu, ca lege penală mai favorabilă, se va aplica doar celor care sunt deja în executarea pedepsei, adică se află în penitenciar la momentul abrogării, și care sunt deținuți în condiții improprii.

Cu alte cuvinte, dacă mâine, să spunem, recursul compensatoriu va fi abrogat, un deținut pentru crimă, care mai are de stat în penitenciar 10 ani de aici înainte, va beneficia de prevederile mai favorabile ale recursului compensatoriu, adică i se vor scădea 6 zile din pedeapsa executată la fiecare lună, dar numai pentru perioada cât a stat în pușcărie și recursul compensatoriu a fost în vigoare.

”Legea recursului compensatoriu este o lege care vizează condițiile de executare. Ca urmare, se aplică exclusiv celor aflați în executarea pedepselor, nu celor care ar săvârși infracțiuni cât timp este ea în vigoare, dar nu au fost încă condamnați la pedepse cu executare. Așadar, dacă se va abroga, ultimii ei beneficiari vor fi numai cel aflați în penitenciar la data ieșirii legii din vigoare și numai cu privire la partea din pedeapsa executată de ei până în acea zi”, a explicat judecătorul Cristi Danileț.

În schimb, alți juriști, precum avocata Elenina Nicuț, spun că legea recursului compensatoriu se va aplica tuturor celor care au săvârșit fapte penale în perioada cât legea a fost în vigoare.

Cu alte cuvinte, dacă azi, când legea recursului compensatoriu este în vigoare, un individ comite un viol și este prins după abrogarea recursului compensatoriu, el va beneficia totuși în penitenciar de prevederile legii penale mai favorabile și i se vor scădea 6 zile din pedeapsă la fiecare lună de detenție executată, dacă va fi ținut în condiții improprii.

Ce spune legea recursului compensatoriu. Legea spune că toți deținuții care nu au la dispoziție 3 metri cubi/aer de persoană și care sunt ținuți în condiții mizere (igrasie, mucegai etc) vor beneficia de reducerea cu 6 zile din pedeapsă la fiecare lună de detenție executată.

Potrivit unor surse din Ministerul Justiției, unii deținuți deteriorează intenționat camerele de detenție ca să beneficieze de reducerea pedepsei. De exemplu, improvizează reșouri electrice, pun oale cu apă și le lasă sa facă aburi și, implicit, igrasie.

Context. Săptămăna trecută, ministrul Justiției Cătălin Predoiu a declarat că nu este de dorit o abrogare abruptă a legii recursului compensatoriu întrucât ne va condamna CEDO pentru că ținem deținuții în condiții mizere, Executivul nu are bani să construiască noi penitenciare și, oricum, legea va produce efecte chiar și după abrogare, fiind normă penală mai favorabilă.

Ministrul a fost lăsat însă în off-side chiar de propriul Guvern. După câteva ore, la ședința de Guvern, premierul Ludovic Orban a declarat că Executivul va căuta ”cele mai bune soluții” pentru aborgarea recursului compensatoriu, iar apoi, vicepremierul Raluca Turcan a declarat că Guvernul își va asuma răspunderea în 2 săptămâni pentru abrogarea recursului compensatoriu.

Sursa: Inquam Photos / Cornel Putan

Citește și

EXCLUSIV Ce conține pachetul de legi pentru care Guvernul Orban vrea să-și angajeze răspunderea în Parlament

Attila Korodi: Recursul compensatoriu în forma actuală trebuie abrogat în Parlament. Regretăm votul nostru

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Parese detinutii stau ca la „”pension”.Tin resouri ca sa faca aburi……De unde resouri?De ce au voie ?Se plang de aglomerare a celulelor dar au surse de caldura deschise fiind pericol de incendiu.Eu am facut armata si nu-mi amintesc sa fi baut o cafea intr-un an si jumatate.Puscarie era aceea nu cum stau criminalii,violatorii,hotii, pungasii astazi in penetenciare.Si nu facusem nimic impotriva statului sau a comunitatii.Aveam o singura vina de a fi implinit 20 de ani.

    • Bună ziua

      In primul rand sunt ferm convins ca ne meritam soarta pentru ca, de 30 de ani își bat ăștia joc de noi și… tot nu ne prindem. Recursul compensatorii în primul rand nu este cel care tine România în loc sa se dezvolte și nici măcar o prioritate a noului Guvern în acest moment. Sa revenim, înainte de comentarii documentați-vă dragilor și poate o sa aflați sumele colosale plătite de statul roman(adica noi, fraierii) acestor oameni care fac plângeri la Cedo pentru condiții inumane de detenție, de viata. A greșit, a greșit, trebuie ajutat nu omorât, de asta da Cedo dreptate și o sa dea dreptate mult timp de acum încolo pentru ca nu se face nimic… Apropo, în sistem se lucrează 20 de ani și se iese cu pensie timp de 40 de ani de minim 1000 euro… pai, normal ca este nevoie de clienți, ați prins-o?! Dar ura din noi și bineinteles dreptatea care ne caracterizează pe toti(doar aia sunt nenorociți) nu ne lasă să vedem realitatea. Atâta minte aveți domnule Radu sa credeți sa ce strica o camera dintr-o oala de apa fiarta? Poate acum înțelegeți cum va duc politicienii zi de zi de nas promițând ca va curge lapte și miere!

  2. Deci moderatia invocata de Predoiu a fost corecta si cu totii,guvernanti,societate civila,public trebuie sa incepem sa mai si gandim in loc sa ne repezim. La ce a folosit atacul la Predoiu?Solutia ramane abrogarea dar urmata rapid de solutii alternative.

    • Probabil va fi modificata in parlament, udmr si posibil psd dau semne ca ”regreta”, de, se apropie alegerile. Musai magaria cu declararea intregii inchisori ca insalubra, daca numai o celula nu respecta conditiile minimale CEDO, apoi schimbarea de 4 metri cubi, cat a bagat bubosul justitiei, in 3 metri cubi, cum spune CEDO. Ordinarii psdisti s-au intrecut in conditii pentru infractori, astfel incat cea mai mare parte a inchisorilor din Romania sa nu corespunda, si sa se poata elibera detinutii pe banda rulanta. Americanii au stipulata in legea pentru eliberarea conditionata o prevedere cu drept de veto : prezenta victimei la sedinta de discutare a eliberarii conditionate, si daca victima se opune, asa ramane. In plus, daca victima este amenintata, sau se fac presiuni asupra ei, se dubleaza pedeapsa.

  3. Bun, de acord.
    Legile PSD-iste vor avea efect inca multi ani de-acum inainte.
    Dar la un moment dat vor disparea acele efecte.
    Si cu cat mai repede cu atat mai bine pt societate.
    Atata tambalau si discutii inutile, cand de fapt solutia e cat se poate de clara si simpla.
    Altfel, pe zi ce trece o sa apara tot mai multi „specialisti” care o sa sustina sus si tare ca desfiintarea acelor legi abjecte va avea efecte mai nocive si mai periculoase pt societate decat daca legile ar fi lasate asa cum sunt acum!

    Pune-te pe treaba Orbane si lasa discutiile infantile despre drobul de sare. Esti la Guvernare!
    Da intai OUG de desfiintare a sectiei SS si o sa vezi ce se intampla.
    Daca vezi ca nu protesteaza societatea, ci dimpotriva – te sustine, vii si cu OUG pt desfiintarea recursului compensatoriu. Ca doar n-o sa astepti aprobare si sustinere de la Iordache, Savonea sau Garbovan!?
    Si asa, in cateva saptamani „pas cu pas” le rezolvi pe toate, conform promisiunilor facute romanilor!

  4. Dar victimelor li s-a aplicat (de catre faptas) / li se aplica (de catre societate) principiul tratamentului cel mai favorabil? Si, conform acestui principiu in favoarea victimei, faptasul trebuie favorizat?

  5. Un popor care nu voteaza, nu merita sa aiba propria tara.

    Sa traiti bine, cat mai traiti, pana i se pune unuia pata pe voi, nu e ca si cum le pasa politistilor de voi.

  6. Numarul este eronat, va rog verificati din surse sigure si defalcati mai bine. Numarul celor care au beneficiat este in jurul a 14.000 si cam 700 s au intors in puscarie.