G4Media.ro

Dovezi că Beny Steinmetz a angajat Black Cube într-o afacere minieră din…

Dovezi că Beny Steinmetz a angajat Black Cube într-o afacere minieră din Guineea / Miliardarul israelian este suspectat că ar fi apelat la compania de spionaj în cazul fostei șefe DNA, dar ancheta din România bate pasul pe loc de 4 ani

Miliardarul israelian Benyamin Steinmetz a angajat compania israeliană de detectivi Black Cube pentru a obține probe împotriva gigantului minier brazilian, Vale SA, potrivit unor documente depuse într-o instanță din New York chiar de către compania lui Steinmetz, BSG Resources Ltd, și citate de Bloomberg și Calcalist.

Litigiul dintre Steinmetz și Vale SA. Anul trecut, Curtea internațională de arbitraj de la Londra a obligat compania lui Steinmetz, BSG Resources Ltd, să plătească despăgubiri de 2 miliarde de dolari către compania minieră braziliană, Vale SA.

Curtea de la Londra a stabilit că Steinmetz ar fi ascuns informații partenerilor de la Vale când s-au asociat pentru exploatarea zăcământului de fier Simandou din Guineea (vestul Africii), în 2009.

Vale a cumpărat atunci de la Steinmetz pachetul majoritar de 51 la sută tocmai pentru că era vorba de un zăcământ strategic în lupta pentru dominație dintre giganții mineritului mondial, Rio Tinto Group, BHP Group și Vale SA, totul în contextul cererii uriașe de minereu de fier din partea Chinei.

În 2013, The New Yorker şi The Guardian au scris pe larg despre modul în care Beny Steinmetz a pus mâna pe zăcământul de fier din Guineea. El ar fi cumpărat, cu doar 167 de milioane de dolari, minereuri a căror valoare era estimată la peste 5 miliarde de dolari.

Steinmetz a cumpărat licența în 2008, cu câteva luni înainte ca președintele din Guineea, Lansana Conte, să moară. Licența fusese luată de la Rio Tinto Group, gigantul minier anglo-australian, rival cu brazilienii de la Vale SA.

Ulterior, în 2010, după venirea la putere în Guineea a președintelui Alpha Conde, autoritățile din țara africană au confiscat zăcământul în urma unor acuzații de corupție aduse lui Steinmetz. Potrivit Bloomberg, noul președinte ar fi fost consiliat în războiul cu Steinmetz de către miliardarul american, George Soros, și fostul premier britanic, Tony Blair.

După pierderea zăcământului, Vale SA a considerat că a fost trasă pe sfoară de Steinmetz, care le-ar fi ascuns faptul că ar fi obținut licența de exploatare prin mită și fraudă. Gigantul brazilian a cerut despăgubiri Curții Internaționale de arbitraj de la Londra și le-a obținut anul trecut: 2 miliarde de dolari de la Steinmetz.

Apoi, Vale a cerut unei curți din New York să confiște proprietățile imobiliare ale magnatului israelian din metropola americană tocmai pentru a-și putea recupera efectiv banii.

Steinmetz a negat întotdeauna acuzațiile de corupție în legătură cu obținerea zăcământului din Guineea, iar, în 2017, a fost exonerat de statul african, dar este încă investigat în Israel și Elveția. Steinmetz a fost vizat și de o anchetă a FBI, însă americanii nu au formulat acuzaţii direct la adresa lui, ci doar a unui director francez din cadrul companiei sale, care, de altfel, a și fost condamnat la 2 ani de închisoare, în 2014.

În cadrul procesului de la New York, Steinmetz a susținut însă că executivii Vale ar fi avut suspiciuni cu privire la licența din Guineea, încă dinainte să se asocieze, în 2009, și și-ar fi asumat riscurile. Mai mult, Steinmetz a prezentat probe în acest sens obținute de Black Cube. E vorba de înregistrări și stenograme ale conversațiilor dintre agenții sub acoperire ai Black Cube și foștii executivi ai Vale SA, precum Jose Carlos Martins sau Alex Monteiro.

Martins a condus timp de 10 ani afacerea cu minereu de fier a companiei braziliene. În conversațiile obținute de Black Cube și prezentate în instanță de compania lui Steinmetz, Martins asumă faptul că ar fi avut suspiciuni cu privire la legalitatea licenței de exploatare din Guineea.

În stenograme, Martins compară ”deal-ul” din Guineea cu Steinmetz cu o femeie frumoasă, dar care are SIDA.

”O aduci în camera de hotel, e goală, e superbă, și îți spune: <<E o mică problemă, poate am SIDA>>. Ok? Asta este o problemă!”, spune Martins, în interceptări.

Agenții Black Cube au susținut în fața foștilor executivi Vale fie că reprezintă o companie de investiții și caută consultanță pentru deschiderea unei noi mine, fie că strâng fonduri pentru diverse cauze. Black Cube susține că înregistrările sunt obținute legal.

Steinmetz și dosarul Black Cube din România. Miliardarul israelian este bănuit, potrivit unor surse judiciare, că fi fost în spatele operațiunii de spionaj a fostei șefe a DNA, Laura Codruța Kovesi, din primăvara anului 2016. Împotriva sa n-a fost însă formulată nicio acuzație oficială și nu are calitate de suspect în dosarul Black Cube, cauza referitoare la spionarea Laurei Codruța Kovesi.

Agenţii Black Cube, Ron Weiner şi David Geclowicz, ambii de 25 de ani, au fost arestaţi pe 3 aprilie 2016 ca urmare a unui acțiuni a DIICOT. Ron Weiner este cel care a spart conturile de e-mail ale unor apropiaţi ai Codruţei Kovesi, iar David Geclowicz a sunat noaptea la fratele, tatăl şi fostul soţ al şefei DNA. Cei doi și-au recunoscut faptele, au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției și au primit câte 2 ani și 8 luni cu suspendare.

În mai 2018, un al treilea agent Black Cube, Yossi Barkshtein, care reușise să fugă în aprilie 2016, a fost arestat, a încheiat și el un acord de recunoaștere a vinovăției și a primit 2 ani și 10 luni cu suspendare.

Firma Black Cube este fondată de Dan Zorella şi Avi Yanus, foşti ofiţeri de informaţii israelieni. Şi ei sunt vizaţi de ancheta DIICOT. Preşedintele onorific al companiei Black Cube a fost Meir Dagan, fost şef al Mossad timp de nouă ani, decedat în 2016.

În septembrie 2016, DIICOT a reușit să obțină și arestarea fostului ofițer SRI, Daniel Dragomir, sub acuzația că ar fi fost legătura dintre compania Black Cube și cei care au plătit operațiunea. Detalii aici.

Între timp, Dragomir a fost eliberat, iar ancheta trenează de 4 ani, blocată în comisii rogatorii, percheziții informatice și alte proceduri. Pe 18 mai 2020, fostul ofițer SRI a anunțat pe Facebook că a fost chemat la DIICOT pentru o nouă percheziție informatică.

De menționat că unul dintre procurorii anchetatori, Ina Popa, a părăsit DIICOT în toamna anului trecut, după ce, oficial, i s-ar fi imputat de către conducerea parchetului că avea dosare vechi în nelucrare.

Revenind la Beny Steinmetz, nu este dovedit oficial că ar fi fost în spatele operațiunii de spionaj derulate de Black Cube în primăvara lui 2016 împotriva fostei șefe DNA, dar în decembrie 2015 el a fost inculpat în alt dosar de către DNA-ul condus de Laura Codruța Kovesi.

E vorba de dosarul Ferma Băneasa de la DNA Brașov. Alături de Steinmetz, au fost inculpați Shimon Shevez, fost director de cabinet al premierului Yitzhak Rabin, Moshe Agavi, reprezentantul din România al lui Steinmetz, consultantul politic Tal Silberstein, miliardarul român Remus Truică, pretinsul prinţ Paul al României şi directorul EVZ, Dan Andronic.

Interesant că interceptările cu Steinmetz, Truică şi Andronic, făcute de SRI în 2007- 2008 pe mandat de siguranţă naţională (MSN), au ajuns la DNA abia în 2015. Detalii aici.

În martie 2016, DNA a cerut și obținut de la Curtea de apel Brașov mandate de arestare în lipsă pentru Steinmetz, Shevez şi Silberstein. La sfârșitul lunii însă, judecătorul Înaltei Curți de Casație și Justiție, Iulian Dragomir, a revocat mandatele de arestare în cazul israelienilor.

Cazul a fost trimis în judecată și, în iunie 2019, Curtea de apel Brașov i-a condamnat la 4 ani de detenție efectivă pe Remus Truică, la 3 ani cu suspendare pe Paul al României, dar i-a achitat pe Steinmetz, Silberstein și Andronic.

Curtea de Apel Braşov a dispus însă confiscarea a 45 de hectare de teren şi a peste 12,5 milioane de euro de la omul de afaceri Remus Truică, Paul al României şi de la firma condusă de Truică, Reciplia SRL, în spatele căreia s-ar afla un holding controlat de miliardarul israelian Beny Steinmetz. Detalii aici.

DNA, dar și Steinmetz, au făcut apel, care se judecă săptămâna viitoare, pe 18 iunie 2020, la Înalta Curte.

Prejudiciul din dosar se ridică la peste 145 de milioane de euro, peste 135 de milioane de euro reprezentând contravaloarea terenurilor fostei Ferme regale de la Băneasa şi aproape 10 milioane de euro, pădurea Fundu Sacului din Snagov.

Cine e Benyamin Steinmetz. A fost considerat cel mai bogat evreu şi unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume. A fost locul 178 mondial, cu o avere estimată la 7,4 miliarde de dolari. Este unul dintre investitorii proiectului minier de la Roşia Montana.

Tal Silberstein si Dan Andronic au fost consultanți politici al premierilor Adrian Năstase, Călin Popescu Tăriceanu, apoi ai PDL şi ai preşedintelui României, Traian Băsescu.

În august 2017, Steinmetz și Silberstein au fost arestați în Israel pentru fraudă și spălare de bani în legătură cu presupuse ilegalități comise în România, potrivit unei declarații în fața Curții din Rishon Letzion a anchetatorului Avshalom Ahrak, citate de cotidianul Haaretz.

În noiembrie 2018, fostul președinte Traian Băsescu a fost audiat ca martor la DNA în cadrul unei comisii rogatorii cu Israelul în dosarul în care oamenii de afaceri Beny Steinmetz și Tal Silberstein au fost arestați în 2017.

Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR.

Sursa Foto: Haaretz/ Credit: Ofer Vaknin

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Steinmetz asta e un escroc prea mare pentru Procurorii DNA!!!!
    Procurorii DNA s-au rablagit de tot, TOATE Dosarele de rasunet sunt in sertare la pastrare, Dosarul TELDRUM, Dosarul BELINA, Dosarele Elenei Udrea, Milionara bine mersi din BANII furati de ea si Cocosul ei..
    La fel Dosarul 10 August 2018 aflat la Procurorii Militari…
    Nu cred ca va mai fi dus la capat vreunul din ele…
    Pentru ce IAU Procurorii aia Salariile si apoi Pensiile uriase, cand ionfractorii astia sunt bine mersi, si ei si Averile lor si ale acolitilor lor?!…

    • Toate dovezile provenite din interceptari sunt nule acum , mulțumită lui Dragnea , nicolicea, „altă întrebare” Iordache, antena 3, Romania tv, dorneanul și ccr , Toader etc.
      Nu poți aruncă toată vina în cămară DNA , daca nu erau mai sus numiți ,poate acum steinmetz era condamnat,dar daca s-a votat cum s-a votat și ce să-i faci, taci si rabdă până la vot.

    • @Gica: Cu Dosarul 10 August sa mai rabdam?!
      Cu dosarul TELDRUM, cu Dosarul Belina, asteptam pana s-or prescrie!
      Daca nici 1 Dosar nu finalizeaza, cum isi ia salariul urias un procuror, intreb serios, ce cRITERII de PERFORMANTA au?!
      Sau e ca in oricare Institutie de stat, de „stat degeaba”, ca la STATUL degeaba numit Romania?!
      Cititi mai jos si vedeti ca Romania NU are habar CATI angajati sunt la Stat, ce FACE fiecare, CATE Institutii, Agentii, etc exista?!!
      Socant!
      https://www.digi24.ro/special/statul-la-stat/statul-la-stat-povestea-functionarului-care-nu-a-vrut-sa-scrie-manual-un-cod-de-12-cifre-1262337

    • @lili cu tot respectul lili , dacă Parlamentul le ia procurorilor principalele instrumente de a trimite dosarele in instanta, ăștia s-au luptat și ei cât au putut (au ieșit in strada , au făcut comunicări in presa deși funcția nu prea le permite) , dacă nu le dai furculițe ăștia nu au cu ce sa “mănânce” , și privitor la salarii și pensii nu sunt de acord cu tine, ai idee cât învață un magistrat de-a lungul vieții, ce riscuri au, ce interdicții au?! Sunt de acord ca salariile sa fie pe măsura performantei, chiar dacă sunt mari.
      Hai sa nu cădem in patima politicianista pensii speciale , noi trebuie sa trimitem un parlament care sa dea o legislație penală care sa protejeze cetățeanul corect.

  2. DNA e praf,nu mai reprezinta nimic,trebuie desfiintat si gata.

    • Da,corupția a învins!
      Nu are nicio importanță dacă se desființează au ba DNA.Oricum nu mai există ca atare.
      Și nici că îi mai pasă cuiva pe ce drum o ia România…
      Am certitudinea că se va repeta întocmai anul 2016.

  3. Important e cine a comandat linșajul nu elementul de execuție.

  4. Asta-i justitie? Iata cine a adus atingere onoarei si prestigiului justitiei….

  5. Și ce facem fraților ne lăsam și noi învinși? Plecam din țara ? Ca sa fure ăștia munca de zeci de ani a unui popor? Eu ,unul , nu ! Eu nu pot lasă țara copiilor mei așa cum mi-au lăsat-o părinții mei. Eu privesc la exemplul LCK , corupția nu a învins !

  6. tericeanu, dragnetti, securistii care fac afaceri cu baietii astia…