G4Media.ro

Dosarul lui Vâlcov, amânat pentru 11 iunie pentru că inculpatul nu a…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Dosarul lui Vâlcov, amânat pentru 11 iunie pentru că inculpatul nu a avut timp să își angajeze un avocat

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a amânat, marţi, pentru 11 iunie, dosarul în care Darius Vâlcov, fost primar al municipiului Slatina şi ministru al Finanţelor, a fost condamnat în primă instanţă la 8 ani de închisoare pentru trafic de influenţă şi spălare de bani.

Vâlcov nu s-a prezentat la proces, însă a trimis instanţei o cerere de amânare pentru a-şi angaja un avocat.

Decizia de condamnare a consilierului premierului Dăncilă a fost dată în februarie 2018, însă cei trei judecători ai completului au întârziat un an cu redactarea motivării sentinţei.

În acelaşi dosar, Minel Prina, fost primar al municipiului Slatina, a fost condamnat la 4 ani şi şase luni de închisoare cu executare, iar Lucian Petruţ Şuşală, fost şofer al lui Darius Vâlcov, a primit 2 ani cu suspendare, cu un termen de supraveghere de 5 ani.

De asemenea, Petre Bogdan Timofte a fost condamnat la 3 ani cu executare, iar Constantin Tomescu a primit 3 ani şi 6 luni cu executare.

Decizia a fost atacată atât de către DNA, cât şi de Vâlcov şi ceilalţi inculpaţi.

Darius Vâlcov, unul dintre creatorii programului de guvernare al PSD, a fost trimis în judecată în mai 2015 pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale, în formă continuată.

Potrivit DNA, în cursul anului 2009, omul de afaceri Theodor Berna, administratorul companiei Tehnologica Radion, l-a contactat pe Darius Vâlcov, la acea dată primar al municipiului Slatina, căruia i-a propus ca, în schimbul oferirii sprijinului în influenţarea factorilor de decizie din cadrul autorităţii contractante (SC Compania de Apă Olt SA), în vederea câştigării unor licitaţii de lucrări pentru obiective situate în Slatina, Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate, conform contractelor de execuţie a respectivelor lucrări, mai scrie Agerpres.

Propunerea a fost făcută în contextul în care, în noiembrie 2008, fusese aprobat la nivel guvernamental proiectul „Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţul Olt”, al cărui beneficiar final este SC Compania de Apă Olt SA, operator regional, finanţarea fiind asigurată, majoritar, din fonduri europene nerambursabile.

În cadrul acestui proiect au fost încheiate trei contracte – „Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în oraşele Scorniceşti şi Potcoava”, „Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în municipiul Slatina” şi „Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în oraşele Drăgăneşti Olt şi Piatra Olt”.

Cu ocazia derulării procedurilor de licitaţie referitoare la atribuirea celor trei contracte, susţine DNA, membrii comisiei au procedat, la îndemnul lui Darius Vâlcov, în mod abuziv, la eliminarea din caietul de sarcini a unor condiţii de eligibilitate în scopul favorizării firmei Tehnologica Radion.

În consecinţă, Tehnologica Radion a câştigat licitaţiile organizate în cadrul proiectului „Extinderea şi reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă şi apă uzată în judeţul Olt”, fiind semnate contracte, cu Compania de Apă Olt, pentru mai multe lucrări, de 78.201.552 lei.

Conform DNA, Theodor Berna şi Darius Vâlcov au stabilit de comun acord ca sumele de bani să-i fie remise acestuia din urmă, în numerar, în lei şi numai la sediul firmei.

Astfel, în baza acestei înţelegeri, în perioada ianuarie – martie 2011, Darius Vâlcov s-a prezentat periodic la sediul firmei Tehnologica Radion, unde a primit suma totală de 1.200.000 lei (în 3 tranşe a câte 400.000 lei fiecare), remiterea fiind realizată ori de câte ori contractantul Compania de Apă Olt efectua plăţi în contul societăţii.

De asemenea, în perioada aprilie – decembrie 2011, Darius Vâlcov a primit de la Theodor Berna, prin intermediul lui Minel Prina, suma totală de 2.500.000 lei (în 5 tranşe a câte 500.000 lei fiecare).

În plus, în perioada 2012 – 2013, Darius Vâlcov a primit de la omul de afaceri, prin intermediul mai multor firme, suma de 3.080.000 lei.

DNA mai arată că acest mecanism a avut drept rol, pe lângă disimularea sumei de 3.080.000 lei, şi transferul bunurilor provenite din săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, sub forma unor opere de artă şi sub forma unor servicii, amenajări şi bunuri, în beneficiul unui hotel din municipiul Slatina, pe care Vâlcov îl deţinea şi controla prin interpuşi.

Vâlcov mai este acuzat că, începând cu anul 2011, a efectuat operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile de primar, senator şi ministru, utilizând informaţii deţinute în virtutea acestora, în legătură cu şapte firme pe care le deţine în fapt şi pe care le administrează, prin interpuşi, obţinând astfel, pentru sine, un folos în cuantum de 2.272.200 lei.

În dosar, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra a trei lingouri din aur, în valoare de 465.355 lei, 172 opere de artă, în valoare de 2.558.658 lei, 63.010 lire sterline, 290.334 euro şi 73.077 dolari. De asemenea, s-a instituit sechestrul asigurător prin poprirea sumelor de 90.000 dolari, 1.322.950 lei şi 600.000 lei. Toate aceste bunuri şi sume de bani au ajuns în posesia lui Darius Vâlcov, cu excepţia sumei de 600.000 lei, care a rămas în contul unei societăţi comerciale.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

22 comentarii

  1. Aveţi ce aţi votat, proştilor.

    USR n-a fost suficient de bun pentru voi în 2016.

    Luaţi dictatură cât cuprinde.

    • Ai zis o data, ai zis de doua ori…
      Mai lasa insulta asta si du-te!
      Te rog sa faci o analiza in istoria poporului roman sa vezi ca niciodata nu s-au cumparat voturi ca la ultimele alegeri
      Scârba de politicienii actuali a fost o alta cauza.
      Descoperă si nu mai posta nimic!

    • De ce Parchetul General nu i-a trimis in judecata imediat pe judecatorii corupti de la ICCJ, care au acceptat aminarea aberanta a procesului ?
      Cum sa te prefaci ca il crezi pe infractor, ca nu a avut timp sa-si angajeze avocat ?
      Cum sa amini doua luni, ca apoi sa intre judecatorii in vacanta si sa tergiverseze o speta clara ani de zile ?
      De ce nu a fost adus imediat un avocat din oficiu ?
      Procesul trebuia incheiat in prima zi.
      Sa se invete minte sa-si angajeze avocat si sa vina la proces.
      Infractorii s-au obisnuit sa nu vina la proces, iar judecatorii sa tot amine.
      Pentru ce i-au salarii uriase si pensii speciale, cind ei judeca un caz pe zi, iar restul proceselor le amana ? De aceea dureaza ani de zile un proces, pentru ca se merge din aminare in aminare.
      Nu a fost un caz izolat. Toti marii corupti si marii infractori procedeaza la fel, iar judecatorii le fac jocurile.
      Nu este evident ca judecatorii sunt complici si ii favorizeaza pe infractori ?
      De ce nu sunt eliminati din sistem acesti judecatori ?

    • Subscriu
      Jos Mafia PSDragnea
      Aveţi ce aţi votat, proştilor.
      USR n-a fost suficient de bun pentru voi în 2016.
      Luaţi dictatură cât cuprinde.

    • Române ia cu pită!

  2. Pe vremuri, cand eram student si ma enerva cineva, foloseam o expresie: „stii bancul cu timpul?” Apelez la ea si acum la adresa Justitiei romane si a Statului roman, pentru ca nu penalii sunt de vina.

  3. CU TOT RESPECTUL ,DOMNULE @jos mafia PSD ; FARA EZITARII SINT IN TOTALITATE ,DEACORD CU CELE ,SUSTINUTE DE ,DVS .NE MERITAM SOARTA !!!!!SPER CA ,CEI CARE NU AU VOTAT ,SAU AU VOTAT ,PSD . IN SEARA ZILEI SFINTE DE PASTI SA SE CAIASCA SI SA . RECUNOASCA GRESELILE FACUTE .

  4. Toate aceste amânări demonstrează un singur lucru cât se poate de clar: că dosarele sunt făcute pe genunchi, pline de probe false, fără dovezi, doar pe denunțuri. Dacă erau dosare pe bune, atât Dragnea, cât și Vâlcov erau condamnați până acum. Dar pur și simplu nu au pe ce să îi condamne și magistrații știu asta.

    • Sper sa te ridice moatha rece de la IML.

    • @Aorosiatul, kiss my ass, loser! 😀

    • @Spawn Guvidule, Poate ca nu ai citit articolul, nu din lipsă de probe a fost amânat. Omul a fost ocupat cu guvernarea și NU a a avut timp sa-si pregătească apărarea. Pe scurt, o manareala marca PSD.

  5. @Spawn la fel si filmarile cu ce avea asta ascuns in casa in peereti in cimitire si pe unde plm l au mai prins…nici un cent nu avea justificare!…suge o kkt ule

  6. Cum isi bate p@l@ pe fata justitiei :)) Mda.. era ocupat cu programul de guvernare..
    Este evident o schema de tegiversare si clar stie ca va scapa dc trage suficient de timp. Asa bataie de joc la adresa cetatenilor cinstiti si platitori de taxe numai in africa mai vezi – ma rog.. aia platesc mai putine taxe ca noi :)) deci suntem cei mai fraieri din lume.

  7. Ziua si amânarea pentru judecătorii Înaltei Curți!
    Daca la acest nivel judecătorii dau termene pana se intra in vacanta a clar ca au frica sa judece si atunci de ce mai stau acolo?
    Pe 10.000 €/ luna o fi bine sa tragă de timp sa nu judece?
    Asteptarile societatii sunt mari.
    Perceptia publică e ca ei doresc prescrierea faptelor ca sa iasă onorabil.
    De aceea dau termene mari.
    Cu astfel de decizii judecătorii Înaltei Curți distrug si bruma de incredere rămasă în justiție.

  8. Iarasi stiri cu puscariasi.

  9. Mai curticica asa zis inalta (de fapt pigmee) de ce naiba nu esti mai precisa si sa amani naibii procesele acestor persoane sus-puse pana pe 11 iunie 2345??? Nu il stresa pe bietul valcov sa ii strici sarbatorile, sa caute el acum repede in 2 luni un avocat, nu ti-e mila de bietul om?

  10. Asta e Inalata Curte de Amanari si Achitari a infractorilor, populata de curajosi amanatori. Astia nu sunt judecatori, ca se pare ca nu judeca nimic, doar amana si amana si iar amana pana la calendele grecesti, poate, poate se prescrie povestea si pot rasufla usurati ca n-au suparat infractorii si borfasii analfabeti, asa ca isi pot incasa in continuare miile de euro lunare iar apoi pensiile nerusinat de speciale. Din banii nostri, evident.
    In alta ordine de idei, domnule Danilet, domnilor judecatori care ati iesit tacuti la proteste pe scarile Judecatoriilor unde activati, cu tot respectul cuvenit, chiar taceti si nu luati nicio atitudine concreta cand vedeti ca ai dumneavoastra colegi, curajosi precum iepurii isi bat joc de Justitie si refuza sa de un verdict in cazurile rasunatoare de furturi si jafuri din buzunarele romanilor si mai ales ale copiilor institutionalizati? Proteste tacute, ok, dar ceva concret, cand?
    N-as vrea sa cred ca Justitia in Romania s-a trasnsformat in spalatoria Nufarul srl, de inalbire si curatare a dosarelor infractorilor de rang inalt.
    Romania secolului XXI, dupa 30 de ani de la … Revolutia anticomunista si antitotalitara? De noaptea mintii….

  11. 11 iunie care an? 20 – 20? sau 20 – 40?

  12. totul pentru infractori. nimic pentru tara!

  13. Nu mai scriu de bombele lasate neexplodate de mariner ca se supara lumea, dar cum aratat ieri tara,cu presiunea de la iccj,mi a amintit de perioada 2000 -2004!

  14. D-lor judecatori, nu va este mila de aceasta biata tara? Chiar trebuie sa le faceti jocul acestor infractori de top, sa lungiti procesele pana la calendele grecesti, cand in final apare prescriptia sau mai stiu eu ce….Eu personal nu cred ca mai avem vreo sansa ca anul asta sa ii vedem pe Dragnea si Valcov la zdup, unde le este locul! Dar sunt convinsa in schimb ca va veni o zi in care toti vor da socoteala pentru faptele lor, indiferent de pozitia ocupata!!