G4Media.ro

Procurorul general al Ucrainei, către CPI: „Judecați-l pe Putin în absență”

Sursa foto: president.gov.ua

Procurorul general al Ucrainei, către CPI: „Judecați-l pe Putin în absență”

Liderii ruși ar trebui să fie judecați pentru invazia Ucrainei, chiar dacă nu pot fi arestați și aduși personal în fața instanței, a declarat procurorul general de la Kiev, relatează The Guardian.

Generalul Andriy Kostin a declarat că un tribunal planificat pentru crima de agresiune ar trebui să organizeze așa-numitele procese în absență.

El a vorbit pentru Reuters după ce s-a întâlnit cu procurorul-șef al Curții Penale Internaționale (CPI) la Haga, unde își are sediul tribunalul. Săptămâna trecută, CPI a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus, Vladimir Putin, acuzându-l pe acesta de crime de război pentru deportarea copiilor din Ucraina în Rusia.

În timp ce CPI poate urmări penal crime de război, crime împotriva umanității și genocid în Ucraina, nu poate urmări penal crima de agresiune din cauza constrângerilor juridice.

Sprijinul internațional este în creștere pentru crearea unui tribunal special care să îi urmărească penal pe liderii ruși pentru invazia în sine, declanșată în urmă cu 13 luni, considerată de Ucraina și de liderii occidentali ca fiind o crimă de agresiune. Kostin a declarat că tribunalul special ar trebui să urmărească „cea mai înaltă conducere politică și militară, inclusiv pe Putin, pentru crima de agresiune”.

„Cred că ar putea fi (ținut) în absență, pentru că este important să se facă dreptate în cazul crimelor internaționale, chiar dacă autorii nu se află în boxa acuzaților”, a afirmat Kostin.

Instanțele internaționale organizează foarte rar procese în absență, iar regulile CPI prevăd în mod expres că un suspect acuzat trebuie să fie prezent în timpul procesului.

Singurul exemplu recent de proces internațional în absență a fost în cazul Libanului, pentru care un tribunal susținut de ONU a condamnat trei bărbați pentru asasinarea în 2005 a politicianului libanez Rafik Hariri.

Rusia a declarat public că a adus mii de copii ucraineni în Rusia, în ceea ce prezintă ca fiind o campanie umanitară pentru a proteja orfanii și copiii abandonați în zona de conflict.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...