G4Media.ro

Cine a cusut Frankenstein-ul ăsta politic? Cine a pus România pe harta…

Cine a cusut Frankenstein-ul ăsta politic? Cine a pus România pe harta țărilor cu extrema dreaptă în Parlament?

Întrebarea zilei este cine sunt ăștia? De unde au apărut? Cine i-a inventat și cu ce scop? Cum a fost posibil să crească, să se umfle în underground, să se strecoare prin campanie aproape neobservați, pe sub radar, și să ne trezim în Parlament cu un partid de extremă dreaptă, cu accente legionaroide, misticoide, etnicist, xenofob, anti-maghiar și vădit anti-Occidental?

Cine a strâns tot gunoiul politic într-un sac și l-a vărsat în Parlament? Cine a asamblat narativul unionist la un loc cu cel anti-maghiar, anti-occidental, mistico-legionaroid, xenofob și homofob? Cine a cusut așadar acest Frankenstein politic cu nume prețios: AUR, acronimul de la Alianța pentru Unirea Românilor?

Câțiva s-au repezit să arate cu degetul spre Rusia. Da, Moscova se bucură, cel mai probabil, că narativul clasic rusesc va fi bine reprezentat în noul Parlament al României. Dar la o privire mai atentă, foarte probabil că nu e mâna rușilor. Jucăria lor preferată cu care subminează lumea occidentală pare manevrată de alte mâini.

AUR arată ca o creație internă de laborator, cu personaje utilizate de-a lungul timpului de sistem pentru a contracara radicalismul maghiar din secuime, de pildă. Dan Tănasă pare să acționeze de cele mai multe ori la ordin atunci când organizează acțiuni patriotarde în Valea Uzului sau deschide zeci de procese împotriva primarilor maghiari, dar la ordine venite de la București, nu de la Moscova.

De notat că liderul său, George Simion, a fost intens promovat de Rareș Bogdan pe când era în presă, iar fostul jurnalist, altfel foarte bine conectat, numai pro-rus nu este. Relevant este și că, deși nu era partid parlamentar, posturile publice de radio și televiziune i-au oferit cu generozitate expunere mediatică.

Apoi, sprijinul logistic masiv de care partidul a beneficiat în diaspora, unde s-a clasat pe locul trei, indică iarăși un ajutor discret care a putut fi asigurat doar de forțe din interiorul statului român, nu din afara lui. Știu că sună conspiraționist și că nimic nu poate fi probat când în spatele unui partid se aliniază forțe obscure. Însă există suficient de multe indicii și probe indirecte că AUR n-a apărut chiar din neant, iar liderii nu sunt chiar de capul lor.

Mai trebuia doar să asambleze cineva narativele disparate, destul de primitive, care compun curentul naționalist și antioccidental din societatea românească, să le dea portanță și să inventeze un nume pentru noul vehicul politic.  AUR s-a remarcat printr-o campanie intensă în online, în postări, comentarii, rețele sociale, dar și cu prezență în teren, la firul ierbii, caravane de mașini au bătut țara în lung și în lat.

Au avut la dipsoziție, prin urmare, resurse și logistică. Cineva a investit masiv în ei.

Ce sens are inventarea AUR? La ce ar folosi? Iarăși, nimic nu poate fi prezentat de certitudine în cazul apariției acestui partid sulfuros. Foarte probabil ca activarea AUR să aibă directă legătură cu interesul liberalilor și al președintelui Iohannis de a face PSD cât mai mic.

Foarte probabil că AUR a luat cele mai multe voturi de la electoratul peremist/ naționalist, care migrase spre PSD. După dispariția lui Dragnea și a aripii peremiste (Codrin Ștefănescu, Olguța Vasilescu) din prim-plan, partidul și-a moderat discursul, prin urmare acest segment de electorat putea fi luat relativ ușor de sub nasul lui Marcel Ciolacu.

Pe scurt, valoarea de întrebuințare a unui partid ca AUR pare strict conjuncturală. În primul rând, dacă nu apărea acest partid capabil să aspire voturi din zona naționalistă, scorul PSD era azi mult mai mare, spre 40%. Înfrângerea lui Klaus Iohannis și PNL ar fi arătat mult mai rău, chiar umilitoare. Nici așa nu arată prea bine, dar ce-ar mai fi avut de zis șeful statului cu un PSD la 38%? Dacă PNL și Klaus Iohannis n-ar fi fost sancționat drastic de alegători pentru guvernarea slabă și dacă n-ar fi făcut atât de multe erori în gestionarea pandemiei, apariția AUR i-ar fi ajutat în mod cert să câștige alegerile în fața PSD.

De notat că liderul AUR, Geoge Simion, a exclus imediat după exit-poll orice alianță cu partidele mari. Astfel, chiar dacă PSD a câștigat detașat alegerile circa 30%, nu are cu cine forma guvern. Toate celelalte partide, adică USRPLUS, UDMR și eventual PMP, dacă intră în Parlament, se vor coagula în jurul PNL.

În al doilea rând, prin apariția AUR, narativul politic cu potențial distructiv rămâne sub control. În ziua în care sistemul decide să-l îngroape, așa cum s-a întâmplat cu PPDD-ul lui Dan Diaconescu, noul partid politic dispare, se resoarbe în partidele mari (PSD, PNL). Foarte probabil aceasta va fi soarta lui în Parlament.

Atenție, AUR nu este condus de vreun lider charismatic, publicul nici nu prea știe numele așa-zișilor lideri. Este un partid fără viață proprie, fără structuri în teritoriu, fără primari, aleși locali. Ca orice creație artificială, a atras ca fluturii la lampă un anumit tip de alegător, fascinat de extremă și radicalism, de lozinci unioniste, anti-mască, anti-maghiare, anti-globaliste, patriotarde etc.

Când lampa se va stinge așa cum s-a aprins, la comandă, acești alegători vor orbecăi iarăși prin bezna minții lor în căutarea unui vehicul politic care să-i reprezinte. Acest public există, nu pleacă nicăieri, a fost și va fi mereu acolo cu un potențial de 10, maxim 20 la sută. L-am tot văzut în acțiune în ultimii ani, amușinând partide create din umbră (PNG, PRU, UNPR, PPDD etc) cu scopul de a-i capta voturile.

Din toate motivele de mai sus, faptul că un partid apărut de nicăieri, care a fost înființat abia anul trecut, a luat peste 8% nu reprezintă acum un motiv prea mare de îngrijorare. El este un monstru politic, fără discuție, dar momentan inofensiv. E adevărat că s-au mai văzut Frankensteini scăpați de sub control și că eliberarea acestor fantome în societate comportă riscuri majore, dar deocamdată nu sunt semne de mare pericol.

Atenție, AUR nu trebuie confundat cu fostul PRM. Vadim Tudor era extrema stângă, viza alegătorii nostalgici comuniști. AUR adună mai degrabă curente de extremă dreapta. Pentru imaginea externă a României, intrarea AUR în Parlament va trece drept un regres democratic, o veste proastă.

Noua alcătuire politică este pentru România ceea ce a fost într-o vreme Jobbik pentru Ungaria, AfD pentru Germania, Liga pentru Italia, Le Pen pentru Franta sau FPO pentru Austria, cu diferența majoră, subliniez, că AUR nu dispune de un lider charismatic, ci arată mai degrabă a creație de sistem.

Citește și

„Surpriza” AUR, partidul cu mesaj anti-maghiar, anti-occidental, unionist și anti-mască. Cine sunt liderii partidului: George Simion, Claudiu Târziu și Dan Tănasă

AUR ”în numele Lui Dumnezeu”: Apărarea creștinilor de gay și atei, multiculturalismul este paravan pentru neomarxiști, relația cu ”globaliștii” SUA nu există/ Unirea cu Basarabia și România Mare în Europa (program politic)

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

156 comentarii

 1. O creatie a sistemului este AUR , ne zice autorul , dar care ne arunca in vesnica noastra asezare numita – cu fundul in doua luntre – .Nu vom putea iesi din asta in veci . Pina la urma este un fel de protectie existentiala .

  • Câteva răspunsuri, la îndemână chiar și a ne-analiștilor:
   – restricțiile impuse populației din cauză de Covid.
   – UDMR aflat permanent la decizii și pus pe șantajuri și comploturi în detrimentul românilor și a României.
   – celelalte forțe politice care acoperă „naționalismul” doar din gură și doar in preajma alegerilor.

  • e o creatie a sistemului cu ajutorul presei.
   atat de mult au demonizat accentele patriotiste ale PSD, declarandu-l anti-european, incat PSD a renuntat la acel discurs.
   Si iata ca s-au gasit oameni sa duca acele mesaje la un alt nivel si sa fie votati de 9%

  • Răspunsul cel mai plauzibil este că asistăm, de fapt, la o ieșire din catacombe a ortodocșilor timpului nostru, dornici să se manifeste politic. Și-au mai arătat o dată puterea în 2017, cu ocazia referendumului pt. familie, precum și faptul că Biserica dispune de propria infrastructură, deloc de neglijat. Așa îmi explic și succesul AUR din diaspora. Mass-media nu-i cunoaște, cum nu-i cunoștea acum 2000 de ani pe creștinii nevoiți să trăiască ascunși, de mulțimea cărora au fost foarte surprinși atunci când li s-a dat libertate.
   Dincolo de aceste asemănări, însă, eu văd și multe deosebiri. Deși sunt creștin, nu consider că în zilele noastre Biserica este prigonită și mai cred că se ocupă prea mult de întărirea sa instituțională și tot mai puțin de cea spirituală. Mi-aș fi dorit ca izbucnirea în lume a creștinismului să se facă nu în politică, ci în spirit, în educație și în cultură. Pentru că dacă am avea politicieni cu aderență reală la valorile creștine, nici n-ar mai conta din ce partid fac parte. Părerea mea.

  • Raspuns: Johannis.

  • Urmeaza sa apara si liderul charismatic. Monștri ai gândirii regresive precum Mihail Neamțu sau Theodor Baconschi de-abia așteaptă un semn. Dar, dacă nu intră PMP-ul în Parlament lucrurile vor fi simple, noul lider, extrem de periculos, va fi însuși TRAIAN BĂSESCU!

  • …nu înțeleg faptul că nimeni, nici site-ul acesta nu ia în considerare tenta/oferta religioasă!!!
   Toți o dau pe antisistem, botniță, bla…
   Este din păcate implicarea nemijlocită a instituției BISERICA!
   În condițiile actuale, nimeni, da’ NIMENI nu caută cauzele, ci doar EFECTELE!
   CPF, 3 MILIOANE de concetățeni credeți că sunt reprezentați de partidele existente?
   Eprubetă, eprubetă, dar sa nu fie din sticla mată și cei din laborator sa aibă o problema reală! Că becul nu reacționează!
   Atenție.

  • Cea mai importanta consecinta a aparitiei AUR este ca a scos Pro Romania si foarte probabil si PMP din Parlament. Fara noul partid, aceste doua formatiuni ar fi obtinut undeva in jur de 6 sau 7% fiecare. Niciuna dintre ele nu ar fi fost un partener stabil pentru o eventuala coalitie PNL-USR.
   Cred ca PMP s-ar fi aliat initial cu ei, dar ar fi creat continuu probleme, galceava, apoi peste un timp ar fi iesit cu mare tam-tam de la guvernare, lasand coalitia cu ochii in soare in momentul cel mai dificil.

   In varianta actuala, cei 4,2 + 4,8 = 9% se redistribuie, deci PNL+USR+UDMR primesc in plus cam 5%, procente foarte importante care vor ajuta decisiv la asamblarea unei majoritati stabile.

   AUR a reusit sa mai extraga si direct de la PSD vreo 3 sau 4 procente, care altfel, cu 34-35%, ar fi pozat in castigatori decisivi ai alegerilor, si ar fi incercat fara indoiala sa atraga de partea sa intr-o eventuala coalitie cei 12-13% ai ProRomania si PMP. Cu parlamentarii minoritatilor non-maghiare, s-ar fi apropiat sau ar fi depasit 50%.

   In concluzie, desi nu cred ca apartia AUR este produsul vreunei strategii briliante a PNL, rezultatele sau ajuta in mod indirect alianta in formare PNL-USR-UDMR.

  • O creatie a sistemului pentru impiedicarea unei victorii si mai categorice a PSD? Poate fi AUR o creatie a sistemului, dar nu acesta e principalul motiv. Voturi spre AUR s-au dus cam in egala masura si de la PSD si de la PNL, deci diferenta intre aceste partide ar fi fost cam la fel. Cazul votantilor din diaspora e elocvent. Aceia erau votanti anti-PSD consacrati si totusi s-au dus acum la AUR. Si in tara, destui votanti anti-PSD, care altadata ar fi votat PNL, s-au dus acum la vot numai pentru a vota AUR.

 2. Știi ce ? Nu am fost la vot.
  Nu am știut că exista acest partid. Dacă știam mergeam să votez cu ei.

  • Analiza literară arată necunoaşterea electoratului de către politicienii urbani, aşa cum este el în România profundă şi în Diasporă. Nu poate fi inventat altul. AUR a fost ajutat de excesul de atacuri ale influencerilor şi postacilor la istoria naţională, popor, ţară, Mioriţa, moldoveni (în particular basarabeni şi basarabence), unionism, daci, veceurile din fundul curţii ale ţăranilor, Ion Creangă, Eminescu, voievozi, şi, deosebit de agresiv, la BOR tocmai în campania electorală! (CTP: „şarlatanul Daniel… vitele pe care le păstoreşte”). La care se adaugă şi impresia că orice guvern e dispus la concesiilor nelimitate faţă de UDMR.

  • :)).

   Ce nu înțelege autorul și nici majoritatea politicienilor lui peste din țara asta, e ca romanii nu au avut de ales.

   Pe cine sa votezi?
   PSD – hoțul hoților?
   PNL – incompetenți pana la cer?
   USR – oameni de o încăpățânare dusa la absurd(vezi Barna “luptătorul” – el “nu renunța”)
   Ponta, Basescu?

   Probabil hAUR ar fi rămas ca opțiune, doar pentru ca spune lucrurilor pe nume: oamenii nu vor aa le fie băgate pe gât idei cu forța, precum promovarea intensa a LGBTetc…

   Am fost pana la secție, dar, nefiind in județul de baștina nu mi-au permis… și nu-mi pare rău.

   Toți politicienii sunt o apa și un pământ, fără viziune, claritate sau direcție. Pentru ei – ca și pentru majoritatea pe acest forum – alegătorii sunt vinovați, “romanii sunt prosti”.

   Pana nu veți înțelege mai mulți de atât, psd o sa tot câștige nu pentru ca i-ar vota lumea pe ei, ci pentru ca nu v-ar vota pe voi.

   Aproape 70% au considerat ca nu au cu cine vota! 70% oameni buni!! Iohannis, Orbán, Barna, Cioloș… ați înțeles ceva din asta?

  • Si eu sunt in aceeasi situatie cu tine. N-am stiut de AUR pt ca daca stiam m-as fi dus la vot si probabil i-as fi votat. Avem nevoie de un partid cu agenda crestina in parlament. As vrea totusi sa aflu mai multe despre liderii AUR si cum vor ei sa impuna o agenda crestina in parlament.

  • Vezi că peste 4 ani, fostul primar de la sectorul 1, Tudorache va candida la generale cu partidul DIAMANT.

  • Am mai scris un comentariu, nu l-au publicat se pare.
   In fine, pe scurt: politicieni mediocri fără viziune cu susținători care dau vina pe cei ce nu s-au prezentat la vot in loc sa ii tragă de mâneca pe așa-zișii lor lideri.
   Cam pe aici suntem…

  • Auzisem de AUR, însă nu din media. Îl vedeam undeva pe la 1%. Nu știu cum a făcut de au aflat atât de mulți de el, pe ce canale media s-a făcut cunoscut. Poate prin televiziunile pe care nu le agreez? Îmi dau seama că trăim într-adevăr în bule, neștiind unii de alții. Dacă G4, HN ori Digi nu pomenește de un partid/ eveniment/ fenomen/ persoană etc., pentru cei ca mine el nu există.
   Sunt dintre cei care frecventează Biserica, însă mi-o doresc despărțită de politic, ea trebuind să se țină departe de orice compromis și chiar de orice ideologie, lăsând sufletele și mințile libere. De altfel, asta este misiunea ei fundamentală: să-l elibereze pe om – de frică, de dependențe, de moarte. Ea nu are nevoie de un partid, trebuind să le transgreseze pe toate. Lupta împotriva păcatului și a minciunii se face practicând virtutea și spunând întotdeauna adevărul, pentru că prin legi civile niciodată nu vei schimba inima omului. Cu legile civile trebuie să se ocupe societatea civilă. Dar pentru ca acestea să aibă aderență, întâi trebuie câștigate sufletele.

  • Complet de acord, abia azi am aflat doctrina AUR, altfel mergeam si ii votam. Sa vedem cum se comporta in anii care vin si daca supravietuiesc ingropaciunii pe care le-o pregatesc serviciile secrete.

 3. Domnule Tapalaga, daca va puneti intrebarea „cine sunt astia”, din pozitia unui asa-zis analist politic, inseamna ca pur si simplu nu va pricepeti la ceea ce faceti si ar fi bine sa va uitati putin in oglinda in aceasta situatie. Ca sunteti de acord cu AUR sau nu, acestia au dus cea mai buna campanie electorala la firul ierbii din ultimii 10 ani din Romania, atat in offline cat si in online. Iar rolul dumneavoastra ca „jurnalist” ar fi trebuit sa fie acela de a identifica ascensiunea acestui partid, care a facut tot posibilul, intre noi fie vorba, sa fie bagat in seama de catre presa din Romania (fara rezultat). Cat despre etichetarea partidului ca fiind de „extrema dreapta”, cred ca nu realizati ce faceti – cu cat o sa dati mai tare in ei, cu atat acestia o sa creasca mai mult, mai ales in aceasta perioada, cand pozitia partidului este una eminamente conservatoare, dar nu extremista. Mai pe romaneste, le dati apa la moara, la fel cum s-a intamplat si cu Lega-ul lui Salvini sau chiar si fenomenul Trump in America. AUR este, momentan, un partid de dreapta autentic (atunci cand le privim doctrina asumata), iar dumneavoastra, prin astfel de editoriale, nu faceti nimic altceva decat sa le radicalizati un electorat care este, in esenta, anti-sistem. Mai bine ar trebui sa va ganditi un pic, in ansamblu, de ce v-a luat prin suprindere ascensiunea partidului, decat sa aruncati cu materii fecale la o zi dupa ce ati aflat si dvs de acest partid nou.

  • au mers fizic , in timp de pandemie , in campanie ..ceeea ce era interzis ,din sat in sat …asta a contat .. plus ca contat pe romanul sarac si cu 2 -3 clase .

  • Foarte bine punctat!
   Nu există un partid de dreapta, moderat, pro-european, un partid crestin democrat sau conservator care sa reprezinte acesti votanti, de aceea unii au regasit o parte din valori reprezentate de AUR.
   Liberalii sunt de centru, când nu sunt de stânga. Doar în economie sunt orientati pe dreapta. USR sunt spre extrema stânga. PSD tot stânga. Dreapta e complet descoperită.
   În loc sa puneti umărul la radicalizarea AUR, mai bine ati pune umărul la constientizarea necesității constituirii unei forte de dreapta veritabilă, pro-europeana.
   AUR se declara pro-european. Să-i ajutăm să fie!

  • Anul de gratie 2021 și sunt indivizi printre noi care pun “botul” la vrăjeala voastră ieftină. Cuvinte mari, dar fără substanța. Același gen de votanți care l -au adus pe Hitler la putere și stim ce a urmat.

  • @Ioana, tu asociezi partidul AUR cu „valoare”???
   Wow
   Sion are 34 ani și nu a lucrat nicăieri până acum? Ne poți spune cum se descurcă?
   Nu de alta, dar suntem 19 milioane de majori, care îi putem copia rețeta.

  • Relule, in loc sa vii cu texte patetice, repetate ca o mantra de catre stanga de ani de zile, mai bine analizeaza si tu un pic situatia in ansamblu si poate o sa vezi cum sta treaba cu adevarat. Electoratul de dreapta din Romania nu a mai fost reprezentat cu adevarat de catre un partid politic de ani de zile. Totodata, elitismul progresist al votantilor USR din mediul urban, care au aruncat cu fecale in tot ce inseamna valori nationale, biserica, traditii, si care au etichetat neoconservatori pasnici precum Paleologu sau Neamtu drept „fascisti”, a dus la rezultatul AUR de ieri. Daca ai alege sa iesi din bula ta informationala, ai fi surprins sa afli, poate, ca AUR a reusit sa atraga foarte multi votanti anti-sistem, care in 2016 au votat cu USR si care nu s-au mai regasit in acest partid dupa 4 ani de progresism exacerbat. AUR este, la finalul zilei, un USR nationalist – iar genul ala de votanti care l-au adus pe Hitler la putere pot sa fie la fel de bine asimilati si electoratului traditional USR, care au avut un discurs incredibil de radical in ultimii 4 ani in ceea ce priveste clasa politica. Ah, dar ei au voie, pentru ca sunt „oameni noi”, asa-i?

  • Alfa, nici cealaltă vedetă, Tănasă, pupilul lui Felix nu a lucrat nicăieri până acum. Dar are credit la bancă….

  • Alfa,
   alegatorul s-a uitat la mesaj: familia, natiunea, credinta, libertatea.
   După ce ai batjocorit 3,8 milioane de alegători care s-au dus la referendum pt familie, închizi scolile primare în pandemie dar lasi deschise mall-urile fara masuri de distantare, batjocoresti constant biserica – oamenii care se simt atasati de aceste valori unde să se ducă?
   Vad si ei că avocata aceea – nu stiu cum o cheamă – e isterică și pare o rusine pt parlament, dar ALTII nu sunt care să-i reprezinte.
   ASTA sustin.
   Poate AUR să trezească conservatorii moderati sa se responsabilizeze si sa formeze o dreapta decenta.
   Altfel, vom tot avea AUR…

  • Ok, sunteti in inertia campaniei parlamentare, sunteti la o sesiune de tragere cu texte. Voi chiar credeti ca in 2020 mai prostiti lumea cu partzuri de genul asta? ce apa la moara bre, sunteti max 10% din intentia politica a romanilor. Ever. Un 10% format din resturile cazute prin sita gasesti in orice colt al lumii, asa ca nu va umflati prea tare, stati in coltul vostru umbros, mucegait si incercati sa nu faceti prea multa galagie, lumea are de lucru. Poate va sting aia lumina asa cum v-au aprins-o.

  • Tarart, nu te-ai prins ca „domnul tapalaga” a scris articolul la comanda, se face ca nu stie nimic, probabil ca crede ca nici gura nu-i pute….

  • @Alfa Lasa ca a lucrat Sica la cei 57 de ani ai lui cat pentru toti

  • Puneti intrebarile gresit cei care comentati anterior, de ce nu cititi cu atentie articolul ? Cine a investit bani in acest partid, al cui vehicul este? Eu zic sa ne gandim cam pe unde sunt fonduri zdravene hotite anterior si cam pe unde e si logistica? Pun mana in foc despre un cetatean parcat in Serbia.

  • AICI e cheia!
   Presa despre care vorbesti de ce nu ar fi infiltrata de servicii?
   Daca v-a scapat complet fenomenul AUR, cum aveti tupeul sa ne spuneti acum 100% ca stiti totul despre ei?
   Sau poate de fapt stiati despre ei dar nu aveati voie sa vorbiti?
   Hai ca si sputnik a intors armele impotriva lui George Simion, semn ca nu e omul rusilor.

  • Daca USR sunt de „extrema stanga” cum zic unii pe aici… fereasca sfantu.

   cand AUR e asa de mult in dreapta, orice e mai putin extremist e in stanga

  • @tarart: total de acord cu asta: „rolul dumneavoastra ca „jurnalist” ar fi trebuit sa fie acela de a identifica ascensiunea acestui partid, care a facut tot posibilul, intre noi fie vorba, sa fie bagat in seama de catre presa din Romania (fara rezultat).”
   acum daca ar fi sa speculam un pic, daca de fapt „jurnalistii” au stiut, dar au tacut? si daca au tacut, mai poate fi numit jurnalism ce fac ei? cum ziceam speculam, nu avem de unde stii ce e in mintea Dlui Tapalaga (ca intentii ca partial vedem prin ce scrie) – nu avem nici o proba, daca ar fi un CNA al internetului probabil as fi somat sa produc rapid dovezi… probabil ca acest rol va fi luat de moderatorul comentariilor. sa vedem…

 4. L-a creat Orban, care a luat primarii de la PSD si i-a vopsit in galben. L-a creat Vela, care nu era in stare sa citeasca ce i-a scris consiliera pe foaie si intimida interlopii cu degetele-n ochi in poze pe facebook. Astia au facut lumea sa stea acasa.

  • Da. Si lista se poate completa cu PNL in intreg, un partid in care politrucii au invins, adica nu e cu nimic diferit de psd. Aceleasi metehne, aceeasi incompetenti. Alt nume pe lista, nea Iohanis, ficusul de la Cotroceni, care este de o mediocritate evidenta. In loc sa-i atentioneze si sa-i indrepte i-a tinut in brate si a defilat cu psdistii vopsiti in galben. Se pot adauga si Barna&Ciolos si gasca lor de tucalari care au ingropat speranta romanilor in ceva nou…

  • Sunteti batuti in cap.

 5. Pai daca va intrebati cine sint astia ma scuzati, n-aveti ce cauta in presa. Eu, care mai citesc din curiozitate presa moldoveneasca, stiu cine sint astia: cea mai noua creatie a kgb-ului in zona.
  George Simion e noul Iurie Rosca (sa nu intrebati cine-i ala), de data asta cetatean roman.
  Bine preparat, cu credentiale de la Dodon et. Co (insului i s-a interzis accesul in Moldova, din nou i s-a permis, sicane, chestii si tot asa, caci asa se creste un erou adevarat in ochii fraierilor).
  Un pic de agitatie in ultimii doi ani si in Romania si hop in parlament.

 6. Asa-i romanul…recidiveaza in spirala evolutiva, Antonescu rasist, Eminescu antisemit, Noica, Blaga, Cioran, Eliade, Arsenie Boca, etc, legionari, Vlad Tepes vampir, Ceausescu dictator, etc.

 7. Iar sunt de vina Iohannis si pnl pt aur. Dl. Tapalaga iar ati gasit vinovatii de serviciu. Cel mai mult a pierdut, si se vede din cosmos, PMP cu care pnl s-a inteles mereu. Iar aveti analize schizoide, o parte corecte o parte din niste marote pe care le vanturati indiferent de subiectul politic!

 8. Cu scuzele de rigoare, dar de ceva vreme ați dat în PNL+USR, cu rost și fără rost. Una din cusăturile de pe Frankeșteinu’ pomenit aici, a fost performată și prin articolele dvs. Cu mantă, cum s-ar spune…

 9. ”Cine a pus România pe harta țărilor cu extrema dreaptă în Parlament? ”
  Romanii si mentalitatea lor. Ma gandesc doar la ultimi 30 de ani: Vatra Romaneasca, PUNR, PRM, precum si o droaie de organizatii si siteuri extremiste care functioneaza bine mersi, deseori cu sprijinul institutiilor statului.
  Dar si presa romaneasca in TOTALITATEA ei, care promoveaza discursul sovin, extremist.
  Ati gatit-o, mancati-o.

 10. Ce e domnu’ Tapalaga, nu mai sunteti sustinatorul diversitatii?
  Va e frica ca se infiinteaza Militia Ortodoxa si va cautam de demoni?

  Si care e problema cu a fi anti-occidental? Trebuie sa ii iubim sau ce?

  • As dori ca printre primele initiative parlamentare ale noului parlament sa fie autofinantarea BOR. Si, atunci, vedem cati sunt adevarati credinciosi si cati atei (care nu doresc sa cotizeze). Daca sunt asa multi crestini in Romania, atunci nu ii vor deranja sa aiba un impozit de 1% (sa zicem) pe venit, impozit care sa mearga direct la BOR. Noi, ceilalti am vrea sa fim scutiti. As face pariu pe nemurirea sufletului meu (ca sa zicem asa) ca nu vor fi 30% care sa vrea sa cotizeze?

  • Te susțin, tiberius. Dacă susținerea să fie în forma unui impozit special ori prin donații, asta e de discutat, însă da, Biserica trebuie să fie independentă de stat și să crească organic: câtă credință, atâta Biserică. Pentru că la momentul ăsta raportul nu este deloc proporțional.

  • @tiberius
   Sigur, autofinanțarea BOR e fezabilă cu o condiție: să i se retrocedeze bunurile expropriate fără despăgubire de statul român de la Cuza încoace! Acțiuni prin care acest stat înrobit diavolului a adus biserica la sapă de lemn cel puțin de două ori – o dată pe vremea lui Cuza și apoi pe vremea comuniștilor.
   Asta a fost rețeta subordonării bisericii de către statul demonic: le-au luat tot ce aveau după care i-au transformat în funcționari ai statului.
   Nu înțeleg de ce vrei să plătească impozit doar ortodocșii! Că și celelalte culte recunoscute primesc bani de la buget!
   În plus, sunt de acord cu propunerea ta cu altă condiție: să fie strict interzisă orice finanțare a oricărui cult din afara țării. Să nu facă prozelitism pe bani mulți din afară, de multe ori provenind pe căi oculte tot de la stat, dar nu cel român.
   Toate cultele să trăiască atunci din credința și potența financiară a credincioșilor din România, nu din alte părți.

  • @cineva, nu esti la curent vad, bisericii romane i-a fost retrocedat tot ce i-au luat comunistii, asadar acuma are si proprietatile, nu plateste impozit si primeste salarii de la stat, plus finantari masive model firea, asta ca sa spunem lucrurilor pe nume. Fsn, psd etc au dat bisericii tot ce-a cerut in 30 de ani, ca sa-i sustina in alegeri, si biserica asta a facut, in campanii transforma liturghia in indemn la vot pentru un anume partid. Bon, de ce s-au suparat acuma si si-au facut partid? Pentru ca, de cand cu pandemia, sufla vantu’n buzunarele lungi ale popilor. Imi spunea un fiu de preot din Iasi ca la pelerinajul sf. Parascheva se scotea si 1 milion de euro pe zi, in vremurile bune.

 11. Din punct de vedere economic, USR si PNL sunt de extrema dreapta, libertarieni radicali.

  Domnule Tapalaga, ce a spus domnul Presedinte Iohannis in aprilie despre UDMR?

  „Klaus Iohannis: În timp ce noi ne luptăm cu pandemia, PSD se luptă să dea Ardealul ungurilor ”

  Ii „asasinati moral” pe cei din AUR, dar pe extremistii de dreapta economica nu, UDMR nu.
  Eu, personal, nu doresc sa privatizez statul si banii romanilor, cum vor cei din USR si PNL.
  Dar nici nu doresc sa dau tara altora, cum vor cei din PSD si UDMR.

  Poate AUR trebuie sa existe pentru ca de 30 de ani UDMR ne da ruie Momania.

 12. Voi presa de ,,dreapta” l-ati cusut! Cu toate titlurile de articole pompoase si rau voitoare la adresa bisericii, a traditiilor, magariile si injuriile permise in comentariile postacilor.
  Vrei sa-ti dau un copy paste la toate titlurile de articole cu pricina?

  • Ma indoiesc ca i-a creat presa, dar ai dreptate intr-o privinta – profilul alegatorilor. Lingatorii de moaste au reprezentat grosul. In contextul pandemiei a fost usor sa ii convinga pe toti prostii (care in mod normal s-ar fi orientat catre pesede, pro, ecologisti, pmp sau chiar si pnl, in functie de diverse simpatii) ca oculta mondiala vrea sa le fure dreptul de a pupa poala popii, adica chestia care ii intereseaza mult mai mult decat coruptia, sanatatea, educatia samd. Daca alegerile ar fi fost in toamna trecuta sau in cea viitoare, nu luau nici 1%.

  • @mash Asta e exact atitudinea care îndepărtează alegători conservatori de USR. Aroganța asta a progresiștilor care îi văd pe „lingătorii de moaște” că pe niște proști. Vezi că USR doar a mai lansat pe ici pe colo câte o temă progresistă, iar la alegerile astea nu a făcut o mare brânză (oricât s-ar chinui useriștii să cosmetizeze eșecul).

 13. Doare tare, este?
  Ghinion!
  Când USR s-a apucat să ridiculizeze semnatarii petiției CpF, când a militat pentru boicotarea referendumului, când și-a ejectat creatorul și s-a aliat cu toți accepții nu și-a pus problema UNDE se vor duce toate acele voturi.
  Când a încercat să toarne cu pâlnia pe gâtul electoratului lozincile predigerate la Bruxelles, „elgebetexyz e cool”, „refugees welcome” nu și-a pus problema unii „reflux electoral”.
  AUR este „talibanismul egal și de semn opus” talibanismului userist, n-are legătură cu fanteziste teorii ale conspirației.
  Acțiune/reacțiune, fizică elementară.

  • Domnule Țarălungă a-ți cules ce a-ți semănat,voi unii ziariști Gicăcontra ziși de dreapta.Nu-mi place Orban defel ,dar n-aș fi vrut sa fiu în locul lui în această perioadă și voi a-ti dat apă la moară celor care se folosesc de bieții creștini.Sunt multe de spus așa ca nu vă mai puneți întrebări stupide, folosiți-vă energiile pentru ca să diminuați aceste derapaje de tip MACHE și OPREA INTERES NAȚIONAL.

 14. Discursul anti-maghiar este prezent tot timpul, inclusiv pe acest site.
  De ce sunteti revoltat, dle Tapalaga? 🙂

 15. Este simplu:Fratiile ortodoxe au strans randurile, preotii din Diaspora au arat cine promoveaza intens interesele drogatilor, lgbt cu toate formele sale.Mai mult,loviturile aplicate direct ortodocsilor prin interzicerea pelerinajelor, a ritualurilor specifice,…. au creat torpila perfecta pentru increzutul de kiwi-vinovatul suprem, dar si usr plus a carui placa a fost demontata bucata cu bucata pornind de la turnatori secu, secu ciolosisti, ong de 2 lei si traseisti politici gen bodea de la iasi.

  • si uite asa ne va gavari de la tribuna parlamentului coruptul boris volosatîi. spre linistea fratiilor ortodoxe

 16. Români, tocmai v-ați făcut felație pe gratis. Noua Dreaptă Fascistă cu miros de xenofobie, intoleranță, încălcarea declarației universale a drepturilor omului la care România este semnatară, n-ați învățat nimic din istorie. Nota 2 și 1/4.

 17. Du-te si te culca.Ii bagi romanului drogurile pe gat, ridici la rand de virtute lgbt si propui sa le dai copii spre adoptie…si tu numesti fascism???

 18. Romania este de fapt o mica Rusie. Nu este grav, cum s’a trait (prost) timp de 31 de ani, asa se va trai (prost) si de acum inainte.
  Nimeni nu poate face, ceea ce nu face poporul roman: sa voteze.

 19. trebuia să existe o opoziție la extrema stângă USRistă

 20. Somnul natiunii naste monstrii !!!

 21. Acest partid a avut sponsorizări mari,de unde au avut bani să si facă publicitate pe facebook si diaspora.Unul din sponsori este Bobi Păunescu,aparut in imagini alături de lideriii AUR.Diasporenii au fost păcăliți de un partid anti UE,de un partid care atacă pe cei ce dau de muncă diasporei.Au profitat ca în perioada pandemiei diaspora a fost împiedicată să intre în țară și carantinata.Cand guvernării puteau fi mai diplomați cu cei ce veneau în țară dacă le cereau test Covid si nu carantină.Italia așa procedează acum cu cei ce vor să intre in tară le cere test negativ nu carantină.

 22. Cred ca asa a aparut si un Hitler. Mai marii vremii probabil au vrut sa il foloseasca precum un pion. Ulterior i-a casapit pe toti.

 23. E vina pnl pt ca a permis asta. A abandonat principii fundamentale de dreapta din dorinta de a acoperi electoratul useristo ateist. Acum n-au decat sa-i supporte

 24. Un 3-4 % le-a dat si mult decoratul nostru presedinte cu actiunea ,,ionopotchivanoch „,nici un ungur nu a votat cu liberali sau eventual din gresealã si i-a pus în gardã pe dacii liberi cã ce primejdie mare îi paste.Uite asa ei a votat partidul care-i reprezintã.Punct.Putea fii si mai rãu…sau o sã fie si mai rãu?

 25. Acest partid se cheama a urî

 26. Dar faptul ca 70% (saptezeci din o suta ) de romani nu s-au dus sa voteze nu va ingrijoreaza ? nu mai gasiti false motive (pandemia, lipsa civismului etc) ci incercati(macar) sa puneti degetul pe rana : cumplita instrainare a romanilor … poate pentru ziaristi mai exista vreo ratiune sa combata/apere cu frenezie diferitele orientari politice si pe cei care le reprezinta…cumplit este ca poporul a ajuns la limita (de jos)a increderii in faptul ca EL mai conteaza …bateti-va voi,acolo,intre voi,ziaristi ,ideologi,”politicieni”,nimeni si nimic nu va mai poate spala de aceasta reactie a 70%dintre cei cu drept de vot,nu incercati sa va ascundeti dupa tot felul de acuze fata de o formatiune care a luat 7%,atata timp cat udmr are tot atata si-alaturi de psd-conduce tara din parlament de 30 de ani (psd a fost permanent majoritar in parlament ,iar cel mai de nadejde aliat a fost udmr)cu rezultatele care se vad

 27. AUR nu este decat aripa radicala a PSD. Vocea extremista si nationalista a PSD va fi trambitata prin AUR. Ciolacu a si zis ca va face alianta cu ei, daca este cazul. Ramane ca PSD sa ne zambeasca candid, asa cum ne zambea nea Nelu’ in anii ’90 si sa lase impresia de partid serios care are grija de romani. Mda, se pare ca a venit Mosul cel rosu cu un mare cadou suflat cu aur, adica un fel de ghiul precum cele purtate de conationalii nostri caldarari. La un lebar cu toba, merg intotdeuna si niste manele.
  Vorba unui comentator: ” se pare ca romanii au votat dupa cum a sunat mai bine numele partidului. Data viitoare poate apare cun partid numit CUR care are mai mult succes”.

 28. Am vrut sa votez initial Usr scarbit de vechile partide, dar cand am vazut ca Usr-ul vine cu promovarea homosexualilor, a avortului, a consumului de droguri usoare si cu departarea de Dumnezeu nu i-am mai votat.

  • Ai găsit ăstea în programul lor de guvernare? Că eu nu le-am văzut…. Sau așa au zis la televizor?

 29. Si presa si dvoastra personal ati contribuit. Stiti foarte bine ce articole si mai ales cum ati scris in ultima perioada. Continuati asa si va aparea un Super Aur cat de curand.
  Sunteti la fel de responsabil ca oricare alt raspandac al lor.

 30. Si voii la g4media i-ati zamislit pe Aur prin campaniile voastre Lgbt

 31. Asta-i coalitia pt familie deghizata.
  E aprtidul bisericii. De ce credeti ca a emis bor acel comunicat in 10 puncte?
  De ce credeti ca au castigat in diaspora acolo unde se face misionarism la greu… pe banii contribuabililor onesti. Toti copiii din centrele in grija bisericii au devenit acum ultrasi votanti plus ultrasii de pe stadioane

  • Da. AUR e basically coaliția pt familie. Ar fi interesant de comparat procentele de la referendum cu cele ale AUR de acum.

 32. Eu vreau sa stiu ce forma de crestinism promoveaza AUR. Este vorba de crestinismul ortodox bazat pe inchinarea la icoane? Ca daca da, atunci o spun cu parere de rau ca pe mine ca crestina baptista nu ma reprezinta. Biblia spune sa nu-ti faci chip cioplit si sa nu te inchin inaintea lui. Sustin legiferarea familiei traditionale intre barbat si femeie dar nu sunt de acord cu o forma de crestinism care a preluat practici pagane precum inchinarea la idoli.

  • Stai linistita ca a iesit azi liderul lor Simion si a spus ca el nu e nici impotriva homosexualilor, nici pt interzicerea avortului, ca el are si atei si musulmani in partid deci ii tolereaza pe toti.

   Ce teapa uriasa si-au luat votantii AUR. Au votat un mare FAKE. O banda de mincinosi care nu vor face nimic pt votantii lor.

 33. Râspuns : nesimțirea absenteiștilor, asta a băgat haurul în Parlament.

 34. Cocoșatul Fritz, desigur.
  Fritzul nostru a schimbat in mediocritatea si trufia lui imensa creierul mortului cu unul de criminal. Povestea e bine stiuta, pană la urmă Franky il strânge de gât pe Fritz
  Cam asa se intamplă cand te joci cu eprobetele politicii
  Te ia monstrul de gât

 35. Tapalaga…expertul nostru in scenarii politice. Acum vrea sa justifice esecul PNL-USR si inventeaza faza cu AUR creat de Iohannis si PNL. Cred ca aveti nevoie de o vacanta domnu’. Orice analist cu mintea intreaga realizeaza ca un guvern care trece printr-o astfel de criza nu poate primi osanale si este automat sacrificat, cu tot cu partidul lui.

 36. Democrația a pus România pe lista bla bla bla. Asta e democrația. Totalitarismul virtuoșilor mai are de așteptat.

 37. PNL-ul e de vina, caci nu au vrut sa puna vot pe calculator, si oameni ca mine n-au putut ajunge in judetul lor.

  Nu au pus vot pe calculator, caci le-a fost teama ca USRPLUS le-ar fi luat-o inainte .

 38. Slab articol domnule Tapalaga! Te invirti in jurul gaurii si nu stii unde este gaozul!

 39. Articolul poate fi ok ca parere personala, ca analiza politica e 0. Si USR a intrat in politica fara filiale sau acoperire nationala, si iata ca – inca – rezista. AUR a crescut pentru ca nici un partid nu acopera segmentul conservator. O putea face USR-ul, o putea face PNL-ul, dar putin le-a pasat. USR si PNL dau impresia clara ca putin le pasa de tara ci mai mult de interesele multinationalelor si EU, PSD de coruptie, oportunistii care n-au mai prins ciolan, Ponta si Basescu, de fripturisti. Asta e, exista si un jucator traditionalist pe piata, hipsterii pot sa planga in pumni si sa strige: railor, railor!

 40. oare cat va rezista acest partid ? sunt convins ca deja cei care au intrat in parlament, sunt racolati de PSD/PNL prin discutii directe
  si sunt tare curios daca vor ramane in opozitie vor vota un DNA al padurilor, daca legea vine de la un guvern cu UDMR in componenta ?

 41. aur este un partid FASCIST.
  partid de ultrasi fascisti.
  Aduna toata mizeria umana din romania.

  • Macar de-ar stavili foamea fara masura a haitelor barbare PSD-PNL.

  • Ce inseamna „fascist” pentru tine? Vad acest cuvant folosit aiurea in orice context, de ani de zile.

   Cei ce nu gandesc la fel ca tine sunt „mizeria umana”?
   Exact asa gandesc autoritarii, fascistii, deci si tu este un fascist mai mic si ipocrit.

   Este fascist daca sustine interesele corporatiilor si doreste privatizarea statului?
   Atunci si USR si PNL sunt fascisti, partide de extrema dreapta economica, cum si fascismul este extrema dreapta economica.

   Este fascist daca zice ceva nasol de alte etnii? Pai si UDMR si alte partide minoritare sunt fasciste in aceasta idee, cum facem?

  • Daca e partid tradiționalist, nu înseamnă că e partid fascist.Cred că nu știi ce înseamnă fascism. Partidele fasciste sunt interzise peste tot.Ce motive ai avea să interzici AUR.Ce rău a făcut?Abia a mijit ochii ,să vedem ce va face in viitor.Si oare de ce a fost votat masiv de diaspora?

  • Ce rău a făcut? Aur
   Partid de interlopi, au dat spargeri la bancomate.
   ,să vedem ce va face in viitor
   Niste interlopi, ultrasi mai bine sa nu vedem de ce sunt in stare descreieratii astia.
   Si oare de ce a fost votat masiv de diaspora?
   Si eu ma mir. Aur vrea sa scoate romania din UE va lasa diaspora fara servici, le ia painea de la gura, si astia ii voteaza, singura explicatie campioni mondiali la cretinism.

 42. Oricum dle. Tapalaga s-a intamplat ceeace este mai rau. A gasi vinovati mi se pare irelevant. Ca URR-ul s-a culcat pe o ureche dupa europarlamentare si locale este cert. Ca vanitatea le-a acoperit ochii este la fel. Erau singurii care teoretic puteau sa scoata electoratul tanar, instruit la vot, neavand pe umeri responsabilitatea guvernarii si a pandemiei era, din punctul meu de vedere o prioritate. Ca PNL-ul s-a bazat numai pe aparitiile Presedintelui a fost iarasi o greseala . Ca PSD-ul nici in visurile lui cele mai bune, dupa ce au lasat tara pe butuci nu a crezut ca vor scoate scorul asta, este o realitate. Cine este vinovat? Barna spune ca electoratul. Serios?? Pana la urma, asa ne-am asternut, asa dormim daca nu am invatat inca sa verificam partidele/doctrinele(daca ele exista) care vor sa acceada in Parlament. Din punctul meu de vedere nu o sa fie bine deloc….din pacate. ps. desi sunt bunica si am 68 de ani , desi am votat de fiecare data pentru viitorul copiilor si nepotilor mei, acum sunt dezamagita. Probabil ca multi dintre cei de varsta mea nu au reusit sa ne crestem copii asa cum trebuie. Pacat! Nu ma rog decat ca Bunul Dumnezeu sa apere aceasta tara! Amin!

 43. Cine? Oameni ca dumneavostra domnule Tapalaga, ca domnul Pantazi care incercati sa ne bagati pe gat cu forta anormalul ca fiind normal.Toata dementa incrancenata si ura prin care incercati a distruge trecutul acestui popor, hate-areala asta neo-marxista USR+ care se bazeaza pe ura, cine nu e cu noi e impotriva noastra si trebuie infierat cu manie progresista.Sper s-o lasati mai usor cu cenzura comentariilor, incercati sa mai auziti si ce nu va convine sau nu e corect politic.

 44. Dar USR ? Al cui Frankenstein mai e ? Ca pute a M10 de la o posta.

 45. PRM-ul lui Vadim n-a fost o simpla intamplare, doar a avut atatea mandate in Parlament. Dar asa e omul, putin extremist de fiecare parte. Sa ne uitam si la occident, si acolo sunt extremisti in parlament. Poate nu de dreapta, dar sunt. Parca prea mult am fost amenintati de omul rau din vest care nu ne vrea binele, o fi sanatos sa ne uitam si la noi in ograda.

 46. Ce de propagandă. Nu știți că s-au terminat alegerile? De unde ați scos-o pe asta cu anti-maghiar? Hahahaha, ce dulci sunt lacrimile progresiste. Și vorba unui comentariu de mai sus, dacă nu știți de unde a ieșit cineva care face peste 2% atunci trebuie să vă schimbați meseria. Cam cât de îngustată trebuie să fie gândirea cuiva care să creadă că dacă cineva are un discurs pro biserică și românism în România acel cineva este neo PRMist sau toate isturile din partidele vechi. Încă o dată, uimirea și șocul jurnaliștilor este delicios.

 47. Dane, voi i-ati strans pe astia. Voi, deontologii, „democratii”, atoatestiutorii, globalistii, care ne dati lectii…de care lumea a inceput sa se sature. Stii de ce? Pentru ca nu livrati mai nimic bun pentru cetateni, ci doar pentru orgoliile voastre de „elite diriguitoare atoatestiutoare”. Si e doar inceputul….

 48. 1. incredibil cati desteptoizi/postaci pe aic, nu v-ati obosit niciunul totusi sa dati un search pe YT sa vedeti cam ce a facut george simion?! sau n-ati primit directiva inca. 2. voi chiar il credeti naiv pe tapalaga?! el stie bine cine e simion, chiar a primit azi comanda sa arunce in el si proiectul lui

 49. Cocoșatul Fritz, desigur.
  Fritzul nostru, in mediocritatea si trufia lui, a schimbat creierul mortului cu unul de criminal
  Povestea a binecunoscută. Până la urmă Franky il strânge de gât pe Fritz
  Așa se intâmplă când te joci cu eprubetele politicii.
  Se trezește monstrul și te ia de gât.

 50. Interesante pareri, interesanta salata de cuvinte. Ai si surse/link-uri/dovezi la tot ce ai spus in postare sau ar trebui sa credem pe cuvant tot ce ai spus?
  O mica mentiune. “(Victor) Frankenstein” este numele alchemistului care a creat monstrul la care faci aluzie in postare. Monstrul sau nu are nume. O mica documentare inainte de postare ar fi fost buna. Da’ pentru romani “merge si-asa”.

  • Povestea e simpla, e aia cu divide et impera. Se croieste monstrul, i se da drumul pe uliță, și vin după el toți ăia pe care vrem sa-i divizăm. Dupa care le scoatem dosarele la toți. Dar mai intai, să ne vedem noi cu sacii in căruță.
   Acuma, problema e ca monstrul nu numai că n-a adunat gloata aia fără creier la care s-a gandit Frankenstein.

   Culmea e că i-a sucit gâtul lui Fritz, și la mușcat pe Frankenstein de beregata.

 51. Succesul acestui partid, fie el creat de sistem, este efectul slugarniciei dreptei românesti fata de cei care conduc UE cu ideile lor „progresiste” profund antinaționale. Asta a dus si la victoria PSD-ului de acum 4 ani, dupa guvernul bruxellez al lui Ciolos. Este o lectie pe care Iohannis si dreapta nu au invatat-o. Ei nu isi dau seama ca in Romania inclusiv electoratul de dreapta este in mare parte conservator

 52. A da, si sa ziceti multumesc ca au aparut acesti AUR, ca daca nu, voturile astea de care vorbiti domnule Talpalarga se duceau la PSD!

  Asa ca… mai incet cu pianul pe scari.

  Sunt niste nebuni astia intr-adevar, dar ajuta dreapta prin aparitia lor!

  Cum ziceam si in comentariul anterior, nu va pricepeti imi pare rau, dar scrieti articole despre politica de foarte multi ani, si tot timpul se dovedeste ca n-ati avut dreptate, mai bine incercati alt domeniu.

  • Domnule Tapalagă a-ți cules ce a-ți semănat,voi unii ziariști Gicăcontra ziși de dreapta.Nu-mi place Orban defel ,dar n-aș fi vrut sa fiu în locul lui în această perioadă și voi a-ti dat apă la moară celor care se folosesc de bieții creștini.Sunt multe de spus așa ca nu vă mai puneți întrebări stupide, folosiți-vă energiile pentru ca să diminuați aceste derapaje de tip MACHE și OPREA INTERES NAȚIONAL.

 53. Domnule Tapalagă a-ți cules ce a-ți semănat,voi unii ziariști Gicăcontra ziși de dreapta.Nu-mi place Orban defel ,dar n-aș fi vrut sa fiu în locul lui în această perioadă și voi a-ti dat apă la moară celor care se folosesc de bieții creștini.Sunt multe de spus așa ca nu vă mai puneți întrebări stupide, folosiți-vă energiile pentru ca să diminuați aceste derapaje de tip MACHE și OPREA INTERES NAȚIONAL.

 54. ”SURPRIZA AUR ”? Care surpriză ? 3O de ani de politică a struțului in privința BASARABIEI își spune de pe acum cuvîntul ! ACEASTA E REALITATEA REALITĂȚILOR …UNDERGROUND . Ne plîngem cu toții de ea ? Credem cu atîta naivitate că fostul ( și actualul ?) TRATAT RIBENTROP – MOLOTOV nu stă în gîtul tuturor românilor , ca un bol alimentar nici pănă azi înghițit ! ?Ce are a face asta cu …AfD , JOBIK , SPUTNIK etc ? NIMIC ! AUR ”creație a sistemului ” ? CARE SISTEM ? Cel care de 25 de ani nu e capabil să rezolve PROBLEMA TRANSNISTRIEI bomba cu ceas gata -gata să expodeze geopolitic și să ne înghită cu totul de la VLADIVOSTOK la LISABONA ? Care și-a pus ochelarii de cal și nu mai vede decăt NORDSTREAM 2 ? Credulitatea noastră ajunsă deja atît de extinsă, credem ca poate fi o pavăză la asaltul (imprevizibil )al unui political …underground ? Cum ”scoți ” RO din acest context al globalității ”altora ” ? Ce poate însemna altceva RO fără BASARABIA unită legal și democratic ca prima provincie românească la 28 marie 1918 ,dacă nu o sofisticare, o ascundere sub preș a realităților ? NU ! Nu cred ca …surpriza și evoluția AUR poate fi pusă sub semnul diluării democrației in ROMÂNIA . Cu mască sau fără mască .

 55. Cine a cusut Frankenstein-ul ăsta politic?
  Multa lume printre care si autorul acestui articol

 56. Intrebare intrebatoare!
  Poti mai mult!
  Ai demonstrat la Cotroceni!
  Tu incearca sa fii barbat!
  Trebie sa iesi din ordine

 57. A devenit normalitate sa acceptam partide create de „sistem”. Sistemul are interzis prin lege sa se amestece in politica. Mai acceptam mult aceasta „normalitate”? Schimbam numele tarii in Securenia?

 58. Populatia trebuie reprezentata. Ma mira dureors ca nu se discuta ce se intimpla cu restul de 70%, pe astia cine ii reprezinta si ce vor astia de fapt? Asta e buba romaniei.

 59. Vox Populis Vox Dei!

 60. AUR este doar o creație securistă. Nimic altceva. Acum zece ani securistul Simion își făcea debutul în viața publică apărând la Târgul Gaudeamus și prefăcându-se că îl interpelează pe Ion Iliescu. A avut și tupeul să se apropie de Ilici.

  Mie acea scenă mi se părea extrem de dubioasă. În primul rând pentru că Iliescu a avut în permanență SPP-iști și în al doilea rând pentru că în calitate de fost șef de stat nimeni nu ar fi avut cum să se apropie VREODATĂ bot în bot cu el. Și un tip cu atitudine agresivă! Adică ce voiau ei să ne spună că orice om de pe stradă poate să vină să-l scuipe pe Iliescu?

  – Bă, ești nebun?!

  Ceea ce nu știam noi atunci era că Simion era din aceeași unitate militară ca și tovarășul Ilici Iliescu, adică tot un securist pro-rus. Și că evenimentul era o scenetă din care fanii ambelor tabere ar fi avut ce să molfăie:

  1. Fanii Simion: – Uită-te bă ce i-a zis-o bă! Are sânge în instalație bă!
  2. Fanii Ilici Iliescu: – Niște elemente legionare l-au atacat pe tov. Iliescu…

  Băieții primiseră informare cu săptămâni înainte că la ora X și Y minute fix va apărea „de nicăieri” un grup de tineri așa-zis extremiști. Amândoi au primit simpatie din partea fanilor lor. Câtă falsitate!

  Nu m-ar mira ca acest Simion să nu fie străin de „ultrașii” cu epoleți care au deturnat mitingul de pe 10 August 2018. În galerii există tot felul de sifoane la poliție și jandarmerie care când vine ordinul pe unitate acționează imediat.

  • Inclusvi operatiunea rusilor cu excursia lui Simion in Republica Moldova dupa care s-a ales cu o interdicite de a mai intra pe teritoriul moldovean timp de 5 ani. Superba operatiunea de legendare (trecere sub acoperire): cum sa fie dle. cu rusii cand majoritatea rusofona din Moldova i-a pus interdictie.

   Ce ma bucura pe mine e ca nu mai avem aripa politica sustinuta de Moscova in interiorul unui partid main-stream cum era Iancu in PSD. Acum sunt separati si toata lumea fuge de ei ca de r…t. E mai bine asa.

 61. Legea conservarii energiei este un principiu fundamental si universal, cine nu-l intelege, nu va intelege nimic nici din ce se intampla. Nimic nu apare din neant, nimic nu dispare in neant.
  Acest electorat a fost pe rand al PUNR, PRM, PPDD, PSD; e un electorat care migreaza dintr-o parte in alta, acolo unde e vocea mai puternica. Acest partid a speculat unele probleme pe care alte partide le-au ignorat, cum ar fi jocul UDMR care a condus practic Romania avand drept de veto in toate guvernarile, politica proasta vizavi de Republica Moldova, si criza sanitara actuala. In mod sigur nu va supravietui, dar electoratul va ramane.
  Daca faceti o analiza a orientarilor de-a lungul timpului veti vedea ca profilul electoratului este in linii mari acelasi, difera doar modul in care diferite personaje au profitat de conjunctura (si-n plus mai intervine si pragul electoral). Profilul electoratului nu se poate schimba decat prin educatie, ori stim ca nu e cazul…

 62. Despre campania AUR, din gura angajatorului lui George Simion (in 2019) conform declaratiei de avere a acestuia (S.C. IDEAL PROIECT Architecture&Engineering S.R.L., asociat unic Lulea Marius Dorin). Mi-am imaginat ca angajatorul nu putea fi decat un prieten, tovaras de ideologie al acestuia.

  „Lulea Marius Dorin
  4 decembrie la 08:20 ·
  Expresia: „cine finanțează AUR” este una des folosită împotriva AUR, ca și cum nu ar fi posibilă autofinanțarea.
  Dar voi răspunde punctând pe această campanie electorală.
  Cheltuielile totale au fost de sub 200 000 de euro din care materialele tipărite cam jumătate. Sursele și cheltuielile sunt declarate la AEP, se verifică să respecte legea.
  Sursele au fost cu precădere: contribuții proprii ale candidaților și donații. Prima parte domină.
  Sunt candidați antreprenori, nu din cei care apar la televizor, și care au venit și cu 10-20 000 de euro. Sunt candidați ce au venit cu 1 000 de euro. Fiecare după puteri.
  Donațiile au fost între 10 euro și 5 000 de euro, dar multe. Mulți români plecați au ajutat.
  Dar aici e vorba de număr: cei care au făcut acest lucru sunt mulți.
  AUR a lucrat cu companii care ne-au oferit costuri de producție, antreprenorii respectivi fiind patrioți ce au vrut să ajute.
  Mobilizarea a fost una extraordinară.
  Marele câștig al AUR îl reprezintă însă numărul mare de voluntari implicați în România: câteva mii. La acești voluntari AUR nu a suportat nici un cost: ei și-au plătit transportul, benzina, mâncarea, vestele, boxele, steagurile, etc…. Aici am făcut o economie de câteva sute de mii de euro, probabil chiar peste un milion.
  În privința promovării online: materialele noastre au fost virale și s-au dus natural. Acolo unde s-a apelat la plată costurile sunt extrem de mici datorită richi-ului ridicat. Pe online s-au cheltuit maxim 20 000 de euro. Nu era de ce mai mult deoarece pagina lui George Simion are un rich natural ridicat, similar și profilul Dianei.
  La televiziunea de stat accesul este gratuit în funcție de numărul de candidați. La televiziunile private nu am fost, cereau 18 000 euro pe minut. De fapt aceste televiziuni sunt mână în mână cu partidele și devalizează statul în campanii. De aceea nu ați auzit nimic de noi la televiziunile sistemului, iar pe online o presă mai mică a făcut articole al comandă.
  SOCIOPOL este singurul institut ce a făcut sondaj pe bune și a inclus AUR. Celelalte au exclus AUR. PNL și PSD au avut AUR inclus în ultimul sondaj intern și de acolo știu cu certitudine că suntem cu mult peste pragul electoral.
  Deci cine finanțează AUR: ROMÂNII și pot confirma cei care au dat contribuții.
  De aici ne-am dat seama de dimensiunea colosală a fraudei financiare a partidelor ce primesc subvenția publică. Campaniile electorale au devenit adevărate afaceri de delapidare a banului public. Cică Firea a cheltuit 31 milioane de lei în campania pentru București. La ce am văzut noi și comparând cu ce costuri avem, ne dăm seama că ea nu a costat real mai mult de 1 milion de euro, deci restul sunt bani furați.
  Întrebarea privind finanțarea lor ar trebui adresată căci aceia sunt banii românilor, bani furați inclusiv în campaniile electorale.
  Români: mergeți la Vot. Nu mai alegeți aceste partide toxice pentru România.
  Aveț încredere că AUR va face ceea ce este bine pentru români.”

  Cert este ca acesti 10% asteptau ca altceva sa le promita cineva ca va face „Romania mareata din nou!”

 63. Regresul democratic mult mai grav decât un partid presupus extremist de 9% în Parlament este existența unui „sistem” ( a se citi servicii) care fabrică partide ca să combată PSD. Acest sistem a născut și guvernarea tehnocrată din 2016 și probabil „protestul diasporei” din august și multe altele, care nu s-au terminat bine și nu au ajutat în final la combaterea PSD, chiar în măsura în care am accepta asta ca obiectiv onorabil pentru serviciile secrete românești, deși de fapt nu e nici legal nici onorabil.
  Dacă adunăm scorul AUR cu scorul Pro România, alt produs de sistem, rezultă că fară intervenția sistemului PSD avea 42%, adică în fond tot acolo eram dar fără un presupus partid neo-legionar.
  Nu se știe în ce măsură sistemul va reuși să-și controleze la nesfârșit creațiile – dacă într-adevăr asta e AUR.
  Și Lenin a fost produs în laboratoarele germane cu a sa revoluție bolșevică. În cele din urmă, creatura și-a distrus creatorul. Sper să se întâmple la fel și cu acest „sistem” – să fie distrus odată.
  Dar dacă vreți să știți cine este adevăratul recrutor al AUR și al PSD, veniți pe străzile din Sect 1 să vedeți grămezile de gunoi care i se datorează mamzelei – alt produs de sistem.
  Sau veniți în blocurile din București pentru a căror încălzire dintr-o dată nu se mai găsesc soluții, de când a câștigat alegerile farul reformei și integrității.

  • Ce porcarii scrii, te doare mintea! Ca recrutor si sponsor pentru mizeria asta de aur n-ar fi rau sa te uiti spre puiul de secu bobby paunescu si hotul de ghita sarbul!
   Una peste alta, ce-am avut si ce-am pierdut, in loc de nicolicea si serban nicolae, avem o sosoaca, bun schimb!

 64. Cine a adus? Progresismu occidental, utopia societatilor multiculturale, imigratia desantata, schizophrenia identitatii de gen, intoleranta altei abordari decat cea a corectitudinii politice, intr in cuvant extrema stanga disimultata intr un ambalaj perfid, invelita in staniol sclipitor, care aparent e democrata dar in realitate e odios de intoleranta

 65. Pana ieri n-am stiut ca AUR exista. De unde p. mea au aparut? O formatiune da care n-am auzit ia din start 9% ca „au avut mesaj bun in online”? Pe bune?
  Treaba asta pute din toate partile.

 66. Eram sigur ca in logica simplista a autorului tot Iohannis e de vina. AUR a luat voturi masiv de la PNL. Diaspora ar fi votat PNL si USR daca nu aparea aceasta cota a AUR. AUR pare mai degraba o creatie diversionista pesedista.

 67. Da, Sunteti toti spalati pe creier. Invatati programare, dragii mei, viitorul e AI. Macar inginerii software au mai mult creier decat 99% dintre politicieni. Daca fac o greseala, o fac mult mai aplanata. 🙂 Evident, religia si calculatoarele nu prea se pupa, deci aveti o problema, vreti spiritualitate, incercati cu Socrate, nu cu Iisus … (Bine, si Socrate era dus ca d’aia s-a sinucis –prinvind din ambele tabere … „Orbul lui Blaga” mai avea pana sa vina … Oricum, cat timp nu vedeti partea exterioara paharului, n-aveti nici-o sansa.

 68. o fumigena de aur …in cadrul procesului de pastrare a status quo ului ? 😛 cine inventeaza sateliti/ fractiuni progresiste / flash parties 🙂 ? trebuie felicitati pt faptul ca au impartit frumos 🙂 duamne ajuta 🙂

 69. Cine?Chiar tu.Iti amintesti comportamentul din conferintele de presa la presedentie?La eforturile tale adaugam conserva numita tolontan si comportamentul usr-ului.

 70. Dle Tapalaga, la votul prin corespondenta, exemplul cum sa pui sampila era pe AUR.
  In diaspora exista multi romani antimasca si coronasceptici, unii spuneau ca voteaza cu un partid mic. Este si asta o explicatie.
  Ramine totusi surprinzator numarul mare de romani care au votat cu acest partid nevazut.

 71. Si eu stiam de George Simion din presa din R Moldova de acum cativa ani. Citesc presa de la ei din cand in cand.Ma surprinde ca presa din RO nu stia nimic. AUR a organizat in Piata Victoriei demonstratii identice cu cele organizate la Chisinau ( motiv pentru care a fost declarat persona non grata in RM ) Cei din RM il adora , pentru ca le-a promis unirea cu RO si le-a platit calatorii cu autocarele in zonele turistice din RO ( de unde a avut bani ????? ) I-a indus in eroare cu mult talent !
  Dupa ce nu a mai putut organiza demonstratii antisistem in RM a inceput sa faca acest lucru in RO pe exact acelasi sistem – cu autocare , cu corturi plasate in Piata Universitatii si apoi in Piata Victoriei.
  De unde are bani ? Ca de lucrat nu lucreaza ? Poti trai ani de zile fara sa muncesti ,doar organizand manifestatii antisistem ? Cine este in spate ? Plahotniuc sau alti oligarhi din RM ? Gitza sau Paunescu ( unul in Serbia altul in SUA ) sau alt gangster roman ???

  • A organizat excursii pentru ca moldovenii fără posibilități, prizonierii propagandei antiromânești, să cunoască cum arată cu adevărat România ( se pare că mai bine totuși decât Rep. Moldova). O acțiune lăudabilă. Evident că a fost sponsorizat. Dar oare Ceaușescu, Bot și toți organizatorii de proteste de profesie de unde or avea bani?

 72. In Anglia, ministrul de finante locuieste langa primul ministru. In SUA, Donal Trumo si Bideu au spus clar cat doresc sa fie rata de impozitare daca guvernul lor va avea si sprijin complet in Senat.

  In Romania, tocmai am avut alegeri. Stie cineva cat vrea USR sa fie TVA sau punctul de pensie? (La PNL e clar – vedem azi la casa de marcat cate TVA.) Stie cineva cat mai e impozitul pe venituri in capul lui Ciolacu sau Firea?

  Firea ne-a facut campanie cu #caine si panarama. Lucovid a repartizat un vaccin a carui temperatura este necunoscuta. Ori daca restul partidelor duc discutia in derizoriu, care e problema cu AUR? Nu au cum sa fie diferiti de fumigenele clasice ale postdecembrismului: PUNR, PRM, PPDD, USR. Ce sens are votul de protest, cand nu stii impotriva a ce sa protestezi, fiindca totul vine in plic de la Berlin si Paris?

  Se va face ca in Suedia, unde toate partidele se aliaza pentru „a anahila pericolul fascist de 10%”. In realitate, PSD si PNL au votat guvern de alianta de la inceputurile ocupatiei la Deveselu. Nici macar A Nastase nu ar fi fost premier fara voturile PNL din parlament. Ponta a avut nevoie de PNL, Ciolos a avut nevoie de PSD, chiar anul asta Orban a fost reconfirmat exclusiv de parlamentarii PSD. Un pretext de doi lei pentru a nu reforma republica.

  Data fiind fragmentarea, ar fi nevoie fie de un guvern mai autoritar (ca in Franta) sau de un bonus de parlamentari pentru partidul cel mai mare (Italia). Orice, numai porcaria din 2016 nu. Deja coabitare inseamna presedinte de o culoare, parlament de alta, si premier cu accesse de personalitate impotriva ambilor. Autoritate difuza, responsabilitate difuza, responsabilizare zero.

  Mie, de exemplu, nu mi-e clar nimic despre AUR. Protesteaza impotriva lui Lucovid, bine. Dar ce sentimente au ei fata de kovesism? Dracnism? Pontism? Nicolaeserbanism? Nasuism?

  • Mars de-aici troll bolsevic.

   Du-te tu in Rusia lui Putin si gusta niste Novichiok.

   Iar cand te superi mai ataca vreo fosta republica care-si cumpara drone de la turci sa ti-o traga aia cum nu te astepti la cat de in urma ati ramas si cu tehnologia militara.

  • E pentru prima oara cand Romania nuse mai invecineaza cu niciunul din dusmanii ei istorici. Baubaul asta cu rusii nu mai impresioneaza. Spune cat vrea Surplus sa fie TVAul, sau recunoaste ca Chelaru = Presada.

   Sau poti sa imi spui cine e furnizorul de vaccinuri al Romaniei, daca iti place actual guvern asa mult.

 73. Domnule Tapalaga, ce aveti cu Frankenstein? Ca toti croitorii, a croit si el un monstru. Vina lui e ca nu i-a dat un nume.

 74. ce e nostim e ca tocmai AUR o sa bage UDMR la guvernare, daca voturile lor se duceau la celelalte partide de dreapta nu mai era nevoie de UDMR

 75. Doamne ce agitatie cu AUR asta si chiar nu inteleg de ce. Te uiti la televiziuni si zici ca-s un cotet de gaini in care a intrat un dihor.

  Lasati fratilor AUR in pace. Un partid care aduce in parlament fosti generali de securitate, spargatori de bancomate, ultrasi din galeriile de fotbal samd isi va da arama pe fata foarte repede. Cei care l-au votat vor realiza foarte repede ce teapa si-au luat. Au votat din nou pt unii care i-au mintit.

  Simion a inceput azi deja sa schimbe directia in sens complet opus: nu-i mai uraste pe homosexuali, nu vrea interzicerea avortului, el are si atei si musulmani in partid deci nu e un fanatic ortodox. Omul e un cameleon cum rar s-a mai vazut, iar oastea lui de stransura e si mai parlita.

  Hai s-o terminam cu AUR si sa incepem sa vorbim despre lucruri serioase. Hai sa incepem cu faptul ca Orban si PNL nu vor mai putea sa vina sa spuna ca nu pot schimba legile justitiei sau alte legi pt ca n-au majoritate in parlament. Acum vor avea. Impreuna cu USR+, PMP is UDMR vor avea majoritate. Hai sa-i vedem la treaba

 76. Singurul JURNALIST care a atras atenția în mod repetat despre pericolul legionar AUR a fost MALIN BOT.Restul acum sunt surprinși.Pentru că din locurile lor confortabile n au catadicsit să vadă adevărul de pe net,in special You Tube.
  Bravo Malin Bot.
  Restul să luați lecții despre cum se fac campaniile in line line.Jurnalisti mediocri

  • Malin Bot a criticat cumplit AUR. Stiti de ce? Pentru ca nu-i place concurenta. Au aparut niste circari si mai mari decat el.

   Pentru ca ce face Malin Bot nu e jurnalism.

 77. Minimalizati si subestimati puterea acestui”monstru” care, dupa cum spuneti, a fost creat de structuri, de statul paralel sau de securistii care trag sforile presei si sunt in toate partidele romanesti. Pe acelasi pricipiu si dvs. ar trebui sa fiti tot un „securist”, doar ca din tabara opusa iar ce ati scris aici face parte din punctajul transmis. Odata usa deschisa vor intra pe ea o gramada de monstri si nu se va inchide prea usor. Usa a fost deschisa cu aparitia USR, care au pus botul la ciolan si asa a aparut AUR. Jumate din romani cred in necesitatea existentei unui partid nationalist. Nevoia exista, publicul e acolo, incultura e masiva. Aur la europarlamentare va trece de 20% tocmai pentru ca sunt subestimati si priviti de sus. Electoratul de peste 60 de ani a votat cel mai putin cu AUR(cam 2%), AUR a fost votat de tineri si de muncitorii fara studii superioare mai ales din regiunile sarace dar si in Ardeal. Cum am spus, nevoia exista si se va construi pe ea. AUR e un upgrade la PRM si PPDD si va fi mai mare decat ambele la un loc. Cea mai mare greseala ce se poate face e sa fie subestimati, ura electoratului lor e masiva si oarba la orice. Posibilitatea de crestere e uriasa, mai ales cu Mircea Diaconu viitor candidat la presedintie in 2024 din partea AUR. Daca n-au personalitati, vor avea, important e ca s-a decshis usa.

 78. Un risc calculat, sper… Formatiunea e noua dar fetele sunt vechi. Intram si noi in randul lumii… Cred ca eram singura mamaliga de popor fara o formatiune „extremista de dreapta” . Am asteptari din partea lor sa fie constienti ca sunt senatori si deputati ai Romaniei si sa se faca utili ocazional si sa se tina departe de ciumatii de la PSD. Sper sa nu o ia pe urma lui Vadim scursoare ceausita sau pe urma lui Dragnea mare „patriot” ce avea de vanzare totul

 79. Mare intrebare ai ejectat! Voi i-ati inventat, ba securistilor! V-ati trezit la poarta noua,

 80. A mai fost un partid antisistem si data trecuta, care la fel declarau ca nu colaboreaza cu nimeni, si care a sangerat toti membrii parlamentari in primele 2 luni si apoi a disparut. PPDD Partidul Popular Dan Diaconescu.

 81. Nu stiu CINE, dar stiu CE a permis aparitia AUR: 30 de ANI de minciuni si hotii, 30 de ANi guvernare in care romanii s-au saturat si mai ales NU mai vad nici o schimbare in binele asteptat…
  Asa au pus botul cei mai putin informati, dar satui de astia 30 de ANI, la aburelile acestui AUR venit de „nicaieri” in Parlament…
  Daca mai imi spune careva ca Tara asta mai are vreo sansa de SCHIMBARE in bine, sa argumenteze serios.. eu nu mai vad, dimpotriva, numai gandindu-ma ce fauna vom vedea in Parlamentul viitor…
  NU am auzit de AUR pana acum, dar fiica mea mi-a povestit ca pe retelele de socializare, pe anumite grupuri(religioase, anti-maghiare, anti-corporatiste) propaganda desantata a sustinatorilor AUR facea ravagii, nu-i venea sa creda ca la Anul 2020 mai poate citi asa ceva…dar, de-aici pana la peste 8% la alegeri si intrarea in Parlament e cale lunga totusi, imi pare ca mai e „ceva”…

 82. Istoria oficiala a Romaniei, compusa de Sergiu Nicolaescu. Boia deranjeaza pentru ca Isoria a fost altfel abordata, dar ar fi timpul sa modificam si Manualele scolare debile.

 83. Ce ,v-a intrat frica-n oase, sau sunteti supărați,…ce îndrăzneală d-le, cand credeam ca numai noi/adică voi, uite ca incearca sa urce-n caruta si altii…pai numai voi?….

 84. Nu comentez pe fondul articolului, au făcut o deja f bine unii dintre comentatori.
  Ma rezum sa remarc cu decolare incapacitatea jurnalismului românesc de la ora actuală de a menține un discurs obiectiv, nepărtinitor, fără atacuri grobiene la persoana. Expresii de tipul ” din bezna mintii lor” intr un text care se dorește o analiză politică sunt incompatibile cu neutralitatea care ar trebui sa caracterizeze un autentic jurnalism politic. Treptat acest tip de texte care se pretind „analize dar care sunt masiv si la vedere impregnate de umorile personale si de nervii autorului devin atât de indigeste încât realmente obliga romanii sa caute sau sa genereze surse alternative de informare.

 85. Toți politicienii din România, apăruți după Revoluție, au desfășurat și desfășoară în continuare o singură activitate : ALCHIMIA. Spre deosebire de înaintașii lor medievaliști, au obținut ce căutau: AUR!

 86. Intre timp s-a descoperit sursa: BOR.

 87. Sunt curioasa cu cine au votat anterior cei care acum au/ar fi votat AUR?
  Chiar credeti ca un partid nou ar putea schimba ceva intr-o tara in care toti stiu sa critice, prea multi sunt smecheri (si doar atat), iar prea putini contribuie cu ceva la progresul acestei tari?
  Ce va face sa credeti ca nu este o capcana in care ati mai cazut?
  Cand veti intelege ca inaite de a critica este bine sa ne privim in oglinda? Suntem o natiune sau o populatie cu propriile ei dorinte egoiste? (nu votez cu X pentru ca reduc numarul de angajati la stat!). Ce facem noi intre alegeri pentru a ne impune revendicarile? (doar comentarii online?) Nu inteleg de ce credinta ar trebui sa joace un rol in alegerea unui partid sau altul? Credinta este un atribut individual incontestabil, dar mie mi-ar placea ca Biserica sa uneasca oamenii, sa ii invete sa isi ajute/respecte semenii, indiferent daca sunt credinciosi sau nu.
  Dar concluzia generala este ca Romania are nevoie urgenta de un sistem de invatamant care sa aduca in secolul XXI.

 88. marsh ma ca esti prost si telecomandat !!!!