G4Media.ro

E atât de catastrofal rezultatul alegerilor parlamentare? Scenariile de lucru după alegeri…

E atât de catastrofal rezultatul alegerilor parlamentare? Scenariile de lucru după alegeri pentru un guvern non-PSD

Rezultatul alegerilor parlamentare a fost o undă de șoc duminică noapte pentru mulți români. PSD s-a clasat pe primul loc și a reaprins fricile din epoca Dragnea, partidul extremist AUR a devenit a patra forță politică din Parlament. Un posibil guvern PSD și un AUR cu fibră interlopă în Parlament au dat multora coșmaruri. Realitatea e însă ceva mai nuanțată și aduce și câteva vești bune.

Un guvern non-PSD și non-AUR e perfect posibil, ba chiar foarte probabil. Cu USR PLUS și UDMR în jurul unui PNL puternic erodat de guvernarea în criză, noua coaliție de guvernare va avea cu aproximativ zece parlamentari mai mult decât majoritatea necesară învestirii unui guvern. Iar dacă la asta se adaugă și parlamentarii minorităților, majoritatea – fragilă, ce-i drept – se consolidează.

Partidele de dreapta au subperformat față de așteptările membrilor și față de majoritatea sondajelor. Dar puteau face mai mult?

PNL, cu ai săi 25%, se poate declara nemulțumit de scor având în vedere resursele cheltuite în campanie, mobilizarea masivă pe care a încercat-o în paralel cu guvernarea, armatele de primari și consilieri racolați de la PSD și alte partide. Pe de altă parte însă, criza sanitară și economică și-a pus serios amprenta pe scorul liberalilor și a mușcat din procente, erodându-i în 6 luni cât în trei ani obișnuiți. Iar liberalii au decontat deciziile proaste din ultimele două luni care au enervat milioane de oameni: închiderea otova a piețelor și a școlilor, testarea sub necesar, transferul absurd al responsabilității către autoritățile locale în plină pandemie.

Nu în ultimul rând, aroganța PNL și a președintelui Iohannis au costat câteva procente bune la vot. Foamea cu care liberalii au politizat până și cele mai marginale instituții, graba cu care și-au proțăpit amantele și neamurile în posturi, dar și nepăsarea lui Iohannis față de derapajele PNL au enervat la culme votanții care vedeau în fața ochilor un PSD vopsit în galben. Iar Ludovic Orban va deconta politic masiv această înfrângere, prima din cariera sa de șef al PNL.

USR PLUS a subperformat în raport cu potențialul din propriile sondaje. Motivele sunt multiple și pot fi dezbătute la nesfârșit, în buna tradiție a sfadei permanente din alianță: strategia falimentară de a nu ataca PNL, popularea listelor cu personaje perfect necunoscute publicului, scandalul stabilirii candidaților (mai ales în diaspora și în București), lipsa de carismă a liderilor Dan Barna și Dacian Cioloș. Cu toate acestea, USR PLUS și-a dublat scorul și numărul de parlamentari față de 2016 și a ajuns cheia guvernării. Ceea ce nu e deloc puțin pentru un partid care abia anul acesta a câștigat primii primari și consilieri locali în țară.

O altă veste bună e dispariția de pe scena politică – cel puțin temporar – a lui Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu. Ambii politicieni și-au epuizat resursa de credibilitate și au fost penalizați aspru de electorat. Nesfârșitele lor tumbe ideologice și retorice au luat sfârșit pentru o vreme, iar în drumul spre ușa din dos a istoriei au făcut o ultimă faptă bună: au rupt aproape 4% din voturile potențiale ale PSD.

E posibil ca și PMP să le urmeze drumul, deși partidul fondat de Traian Băsescu mai păstrează o infimă șansă, grației investiției făcute în Republica Moldova în mandatele prezidențiale ale acestuia. Transformarea lui Traian Băsescu din locomotivă în frână, inconsistența ideologică a PMP, blatul cu Firea la București timp de patru ani, prezența pe liste a unor personaje la limita penalului, candidatura Elenei Băsescu – toate au tras partidul în jos.

Intrarea UDMR în coaliția de guvernare e și ea, paradoxal pentru mulți, o veste bună. În primul rând. din punctul de vedere al solidității coaliției: UDMR e recunoscut pentru loialitatea sa și respectarea cu sfințenie a cuvântului dat. În al doilea rând, accederea la guvernare, intrarea în sfera marilor decizii și conectarea la resurse vor produce o posibilă schimbare fundamentală: decuplarea UDMR de Fidesz, de care e acum legată puternic financiar și ideologic, și recuplarea cu Bucureștiul. Ambele reduc riscul ca Uniunea să se transforme într-o forță politică radicală.

Revenim la posibilul guvern de dreapta: e bine că PNL e puternic dependent de partenerii de guvernare. Știm de la PSD ce înseamnă un partid cu scor uriaș, am văzut chiar la PNL aroganța guvernării solitare: pericolul derapajelor e enorm. Cu o coaliție din 3 sau 4 partide avem garanția echilibrului intern, a sistemului de checks and balances în interiorul guvernului.

PNL va trebui să adopte o parte însemnată a agendei USR PLUS: criterii mai bune de integritate, atenția la justiție, preocuparea reală pentru mediu, mai mare atenție la numirile din companii de stat. USR PLUS, la rândul său, va trebuie să renunțe la populisme precum taxarea zero pe salariul minim – perfect inoperantă în perioadă de criză. Și la un loc vor fi obligate de opoziția dură a PSD să fie atenți la populația vulnerabilă în perioada crizei economice ce va veni.

Situația critică din țară, tensionată suplimentar de rezultatul strâns al alegerilor, nu permite prelungirea la infinit a negocierilor pentru formarea viitorului guvern. Dată fiind poziția publică a USR PLUS, UDMR și AUR, care au anunțat că nu vor să facă o coaliție de guvernare cu PSD, singura opțiune realistă e a unei coaliții de dreapta. Până la 21 decembrie, ziua învestiturii noului guvern, ar trebui să avem premier, program de guvernare și miniștri. Orgoliile lui Orban, Iohannis, Cioloș ori Barna sunt ultimul lucru de care mai au chef românii, în plină criza sanitară, cu sute de morți săptămânal.

PS: Despre problema AUR a scris pe larg Dan Tăpălagă aici. Oricât de îngrozitor sună discursul acestei construcții politice, ea pare acum o creație temporară, fără un mare viitor.

Citește și:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

39 comentarii

  1. AUR a fost creat de Vela, care amenda pensionari si pe urma se ruga de interlopi sa nu incalce legea asa tare.
    Si de spitalul de la Resita. Si de ala de la Neamt.
    E atat de oribil pe cat a fost guvernarea actuala.

    • Adevărul e că n-a cum să fie așa de minunată ca ”guvernarea” mafiei PRO-USL-PSD, că se știe: ”spitalul de la Resita” a fost ”creat” abia anul trecut, tot ”de Vela”, iar ”ala de la Neamt” nu era gestionat de un beuran pus de interlopii pesederaști.

    • @Bad@
      Ai luat o muiță urâtă de tot, băi băiatule, așa că târăște-te înapoi sub piatra de sub care ai ieșit

    • Are dreptate Bad. La Piatra Neamt gestionau directorul si presedintele judetean. La Colectiv, in schimb, gestionau premierul, ministrul de interne si primarul de sector.

      Ministerele nu gestioneaza spitale, fiind extrem de ocupate cu organizarea de baute in buncar.

    • Ce-i drept, numai postacii securiști pot ”lua o muiță frumoasă de tot”, e dreptul lor și nu e permis ca botnița să îi împiedice să și-l exercite, chiar și în vizuina în care viețuiesc. Cât despre Colectiv ”premierul” nu putea ”gestiona” nimic oricum, că era vai de capul lui, iar ”primarul de sector a gestionat” doar șpaga aia pe baza căreia a dat autorizație că e ok hruba și că nu moare nimeni dacă ia foc. Bineînțeles că și huiduma aia transpirată era tot de la”ministerele extrem de ocupate cu organizarea de băute în buncăr” în loc să ”gestioneze spitalele” pentru toată perioada 1990-2019, dar să să o facă în 2020.

  2. Catastrofal este gradul de needucare a poporului roman . ( politic , economic , ecoligic , bun simt , …… )

  3. Intr_adevar vom avea o guvernare de „dreapta”. Problema e ca populația nu va avea nicio mila fata de viitorul guvern. Plăcile cu PeSeDe, cu virusul, cu FMI ne presează…, nu mai țin. Indiferent de situație vrem de urgență mărirea substanțiala a salariului minim, dublarea alocației, locuri de muncă, condiții în spitale, autostrăzi, tăierea tuturor pensiilor speciale, fără pile în instituții. De urgență, altfel poporul va fi la Cotroceni cum a fost la Băsescu. De astăzi nu PeSeDe e dușmanul ci poporul însuși. Vremuri grele!

  4. Ați auzit de majoritatea tăcută?
    Ea v-a lovit!
    Dacă nu învățați din asta veți fi loviți din nou!
    Nu mai plângeți și vă tânguți, nu tot poporul este prost cum îl credeți!
    In țara asta mai sunt oameni patrioți fără alt interes și oameni care fac ce trebuie doar din frică de Dumnezeu!
    Nu mai incercați să-i etichetați după sufletele voastre strâmbe că nu vă iese!

    • Tu faci parte din majoritatea tacuta de 8%?

    • „oameni care fac ce trebuie doar din frică de Dumnezeu!”

      Aha. Deci de n-ar fi frica de dumnezeu ar fi liber la furt, viol si omor. Si dupa cum intelegem la dumnezeu nu-i plac gheii, marxistii si mai nou ateii deci e liber la violat sexo-marxiste, consficat iphoneul de la hipsteri si linsat ghei.

      Nu mai bine va bagati frica de dumnezeu in altar?

    • Care majoritate tacuta bre? Ati avut jumatate de milion de voturi si a bagat AUR in parlament din cauza prezentei slabe la alegeri. Daca ieri am fi avut ssi alegeri prezidentiale alaturi de cele parlamentare si am fi avut o participare de 60% adica 12 millioane de oameni, AUR n-ar fi trecut pragul. Dar vine ea si vremea aia. Ai putintica rabdare.

      Si apoi ce sa nu etichetam? Realitatile? Pai Simion e cunoscut ca microbit ultras. Sunt poze cu el pe net de cand l-au umflat jandarmii in galerie la un meci de fotbal. Sau ala care e pe lista si e condamnat penal pt spargere de bancomate? Sau fostii generali de securitate? Ca asta ati votat voi pe listele AUR. Nu e nevoie de etichete. E realitate.

      Ati votat un nou partid Dan Diaconescu si o sa fiti la fel de dezamagiti si de data asta de loserii carora le-ati dat votul.

  5. Alt obsedat de PeeSeeDee. Fratilor, sloganul e expirat, nu vedeti padurea de copaci, sunteti blocati amandoi, si tu si Talpalarga, va bucurati ca ‘macar nu e PSD’

    CeeDeeRee a revenit! Cu ce dracu ma ajuta? Era clar ca nu o sa iasa PSD! Problema e, n-a fost pesede de UN AN, ce s-a intamplat? Cu ce ma incalzeste ca nu mai e?

    Victor Ciorbea, Radu Vasile va spune ceva?

    Alianta asta ‘de dreapta’ e mai fragila ca ce a fost, plus ca trebuie sa ne vindem la unguri ca sa ne ajute, stim clar ce e UDMR, lasati-ma cu povestile, de 30 de ani profita ca e partidul balama, vine cu zeci si sute de cerinte, toate impotriva suveranitatii Romaniei.

    • Bine că nu ”ne-am vândut la unguri ca sa ne ajute” pe vremea mafiei PRO-USL-PSD, dacă tot e timpul ”poveștilor” cu ”pesedeul” care nu ”ne-a ncalzi un an”.

  6. „Orgoliile lui Orban, Iohannis, Cioloș ori Barna sunt ultimul lucru de care mai au chef românii..”daca nu aveau chef trebuiau sa iasa la votare..asa ca..sa ia cu paine circ fara numar 4 ani, acum in vecii vecilor, amin!

  7. Acum vă milogiți la UDMR….Hahahaha Vai de capul vostru

  8. Fals, fals, fals
    USR_PLus nu „și-a dublat” scorul față de 2016, a rămas la același scor, în 2016 USR a candidat singur, fără Plus

  9. Dreapta s-a făcut de râs. Niște nevolnici care vor face un guvern de adunătură.
    Cea mai bună veste este că nesimțitul de Iohannis și-a luat-o peste bot de i-a ieșit din cap și republica prezidențială și locuitul la Cotroceni încă 7 mandate.

    • Cat esti de batuta in cap, cu siguranta n-ai fost sa votezi sau ai votat psd or aur.

  10. Intr-un fel nu e dramatic ca asa a vrut poporul care a votat.
    Probabil ca se va gasi formula de guvernare.

    Dar nu se va construi nimic!
    Dezvoltare zero!

    Asa zisele negocieri ce vor urma nu vor fi decat prilej de gîlceavă.
    Va mai fi un ciclu electoral pierdut.
    Si cel dus-răpus si cel ce va urma sunt pe mandatul Presedintelui Iohanis.
    10 ani pierduti de Romania la fiecare Presedinte pe care l-a avut.
    Plus 5 ani mandatul Presedintelui Constantinescu.
    Astfel perioada 1990 – 2024, cca 25 ani, pe timp de o generatie Ro a regresat.
    Astea cu UE, Europa, NATO sunt efemere si poate ca Ro merita mai mult.

    Adio:
    – autostrăzi,
    – digitalizare,
    – debirocratizare,
    – reformarea CCR si a Constitutiei,
    – reforma administratiei locale,
    – cresterea siguranței si a încrederii cetățeanului in justitie, stat,
    – nimic, nimic.
    Nu visați la Educatie, Sanatate, Justitie.

    Acum se împarte Ciolanul!
    Salvați link.
    Vedeti in 2024!

    • Subscriu 100%.
      Poate mandatul presedintelui ar trebui sincronizat cu cel al parlamentului, altfel nu vom vedea niciun progres in niciun domeniu.

  11. „strategia falimentară de a nu ataca PNL”?

    Cred că trăim în realități paralele.

    • Da, exact asta voiam sa scriu si eu, unde dracu a vazut acest domn Pantazi ca usr-plus si-a dat ordin pe unitate sa nu atace PNL, pai cred ca erau 2-3 pe saptamana, iar PNL a fost sacul de box al tuturor anul asta, inca din noiembrie anul trecut. Psd i-au tocat zilnic, prin gurile spurcate de tun ale firoaicii, ciolacu, ponta, tariceanu, plus a3 si rtv, pe care nu stiu de ce dracu i-a bagat la publicitate guvernamentala, adica sa te injure cineva pe bani grei, asta da, prostie. Cert e ca de-acum inainte ar trebui sa se termine instantaneu cu publicitatea sanitara, eu nu cred ca mai e cineva in tara asta sa nu stie cele 3 reguli, si-atunci pentru ce sa se mai arunce cu milioanele la toate latrinele pamantului?

  12. Ziceam ca nu este nici pe departe Catastrofal, e ceea ce trebuie și ce mi-am dorit!
    Sunt mulțumit și foarte relaxat!

  13. Era bine dacă PNL și USR Plus ar fi fost votați de mai mulți și ar fi avut o majoritate de peste 60%. Oricât ar încerca sa zică altceva, vina le aparține, unii nu au putut sau nu au făcut eforturi sa își mobilizeze un electorat propriu (discursul lui Barna de azi este clar) iar PNL a transmis mesajul, dovedit a fi nejustificat – PSD e terminat, in 6 Decembrie ii dam lovitura finala ! Așa, viitoarea coaliție îmi amintește de fabula lui A.Donici “Racul, broasca și cu o știuca”! Da, om vedea! De asemenea, as fi curios sa știu câți foști PSD isti vor fi aleși parlamentari PNL sau Usr fiindcă dacă exista o vulnerabilitate pentru un guvern stabil de lunga durata, aceasta este una umană: cine a trădat (măcar) o data politic, o mai poate face! AUR a ocupat o felie de electorat “orfana” după CV Tudor și D Diaconescu. Parlamentarii acestei formațiuni vor fi truble-makers in Parlament și foarte foarte vocali, naționaliști și “pro-popor”, chestiuni care intr-o perioada de criza, care va continua sub aspect economic și dacă scăpăm de Covid, prinde la mase! Om vedea cât de înțelepți vor fi cei din viitoarea alianță!

  14. Adio Orban, Ludovic Orban!

  15. Ceva nu functioneaza, in democratia „originala” romaneasca. Oamenii nu voteaza, urmeaza ca oile, ceea ce li se pregateste. Nu au invatat inca, la 31 de ani dupa lovitura de stat, ca numai votand, pot schimba, influenta lucrurile.

    In plus, ceea ce este incredibil (vazut din strainatate) este faptul ca partidul care a castigat alegerile (PDS sau X, nu conteazza) nu este cel care formeaza alianta de guvernare si nu are prim ministrul sau.
    Atata timp cat nu veti avea 2 tururi de scrutin: 1=aleger si 2=eliminare, veti avea in continuare, acelasi sistem hibrid actual. Cel care tine in saracie si inapoiere, o tara si un popor.

    • Cum vrei să fie două tururi la parlamentare? Vrei să se aleagă un partid unic?

      Alianța de guvernare o formează majoritatea, care nu e neapărat să includă partidul cu scorul cel mai bun.

    • Din strainatate ? Uita-te putin in Belgia…

  16. 9 % din electorat a oferit un vot de sanctiune ? poti sa crezi faptul ca in aprox 3 luni s-au radicalizat 🙂 parintii care au vazut scolile inchise, traditionalistii, diaspora 🙂 ….etc

  17. „graba cu care și-au proțăpit amantele și neamurile în posturi” – aici a pierdut PNL, aceleasi slugi, fix ca PSD.

  18. catastrofal nu are termen de comparatie.
    „atat de catastrofal” = pleonasm

  19. Aveti perfecta dreptate. Acum ca Orban si-a dat demisia, lucrurile arata mult mai bine decat inainte de alegeri. Imaginati-va un guvern cu Siegfried Muresan premier (mi-as dori Ilie Bolojan dar se pare ca nu va fi), Florin Catu la Finante, Violeta Alexandru la Munca, Ciuca la Aparare, Aurescu la Externe, dar si Stelian Ion la justitie, Vlad Voiculescu la Sanatate, Dragos Tudorache la Interne si Kelemen la Cultura. Ministrii PNL de la Transporturi si Economie par ok deci eu sunt multumit cu ei. La fel si cel de la Fonduri Europene care e om competent format sub Ilie Bolojan la Oradea, dar acolo probabil va vrea sa mearga Dan Barna.

    N-am gasit inca omul potrivit la Educatie dar sigur exista cineva mult mai competent la USR+ decat actualul ministru.

    Nu e rau deloc. Ba din contra, e mult mai bine. Vor avea majoritate in parlament. Vor putea vota legi. Chiar nu e rau. Deci de ce ne plangem?

  20. Acum psd isi va petrece un an-doi ca sa vada cum poate stoarce din „aur” (*} – la fel ca din prm/ppdd – gunoiul (fecaloid) care sa-i permita sa faca, sa … lase sa se spuna, chestii care, ca partid social democrat ioropean – declarat – nu si le poate permite
    dar, daca lasi cainii sa latre…
    Adica, a te sterge la k-r cu mana altuia si apoi poti sa tragi apasi si sa pleci uscat, curat.

    (*} vom vedea daca sponsorii lui „aur” vor interveni, in caz ca psd sta prea mult sa vada ce si cum… Ca au si ei niste target-uri (nu stiu cum se zice pe ruseste la target)

  21. Tot raul spre bine, cumva. Daca ne distantam putin vedem ca ne asteapta vremuri mai grele. De exemplu, 30% din toti dolarii din existenta au fost printati in ultimele 10 luni!!! Momentan acest lucru nu ne afecteaza prea tare avand in vedere ca majoritatea nu au intrat in circulatie ci in stocks si bonds. Dar la un moment dat, vor iesi. E posibil sa prindem o criza economica cum nu am mai vazut de mult timp. Orice partid guverneaza in aceasta posibila criza, nu va mai prinde urmatoarele alegeri. Vom vedea..

  22. „Nu în ultimul rând, aroganța PNL și a președintelui Iohannis au costat câteva procente bune la vot. Foamea cu care liberalii au politizat până și cele mai marginale instituții, graba cu care și-au proțăpit amantele și neamurile în posturi, dar și nepăsarea lui Iohannis față de derapajele PNL au enervat la culme votanții care vedeau în fața ochilor un PSD vopsit în galben. Iar Ludovic Orban va deconta politic masiv această înfrângere, prima din cariera sa de șef al PNL.”
    Corect, restul e analfabetism si saracie…