G4Media.ro

EXCLUSIV După 34 de ani: Jurnalistul Petre Mihai Băcanu a reușit să…

Sursa Foto: inpolitics.ro

EXCLUSIV După 34 de ani: Jurnalistul Petre Mihai Băcanu a reușit să își aducă torționarul de la Securitate în fața instanței. ”Fusesem bătut și el mi-a spus: «Dacă mai faci, nu mai ieși viu de aici!»”

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a înregistrat, luna trecută, la Curtea de Apel București o acțiune în care solicită instanței să constate calitatea de lucrător al Poliției Politice de dinainte de 1989 pentru fostul colonel Gheorghe Burloi. Verificarea acestuia a avut loc în urma unei cereri pe care a depus-o, anul trecut, una dintre victimele sale: Petre Băcanu, jurnalist care s-a identificat multă vreme cu publicația România Liberă.

Conform acțiunii CNSAS, consultată de G4Media.ro, după ce și-a consultat dosarul de urmărit al fostei Poliții Politice aflat în custodia Consiliului, Petre Băcanu (82 de ani) a depus, în mai 2022, o cerere pentru verificarea, sub aspectul constatării calității de lucrători ai Securității, pentru ofițerii sau subofițerii care au contribuit la instrumentarea unui dosar penal pe numele său, motivat politic. Solicitarea lui Băcanu presupune identificarea persoanelor care i-au încălcat drepturilor și libertățile fundamentale.

În dosarul penal, Băcanu și colegi ai săi de la cotidianul România Liberă au fost anchetați de Securitate pentru că, în perioada octombrie 1988-ianuarie 1989 ”au conceput, redactat, multiplicat și difuzat înscrisuri cu conținut dușmănos orânduirii socialiste din țara noastră” (fragment din dosarul Direcției de Cercetări Penale din cadrul Departamentului Securității Statului citat de CNSAS).

În fapt, Băcanu și colegii săi fondaseră un ziar clandestin, critic la adresa regimului, intitulat „România“, dar, când publicația era aproape de difuzare, au fost arestați din cauza unui trădător din grup.

La aproape un an și jumătate de la momentul depunerii cererii, CNSAS a identificat un astfel de ofițer și a trimis Curții de Apel București o acțiune în care solicită constatarea calității acestuia de lucrător al Securității.

Este vorba de Gheorghe Burloi, care, în 1989, era colonel în cadrul Direcției Cercetări Penale și a participat activ la urmărirea penală a lui Băcanu, motivația fiind politică, ceea ce a dus la îngrădirea următoarelor drepturi și libertăți fundamentale, recunoscute și garantate de legislația în vigoare la acea dată: dreptul la viață privată și cel la libertatea cuvântului, de exprimare și libertatea opiniilor.

Arestat în ianuarie 1989, Băcanu a stat după gratii până în decembrie același an, fiind eliberat în contextul prăbușirii regimului comunist la sfârșitul acelui an. În timpul anchetei, i s-a înscenat existența unei infracțiuni de drept comun (speculă cu maşini), deoarece regimul comunist nega faptul că România ar mai exista deţinuţi politici. Trimiterea în judecată a fost casată la 10 ianuarie 1990.

Contactat de G4Media.ro, Băcanu și-a amintit că, la un moment dat, Burloi, unul dintre anchetatorii săi, i-a comunicat că va fi acuzat de complot, infracțiune care era pedepsită cu închisoare de la 15 ani până la execuţie. „A făcut gestul pistolului cu degetul spre capul meu“, a declarat Băcanu.

În paralel, jurnalistul era anchetat și de notorii securiști Marin Pârvulescu și Vasile Hodiș, acuzați, după 1989, de faptul că au ordonat asasinarea în închisoare, în 1985, a dizidentului Gheorghe Ursu.

”I-am spus lui Burloi o minciună, dar s-au prins când au făcut verificări și Pârvulescu m-a bătut atât de tare că aveam un ochi închis de la sânge și vânătăi. Burloi mi-a spus: «Dacă mai faci așa ceva, nu mai ieși viu de aici!»”

Imediat după 1990, Băcanu s-a întâlnit cu Burloi pe holurile Prefecturii București, unde acesta din urmă era jurist. Aceasta este ultima informație pe care o știe despre torționarul său. Mai multe documente identificate de G4Media.ro arată că, în anii 1999-2000, o persoană cu același nume era angajată, tot ca jurist, la Universitatea Agronomică din București. Primul termen al procesului intentat de CNSAS lui Burloi încă nu a fost stabilit.

Referitor la sentimentele pe care le are în contextul incriminării lui Burloi, Băcanu a declarat că ”E bine și acum (că s-a întâmplat n.r.), dar nu mă mai încălzește că încă unul e dovedit. În spiritul dreptății, totuși, este bine că se încearcă o reparație”.

Absolvent al Facultății de Filologie din cadrul Universității București în 1964, Băcanu a lucrat, între 1970 și 1988, ca redactor la cotidianul România liberă, publicație la care a rămas și după 1990 și care, în 2001, a fost preluată de concernul german de presă Waz.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Daca eram in locul domnului Bacanu, dupa ce il intalneam pe holul prefecturii, il cautam tot Bucurestiul pana il gaseam, il urmaream unde sta, si-l asteptam apoi in zona cu levierul pentru un inventar in gura la dinti. Adica ii aratam fierul si ii ceream sa deschida gura sa-i numar dintii.

  2. De ce e scris in articol: „fostul colonel Gheorghe Burloi”?
    Atât timp cât nicio instanță nu i-a anulat gradul, securiciul este in continuare colonel sau, poate, general. Evident, beneficiar de pensie specială, militară, ocupațională sau cum vreți să-i spuneți.
    La fel de evident, este că securiciul nu o sa pățească nimic niciodată. Singura pedeapsă este dilema continuă de a nu ști pe ce să-și cheltuiască pensia. Pensie pe care a câștigat-o meritat, bătând cu bulanul din dotare mulți vinovați de a nu fi de acord cu comunismul.