G4Media.ro

EXCLUSIV Efectele legii care scapă evazioniștii de închisoare dacă dau banii înapoi:…

sursa foto: Pixabay

EXCLUSIV Efectele legii care scapă evazioniștii de închisoare dacă dau banii înapoi: Ar trebui achitate prejudicii de aproape jumătate de miliard de euro, plus un spor de 20 % – cifre oficiale furnizate de marile parchete

Suspecții de evaziune fiscală din dosarele aflate pe rolul parchetelor sau al instanțelor de judecată ar trebui să achite prejudicii de peste 432 de milioane de euro, plus un spor de 20 la sută, dacă vor să scape de închisoare, potrivit datelor furnizate G4media.ro de marile parchete: DIICOT, DNA și Parchetul general.

De notat că datele furnizate de parchete sunt incomplete, după cum chiar procurorii precizează întrucât nu în toate dosarele în lucru s-a ajuns la estimarea și constatarea exactă a prejudiciilor provenite din infracțiuni de evaziune fiscală.

Legea care îi scapă pe evazioniști de închisoare dacă achită prejudiciul a fost inițiată de fostul deputat PSD, Cătălin Rădulescu zis Mitralieră, și promulgată de președintele Iohannis.

Legea este aspru criticată de procurori care atrag atenția că va stimula activitatea infracțională, după cum s-a exprimat într-un interviu chiar șeful DNA, Crin Bologa. Este practic ca un credit de la stat cu dobândă de 20 la sută, au explicat și procurorii Asociației Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor.

DIICOT are în lucru 343 de dosare cu infracțiuni de evaziune fiscală cu un prejudiciu de peste un miliard de lei și peste 18 milioane de euro, adică aproape 238 de milioane de euro în total, potrivit unui răspuns al DIICOT către G4media.ro.

Vezi răspunsul DIICOT pentru G4media.ro aici.

DNA a comunicat că nu poate ține o evidență strictă a prejudiciilor în toate dosarele aflate în lucru întrucât acestea sunt în diferite stadii de estimare și constatare a prejudiciilor.

DNA a precizat totuși că, în aprilie 2021, pe rolul DNA erau 134 de dosare penale cu infracțiuni de evaziune fiscală. Dintre acestea, 13 cazuri au fost soluționate în aprilie 2021: 8 prin trimitere în judecată și cinci prin declinarea competenței către alte parchete.

În cele 8 dosare cu evaziune fiscală trimise în judecată în aprilie, prejudiciile se ridică la 119.068.087 lei, adică peste 24 de milioane de euro.

Vezi răspunsul DNA pentru G4media.ro aici.

Parchetul general a precizat la rândul lui că, în 2020, pe rolul parchetelor din țară erau peste 16.000 de dosare cu evaziune fiscală, din care au fost soluționate prin trimitere în judecată sau acord de recunoaștere a vinovăției peste 600 de dosare. 1040 de inculpați persoane fizice și 90 de de inculpați persoane juridice au fost deferite Justiției anul trecut pentru evaziune fiscală.

Valoarea prejudiciilor în dosarele de evaziune fiscală indicate de Parchetul general ca fiind soluționate prin trimitere în judecată anul trecut se ridică la aproape 833 de milioane de lei și peste 676.000 de euro, adică, în total, aproape 170 de milioane de euro.

Sursa: Parchetul General

Foto: date statistice ale Parchetului general privind dosarele de evaziune fiscală soluționate în 2020

Valoarea măsurilor asigurătorii (a bunurilor puse sub sechestru) din aceste dosare se ridică la peste 95 de milioane de euro.

O lege criticată de procurori

Pe 20 mai 2021, șeful DNA, Crin Bologa, a declarat într-un interviu că legea care îi scapă pe evazioniști de închisoare dacă achită prejudiciul „va stimula activitatea infracțională” și a precizat că se va aplica legea penală mai favorabilă, chiar și dacă va fi modificată legea, așa cum a anunțat premierul Florin Cîțu.

Este și o lege bună și o lege rea, depinde care sunt efectele mai bune sau mai rele. Ajută la recuperarea prejudiciilor, dar eu cred că va stimula infracționalitatea și, cu cât infracționalitatea va fi mai mare, cu atât vor avea posibilități să achite sumele de bani pe care le-au sustras de la bugetul public.

Deci este o stimulare a activității infracționale în așa mod încât se știe statistic că noi nu vom descoperi niciodată toate faptele de evaziune fiscală săvârșite de o persoană pe care o prindem și, atunci, de fiecare dată, se va putea aprecia că, dacă fac evaziune fiscală și voi fi prins, voi plăti cu un procent de 20% în plus”, a afirmat procurorul-șef al DNA.

Crin Bologa a precizat că acum se discută despre modificare acestei legi, însă ea și-a produs efectul și se va aplica legea penală mai favorabilă.

Acum se discută la nivel public că se va modifica aceasta lege. Legea și-a produs efectul și se va aplica legea penală mai favorabilă. Toată evaziunea fiscală săvârșită azi sau când va intra în vigoare modificarea, cei cercetați sau trimiși în judecată vor putea să plătească și vor scăpa. Numai de la modificări în viitor…”, a explicat șeful DNA.

Au mai fost astfel de prevederi juridice dar numai până la anumite sume. Până la o anumită sumă aplicam o sancțiune administrativă, după aceea o pedeapsă cu amendă penală și apoi cu suspendare. Dar peste 500 de mii de euro, din câte îmi aduc aminte, nu mai era posibilitatea să achiți aceste sume de bani și, pentru prevenție, atât cu privire la cel care săvârșește fapte, dar și cu privire la ceilalți cetățeni care ar putea să săvârșească astfel de fapte. cred că legea ar trebui să fie mai fermă și să fie trași la răspundere pentru sume mari”, a subliniat Crin Bologa.

Avocatul Adrian Toni Neacșu a atras atenția că legea obligă și la plata dobânzilor de 0,02 % și a penalităților fiscale de 0,08% pentru fiecare zi de întârziere, ”ceea ce urcă suma pe care ei trebuie s-o achite la valori colosale”, după cum a explicat avocatul pe Facebook.

Context. Premierul Cîțu a declarat, miercuri, că a cerut o evaluare a legii care îi scapă pe evazioniști de închisoare dacă plătesc prejudiciul, anunțând că sunt deja parlamentari PNL care pregătesc modificarea legii. ”Se lucrează la inițiaivă legislativă pe această temă”, a declarat Cîțu, întrebat de G4Media.ro de ce nu reprezintă o prioritate modificarea legii care îi scapă pe evazioniști de închisoare, inițiată de PSD și promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Pe 31 martie 2021, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care îi scapă pe evazioniști de închisoare dacă achită prejudiciul.

Legea inițiată de deputatul PSD Cătălin Rădulescu, zis Mitralieră, a primit votul final din partea Camerei Deputaților pe 15 decembrie 2020, în ultima zi a legislaturii trecute. Deputații PNL și USR au votat împotriva inițiativei.
Potrivit noii legi, inculpații pentru evaziune fiscală de până la 100.000 de euro pot scăpa de închisoare, doar cu o amendă penală, dacă achită integral prejudiciul.

Potrivit aceleași legi, inculpații de evaziune fiscală de peste 100 de mii de euro, chiar de zeci de milioane de euro, ar putea scăpa de închisoare și chiar și de amenda penală, dacă achită integral prejudiciul, plus 20 %.

Care sunt pedepsele cu închisoarea pentru evaziune

De notat că, potivit legii 241/2005, evaziunea fiscală se pedepsește cu închisoare de la 2 la 8 ani. Evaziunea fiscală de peste 100.000 de euro se pedepsește cu închisoare de la 7 la 13 ani, iar evaziunea fiscală de peste 500.000 de euro, cu detenție de la 9 la 15 ani.

Promulgarea legii a fost criticată de USR PLUS, de asociațiile de magistrați și de mediul de afaceri, care au calificat-o drept o invitație la evaziune fiscală.

Notă: Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR. 

Citește și cine ar putea beneficia de această lege:

Marea amnistie. Legea care îi scapă pe evazioniști de pușcărie, utilă pentru mii de inculpați deoarece retroactivează/ Posibili beneficiari: Nelu Iordache, Adrian Sârbu, Cristian Burci, Bogdan Buzăianu, Tel Drum, companiile controlate de Sebastian Ghiță

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. Daaaaaa, nici nu ne-ar mai trebui absorbție de fonduri europene😅

    • Eu cred ca un judecator ar trebui sa tinancont si de atitudinea „inculpatului”.
      Daca zice ca da banii da’ nu reconoaste ca a furat cu intentie atunci procesul sa mearga mai departe.
      Cum ar fi ca un contabil sa deconteze ilegal ani in sir bonuri fiscale pentru pachete de cafea in fiecare saptamana si apoi sa dea banii inapoi daca e prins fara sa recunoasca ca stia foarte bine ce facea.

    • Trendul financiar şi de cadre numite să consilieze pe la bănci e spre tot mai multă indulgenţă. Cine e mai şmecher nu se va grăbi să achite impozitul. După alegerile furtunoase din partide, poate vine şi vreo amnistie fiscală.

    • Ciorbea si mai cine au fost beneficiari? Oltchim?

  2. O fi greu pentru un contabil la stat care are buget anual pentru parcul auto, daca se face economie la combustibil, revizii, sa obtina facturi ca de fapt a … consumat tot?

  3. Presedintele tarii incurajeaza evaziunea fiscala = Romania

  4. Ca si sechestru pe bunuri…
    Este o legalizare a furtului, nimic mai mult.

  5. MACAR SE RECUPEREAZA CEVA.

    • Nu se recupereaza nimic, se recupereaza doar hotia si prostia! Crezi ca acei bani „recuperati” se vor duce in proiecte viabile? Se vor „ineca” in fluviul coruptiei si al firmelor de partid, se vor „topi” in salariile, pensiile speciale, vacantele exotice si amantlâcurile clicii politice!

  6. Rămâne condamnarea după achitarea prejudiciului + 20% sau se șterge și ea?
    Micii evazioniști vor plăti din alte evaziuni necercetate.
    Marii evazioniști vor prefera câțiva ani de închisoare.
    Cine și-a făcut socoteala că statul va recupera astfel mari sume de bani cred că s-a înșelat rău. Iohannis a promulgat o lege care nu va aduce nimic bun, nici măcar bani la bugetul de stat.
    Probabil a promulgat-o din alte motive (un indiciu care trbuia să-l avertizeze și să-l împiedice să-și pună semnătura pe ea era chiar proveniența legii- concepută de un pesedist dintre cei mai dubioși).
    În primul mandat n-ar fi făcut asta nici în ruptul capului. Acum însă …..
    Pe de altă parte, o fi fost rău sfătuit. Dar o fi așa lipsit de discernământ? Cu cine s-o fi sfătuit?
    Păcat că presa nu-l bombardează cu întrebări și nu-i cere explicații pe tema asta.

    • Da. Rămâne. Iar dacă se mai săvârșește o faptă similară în termen de cinci ani, aceea se pedepsește cu închisoarea. Iar banii dați înapoi sunt semnificativ mai mulți decât prejudiciul plus 20%.

    • @Ilma
      Alegerea este intre:
      – a recupera suma care constituie evaziune, plus 20%, plus penalitati ceea ce ridica destul de mul potul… (conditionat de recunoasterea infractiunii de catre infractor si inregistrarea in cazier, cu consecintele aferente)
      – a continua procedurile juridice, pana la condamnare, cu puscarie sau alte pedepse inclusiv recuperarea fortata a prejudiciului
      Pana una alta, daca vedem bilantul, randamentul recuperarii prejudiciului este penibil (nu-mi permit aici alt termen) iar condamnarile se reduc pentru buna purtare sau pentru ca condamnatul demonstreaza ca stie sa scrie carti.
      Ca platitor disciplinat de taxe, parca m-as simti mai satisfacut sa-i vad in puscarie pe smecherii care-ti rad in nas si fac tot felul de combinatii ca sa NU plateasca, dar parca tot sunt tentat sa zic: ce-i in mana nu-i minciuna!
      Decat o pedeapsa improbabila parca tot mai buna este recuoerarea pagubei cu penalizari si toate alea…

    • in romania exista doar smecheri si fraieri. adica 1% smecheri si 99% fraieri. in anii ’90 astia 1% au devalizat si trimis in somaj, in neplata si au umplut italia,spania,austria sau germania cu milioane de fraieri care in loc sa-i ciomageasca pe astia 1% sa nu le vanda fabricile la fier vechi s-au imbatat cu apa rece de la robinet. cand citesc explicatiile fraierilor cum ca legea va umple bugetul de stat ma pufneste rasul…mai, naivilor, eu stiu zeci de persoane care au devalizat imm-uri de sute de mii de euro cu nonsalalanta si tupeu si pe care nu i-a intrebat nimeni nimic de peste 10 ani…adica din zeci de firme lasate de izbeliste, cu sute de mii de euro scosi din bancomate cash, n-a venit nimeni sa intrebe ce se intampla :)) poate in anul al 15-lea vine cineva aleatoriu, se judeca cativa ani, se modifica la fiecare contraexpertiza valoarea prejudiciului si in al 18-lea an de evaziune, la o firma din alea zeci de firme la care n-a venit nimeni sa faca dosare, la ultimul termen se decide sa achite ceva :)))

  7. …………. decizia este una sensibila acum deoarece a intrat in vigoare. Daca se elimina complet legea, raman avantajati cei care au „gresit” in trecut….practic au obtinut momentul zero… iar noii evazionisti intra din nou pe infractiuni aspru pedepsite. Pe de alta parte, pentru a nu incuraja un comportament infractional dupa cum seful DNA evalua corect, este necesar stabilirea la un nivel financiar care inhiba – si eventual peste anumite sume e.g. 500k sa nu scapi de inchisoare chiar daca la un nivel mai redus….si foarte importanta este limitarea in timp.
    20% din „baza de calcul” trebuie tradusa ca pare ca nu prea e clar la ce se refera… puteau sa spuna clar 20% din valoarea prejudiciului…
    Stie cineva cati au platit pana acum ? Si cat? Un exemplu macar….. Am senzatia ca nu prea e ingramadeala sa plateasca din mai multe motive – deja au sechestru pe active deci trebuie sa aduca din alta parta prejudiciului plus penalitatea. S-ar putea ca daca la 1 mil. prejudiciu calculat sa plateasca 1,5 mil prejudiciu, penalitate si altele, unii sa prefere sa faca cativa ani de inchisoare….Plus bataia va fi pe nivelul prejudiciului…. procurorii si ANAF vor zice ceva, inculpatul va zice e mai mic, cere expertize contabile… judecatorul va trebui mai intai sa decida asupra nivelului prejudiciului si a bazei de calcul ???…… Nu e alb sau negru, e undeva mai mult sau mai putin gri …

  8. „Este practic ca un credit de la stat cu dobândă de 20 la sută” spun unii procurori. Asta arată fie că sunt rău intenționați, fie analfabeți, fie ambele. Pentru că, de fapt, legea spune așa: „În cazul săvârșirii uneia dintre infracțiunile prevăzute la art. 8 și 9, dacă în cursul urmăririi penale sau în cursul judecății până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile și penalitățile, este acoperit integral, fapta nu se mai pedepsește, făcându-se aplicarea dispozițiilor art. 16 alin. (1) lit. h) din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările și completările ulterioare.” ceea ce înseamnă, de obicei, mult mai mult decât prejudiciul plus 20%. Mai mult, „Dispozițiile prevăzute la alin. (1) nu se aplică dacă făptuitorul a mai săvârșit o infracțiune prevăzută de prezenta lege într-un interval de 5 ani de la comiterea faptei pentru care a beneficiat de prevederile alin. (1).”

    • @andrei cat ai furat si n-ai fost prins? :)) la fiecare articol pe tema asta vii pe aici cu abureli :))

  9. Povesti.
    Ferma Baneasa -135 mil. Mazare&Co 135 mil, Astra Asigurari 250 mil Adamesteanu, Puiu Popoviciu n milioane,………
    Miliarde si miliarde si astia vorbesc de 500 mil.

  10. Ocrotirea evazionistilor reprezinta o impolitete minora a statului mafiot pe langa distrugerile, jafurile si crimele comise asupra populatiei.