
RECHIZITORIU Cine sunt oamenii de afaceri cu probleme penale care au încheiat contracte de consultanță cu generalii SRI (r) Coldea și Dumbravă: Cristian Anastasescu (cumnatul lui Sebastian Ghiță), Alexander Adamescu, Mihai Tufan, Remus Truică / Plăți ale generalului Dumbravă către Coldea și Anaconda
DNA îi acuză pe generalii SRI (r) Dumitru Dumbravă și Florian Coldea (foto) și de exercitarea și, respectiv, complicitate la exercitarea fără drept a profesiei de avocat prin faptul că ar fi oferit, indirect, consultanță juridică unor oameni de afaceri cu probleme penale, se arată în rechizitoriul consultat de G4Media.ro.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Firma generalului Dumbravă a încheiat contracte de consultanță cu casa de avocatură a lui Doru Trăilă, care avea contracte de asistență juridică cu mai multe companii controlate de oameni de afaceri implicați în diverse probleme penale. O parte din bani s-au dus apoi către firmele de consultanță ale generalilor SRI (r) Florian Coldea și Elena Istode zisă Anaconda.
De notat că aceste contracte de consultanță nu au vizat – cel puțin aparent – rezolvarea problemelor penale ale clienților lui Coldea și Dumbravă, cu excepția a două cazuri: George Bogdan Ana, un afacerist suspectat de complicitate la evaziune fiscală, și Cristian Anastasescu, cumnatul lui Sebastian Ghiță.
Generalii s-au apărat și au susținut că DNA pleacă de la premisa falsă că activitatea de consultanță pentru inculpați este una ilegală, deși în Occident – au explicat ei – marile case de avocatură colaborează cu foști ofițeri de intelligence.
”Întreaga acuzare are ca substrat sugerarea în mod insidios că activitatea de consultanță pe care o presta pentru Societatea Doru Trăilă şi asociaţii, este una ilegală, menită să ascundă un mecanism infracțional și un mod de operare în afara legii”, a arătat generalul Dumbravă în instanță, potrivit consemnării din cadrul unui proces privind prelungirea controlului judiciar. Vezi aici.
”Înțelege că pentru piața de avocatură din România este puţin mai exotic acest mod de lucru, însă arată că la Londra există o stradă celebră, Chancery Lane, supranumită artera juridica orașului, unde, pe de o parte, sunt cabinetele avocaților, pe cealaltă sunt birourile unor foști lucrători din CIA, MI5, MI6 și alte servicii de informații, de inteligență pe planetă, care acoperă deficitul informativ resimțit de avocați în relația cu clienții.
Susţine că nimeni nu s-ar gândi acolo sau în alte capitale importante din lumea asta, că acest mod de operare este un mecanism infracțional sau că această asociere este echivalentul constituirii unui grup infracțional organizat.
Precizează că este suficient să se intre pe site-urile unor firme, precum K.L. Gates şi Doughty Street Chambers, pentru a se vedea public CV-urile unor angajați sau colaboratori, care nu se ascund nicio secundă și menționează că își valorifică experiența anterioară căpătată în cadrul unor structuri informative, în susținerea intereselor unor clienți ai cabinetelor de avocatură cu care colaborează”, a arătat generalul în instanță, potrivit motivării citate.
Alte contracte de consultanță și asistență juridică încheiate cu omul de afaceri Cătălin Hideg și cu primarul din Rovinari, Robert Dorin Filip, ambii judecați în dosare penale cu fraudă de fonduri europene instrumentate de Parchetul European, fac obiectul acuzațiilor principale de trafic de influență.
Cine sunt companiile și oamenii de afaceri care ar fi primit consultanță juridică sau de afaceri de la generali
Metaminds SA controlată de Cristian Anastasescu (cumnatul lui Sebastian Ghiță)
Potrivit rechizitoriului prin care generalii au fost deferiți Justiției, Cristian Anastasescu de la compania IT, Metaminds SA i s-ar fi plâns generalului Coldea că se confruntă cu probleme de finanțare din cauza suspiciunilor că firma ar fi implicată într-un dosar penal.
Metaminds ar fi fost doar furnizor pentru mai multe firme IT investigate de Parchetul European, i-ar fi explicat Anastasescu lui Coldea, potrivit declarațiilor lui Anastasescu la DNA.
Omul de afaceri este cumnatul fugarului Sebastian Ghiță și ar fi prieten cu Coldea. ”Deși cunoștea că inculpatul Dumitru Dumbravă nu ete avocat, iar problemele întâmpinate de către Metaminds SA implicau, în principal, o componentă de consultanță juridică în domeniul penal, inculpatul Coldea Florian l-a îndrumat pe numitul Anastasescu Cristian – persoană cu care avea o relație de prietenie, având și contract de consultanță în afaceri cu firma SC Metaminds SA prin SC Strategic SyS SRL – către inculpatul Dumbravă Dumitru de la care a primit consultanță juridică specifică activității de avocat”, se arată în rechizitoriul consultat de G4Media.ro.
La data de 12 aprilie 2024, Metaminds a încheiat un contract de asistență juridică cu casa de avocatură a lui Doru Trăilă. Casa de avocatură se angaja să obțină informații de la Parchetul European privind ”existența/inexistența unei investigații sau înregistrarea unor plângeri penale/sesizări împotriva SC Metaminds SA” pentru suma de 200.000 de euro. Pe 23 aprilie 2024, casa de avocatură a solicitat aceste inflormații de la EPPO, iar pe 22 mai 2024, Parchetul European i-a răspuns că nu poate să dea curs solicitării de informații.
Cu toate acestea, Metaminds ar fi achitat 50.000 de euro. La restul de 150.000 de euro s-ar fi renunțat. ”Cred că au renunțat la plata sumei de 150.000 de euro pentru că l-am rugat frumos pe domnul Trăilă Doru-Florel”, a declarat Cristian Anastasescu la DNA. De precizat că, între timp, pe 24 mai 2024, a început ancheta DNA ”la suprafață” împotriva generalilor Coldea și Dumbravă.
Contractul dintre Metaminds și casa de avocatură a lui Doru Trăilă mai avea un obiect: obținerea de finanțare de la bănci. Pentru acest oboectiv, casa de avocatură a solicitat un onorariu de 3 % din sumele atrase, dar nu mai mult de 500.000 de euro.
Potrivit documentelor companiei publicate în Monitorul Oficial, Metaminds SA are următorii acționari:
- Andrei Cruceru
- Giorgia Bordușanu
- Servicebridge Partners SA
- Metalcapital Holding SA
La rândul ei, Metalcapital Holding SA are următorii acționari:
- Andrei Cruceru – 0,01 %
- Cristian Anastasescu – 99,9%
Contractele cu Soceram, Elsid și Cemrom SA, controlate de oamenii de afaceri Mihai Anastasescu și Mihai Tufan
Și companiile Soceram, Cemrom și Elsid SA au apelat, prin intermediul casei de avocatură Trăilă și asociații, la serviciile de consultanță juridică ale generalului Dumbravă, se arată în rechizitoriu. Aceste servicii sunt considerate nelegale de DNA pentru că generalul nu este avocat.
Peste 2,2 milioane de lei au intrat de la compania Elsid SA în conturile firmei de consultanță a generalului Dumbravă, prin intermediul casei de avocatură a lui Doru Trăilă, peste 590.000 de lei de la Soceram și peste 356.000 de la Cemrom.
Soceram SA este controlată de compania Metaleuroest SRL, deținută de omul de afaceri Mihai Anastasescu. Partenerul lui de afaceri, Mihai Tufan, a ieșit din firmă în 2016. Tot atunci, Tufan a ieșit și din compania Cemrom SA, producător de ciment, care acum este deținut de Mihai și Alina Anastasescu.
Mihai Tufan controla și traderul de energie Elsid SA prin firma Vektor Elements, însă – în februarie 2023 – i-a cedat avocatului Doru Trăilă, pe o perioadă de 7 ani, administarea participațiilor și bunurilor sale din firmele Electrocarbon, Elsid și Vektor Elements, după cum a arătat G4Media.ro aici.
Omul de afaceri din Câmpina, Mihai Emil Tufan, este un fost iubit al Andreei Marin. În urmă cu 6 ani, era în Top 50 cei mai bogați români cu o avere estimată la 100 de milioane de euro.
În ianuarie 2021, Tufan a fost condamnat la 3 ani și 6 luni de detenție după ce, în aprilie 2020, a înjunghiat-o pe o directoare din cadrul firmei Elsid, care i-ar fi fost apropiată și care venise să îl ia de la aeroport. Detaliile prezentate de presa vremii sunt horror: omul de afaceri a înjunghiat-o pe femeie în piept și gât, victima a încercat să scape, dar a rămas prinsă în centura de siguranță. Potrivit profesioniștilor din drept, pedeapsa de numai 3 ani și 6 luni de detenție primită de Tufan pentru tentativă de omor este una dintre cele mai mici în astfel de cazuri.
Contractele de asistență juridică cu Unirea Shoping Center SA și Alpha SPV, controlate de omul de afaceri Alexander Adamescu
În mai 2022, casa de avocatură Trăilă și asociații a încheiat un contract cu Unirea Shoping Center pentru asistență juridică în cadrul unui proces civil de pe rolul Tribunalului București.
Potrivit rechizitoriului DNA, pe 11 august 2023, Unirea Shoping Center a virat suma de peste 440.000 de lei către casa de avocatură, care – mai departe, în aceeași zi – a virat peste 359.000 de lei către firma Wise Line Consulting a lui Dumitru Dumbravă.
În rechizitoru se arată și că firma generalului Dumbravă ar fi încasat peste 236.000 de lei de la Aplha SPV SRL, o altă societate administrată de Alexander Bogdan Adamescu.
Și omul de afaceri Alexander Adamescu are probleme penale. În 2021, Adamescu a fost trimis în judecată de DNA pentru presupusa mituire a unor judecători. În 2024, judecătorul Cătălin Gabriel Bunea de la Tribunalul București a anulat dosarul în cameră preliminară ”ca efect al Deciziilor nr. 91/2018, 802/2018 și 26/2019 ale Curții Constituționale a României”. Sentința nu este definitivă. În plus, instanţele au revocat definitiv mandatul european de arestare emis în 2016 pe numele lui Adamescu.
Judecătorul Cătălin Gabriel Bunea este acelaşi din cazul omului de afaceri Cătălin Hideg care i-a denunţat la DNA pe generalii Coldea şi Dumbravă. Potrivit lui Hideg, avocatul şi generalii i-ar fi dat de înţeles că au acces la judecătorul Bunea în condițiile în care avocatul Doru Trăilă i-a fost profesor judecătorului, la Drept.
În februarie 2024, judecătorul Bunea l-a condamnat pe Hideg la 4 ani de detenţie cu executare. Nemulţumit că nu a obţinut o sentință favorabilă, Hideg i-a denunţat pe generalii consultanţi la DNA.
Filaje și culegere de informații pentru firmele lui Adamescu, Mihai Anastasescu și Mihai Tufan
DNA îi acuză pe generalii SRI în rezervă și că ar fi încheiat contracte cu firme de investigaţii şi ar fi fost implicaţi în culegere de informaţii şi filaje la adresa unor părţi adverse din litigii, experţi din dosare, avocaţi şi chiar magistraţi, totul pentru promovarea intereselor clienţilor lor: firmele oamenilor de afaceri Alexander Adamescu, Mihai Anastasescu și Mihai Tufan, se arată în rechizitoriu.
„În cazul clientului Aplha SPV SRL au fost efectuate activităţi de culegere de informaţii şi chiar de monitorizare cu privire la avocaţi, magistraţi, oameni de afaceri; În cazul clienţilor SC Elsid şi Sc Electrocarbon, raportat la litigiile cu Primăria Câmpina au fost efectuate activităţi investigative cu privire la litigiile cu privire la primarul Moldoveanu Ioan Alin şi apropiaţii acestuia (…)”, se arată în documentul citat.
Una dintre companiile de investigaţii care ar fi încheiat contracte cu firma de consultanţă a generalului Dumbravă este SC Interdiligence SRL, potrivit rechizitoriului. Firma se numeşte acum Interdiligence Investigations şi îi are ca acţionari pe cetăţeanul american Charles Vernon Matthew din Orlando, Florida, şi pe cetăţenii români Marius Valeriu Ghiba şi Ovidiu-Andrei Susanu, ambii născuţi în Piatra Neamţ, cu domiciliu în Bragadiru şi Bucureşti.
Potrivit documentelor fiscale strânse de DNA, firma Wise Line Consulting a generalului Dumbravă a achitat peste 2,5 milioane de lei către Interdiligence Investigations.
Contract cu firma unui suspect de evaziune fiscală
În rechizitoriu se arată și că, în septembrie 2023, firma generalului Dumbravă a încheiat un contract de consultanță și management cu firma Business Consulting House SRL, deținută de George Bogdan Ana, un om de afaceri, fost viceprimar în Târgoviște.
Acesta avea calitatea de suspect de complicitate la evaziune fiscală în cadrul unui dosar aflat pe rolul Parchetului Capitalei și era nemulțumit că autoritățile judiciare îi cereau să achite dobânzi și penalități raportate la un prejudiciu care fusese achitat de omul de afaceri Horațiu Berdilă de la compania IT Romsys. Berdilă a fost implicat în dosarul de corupție al lui Vasile Blaga și Gheorghe Ștefan zis Pinalti.
Printre clauzele contractului dintre George Bogdan Ana și generalul Dumbravă era prevăzută și asistența privind plata dobânznilor. Costul serviciilor generalului a fost de 18.000 de euro.
În cele din urmă, Dumbravă i-ar fi transmis afaceristului că poate beneficia de clauza de nepedepsire, dacă achită 20 la sută din prejudiciu, însă omul de afaceri s-a arătat nemulțumit și a cerut să încerce să obțină o achitare în instanță ca să nu plătească nimic.
În rechizitoriu se arată că, în noiembrie 2023, generalul Coldea i l-ar fi recomandat pe generalul Dumbravă omului de afaceri George Bogdan Ana, prin intermediul cumnatului acestuia, Radu Popa. E neclar cum Coldea i l-ar fi putut recomanda pe Dumbravă în noiembrie 2023 în condițiile în care contractul de consultanță dintre Dumbravă și omul de afaceri George Bogdan Ana a fost încheiat încă din septembrie 2023.
Radu Popa, cumnatul omului de afaceri, a declarat la DNA că generalul Coldea le-ar fi spus: ”Dacă Dumbravă și-a dat soluția, aceasta înseamnă că DNA are dreptate și nu mai are rost să apelați la alți avocați”.
Încasări de la Remus Truică, Sorin Cârciumaru (Murfatlar) și Vlad-Ionel Vameșu (Alpenside și Straco)
Fără să facă obiectul unor acuzații de trafic de influență sau exercitarea fără drept a profesiei de avocat, în rechizitoriu sunt prezentate date financiare din bilanțul contabil al firmei generalului Dumbravă.
Astfel, în perioada 2018-2024, Wise Line Consulting a avut încasări de peste 226.000 de lei de la firma Recicald’or SA.
Potrivit datelor companiei publicate în Mof, compania este deținută de Colect’or Glass și alte firme. Colect’or Glass SRL este deținută și administrată de Daniela Cîțu – nimeni alta decât partenera omului de afaceri Remus Truică – și Andrei Videanu, fiul fostului ministru PDl Adriean Videanu.
De notat că pe 9 iulie anul trecut, omul de afaceri Remus Truică ieșea pe poarta penitenciarului Jilava. Pe 3 iulie 2024, Judecătoria Sectorului 4 a dispus liberarea sa condiţionată, iar DNA nu a mai formulat apel, o mişcare surprinzătoare în condiţiile în care procurorii atacă, de regulă, astfel de decizii.
Surse judiciare pun această mutare a DNA pe seama faptului că Truică a colaborat cu anchetatorii în dosarul generalilor.
În decembrie 2020, un complet de la Înalta Curte, condus de fostul judecător Ionuţ Matei, l-a condamnat pe Remus Truică la 7 ani de detenţie în dosarul Ferma Băneasa.
Peste 727.000 de lei a încasat firma generalului Dumbravă și de la firma Alpenside SRL, deținută Vlad-Ionel Vameșu
În trecut, firma Alpenside a lui Vameşu s-a numit Util Construct Plus și Util Construct Prest și era controlată de Sorin Ovidiu Vîntu, prin omul lui de încredere, Sorin Freciu. Vlad-Ionel Vameșu este acționar, alături de frații Horpoș, și la STRACO Grup.
În decembrie 2014, Alexandru Horpoș și Vlad Ionel Vameșu au fost reținuți, alături de Dan Besciu de la Euroconstruct 98 Trading, într-un dosar de spălare de bani, delapidare și evaziune fiscală, cu un prejudiciu de 7 milioane de euro. Horpoș și Vameșu au fost plasați atunci în arest la domiciliu. În cele din urmă, afaceriştii au scăpat de dosar.
Firma generalului Dumbravă a încasat peste 117.000 de lei și de la firma Gamma Sigma Investments deținută de omul de afaceri Ovidiu Toma, ginerele lui Ioan Niculae (fostul patron al mai multor combinate petrochimice) și fin al lui Florian Coldea.
În februarie acest an, DNA a făcut percheziții la compania CryptiData Tech din Voluntari, unde este acționar, prin intermediul mau multor firme și Ovidiu Toma.
O sumă de peste 680.000 de lei a fost încasată de firma generalului Dumbravă și de la firma Licom Drinks IG SRL, care a fost deținută până în noiembrie anul trecut de Constantin Cârciumaru, judecat în dosarul Murfatlar. Un alt acționar, George Ivănescu, arestat în 2016 în același dosar, nu a mai fost trimis în judecată.
Încasări de peste 278.000 de lei a avut firma lui Dumbravă și de la Coliseum SA, firma fostului deputat PNL Cosmin Enea, achitat însă în 2020.
Plăți făcute de firma lui Dumbravă către Coldea și Anaconda
Firma Wise Line Consulting a generalului Dumbravă a făcut plăți de 1,4 milioane de lei către compania Strategic Sys a generalului Coldea și de aproape 1,2 milioane de lei către firma generalului SRI (r), Elena Istode zisă Anaconda, fostă șefă a acoperiților SRI și a Direcției de Securitate Eonomică, potrivit rechizitoriului consultat de G4Media.ro.
Context. Pe 3 iulie 2025, DNA i-a trimis în judecată pe generalii SRI (r) Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și avocatul Doru Trăilă pentru grup infracțional organizat, trafic de influență, exercitarea fără drept a profesiei de avocat și spălare de bani.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.