G4Media.ro

Afacerea Ferma Băneasa / Instanţa a dispus confiscarea a 45 de hectare…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Afacerea Ferma Băneasa / Instanţa a dispus confiscarea a 45 de hectare de teren şi a peste 12 milioane de euro de la Truică şi Paul al României / Prejudiciul este estimat la 145 de milioane de euro

Curtea de Apel Braşov a dispus confiscarea a 45 de hectare de teren şi a peste 12,5 milioane de euro de la omul de afaceri Remus Truică, Paul al României şi de la firma condusă de Truică, Reciplia SRL, în spatele căreia s-ar afla un holding controlat de miliardarul israelian Beny Steinmetz – se arată în decizia CA Braşov prin care Truică a fost condamnat la 4 ani de detenţie efectivă, iar Paul al României, la 3 ani cu suspendare, în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa şi a Pădurii Fundu Sacului din Snagov.

Judecătorii au dispus confiscarea a peste 37 de hectare aflate în proprietatea companiei Reciplia şi a altor 8 hectare ajunse în proprietatea firmei Mercure Commerce International. Compania Reciplia a fost condamnată ca persoană juridică la o amendă penală de 200.000 de lei.

În plus, judecătorii au dispus confiscarea echivalentului în bani a 38 de hectare înstrăinate de Reciplia şi Remus Truică, în valoare de aproape 8,5 milioane de euro. De asemenea, judecătorii au dispus confiscarea a 4 milioane de euro, bani aflaţi sub sechestru în conturile lui Paul al României.

Prejudiciul din dosar se ridică la peste 145 de milioane de euro, peste 135 de milioane de euro reprezentând contravaloarea terenurilor fostei Ferme regale de la Băneasa şi aproape 10 milioane de euro, pădurea Fundu Sacului din Snagov.

Sechestru ridicat. Instanţa a dispus ridicarea sechestrului asigurător asupra mai multor conturi, acţiuni şi imobile aflate în proprietatea unor inculpaţi pentru care s-a dispus achitarea, cum ar fi Dan Andronic.

Acesta avea sechestru pe mai multe conturi, imobile din Răcari (judeţul Dâmboviţa), jumătate de apartament din Sinaia şi pe acţiuni la companiile sale de consultanţă, D.A. Communication şi First Communication, şi la editura Evenimentul şi Capital.

Instanţa a ridicat sechestrul asupra unor terenuri deţinute de Remus Truică cu fosta sa soţie, Irina.

Context. Gruparea – despre care procurorii DNA Braşov susţin că ar fi condusă de miliardarul israelian Benjamin Steinmetz – ar fi pus mâna ilegal, împreună cu Remus Truică şi Paul al României, pe 28 de hectare de teren ale fostei Ferme Regale de la Băneasa şi a 47 de hectare de pădure la Snagov.

Fragment din comunicatul DNA

  • „Începând cu luna noiembrie 2006, inculpaţii Truică Remus, Roşu Robert Mihăiţă (avocat la Ţuca Zbârcea şi asociaţii . n.r.), Tal Silberstein, Benjamin Steinmetz au constituit un grup infracţional care a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate nelegal de Al României Paul Philippe prin oferire de bani/bunuri persoanelor din cadrul autorităţilor/instituţiilor deţinătoare a acestor proprietăţi şi complicitatea la săvârşirea, de către aceste persoane, a infracţiunii de abuz în serviciu, prin punerea la dispoziţie şi semnarea înscrisurilor necesare, traficarea influenţei reale asupra funcţionarilor publici. Inculpaţii Andronic Dan, Marcovici Marius Andrei, Moshe Agavi şi Mateescu Lucian au aderat ulterior la grupul infracţional: primii trei în anul 2007, ultimul în anul 2011”, arata DNA într-un comunicat de presă.

Instanţa i-a achitat însă pe israelienii Benjamin Steinmetz, Tal Silberstein şi Moshe Agavi.

Procurorii susţin că fiul bastardului regelui Carol, Paul Lambrino sau Paul al României (şi-a trecut această titulatură în cartea de identitate – n.r.), a revendicat ilegal averea bunicului său.

Ilegal pentru că încă nu avea recunoscută calitatea de moştenitor (abia în 2012 i-a fost recunoscută această calitate) şi a revendicat proprietăţi precum Ferma Regală de la Băneasa, ce aparţineau Domeniilor Coroanei. Aceste domenii nu erau în proprietatea Casei regale, ci erau proprietăţi ale Statului român date în folosinţă Casei regale.

În 2006, Paul Al României şi-a vândut drepturile succesorale companiei Reciplia condusă de Truică şi controlată de holdingul lui Steinmetz. Gruparea ar fi reuşit apoi să dobândească terenurile prin corupţie şi protecţie la nivel înalt.

Ar fi încercat să pună mâna chiar pe castelul Peleş şi să ceară despăgubiri pentru domeniul regal de la Balcic

Mai mult, gruparea ar fi atentat la întreaga avere e Casei Regale.

  • „Ulterior, ca urmare a contractului de cesiune, inculpatul Al României Paul Philipe a semnat alte înscrisuri/contracte prin care s-a urmărit ascunderea provenienţei ilicite a unor bunuri ce urmau a fi retrocedate, între care actele adiţionale la acesta din datele de 20.03.2007, (vizând respectiv 12 bunuri imobile, între care şi Palatul Peleş), 04.04.2007 (vizând bunurile imobile care compun domeniul regal Balcic), 04.10.2007 (vizând 11 bunuri imobile, terenuri agricole, forestiere precum şi clădiri în Sinaia şi Bucureşti), precum şi antecontracte de vânzare -cumpărare, înţelegeri”, arată DNA.

Paul Lambrino s-a judecat cu Casa Regală a României pentru a fi recunoscut drept prinţ moştenitor şi pentru a dobândi o parte din averea Casei Regale. În februarie 2012, Instanţa Supremă a recunoscut sentinţa din 1955 a unei instanţe din Lisabona prin care tatăl lui Paul, Carol Mircea Grigore, era recunocut ca fiu al regelui Carol al II-lea. ICCJ i-a recunoscut lui Paul Lambrino calitatea de nepot al regelui Carol al II-lea şi drepturile ce decurg de aici în ce priveşte averea regelui exilat (nu averea Casei regale). Potrivit Casei regale a României, decizia Înaltei Curţi din 2012 nu a creat niciun drept dinastic şi nici nu a stabilit apartenenţa lui Paul al României la Familia regală.

Cine sunt inculpaţii

Remus Truică – om de afaceri, fost director de cabinet al premierului Adrian Năstase

Paul al României – nepot al regelui Carol al II-lea

Robert Roşu – avocat la „Ţuca, Zbârcea şi asociaţii”

Benyamin Steinmetz – om de afaceri israelian, era considerat cel mai bogat evreu şi unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume. A fost locul 178 mondial, cu o avere estimată la 7,4 miliarde de dolari. Este unul dintre investitorii proiectului minier de la Roşia Montana.

Steinmetz a fost vizat de o anchetă a FBI, însă americanii nu au formulat acuzaţii direct la adresa lui, ci doar a unui director din compania miliardarului.

În 2013, The New Yorker şi The Guardian au scris pe larg despre modul în care Beny Steinmetz a dobândit cel mai important zăcământ de fier din Guineea (cumpărând cu 167 de milioane de dolari, zăcăminte a căror valoare este estimată la peste 5 miliarde de dolari).

Tal Silberstein – fost consultant politic al premierilor Adrian Năstase, Călin Popescu Tăriceanu, apoi al PDL şi al preşedintelui României, Traian Băsescu.

Andrei Marcovici – fost consilier la Cancelaria premierului Tăriceanu. Procurorii susţineau despre el: „considerat „omul lui Tal”, persoana cu care se discuta în lipsa acestuia sau care transmitea dispoziţiile inculpatului Tal Silberstein; fiind consilier al primului ministru, a contribuit la întărirea convingerii inculpatului Al României Paul în influenţa reală a grupului în lumea politică”.

Dan Andronic – fost consultant politic al premierilor Adrian Năstase, Călin Popescu Tăriceanu, apoi al PDL şi al preşedintelui României, Traian Băsescu, actual director EVZ.

DNA a formulat apel la Înalta Curte faţă de decizia de ieri a Curții de Apel Braşov, potrivit portalului instanţelor.

Fragment din decizia Curții:

”În temeiul art. 257 alin. 1 din Codul penal din 1968 raportat la art. 71/1 alin. 2 din Codul penal din 1968, cu aplicarea art. 5 Cod penal, condamnă pe inculpata S.C. RECIPLIA S.R.L., la o pedeapsă de 200.000 de lei amendă penală, pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă. În baza art. 495 alin. 6 Cod procedură penală, după rămânerea definitivă a prezentei hotărâri, o copie de pe dispozitivul hotărârii se comunică Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Bucureşti. În temeiul art. 396 alin. (5) Cod procedură penală raportat la art. 16 alin. (1) lit. b) teza I Cod procedură penală achită pe inculpata S.C. RECIPLIA S.R.L. pentru infracţiunea de spălare a banilor, prevăzută de art. 23 alin. 1 lit. a) din Legea 656/2002 [art. 29 alin. 1 lit. a) din Legea 656/2002, după republicarea legii], cu aplicarea art. 5 Cod penal.

În temeiul art. 257 alin. 2 rap. la art. 256 alin. 2 din Codul penal din 1968 şi art. 118 alin. 1 lit. e) din Codul penal din 1968 dispune confiscarea specială a următoarelor bunuri:

terenul de 67.393 m.p. înscris în Cartea funciară nr. 104238 (provenită din conversia de pe hârtie a C.F. nr. 7970) Snagov, nr. cadastral 5827/4/2, aflat în proprietatea inculpatei S.C. RECIPLIA S.R.L.

terenul de 110.682 m.p., înscris în Cartea funciară nr. 104373 (provenită din conversia de pe hârtie a C.F. nr. 7449) Snagov, nr. cadastral 5830/4, aflat în proprietatea inculpatei S.C. RECIPLIA S.R.L.

terenul de 68.300 m.p. (68344 măsurat), înscris în Cartea funciară nr. 104678 (provenită din conversia de pe hârtie a C.F. nr. 7138 Snagov), nr. cadastral 5825, aflat în proprietatea inculpatei S.C. RECIPLIA S.R.L.

terenul de 127.138 m.p. (127718 măsurat) înscris în Cartea funciară nr. 237376 (provenită din conversia de pe hârtie a C.F. nr. 91087), nr. cadastral 26041/2/2, aflat în proprietatea inculpatei S.C. RECIPLIA S.R.L.

În temeiul art. 257 alin. 2 rap. la art. 256 alin. 2 din Codul penal din 1968 şi art. 118 alin. 1 lit. e) din Codul penal din 1968 dispune confiscarea specială de la inculpata SC RECIPLIA S.R.L. a echivalentului în bani al terenului de 23.783 m.p., înstrăinat de S.C. RECIPLIA S.R.L. către S.C. HERCULES PROPERTIES S.R.L., în valoare de 8.347.833 de euro.

În temeiul art. 257 alin. 2 rap. la art. 256 alin. 2 din Codul penal din 1968 şi art. 118 alin. 1 lit. e) din Codul penal din 1968 dispune confiscarea specială de la inculpatul Truică Remus a echivalentului în bani al următoarelor bunuri:

terenul de 75.400 m.p., înscris în Cartea funciară nr. 104234 (provenită din conversia de pe hârtie a C.F. nr. 7966 Snagov), nr. cadastral 5843/2, în valoare de 41.281,5 euro.

terenul de 14.000 m.p., înscris în Cartea funciară nr. 104621 (provenită din conversia de pe hârtie a C.F. nr. 7095 Snagov), nr. cadastral 5817, în valoare de 7.665 euro

terenul de 9.300 m.p., înscris în Cartea funciară nr. 104622 (provenită din conversia de pe hârtie a C.F. nr. 7096 Snagov), nr. cadastral 5808, în valoare de 5.091,75 euro

terenul de 10.000 m.p., înscris în Cartea funciară nr. 104371 (provenită din conversia de pe hârtie a C.F. nr. 7446) Snagov, nr. cadastral 5830/1, în valoare de 4.835 euro

terenurile în suprafaţă totală de 32.573 m.p., înscrise cu numerele cadastrale 5827/1, 5827/3, 5827/5, 5827/6, 5827/7, în valoare de 15.749,04 euro

În temeiul art. 118 alin. 1 lit. e) din Codul penal din 1968 dispune confiscarea specială de la inculpatul Al României Paul Philippe a sumei de 4.000.000 de euro.

În temeiul art. 25 alin. 1 din Legea nr. 656/2002 (art. 33 alin. 1 din Legea nr. 656/2002, după republicarea legii) raportat la art. 118 lit. e) din Codul penal din 1968, dispune confiscarea specială a următoarelor bunuri

terenul de 6.534 m.p., înscris în Cartea Funciară nr. 102687 (provenită din conversia de pe hârtie a C.F. nr. 7440) Snagov, nr. cadastral 5827/2, aflat în proprietatea scriptică a SC MERCURE COMMERCE INTERNATIONAL SRL

terenul de 43.459 m.p., înscris în Cartea funciară iniţială 7447 Snagov şi dezmembrat ulterior în 43 de parcele cu numerele cadastrale 5830/2/1-5830/2/43, aflat în proprietatea scriptică a SC MERCURE COMMERCE INTERNATIONAL SRL

terenul de 28.799 m.p., înscris în Cartea funciară nr. 102714 (provenită din conversia de pe hârtie a C.F. nr. 7448) Snagov, nr. cadastral 5830/3, aflat în proprietatea scriptică a SC MERCURE COMMERCE INTERNATIONAL SRL

În temeiul art. 25 alin. 1 din Legea nr. 656/2002 (art. 33 alin. 1 din Legea nr. 656/2002, după republicarea legii) raportat la art. 118 lit. e) din Codul penal din 1968, dispune confiscarea specială de la inculpatul Chiriac Theodor a sumei de 45.000 de euro.

În temeiul art. 25 alin. (5) Cod procedură penală, lasă nesoluţionate acţiunile civile formulate în procesul penal de părţile civile Institutul de Cercetare şi Dezvoltare pentru Protecţia Plantelor, Ministerul Finanţelor Publice şi R.N.P. ROMSILVA.

În temeiul art. 397 Cod procedură penală menţine măsurile asigurătorii dispuse în prezenta cauză asupra bunurilor aparţinând următoarelor persoane:

Truică Remus, măsurile asigurătorii instituite prin ordonanţele procurorului din 08.12.2015, 12.02.2016, 1.03.2016, 07.04.2016, 11.03.2016, 27.01.2016, 25.03.2016 (cu excepţia măsurilor asigurătorii instituite asupra terenurilor de 75400 m.p., de 9300 m.p. şi de 14000 m.p., menţionate mai sus), până la concurenţa sumei de 74.622,29 euro.

Al României Paul Philippe, măsurile asigurătorii instituite prin ordonanţele procurorului din 08.12.2015, 01.03.2016, 11.03.206, până la concurenţa sumei de 4.000.000 de euro.

SC RECIPLIA SRL, măsurile asigurătorii instituite prin ordonanţele procurorului din 08.12.2015 şi 02.03.2016 asupra bunurilor imobile, iar în ce priveşte măsura asigurătorie instituită prin ordonanţa din 08.12.2015 asupra conturilor societăţii, aceasta se menţine până la concurenţa sumei de 8.347.833 de euro.

Chiriac Theodor, măsurile asigurătorii instituite prin ordonanţele procurorului din 01.03.2016, 25.03.2016, 02.03.2016 şi 10.05.2016, până la concurenţa sumei de 45.000 de euro.

SC MERCURE COMMERCE INTERNATIONAL SRL, măsurile asigurătorii instituite prin ordonanţa procurorului din data de 04.03.2016.

În temeiul art. 397 Cod procedură penală ridică în totalitate măsurile asigurătorii dispuse în prezenta cauză asupra bunurilor următorilor inculpaţi:

Roşu Robert Mihăiţă, măsurile asigurătorii instituite prin ordonanţele procurorului din 08.12.2015, 12.02.2016, 11.03.2016 şi 25.03.2016

Andronic Dan Cătălin, măsurile asigurătorii instituite prin ordonanţele procurorului din 08.12.2015, 27.01.2016, 11.03.2016 şi 25.03.2016.

Marcovici Marius Andrei, măsurile asigurătorii instituite prin ordonanţele procurorului din data de 08.12.2015 şi 11.03.2016

Mateescu Lucian Claudiu, măsurile asigurătorii instituite prin ordonanţele procurorului din data de 08.12.2015 şi 27.01.2016

Păvăloiu Nela, măsurile asigurătorii instituite prin ordonanţele procurorului din data de 01.03.2016, 11.03.2016, 25.03.2016

Muşat Apostol, măsura asigurătorie instituită prin ordonanţa procurorului din data de 01.03.2016.

Dima Niculae, măsurile asigurătorii instituite prin ordonanţele procurorului din data de 01.03.2016, 02.03.2016 şi 25.03.2016.

Jecu Nicolae, măsurile asigurătorii instituite prin ordonanţele procurorului din data de 01.03.2016, 02.03.2016 şi 25.03.2016.

În temeiul art. 397 Cod procedură penală ridică măsurile asigurătorii dispuse prin ordonanţele procurorului din 12.02.2016 şi 01.03.2016 asupra următoarelor bunuri, deţinute în devălmăşie de inculpatul Truică Remus şi Truică Irina:

terenul de 75.400 m.p., înscris în Cartea funciară nr. 104234 (provenită din conversia de pe hârtie a C.F. nr. 7966 Snagov), nr. Cadastral 5843/2

terenul de 9.300 m.p., înscris în Cartea funciară nr. 104622 (provenită din conversia de pe hârtie a C.F. nr. 7096 Snagov), nr. cadastral 5808 şi

terenul de 14.000 m.p., înscris în Cartea funciară nr. 104621 (provenită din conversia de pe hârtie a C.F. nr. 7095 Snagov), nr. Cadastral 5817.

În temeiul art. 274 alin. 1 şi 2 Cod procedură penală obligă pe inculpaţii Truică Remus la plata sumei de 55.300 lei, Al României Paul Philippe la plata sumei de 55.300 lei, SC RECIPLIA SRL la plata sumei de 55.300 lei, Păvăloiu Nela la plata sumei de 15.300 lei şi Chiriac Theodor la plata sumei de 7.300 lei, reprezentând cheltuieli judiciare către stat.

În temeiul art. 275 alin. 3 Cod procedură penală restul cheltuielilor judiciare avansate de stat rămân în sarcina statului.

În temeiul art. 276 alin. 5 Cod procedură penală respinge cererea inculpatului Mateescu Lucian de acordare a cheltuielilor de judecată.

În temeiul art. 272 Cod procedură penală onorariile avocaţilor din oficiu desemnaţi pentru inculpaţii TRUICĂ REMUS, RO?U ROBERT MIHĂIŢĂ, TAL SILBERSTEIN, BENYAMIN STEINMETZ, MOSHE AGAVI, ANDRONIC DAN CĂTĂLIN, MARCOVICI MARIUS ANDREI, MATEESCU LUCIAN CLAUDIU, SC RECIPLIA SRL, AL ROMÂNIEI PAUL PHILIPE, GHEORGHIŢĂ DRAGOMIRA, SIN GHEORGHE, DICU CORINA TEODORA, STOIAN IOAN, PĂVĂLOIU NELA, MUŞAT APOSTOL, DIMA NICULAE, JECU NICOLAE, POPA CATERINA, OLTEANU GHEORGHE, DELCEA VALENTIN, CHIRIAC THEODOR, în cuantum de câte 520 lei pentru fiecare, vor fi înaintate din fondurile Ministerului Justiţiei. Cu apel în 10 zile de la comunicarea copiei minutei. Pronunţată în şedinţă publică, azi 27.06.2019.”

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. Mari patrioti si oamnei de stat, care isi vand si pe mama lor, darmite domeniile statului. Cati dintre ei sunt eligibili si la pensii nesimtite?

  2. Eu nu voi intelege Justitia niciodata-niciodata! De ce unii iau cu suspendare?!

    • in unele cazuri ca legea nu permite cu executare, in altele, pentru ca asa a considerat judecatorul. iar ala nu e judecator chiar degeaba, si nu ajunge oricine judecator. daca tu credeai ca esti intr-o lume perfecta…..sorry to disappoint.

  3. Nu numai ca au pus man pe teren n si l-au vandut , dar a distrus si cateva institutii de cercetare aflate pe acest teren.Pentru asta cine plateste ? Justitia din Romania?

    • Am inteles ca rusii vin cu maisnile firmei Yandex sa spioneze pe la noi, prin republica.
      Pai nu-i mai bine sa n-aiba ce?

  4. Din articol reiese ca gruparea infractionala a atentat chiar la intreaga avere a casei regale.
    Slava domnului ca macar casa regala si-a putut pastra proprietatile, ca altfel nu stiu ce ne faceam!

  5. Bastardul…nu degeaba se numeste bastard.

  6. restul merge la israelieni ?

  7. 145 de mil de euro? Poate 145 de mld de euro. Dar estimarea prejudiciului cred că e făcută ca de obicei în funcție de ocaua infractorilor.

  8. Domnule autor despre probele contrafãcut de SRI și procuror nimic nimic? Ce frumoasã este meseria de securist!

  9. Bine lucrat . Ce este al Tari al Tari sa ramana . Procurorul a fost pe meserie . Sa ii trăiască părinți care iau dat viata . Sa trăiască toti ce au lucrat la acest caz cinste lor.

  10. Sper ca stie sa interpreteze piese din repertoriul Patriciei Kaas, o sa aiba nevoie la dusuri la mititica!

  11. Absolut toti in acest dosar trebuiau sa ia cu executare, inclusiv CAC P. Tariceanu.

  12. Judecator corupt. Asta o fi unul din aia care ii dau cu „statul paralel” si cu protocoalele.
    Adevarata coruptie este in randul judecatorilor, nu al procurorilor. A se vedea ceata aia de panarame din csm la care se adauga loser alistar, plus omuletii verzi sovietici din ccr care au hotarat ca presedintele ALES DE 6.5 MILIOANE trebuie sa faca ce zice un tzaranoi infect ales de infractorul CAC P. Tradatoriceanu.